sosy - 72234 przepisów (strona:283/4816)

Kurczak w sosie pad thai! 140

Kurczak w sosie pad thai! Szybki i prosty pomysł na obiad. Kurczak w sosie pad thai. Lubię kuchnię orientalną i bardzo często gości ona u Nas w domu. Jak nie mam pomysłu co ugotować to robię kurczaka w tym sosie. Jest przepyszny, zawsze Nam smakuje, kurczaka jest soczysty, aromatyczny a danie smakuje jak z dobrej restauracji. Polecam Wam ten bardzo(...)szybki pomysł na obiad! SKŁADNIKI: - 2 filety z kurczaka - 2-3 ząbki czosnku - gwiazdka anyżu - 2-3 łyżki sosu sojowego - 2-3 łyżki pasty pad thai  - olej do smażenia - 100 ml wody - olej sezamowy do skropienia - świeży por - sałata mieszanka - biały sezam - łyżeczka mąki ryżowej Kurczaka kroimy na kawałki, smażymy na oleju z posiekanym czosnkiem i gwiazdką anyżu. Dodajemy

SMYKWKUCHNI
Kurczak teriyaki 146

Czas na potrawę dla tych, którzy lubią łączyć smaki słone ze słodkimi. Kurczak teriyaki spokojnie tym kulinarnym wyzwaniom powinien sprostać. Podkreślmy, że oryginalny sos teriyaki zawiera melasę i sos sojowy, które nadają ciemną glazurowaną powłokę na przygotowywanych daniach. Tak tez jest w naszym przypadku. Szykujcie podniebienia Film z przepisem Składniki na kurczak teriyaki 1 pierś z kurczaka 10 g sezamu(...)sosu teriyaki – tutaj przepis na sos teriyaki, możecie też kupić gotowy sos tutaj. 100 g mąki 10 g cukru brązowego 15 g masła klarowanego pieprz i sól Przepis na kurczak teriyaki Pierś z kurczaka obtaczamy w mące, którą wcześniej solimy i pieprzymy. Tak przygotowane piersi wrzucamy na patelnię z klarowanym masłem. Smażymy je do chwili aż się zarumienią. Zdejmujemy

Kuchennyviral.pl
Barania łopatka z pomidorami z wolnowaru 236

Mięso wstawiam wieczorem, tak aby rano by ło już miękkie. Rano mięso wyjmuję, owijam w folię aluminiową, studzę i wstawiam do lodówki - znacznie łatwiej je później pokroić w plastry. Sos przecieram i też odstawiam w chłodne miejsce. Jeżeli utworzy się na nim tłusta skorupa - zdejmuję. Pokrojone w plastry mięso odgrzewam w doprawionym sosie. Pyszne!   składniki ok 900 g baraniej(...)paprykę, chili, miętę, kmin. Zagotować, dodać do  baraniny w wolnowarze. Przykryć i gotować w ustawieniu  low  ok 10 godzin.  Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, Sos lekko przetrzeć przez sito, jeżeli mamy czas, odstawić w chłodne miejsce aby tłuszcz się ściął. Tłuszcz zdjąć, sos przelać na patelnię, ewentualnie trochę odparować. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli

Stare Gary
SPAGHETTI WARZYWNE z batatem – wegański sos! 203

Sos do spaghetti nie musi zawierać w sobie mięsa – bardzo ciekawą alternatywą będzie sos warzywny. Przyrządziłam go z batatów, marchewki oraz cukinii – a więc bardzo zdrowych warzyw. Odpowiednie doprawienie ziołami sprawi, że sos stanie się aromatyczny i będzie smakował równie dobrze, jak ten z mięsem! Przepis nie jest skomplikowany, jego cena również jest bardzo niska Zapraszam do obejrzenia

Via Gusto
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 229

sezonowość w kuchni. Zrobić je ciężkie i syte – podać z mięsem i fasolą, albo lekkie i wiosenne – z białą rybą, świeżą salsą z awokado, mieszanką sałat i bardzo charakternym sosem. SALSA Z AWOKADO Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę. Z dojrzałego awokado skórka schodzi bardzo łatwo – przekrójcie połówki awokado na ćwiartki i po prostu ją zdejmijcie. Miąższ kroimy(...)limonki, żeby awokado nie ciemniało. Dokładnie mieszamy. Obieramy i drobniutko siekamy szalotki. Dodajemy do miski. Na koniec siekamy zioła, mieszamy wszystko razem i lekko solimy, do smaku. SOS MAJONEZOWO-PAPRYKOWO-LIMONKOWY Sos to połączenie ostrego i kwaśnego z najlepszym uwydatniaczem smaku, czyli tłuszczem. Majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy startą z limonki skórkę, wędzoną paprykę i sok z cytryny

Karo in the Kitchen
KLOPSIKI W SOSIE POMDOROWYM 129

Dziś coś dla dzieci i dorosłych - przepyszne,delikatne i miękkie klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym. Zapewniam,że do tego przepisu będziecie wracać nie raz. U mnie schodzą w ekspresowym tempie,zawsze robię ich więcej,gorące wkładam do słoików i mąż zabiera w trasę.     Sos mam gotowy,aromatyczny i ziołowy - zrobiony ze swoich pomidorów,wystarczy otworzyć,zagotować,trochę(...)jajko 3 łyżki bułki tartej 3 ząbki czosnku sól,pieprz oraz suszony czosnek niedźwiedzi ( jeśli macie świeży to jeszcze lepiej) 1 cebula ok 1 litr rosołu litrowy słoik sosu pomidorowego mąka ziemniaczana do zagęszczenia ( ok 2- 3 łyżki) Mięso mielimy,dodajemy jajko,sól,pieprz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czosnek niedźwiedzi i 3 łyżki bułki tartej - wszystko dokładnie mieszamy,formujemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Żeberka w sosie barbecue 171

ostatni weekend naszła mnie ochota na pieczone żeberka. Moja ulubiona wersja to żeberka w sosie barbecue. Soczyste, mięciutkie, lekko słodkie... Składniki: 1-1,5 kg żeberek - najlepiej takich ze sporą ilością mięsa Sos barbecue: 1 cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki miodu lub cukru 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki sosu sojowego(...)pieprz szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej Żeberka pokroić na pojedyncze kawałki. Przygotować sos. Do blendera wrzucić cebulę pokrojoną na kawałki i obrany czosnek. Dodać resztę składników i wszystko zblendować na jednolitą masę.  Należy zwrócić uwagę na ilość sosu sojowego. Stanowi on zastępnik soli więc powinien nadać całości mocno słony smak. Sos nie powinien być przesolony

Ze smakiem bez glutenu
Przepis na Cezar z indykiem 191

Przełóż na talerz. Pokrój bagietkę na cienkie kromki, a potem w kostkę. Rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną bułkę. Posyp i smaż aż grzanki się zrumienią i będą chrupiące. Przygotuj sos. Obierz i pokrój drobno czosnek. Przełóż do moździerza, dodaj sardele, odrobinę oliwy i rozgnieć. Przełóż do naczynia, w którym będziesz robić sos. Dodaj musztardę, sok z cytrynym, winny ocet(...)zmiksuj. Następnie wlewaj oliwę cienkim strumieniem cały czas miksując. Na koniec dodaj parmezan i zmiksuj na puszystą masę. Jeśli sos jest bardzo gęsty dodaj trochę wody. Dopraw sos solą. Pamiętaj, że sardele są słone. Sos można łatwo przesolić. Rozerwij lodową sałatę na małe kawałki i razem ze szpinakiem opłucz i dobrze osącz z wody. Ułóż na półmisku. Posyp pokruszonym boczkiem

codojedzenia
NAJLEPSZY SOS/DRESSING/DIP Z NERKOWCÓW, MIGDAŁÓW I PRAŻONEGO CZOSNKU 187

Jeden sos - wiele zadań. Ten kremowy i aksamitny sos świetnie świetnie sprawdza się jako dressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje rozlany na lekko poduszonym brokule, kalafiorze, brukselkach, itp. Służy jako cudownie pyszny sos do makaronu, pizzy, kaszy. Gdy mam go w lodówce, nigdy nie brak mi pomysłów na obiad. On podpowiada(...)czym go przyrządzić, on w mojej kuchni rządzi! Wystarczy ugotować jedno warzywo i polać tym sosem, by uczynić wykwintny obiad. Warto więc zawsze mieć w zanadrzu ów sos na wypadek, gdy zabraknie nam czasu na gotowanie obiadu. Ratuje on życie matce dwójki małych dzieci, czyli mojej osobie. Czasem zdarza się dzień, w który jestem w stanie wygospodarować jedynie 5 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
Grilluj po azjatycku - pomysł na kurczaka satay z sosem orzechowym 182

rozpocznie się sezon grillowy. Jeśli chcesz przełamać schemat kiełbasy i karkówki, przyrządź na grillu coś niezwykłego. Moim wyborem jest satay z kurczaka, danie kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Kurczak i sos orzechowy, od którego po prostu nie można się oderwać, to doskonały pomysł na lekką grillową przystawkę. Satay to danie, które znajdziesz zarówno w kuchni tajskiej, malezyjskiej jak i indonezyjskiej. Choć(...)proszku, ale moim zdaniem marynata jest lepsza po wykorzystaniu świeżych przypraw i ziół. Około 500 g piersi kurczaka wystarczy dla 4-6 osób. Przyprawy, jakich potrzebujesz, to: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka sosu z cytryny, około 2 cm kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki kolendry, jedna ostra papryczka chili szczypta soli 3 łyżki oleju do marynaty patyczki

Moja smaczna kuchnia
Pieczone ziemniaki z brokułem i sosem serowym 171

bardzo cienkie plasterki i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (około 2 łyżek) na złoty kolor.  Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Przygotować sos. Na rozpuszczone na patelni masło (2 łyżki) wsypać mąkę i krótką chwilę podsmażać, na średnim ogniu, cały czas energicznie mieszając (najlepiej trzepaczką kuchenną). Następnie wlać zimne mleko i wymieszać. Gotować(...)średnim ogniu, często mieszając, aż sos delikatnie się zagęści. Zmniejszyć ogień, wsypać starty ser i cały czas mieszając gotować, aż ser się rozpuści i powstanie kremowy sos. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać ugotowane, odcedzone różyczki brokuła, wymieszać i gotować, na małym ogniu, aż brokuły się podgrzeją. Zestawić z ognia. W każdym, upieczonym ziemniaku, zrobić, przy pomocy widelca

Gospodyni Miejska
Sos chrzanowy 148

moim rodzinnym domu na wielkanocnym stole króluje sos chrzanowy. Jest to sos całkiem odmienny do znanego wszystkim i bardzo popularnego sosu tatarskiego . Może wszystkich zaskoczę, ale ja z kolei nie wiedziałam co to jest sos tatarski. Ja własnie bez sosu chrzanowego nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych. Podaję go z różnego rodzaju pieczeniami i wędlinami. Ma ostry, bardzo wyrazisty smak. Najlepiej(...)przygotować go dzień wcześniej, żeby smaki sosu się przegryzły. Sos chrzanowy jest bardzo prosty w wykonaniu i robi się go z łatwo dostępnych i tanich składników. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje i na stałe zagości na Waszych świątecznych stołach. Składniki: 2 kubki gęstej kwaśnej śmietany (każdy po 400 g) 8 jajek 2 słoiczki chrzanu  2 łyżki musztardy sarepskiej

Pobite gary Barbary
Sałatka warstwowa z tuńczykiem 177

Pięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje i nie wymaga dużo pracy... sałatka idealna :) Dominuje smak tuńczyka i sosu czosnkowego, z którym współgra lekko pikantna rukola i słodkie pomidorki. Jest treściwa, pyszna i nie potrzeba nic kroić ;) Sk ł adniki: 150g makaron pełnoziarnisty kokardki/penne puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ opakowania rukoli 2 kulki sera mozzarella 250g pomidorków koktajlowych sól(...)czarny pieprz sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego opakowanie sosu sałatkowego 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania : Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy na dnie szklanego naczynia. Kukurydze odsądzamy z zalewy i wysypujemy równomiernie na makaron. Tuńczyka odsączamy i umieszczamy jako kolejna warstwę na kukurydzy. Na tuńczyku układamy równa warstwę rukoli

Pyry na Gaz
LASAGNE BOLOGNESE - miesne inspiracje z Pudliszkami 91

Polecam! ------------------------------------ Liczba porcji : 4-6 Czas przygotowania : 2 godziny ------------------------------------ SKŁADNIKI : 300g zmielonego mięsa (wołowe lub wieprzowo-wołowego) 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) - 2 łyżki do mięsa+3 łyżki do sosu serowego 2 ząbki czosnku 200ml czerwonego wina 100ml śmietanki 30-36% 300g płatów ciasta lasagne 300g cebuli 1/2kg dojrzałych pomidorów +1/2 słoiczka (ok. 100g) koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki(...)dusimy chwilę na niewielkim ogniu (aż płyn odparuje) - możemy doprawić do smaku. Krok 2. Pomidory obieramy ze skórki, oddzielamy sok z pestkami, sok przecieramy przez sito. Krok 3. Przygotowujemy sos pomidorowy : drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie z oliwek, obsypujemy cukrem brązowym, mieszamy, kiedy cukier rozpuści się, dodajemy obrane pomidory wraz z sokiem (bez pestek), smażymy razem, aż pomidory się

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami 125

tego bardzo smaczne. Często oglądając jego wieczorny program już mam pomysł na obiad następnego dnia. Zapiekanka jest sycąca, z kurczakiem, ma wspaniały aromat wędzonego boczku, a całość dopełnia sos beszamelowy. Polecam!    Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami   Składniki na formę 24 x 15cm:   200g boczku wędzonego 100g pieczarek 2 piersi z kurczaka opakowanie makaronu wstążki (300g) przyprawy(...)przyprawa do kurczaka, zioła prowansalskie łyżka oliwy z oliwek   Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 100g startego żółtego sera   Wykonanie: Kurczaka kroimy w większą kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i ziołami, dodajemy łyżkę oliwy i odstawiamy na godzinę. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Mięso

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania