sosy - 72234 przepisów (strona:293/4816)

Naleśniki "Bolognese" 188

Naleśniki "Bolognese" absolutny hit wśród wytrawnych naleśników, jeśli oczywiście lubicie sos bolognese tak jak ja. Świetna alternatywa dla nudnawego spaghetti, chociaż sos boloński w każdej wersji smakuje genialne. Danie na pewno nie należy do dań szybkich. Sos powinien być gotowany, długo, jak najdłużej, wtedy jest odpowiednio esencjonalny, a mięso mięciutkie i rozpływajaące się w ustach. Przygotowanie naleśników można rozłożyć(...)czasie i na przykład sos przygotować wcześniej. Naleśniki odsmażane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, to już prawdziwa poezja smaku. Składniki na naleśniki: 150g mąki orkiszowej jasnej 150 ml mleka 150 ml wody gazowanej 2 jajka M 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Składniki na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych400g

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orientalny kurczak na patyku, czyli satay w pikantnym sosie 233

indonezyjskich wysp, najprawdopodobniej Jawy lub Sumatry. Satay to nic innego jak wąski płat mięsa w orientalnej marynacie, nabity na bambusowy patyczek i zapiekany nad ogniskiem / grillem, podawany z pikantnym sosem z papryczek chilii. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom w jednym małym satay'u można poczuć niezły kawał Azji :) Do tego dania doskonale nadadzą się w zasadzie wszystkie rodzaje mięsa : kurczak, wołowina(...)jagnięcina, polędwiczka wieprzowa a także krewetki, czy ryby. Można eksperymentować ze składnikami marynaty i za każdym razem tworzyć nowe danie. Podane z domowym sosem słodko kwaśnym smakują wręcz wybornie. Polecam, naprawdę są genialne w swej prostocie. SKŁADNIKI (8 szaszłyków) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1-2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru sok i skórka

DefinicjaSmaku
Bazyliowe naleśniki z tuńczykiem i papryką 154

łyżka oleju ryżowego ( lub inego) szczypta soli farsz 1 puszka tuńczyka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego świezy tymianek i rozmaryn świeżozmielony pieprz sos 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego lub grekiego 1,5 łyżki ketchupu 1 łyżezka sosu tabasco 1 łyżeczka sosu worchestershire SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie(...)tymianek, smażyć 3-4 minuty.  Dodać pokrojonego w kostę pomidora i dusić kilka minut, do momentu aż sok z pomidorów odparuje, a papryka lekko zmięknie. Dodać tuńczyka, sos sojowy i doprawić całość pieprzem. Wszystkie składniki sosu (jogur, ketchup, tabasco, worchestershire) dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut do przegryzienia. Naleśniki smażyć na suchej patelni, po 30- 40 sekund

DefinicjaSmaku
Chapati z bryndzą i warzywami duszonymi w sosie sojowym 192

mąki żytniej chlebowej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej, dodałam trochę słodkiej papryki, kurkumy oraz czarnuszki i muszę powiedzieć, że wyszły pyszne :) Do środka napchałam trochę duszonych warzyw, domowego sosu czosnkowo- koperkowego, sałaty rzymskiej oraz bryndzy. Polecam :) SKŁADNIKI (4 sztuki) chapati 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5 -0,7 szklanki zimnej wody 2-3 łyżki oliwy(...)słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka ziaren czarnuszki warzywa 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 6-8 małych pieczarek 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka kremu lub octu balsamicznego pieprz sól sos czosnkowy 150g jogurtu greckiego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 1 duża odnoga

DefinicjaSmaku
Mufiny ciasteczkowe z rumem i sosem pomarańczowym 100

słonymi paluszkami! :) Moimi ulubionymi były orzechowe i pomarańczowe (niezwykle rzadkie!).  I te muffinki właśnie bardzo podobnie smakują do tych ostatnich - kremowo-śmietankowy, wyraźnie pomarańczowy smak. Odrobina goryczki w sosie,  ciasto o smaku ciasteczek maślanych z lekkim akcentem szlachetnego alkoholu; wierzcie mi lub nie, ale jeśli zrobicie, znajdziecie w muffinkowym raju! :) Są nieco bardziej pracochłonne niż standardowe muffiny(...)naturalnego jogurtu sok z 1 pomarańczy 1 jajko 3 łyżki rumu lub 2 łyżeczki aromatu rumowego i 1 łyżka spirytusu 60 g stopionej i ostudzonej czekolady mlecznej* Składniki sosu pomarańczowego: 80 g białej czekolady  sok z jednej pomarańczy 100 g śmietanki kremówki skórka otarta z 1 dużej, lub 2 mniejszych pomarańczy * Można pokruszyć herbatniki z polewą czekoladową, a wtedy

Kuchnia Prezydentowej
Zupa Yokisoba 270

przed Yokisobą zamawiałam mały zestaw suszi na przystawkę.  Dla mnie ososbiście Yokisoba i suszi to kombinacja idealna.  Składniki na ok. 3-4 mniejsze porcje lub 2 duże Sos yokisoba , który będzie bazą do zupy: 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki sake (można pominąć) 3 łyżki wina mirin (japońskie wino ryżowe) 4 łyżki sosu  worchestershire 2 łyżki cukru(...)trzcinowego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1-2 łyżki oleju sezamowego Można przygotować więcej sosu, zapas przechowujemy w lodówce do 3. mscy. Zupa: 200-300 g makaronu jajecznego lub japońskiego ramen 700 ml bulionu drobiowego 1 duża pierś kurczaka pokrojona na cieniutkie, duże plastry 2 ząbki czosnku, posiekane lub starte 2-3 łyżeczki drobno startego imbiru szczypta płatków chili 2 łyżki

Kuchnia Prezydentowej
Gyros 129

Dzisiaj mamy dla was przepis na gyrosa, czyli coś jak kebab, tylko po grecku. Tak naprawdę to taki trochę fałszywy gyros, bo bez sosu tzatziki. Akurat mieliśmy ochotę na inny sos. Więc taki pseudo-gyros wyszedł. Zresztą nie będziemy się spierać o sos, wy możecie zrobić z dowolnym innym sosem, takim jaki lubicie. My właśnie taki łagodny czosnkowy lubimy. Przepis(...)stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut. Nadzienie: 350 g łopatki wieprzowej przyprawa do gyrosa kapusta pekińska pomidor cebula czerwona i biała Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku bazylia szczypta soli szczypta cukru Łopatkę kroimy w niewielkie paski i dokładnie mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa. Zawijamy

Marder&Marder Manufacture
Pierś indycza faszerowana daktylami 131

Kolejne, drugie podejście do esencji Knorra. Obiecaliśmy wam pięć przepisów z tymi esencjami, tak żeby je przetestować, wypróbować, zobaczyć ile są warte. Pierwsza wyszła bardzo zadowalająco ( żeberka z sosem cebulowo-keczupowym ). Ochoczo zabraliśmy się więc za drugą esencję, do potrawki z kurczaka. Ale żeby nie było to aż tak oczywiste, to zamiast kurczaka zrobiliśmy indyka :) Staramy się na naszym blogu(...)prezentować rzeczy tak naprawdę proste. Ale jednocześnie zachęcające. Dlatego też prostą w sumie pierś wzbogaciliśmy o daktyle, a całość podaliśmy z ziemniakami polanymi sosem morelowym. Wszystko się idealnie ze sobą skomponowało. Wygląda świetnie, smakuje świetnie, a w zrobieniu w zasadzie proste. Czyli dokładnie tak jak lubimy. Jeszcze zdanie lub dwa o samych esencjach. Na Knorrowym profilu na fejsie sporo ludzi

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka z kurczakiem i cukinią z sosem beszamelowym 14290

zrobić gdy w kuchennych zapasach znajdziemy ładną cukinię i kurczaka? Osobiście nie znam osoby, która nie lubiłaby obu tych produktów, połączenie ich z sosem beszamelowym stanowi idealną kompozycję smaku :) Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować prostą, ale bardzo smaczną zapiekankę. Zdecydowanie jedna z moich ulubionych :) Składniki na zapiekankę: 1 nieduża cukinia pierś z kurczaka ok 200g makaronu penne (według uznania może być(...)mniej lub odrobinę więcej) żółty ser duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy wg uznania (oregano, bazylia, majeranek, papryka ostra, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka) Sos Beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sól pieprz gałka muszkatałowa Wykonanie: Makaron gotujemy al dente lekko osolony. Kurczaka myjemy, kroimy na drobne kawałki i posypujemy przyprawą do kurczaka. Wrzucamy

ChilliJemy
GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM 257

GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM Uwielbiam łączyć różne rodzaje mięsa z owocami, dlatego zaszalałam z kurczakiem i truskawkami i wyszło danie znakomite :) Zaskakujące połączenie soczystego kurczaka z słodko-winnym sosem balsamicznym z truskawkami to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Filety z kurczaka możecie przygotować na patelni grillowej albo w sezonie na prawdziwym grillu lub poza(...)zwykłej patelni (przez resztę roku i użyć do tego mrożonych truskawek). Ocet balsamiczny, wymieszany z miodem i przyprawami oraz truskawkami składa się genialny sos, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Mięso możecie zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Danie najlepiej smakuje z lekką sałatką, u mnie to roszponka z kozim serem, skropiona oliwą

Słodko-Słony Świat Ilony
Sos z portobello 149

bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello.   Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody(...)czosnkiem – mieszamy. Wlewamy wino Marsala i dokładnie mieszając odzyskujemy smaki z patelni. Po chwili uzupełniamy wodą i śmietanką. Dodajemy suszone liście lubczyku, doprawiamy do smaku i redukujemy sos do pożądanej gęstości. Sos z portobello jest niezwykle aromatyczny dzięki doborowi składników, które po prostu „się lubią”. Oczywiście mowa o portobello, czosnku i winie Marsala. Zagęstnikiem sosu nie jest tu mąka

mojewypiekiinietylko
Sałatka warstwowa z marynowanymi pieczarkami 134

Dzisiejsza propozycja to sałatka z marynowanymi pieczarkami dla miłośników sosu czosnkowego. Jak zwykle w takim przypadku chwila krojenia i już gotowa sałatka. Lekko kwaskowata ale i łagodna No cóż dużo gadać – lubię ją. Składniki: duży słoik pieczarek marynowanych puszka kukurydzy 5-6 jajek 20 dkg żółtego sera 1 por (biała część) 1-2 ząbki czosnku Sól pieprz majonez jogurt Przygotowanie(...)Sos – 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu lub śmietany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub dwa jeśli lubicie mocno czosnkowe sosy)wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Mamy w ten sposób sos czosnkowy. Warstwa 1 – pora przekroić wzdłuż na pół, umyć i pokroić w drobne piórka. Sparzyć gorącą wodą, przelać zimną, odcedzić i wyłożyć jako pierwszą warstwę na dno miski

Kulinarna Patilogia
Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym 148

rzecz jasna. Teoretycznie są dość łatwe do przyrządzenia, choć każdy z jakimś doświadczeniem w kuchni wie, że wymagają dość długiej jak na wieprzowinę obróbki termicznej. Poniżej duszone w pikantnym sosie pomidorowym i z dodatkiem czerwonej fasoli – smak takich żeberek na pewno nie będzie nudny. Przepis poniżej zakłada również maksymalną redukcję zawartości tłuszczu. Żeberka z czerwoną fasolą w pikantnym sosie pomidorowym(...)małym ogniu, pod przykryciem, powoli przez 2 godziny. Co ok. 15-20 minut odwracamy mięso i mieszamy zawartość naczynia. Stopniowo dodajemy również resztę przecieru pomidorowego. Na tym etapie sosu powinno być dużo i powinien być dość mocno rozcieńczony – w miarę potrzeby dolewamy wodę. Usuwamy również nadmiar tłuszczu jaki gromadzi się na powierzchni sosu. Pod koniec duszenia redukujemy mocno

Kulinarna Pokusa
Udka z kurczaka w sosie oliwkowym 182

wszakże z doświadczenia, że przynajmniej w tych proporcjach, które proponuję poniżej, naprawdę można zrobić tą potrawą wrażenie – nawet jeśli nie wizualnie, to na pewno smakowo. Udka z kurczaka w sosie oliwkowym 2015-02-06 13:06:52 Udka z kurczaka w oliwkowo-ziołowym sosie podane z ryżem i dużą porcją orzeszków pistacjowych. Oryginalna kombinacja smaków na co dzień(...)patelnię. Dusimy powoli na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem przez ok. 75 minut, co pewien czas poruszając zawartością naczynia i odwracając mięso na drugą stronę. Finalnie powinniśmy otrzymać gęsty sos oliwkowo-ziołowy z minimalną ilością płynu – dlatego jeśli stwierdzimy pod koniec duszenia nadmiar wody, należy zdjąć pokrywę z patelni, aby sos się zredukował. W międzyczasie obieramy z łupinek pistacje

Kulinarna Pokusa
Sos holenderski 340

Sos holenderski jest sosem na bazie żółtek, masła  i cytryny. Smak definiuje natomiast jakość i pochodzenie produktów, które wchodzą w jego skład. Prawdziwe masło wiejskie i jajka dadzą inna intensywniejszą barwę oraz smak. Jest idealny do łososia, jajek w każdej postaci, szczególnie po benedyktyńsku, czy do szparagów z wody bądź z boczkiem. Ja osobiście dodaje go do wielu dań(...)jednym z ulubionych odsłon sosu holenderskiego w moim domu jest para ów sosu ze śliwkami zapiekanymi w boczku. Pyszności! Ciekawa jestem jak Wy jadacie sos holenderski. :) Składniki: (na 3-4 porcje) 3-4 żółtka w temperaturze pokojowej- ilość w zależności od wielkości jaj; Ja użyłam 3 dużych jajek sok z 1/2 małej cytryny szczypta soli szczypta pieprzu- najlepiej białego pół

KreatywnePiny