Makaron z boczkiem w sosie brokułowym z suszonymi pomidorami i czosnkiem to pyszny przepis na szybki, aromatyczny i sycący obiad. Połączenie smaków jest bardzo udane i nigdy się nie znudzi. Jeśli tak jak ja uwielbiacie wszelkiego rodzaju makarony, to danie z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Co prawda jednak jest dość kaloryczne, więc nie polecam go osobom na diecie. [embed(...)youtu.be/6EBahiyrw_4[/embed] Składniki na makaron z boczkiem w sosie brokułowym (3 porcje): około 300 g makaronu tagliatelle 200 g boczku (gotowany lub surowy) mały brokuł 2 ząbki czosnku 250 g śmietany 18% 5-6 suszonych pomidorów mała cebula 2 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy
e-PrzepisyKulinarneuwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie tajskiej , na które przepisy już znacie. Tym razem mam dla Was pomysł na krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Bardzo ciekawe połączenie smaków a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki – krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem: 500 g krewetek królewskich niegotowanych(...)minut. Krewetek nie należy smażyć zbyt długo, bo zrobią się gumiaste i twarde. Po chwili dodać śmietanę, mieszając by się nie zważyła. Można też zahartować ją ciepłym sosem, czyli dodać odrobinę sosu do śmietany i dopiero wtedy wlać ją na patelnię.Całość doprawić do smaku i dusić przez chwilę aż sos lekko zgęstnieje. Po kolejnych kilku minutach potrawa jest gotowa
Ola la LCHFKurczak w sosie śmietanowo-ziołowym – to pomysł na pysznego i soczystego kurczaka. Pewnie część z Was korzysta z popularnego gotowca w proszku, nie wiedząc, że w prosty i szybki sposób można wyczarować takie danie w domu z kilku prostych i ogólnodostępnych składników. Polecam również przepis: Kurczak w kremowym sosie z suszonymi pomidorami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak w sosie śmietanowo(...)łyżeczka suszonego majeranku 1 płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku olej rzepakowy kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym: Kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i kostek, pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszać i odstawić
Kulinarne Przebojepierwszy zapragnęłam odtworzyć ten smak w domu. Tak powstał mój shoyu ramen, czyli odmiana, której bazą jest rosół z kurczaka z dodatkiem wieprzowiny i wołowiny wzbogacona o dodatek sosu sojowego. Bogaty wywar gotowałam aż 6h, ale każda sekunda jest tego warta! Zapraszam na mój ramen - z boczkiem, nóżkami wieprzowymi, wołowiną i kurczakiem - na bogato! Ramen gotujemy na wywarze z kości(...)150g pieczarek 4 grzyby shitake 700g szpondru wołowego z kością 2 nogi wieprzowe (1,2kg) 600g boczku wieprzowego surowego 1 ćwiartka kurczaka (300-400g) ok. 100-150ml sosu sojowego (9 łyżek) ok. 5l + 3l wody Potrzebujemy garnka o pojemności minimum 5-6l, a najlepiej większego. Z podanej ilości składników wygotujemy mniej więcej 1-1,5l wywaru
Cooking Monstermięsa, marynowaną przez tydzień w żubrówce. Sama bym chciała ;) Niestety, wracam z daniem prostym, takim do którego sama mam ochotę usiąść z pajdą chleba i wybrać nią ciepły sos prosto z patelni. Oto sos kurkowy. Najprostszy. Doprawiony tylko solą i pieprzem, ponieważ smak kurek niczego więcej nie potrzebuje. 36-procentowa śmietanka dodaje słodkości i idealnie zagęszcza. Taki(...)sos jest idealny do makaronu, do kasz, do różnych mięs, czy właśnie do samego chleba. Trochę kojarzy mi się z sosem śmietanowym, który robiła moja babcia do pierogów ruskich. I tak sobie myślę, że do pierogów taki sos to byłby coś! Może następnym razem ;) Bo teraz zjedliśmy go po prostu z makaronem. A jeszcze przyznać się muszę
bistro mamapesto orzechowo-ziołowym (Pasta con pesto di noci e erbe aromatiche) Makaron z bakłażanem, suszonymi pomidorami i serem feta (Pasta con melanzane, pomodori secchi e feta) Makaron z kremowym sosem z gorgonzoli, ze szpinakiem i prosciutto crudo (Pasta alla crema di gorgonzola, prosciutto crudo e spinaci) Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca(...)capperi) Makaron z tuńczykiem i pomidorkami (Farfalle con tonno e pomodorini) Ziołowe tagliatelle z indykiem i papryką (Tagliatelle con tacchino, peperoni e erbe aromatiche) Penne z pstrągiem łososiowym w sosie jogurtowo-koperkowym (Penne con trota salmonata allo yogurt) Tagliatelle z ragout z soczewicy (Tagliatelle con ragù di lenticchie) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca
La grande e la piccola cuocagdyż jej unikalny smak , jak twierdzą Włosi , pochodzi od ilości oraz jakości wchłoniętego przez plastry bakłażana tłuszczu. Moje plastry są ugrillowane. Jeśli chcecie to ugrillujcie połowę, a połowę usmażcie. Sos warto przygotować dzień wcześniej, bakłażana też. Acha i ugotujcie jaja. Tym sposobem na drugi dzień będziecie tylko przekładać warstwy do naczynia do zapiekania. Do dzieła. Składniki 2 bakłażany(...)być okrągłe, to nie ma znaczenia, co region to bakłażan) 2 kule mozzarelli bawolej lub mozzarella w plastrach ( kilka) . Wybrałam plastry. 200 g parmezanu (tartego) oliwa z oliwek SOS 1 kg pomidorów najlepiej słodkich malinówek ( nie masz? To pomidory z puszki bez skóry, podczas gotowania dodaj łyżeczkę miodu) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, można więcej. Na Sycylii
Z Kuchni Do KuchniWyczesane mięsko z pieczonej kaczki, podane w miękkiej maślanej bułce z domowym śliwkowym sosem BBQ i surówką z czerwonej kapusty. Brzmi dobrze? Tak mi się wydaje. Robi się długo, więc to nie fast food. Spokojnie możecie zaserwować taką kanapkę jako obiad. Wspaniale jeśli uda Wam się upiec bułki, ale spokojnie bez spiny, możecie też użyć bułek z piekarni. Najważniejsze(...)upieczeniu zamieni się w suche wióry. Tłuszczyk pełni tu ważną rolę, mięso po upieczeniu powinno być soczyste, miękkie, wprost rozpływające się w ustach. Nie bez znaczenia jest też sos, słodko-pikantny BBQ ze śliwkami, dzięki któremu kanapka to prawdziwa petarda! Składniki: Szarpana kaczka: 4 nogi kaczki 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki
Smakowity Blog Kulinarnykoniecznie być tuńczyk. Oprócz tego pieczarki, cebula, szynka i oczywiście ser. Do pizzerinek nie daję za dużo dodatków ponieważ są małe i nie ma na nich zbyt wiele miejsca. Sos zrobiłam ze swojego przecieru pomidorowego, ale możecie zrobić go również z pomidorów w puszce lub jeśli chcecie na szybko to po prostu posmarować pizzerinki keczupem. Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki ciepłego(...)mleka 1 płaska łyżeczka cukru 50 g. drożdży 2 łyżki mąki Ciasto: 3,5 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Sos: 1 szklanka przecieru pomidorowego domowego lub 1 puszka pomidorów 1 ząbek czosnku sól.pieprz 1 łyżka oregano Dodatki: 150-200 g. sera żółtego kilka plastrów szynki 4 pieczarki 1 cebula 1 puszka tuńczyka
Agusiowe smakołykiDanie na elegancką kolację albo na wytworny obiad podany na tarasie jesiennym? Mamy dla Was coś odpowiedniego. Schab w sosie pieczarkowym. Ta potrawa zadowoli smakoszy mięsa. Warto do niej podać lampkę wina. Na koniec jesienny deser z jabłkiem czy gruszką jako motywem przewodnim, i mamy przepis na doskonałe spotkanie kulinarne. Październikowe urodziny, imieniny czy rocznicę ślubu można świętować(...)pomoże. Przecież kulinaria to terapia. Zarówno kiedy kosztujemy pysznych dań jak i wtedy, gdy je przyrządzamy. Agata przygotowała na dzisiaj danie doskonałe, czyli klasyczny schab w sosie pieczarkowym. Robi się go naprawdę szybko. Najwięcej czasu zajmuje duszenie mięsa na patelni, ale na to nie wymaga od nas wysiłku. Już niedługo na blogu pojawi się kolejny przepis na mięso z pieczarkami
KulinarneImpresje.plkostkę suszone pomidory i szalotkę. Całość smażymy ok. 3-4 minut. Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy śmietanę, usmażonego kurczaka i całość dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Dodajemy do sosu ugotowany i odcedzony makaron i pokruszony ser gorgonzola. Mieszamy i czekamy dosłownie chwilę, aż ser się rozpuści. Przekładamy na talerze. Smacznego! Artykuł Makaron z kurczakiem i gorgonzolą pochodzi z serwisu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!końca nie wiem jakie nadzienie przygotuję do pizzy. Po prostu przyrządzam taką pizzę, na którą mam ochotę. Dzisiaj zamarzyła mi się pizza bianco z łososiem. Często zamiast pomidorowego sosu używam sos bianco czyli biały sos, pesto lub sos romesco . Jest naprawdę wiele smakowych kombinacji, trzeba tylko się odważyć i chociaż raz zrezygnować ze stereotypów jakim niewątpliwie jest pomidorowy(...)sos do pizzy. Wiecie już , że mam niewyczerpane pomysły na pizzę. Jednakże surówkę do pizzy robię zawsze z kapusty, winnego octu i oliwy. Jest to najlepsza surówka do pizzy. Dzisiaj pozwoliłam sobie zrobić surówkę z białej i czerwonej kapusty. Surówka do pizzy musi być! Ponieważ pizza to bogactwo smaków to surówka z kapusty jest po prostu najprostszą jaką może być
codojedzeniaMagda Chrupiący, złocisty pieróg z ciasta do pizzy, wypełniony sosem i soczystym farszem oraz ciągnącym się serem to jest właśnie calzone. W tej wersji w środku znajdziemy niezłą kompozycję – pikantne, paprykowe salami, podkreślone świeżą, kolorową papryką oraz słodką od wina cebulą. Na tym się nie kończy, bo do tego najlepiej jest dodać sos ze świeżych pomidorów oraz wyrazisty(...)pół żółtej papryki 1 mała cebula łyżka oleju pół szklanki tartego, wyraźnego w smaku sera – użyłam Cheddara kulka mozarelli sól i pieprz do smaku 50ml czerwonego wina1 Na sos pomidorowy: 2 duże, dojrzałe pomidory 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowujemy zaczyn na ciasto – do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy do nich mleko
Smaczna Stronapotem w jajku. Niecodzienna metoda świetnie się sprawdza, bo na filetach powstaje przyjemna, chrupiąca skorupka. Kurczak po francusku może być smażony bez żadnych dodatków, albo podawany w winnym, cytrynowym sosie. W naszym przepisie zredukowaliśmy udział cytryny tylko do smaku jaki zostaje po karmelizacji w maśle cienko pokrojonej cytryny. Naszym zdaniem absolutnie to wystarczy. W oryginalnym przepisie do winnego sosu trzeba(...)wycisnąć całą cytrynę. Uważamy, że robi się on wtedy zbyt kwaśny, tym bardziej, że wytrawne wino już jest kwaskowe. Dlatego sugerujemy na koniec dodać do sosu odrobinę miodu. Przepis na podstawie cooking.nytimes.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/3 szklanki wytrawnego wina 1 cytryna 1/3 szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku
Niedzielny kucharzRoladki z kurczaka w sosie sojowym Roladki drobiowe kryjące w swym wnętrzu serek śmietankowy z bazylią i wędzonym boczkiem oraz zanurzone w aromatycznym sosie to pyszne danie obiadowe, które wspaniale sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta. Polecam! Składniki: 3 filety z kurczaka – pojedyncze ok. 7 łyżeczek serka śmietankowego (typu Turek, Almette…) Dwie(...)obtoczenia roladek 2 szklanki wody lub bulionu sól, pieprz, słodka papryka, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego Świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia *** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na dwie połówki i dość cienko rozbijamy *** *** Każdy rozbity kotlet smarujemy łyżeczką serka śmietankowego. Następnie
Blog z Apetytem