Makaron z mięsem mielonym, cukinią, groszkiem, kukurydzą i sosem pomidorowym to pyszna propozycja na szybki obiad pełen smaku i warzyw. U mnie taki obiad jest zawsze mile widziany, ponieważ nie tylko moja córka uwielbia makaron, warzywa i mięso mielone z sosem pomidorowym. A zaprezentwane danie doskonale łączy wszystkie te składniki. W taki też sposób możecie przemycać różne warzywa. Polecam, ponieważ(...)pisząc ten post już robię się głodna! Makaron z mięsem mielonym, cukinią, groszkiem, kukurydzą i sosem pomidorowym - składniki: około 300g mięsa mielonego 1 cukinia (mała) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego (nie koncentratu) odrobina cukru/miodu papryka słodka (u mnie wędzona) bazylia sól , pieprz Dodatkowo: 2 łyżki oleju Ponadto: makaron Makaron
Di gotujeGrecka tortilla z sosem tzatziki to danie, które idealnie będzie pasowało zarówno na obiad, jak i kolację. Tortille podamy wraz z pysznym sosem tzatziki, który podkreśli całość smaku. Jednak najważniejsze w tym przepisie jest, że wykorzystamy do jego przygotowania mięso z kurczaka, które zostało nam z poprzedniego dnia. W ten sposób nie będziemy marnować niepotrzebnie jedzenia, a wszystko(...)Sałatka warstwowa gyros z kapustą pekińską Składniki mięso z kurczaka (mogą to być pałki, udka, filety z kurczaka) przyprawa gyros olej placki tortilli pomidor ogórek papryka sałata Składniki na sos tzatziki ogórek zielony 2 ząbki czosnku sól pieprz 4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) 1 łyżka majonezu Przepis na sos tzatziki Ogórka obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie przy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kalafior zapiekany w sosie serowym to pyszne i aromatyczne danie, które można podać jako dodatek do obiadu albo samodzielną potrawę. Ponieważ nie lubię marnować jedzenia i staram się nic nie wyrzucać, z twardych łodyg kalafiora zrobiłam chrupiącą kruszonkę, którą posypałam potrawę. Jeśli znudził wam się standardowy kalafior w bułce tartej, polecam ten przepis, gdyż będzie stanowił wyśmienite urozmaicenie obiadu. Taki(...)kalafior również świetnie pasuje do ziemniaków z wody i jajka sadzonego. Składniki na kalafiora zapiekanego w sosie serowym: kalafior sporej wielkości 200 g sera gorgonzola (albo innego pleśniowego) 150 ml mleka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju łyżeczka mąki pieprz czarny, pieprz ziołowy, szczypta kurkumy (można ominąć, ale dodaje ładnego żółtego koloru), papryka ostra, gałka muszkatołowa, sól Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneMakaron a'la tagliatelle przygotowany z naleśników, podany z sosem serowym z dodatkiem kawałków kurczaka. Sos serowy wykonany został na mleku oraz śmietance kremówce z trzech rodzajów sera - parmezanu, camemberta oraz ementalera lub goudy. Dość kaloryczny, ale pyszny! Sos wychodzi bardzo kremowy o intensywnym i wyrazistym smaku, dlatego świetnie komponuje się z delikatnymi w smaku kawałkami fileta z kurczaka(...)sosu zamiast tradycyjnego makaronu dodałam makaron przygotowany z pokrojonych naleśników. I powiem Wam, że smakowało to genialnie! Delikatne naleśniki świetnie pasują do aromatycznego sosu serowego, a całe danie dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to też świetny patent, gdy zostało nam usmażonych naleśników z poprzedniego dnia... Składniki: filet z kurczaka (ok. 300 g) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki
Kuchnia MagdaLenyMakaron a'la tagliatelle przygotowany z naleśników, podany z sosem serowym z dodatkiem kawałków kurczaka. Sos serowy wykonany został na mleku oraz śmietance kremówce z trzech rodzajów sera - parmezanu, camemberta oraz ementalera lub goudy. Dość kaloryczny, ale pyszny! Sos wychodzi bardzo kremowy o intensywnym i wyrazistym smaku, dlatego świetnie komponuje się z delikatnymi w smaku kawałkami fileta z kurczaka(...)sosu zamiast tradycyjnego makaronu dodałam makaron przygotowany z pokrojonych naleśników. I powiem Wam, że smakowało to genialnie! Delikatne naleśniki świetnie pasują do aromatycznego sosu serowego, a całe danie dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to też świetny patent, gdy zostało nam usmażonych naleśników z poprzedniego dnia... Składniki: filet z kurczaka (ok. 300 g) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietanki
Kuchnia MagdaLenykuleczek, które w środku zawierają małą kulkę z mozzarelli. By nieco odchudzić kaloryczność tego dania, śmiało możecie sięgnąć po mozzarellę mini light. Same w sobie smakują nieziemsko, a z sosem marinara jeszcze lepiej, spróbujcie! Przepis na 4 porcje, 1 porcja (3 pulpeciki + sos) to około 310kcal, B: 29,4g, T: 18,5g, W: 7,3g. Składniki na pulpeciki (12 sztuk(...)pietruszki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oleju – 1 płaska łyżeczka soli – ½ łyżeczki pieprzu – ½ łyżeczki oregano – ½ łyżeczki tymianku – ¼ łyżeczki papryki wędzonej Składniki na sos marinara: – 400g pomidorów krojonych – 1 cebula – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oleju – 1 łyżeczka suszonej bazylii – 1 łyżeczka suszonego tymianku – ½ łyżeczki cukru
Be Fit Be StrongMaliny na wytrawnie? Gdy spróbujecie malinowego sosu vinegrette zapewniam, że zagości w Waszych kuchniach na stałe. Jest wyjątkowy – słodko-kwaskowy, nada charakteru każdej sałatce. Ja połączyłam go z tradycyjną, smażoną wątróbką. Połączenie obłędne – taka sałatka sprawdzi się zarówno na obiad w ciepły, letni dzień, a także na kolację, gdy przychodzą goście. Całość jest lekka, a jednocześnie sycąca. Charakteru(...)takim towarzystwie bardzo zyskuje na smaku. Choć maliny, wątróbka i chałka to składniki typowo polskie, to niezbędna będzie dobrej jakości oliwa z oliwek i ocet balsamiczny, aby nasz sos wyszedł bez zarzutu. Ja użyłam oliwy i octu Gallo , które można zakupić w sklepach sieci Biedronka. Delikatna oliwa Gallo Clássico świetnie nadaje się zarówno do sałatek jak i krótkiego smażenia
Poezja smakuCzas czytania: 2 min Lasagne ( lazania ), to dobrze znane włoskie danie najpopularniejsza wersja tej potrawy, to lasagna z mięsem w sosie pomidorowym. Dziś chciałabym zaproponować Wam lasagne w wersji wegetariańskiej z grzybami, sosem bakłażanowo – pomidorowym i oczywiście dużą ilością sosu beszamelowego. Kiedy przygotowujemy lasagne pojawia się pytanie, czy płaty makaronowe obgotowywać, czy nie? Z własnego doświadczenia wiem, że wiele(...)niektóre z nich nie wymagają wstępnego przygotowywania. Na rynku są również takie, które należy sparzyć w gorącej wodzie przez minutę, aby po upieczeniu były miękkie. Dodanie odpowiednio dużej ilości sosu do lasagne daje pewność, że płaty makaronowe będą miały na tyle dużo wilgoci, że na pewno będą miękkie, a lasagne nie będzie przesuszona:) Print Lasagne z grzybami .wprm-recipe-rating
SprawdzonaKuchnia.plgołąbków jest odpowiednie przygotowanie kaszy! Kasza powinna być ugotowana na sypko, absolutnie nie można dopuścić do rozgotowania jej, ponieważ gołąbki z rozgotowanej kaszy będą niesmaczne. Dopełnieniem tej potrawy jest sos, najpopularniejszy jest sos pomidorowy, ale ja przygotowałam delikatny sos śmietanowo-serowy, który świetnie komponuje się z grzybami i szałwią. Gołąbki zawinęłam w delikatne liście buraków liściastych, które są duże(...)użyłam podgrzybków sól do smaku pieprz do smaku 1/2 łyżeczki tymianek 1/2 łyżeczki rozmaryn 6 łyżek tartego sera typu parmezan olej do smażenia 16 liści buraków liściowych duże Do sosu 200 ml wywaru warzywnego lub rosołu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku 250 g serka mascarpone 4 łyżki kwaśnej śmietany słodka papryka - opcjjonalnie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Makaron z groszkiem brzmi tak ubogo, ale to tylko początek dzisiejszego tytułu. Rozwijając skład dania, trzeba wspomnieć o niecodziennym lekkim sosie przygotowanym z surowego zielonego groszku, czosnku i jogurtu naturalnego. Dziwne połączenie? Tak, odrobinę dziwne i zupełni inne od dobrze znanych mam włoskich sosów podawanych do makaronu. „Surowy” i zimny sos należy dodać(...)gorącego makaronu i tutaj należy uważać i dodać go porcjami. Wymieszanie od razu całej porcji gorącego makaronu z zimnym sosem może spowodować, że sos zetnie się, a to zepsuje danie. Smak dania nie będzie już tak dobry no i wiele stracie na atrakcyjności. Do przygotowania makaronu konieczna jest naprawdę spora ilość świeżych liści bazylii, orzeszki piniowe smażone w płatkach chilli
SprawdzonaKuchnia.plobiad …na kolację …na rodzinną imprezę To pyszne danie, które z pewnością posmakuje Twojej rodzinie, a także zachwyci gości Zamiast kupować gotowy sos barbecue, postanowiłam przygotować domową szybką wersję z keczupem i miodem. Upiekłam podudzia, ale w ten sposób możesz przygotować dowolne części kurczaka (udka, skrzydełka, piersi) Dania z piekarnika… ** Mielone pieczone w boczku ** Klops (pieczeń rzymska) ** Zapiekanka(...)ryżu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5-6 podudzi z kurczaka (zależnie od wielkości około 500-700 g) 3 łyżki keczupu (użyłam pikantnego) 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka musztardy np. sarepskiej łyżka octu (użyłam spirytusowego, ale może być też inny) 1-2 ząbki czosnku łyżka oleju lub oliwy łyżeczka słodkiej papryki mielonej ostra papryka mielona
Kulinarny S.O.S.Makaron ryżowy – fajny, uniwersalny produkt, który warto mieć w swojej spiżarni. Jest szybki do przygotowania i ma duży potencjał – jego bardzo delikatny smak i zapach świetnie przyjmuje sosy, aromatyczne składniki, ciekawe dodatki. Pad thai to jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej. Łączy w sobie smaki słodki, kwaśny, słony, pikantny, Bardzo polecam spróbować! PRZEPIS NA PAD THAI ZE SZPARAGAMI(...)Składniki: 1 pęczek szparagów białych 1 pierś kurczaka 1 op 200g makaronu ryżowego 2 marchewki 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki syropu ryżowego 3-4 łyżki octu ryżowego 8 łyżek słodkiego sosu chili 2 ząbki czosnku posiekany szczypiorek listki świeżej bazylii orzeszki ziemne czerwona kapusta cieniutko posiekana Jak zrobić pad thai ze szparagami: Zaczynamy od przygotowania
Dorota SmakujeSezon na szparagi trwa krótko, więc korzystajcie z tego okresu, aby przygotować smaczne potrawy z udziałem szparagów. Dziś podaję Wam prosty przepis na francuski sos muślinowy (mousseline), z którym możecie podać szparagi (zielone lub białe, wedle wyboru), jest niezwykle delikatny i subtelny, szparagi będą z nim smakowały naprawdę wybornie. Osobiście wolę zawsze gotować szparagi na parze, ale jeśli wolicie tradycyjne(...)gotowanie w wodzie, najlepiej zanurzcie szparagi tak, by główki wystawały powyżej gotującej wody. Przygotowanie : 30 min. Gotowanie: 25 min. Porcja dla 4 osób: ● 20 zielonych szparagów ● sól Na sos muślinowy : ● 200 g masła solonego ● 4 żółtka jajek ● 15 cl śmietany kremówki ● 1 cytryna ● 1 pęczek szczypiorku ● sól Przygotowanie : Szparagi umyj, osusz i odłam twarde końcówki (w miejscu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZaczyn: 12 g drożdży świeżych 1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy Sos na spód pizzy: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Vegeta Natur papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz, szczypta cukru 1 łyżka śmietanki 30 % Dodatki(...)żółta papryka na brzegi pizzy możemy dać pokrojone w kostkę pomidory (ja miałam w domu tylko jednego pomidora więc go nie dałam, za to użyłam więcej sosu na brzegach) 1/3 puszki zielonego groszku konserwowego 1 mała czerwona cebula 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, przyprawiona i przesmażona (niekonieczna) ser żółty tarty Sos czosnkowo-koperkowy: 50 ml majonezu
Gotowanie...to proste !