Witam Was;) Dziś zapraszam na pyszne Mini Calzone -Mini pierożki drożdżowe ,pieczone w piekarniku. Ja zrobiłam je z mięsem mielonym,sosem pomidorowym,oliwkami i serem mozzarellą. Całość posypałam czarnym sezamem. Podałam z sosem czosnkowym na jogurcie ;) Do tego Mix sałat i można zajadać ;) Smacznego 🥗🌮🥗🌮🥗🌮🥗🌯🌮🌯🥗 Będzie mi ogromnie miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki ;) https://m.facebook.com/gotowaniepatki/(...)wody Szczypta soli Szczypta cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 10-15 oliwek zielonych lub czarnych 400 ml sosu pomidorowego w słoiku ja dałam Napoli 1 łyżka papryki mielonej słodkiej 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Sól i pieprz 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 kulki sera mozzarella
Gotowanie Patkizarówno w ramach sytej kolacji, drugiego śniadania czy jako jedna z sałatek na przyjęcie/spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną. Prosta, a jakże pyszna. Spróbujcie. Sałatkę można podać z prostym sosem winegret, sosem jogurtowym (tu wystarczy wymieszać jogurt z ulubionymi ziołami i opcjonalnie drobno pokrojoną cebulką) lub sosem pita (ja dziś wybrałam tą ostatnią opcję). Składniki: 1 puszka tuńczyka kawałki(...)garście miksu sałat 2 jajka 1 duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych 2 cm pora (biała część) przyprawa do sałatek w młynku do podania: prosty sos winegret, sos jogurtowy (jogurt wymieszany z ziołami i opcjonalnie drobno pokrojoną cebulką) lub sos pita PALADIN (ja dziś postawiłam na sos pita) Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Pomidora
Słodkie okruszkiBakłażany nadziewane fetą i zapieczone w sosie pomidorowym. Trochę z nimi jest zabawy ale efekt jest wart wysiłku. Pyszne, wegetariańskie danie, które można podać do kuskusu, ryżu czy makaronu. Idealnie się nada na bardziej elegancką okazję, lub gdy zapraszacie gości bo naprawdę robi wrażenie. Można sobie trochę ułatwić i użyć gotowego sosu pomidorowego. Chociaż przygotowanie domowego też jest proste(...)właściwie sos sam się robi w tle:) W lżejszej wersji można podać z sałatą. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding
Smaczny zeszytDziś danie pomiędzy torcikiem (piecze się w tortownicy), zapiekanką i pizzą - bo z dodatkami typowymi dla pizzy - sosem pomidorowym i mozzarellą. Na spodzie chrupiący makaron z dodatkiem parmezanu, na tym sos pomidorowy, grillowany bakłażan i ciągnąca się mozzarella. Pyszności, gwarantuję, że makaronowa pizza posmakuje wszystkim domownikom. Zaletą nad klasyczną pizza, jest też to, że dobrze się ją odgrzewa - na patelni(...)piekarniku lub w mikrofalówce, bez straty dla smaku. Makaronowa pizza z bakłażanem i mozzarellą Składniki: sos pomidorowy : 3 pomidory łyżka oliwy ząbek czosnku pól cebuli ½ łyżeczki oregano LUB 100 ml gotowego sosu pomidorowego spód: 200 g makaronu spaghetti 2 łyżki masła 2 jajka 50 g parmezanu sól na wierzch: 1 bakłażan 1 łyżka mieszanki ziół włoskich (albo
Smaczny zeszytDelikatne mięso w aksamitnym, wyrazistym sosie. Polędwiczka wieprzowa w sosie z dodatkiem rozmarynu i śliwowicy to wyjątkowe danie, doskonałe na wyjątkowe okazje. Prosta w wykonaniu i bardzo efektowna, dodatek śliwowicy nadaje sosowi wyjątkowego, głębokiego smaku. Ja ją podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatą z pomidorem. Polędwiczka wieprzowa w sosie ze śliwowicą Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa(...)powrotem polędwiczkę, dodać całą gałązkę rozmarynu, zakryć przykrywką i dusić 20 minut, obracając polędwiczkę co jakiś czas. Po 20 minutach przełożyć polędwiczkę na talerz. Wyjąć też rozmaryn. Do sosu dodać śmietanę, zamieszać i potem zmiksować sos ( można też zostawić bez miksowania z wyczuwalnymi kawałkami cebuli). Polędwiczkę pokroić w plastry. Podawać z sosem, pieczonymi ziemniaczkami i sałatą
Smaczny zeszytNiezawodny, aromatyczny, szybki w przygotowaniu sos pomidorowy do wszelakich makaronów czy ryżu poleca się dziś na obiad. Suszone pomidory, czosnek, chili i cebula to idealne połączenie oraz dodatek do pomidorów. Dodanie do sosu szczypty cynamonu to istna magia Jeśli nie masz czasu na wyszukane i czasochłonne dania w ciągu tygodnia wybierz makaron z sosem pomidorowym. Możesz dorzucić do sosu piersi(...)kurczaka, mięso mielone np. z indyka czy wołowiny, oliwki, kukurydzę, posiekane świeże pomidory czy paprykę. Będzie pysznie! Sos pomidorowy świetnie sprawdzi się także do pizzy, zapiekanek, to także sos-baza, do którego możecie dalej dodawać ulubione składniki czy przyprawy. SKŁADNIKI: puszka pomidorów krojonych 1 średnia cebula 4 suszone pomidory 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 ostrej papryczki posiekanej
Zasmakuj KuchniTempeh - jeden z podstawowych produktów kuchni indonezyjskiej. Są to sfermentowane ziarenka soi, które wspaniale sprawdzają się jako zamiennik mięsa. Na Bali Tempeh najczęściej jest smażony i podawany ze słodkim sosem sojowym, sosem orzechowym lub z Sambal Matah. Sambal Matah - dodatek do dań. Składa się głownie z szalotki, chilli, trawy cytrynowej oraz oleju kokosowego. Patrz: dodatek do tempeh, Mahi Mahi(...)steku z tuńczyka. Sate Ayam - szaszłyki z kurczaka. Standardowo podawane z sałatką, ryżem i sosem orzechowym. Jedzcie je tylko i wyłącznie w sprawdzonych miejscach. Nasi Campur - jest to ryż wokół, którego poukładane są dodatki - zarówno mięsne jak i wege (my próbowaliśmy tylko wege). Jest to świetne danie dla osób, które chcą spróbować podczas jednego posiłku kilku różnych rzeczy. Przeważnie
CzarnawisienkaBardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Składniki: Boczniaki 250 g Brokuł mała główka Kalafior mała główka 1 marchewka Makaron ryżowy 200 g 1 łyżka oleju Sezam do posypania Sos sojowy do smaku Sos 4 łyżki cukru brązowego lub miodu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka sosu sriracha 1 łyżka sosu hoisin (opcjonalnie) 2 łyżki wody(...)łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj sos. Przełóż składniki do miseczki i wymieszaj. Krok 2 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krok 3 Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju. Wyłóż na tłuszcz boczniaki pokrojone lub porwane na mniejsze kawałki, różyczki kalafiora i brokuła. Smaż przez kilka minut mieszając. Krok 4 Wlej sos do warzyw na patelni, zamieszaj
Niedzielny kucharzpotem dania z nich przygotowujcie i smakami się rozkoszujcie. A jak nie macie czasu czy ochoty na grzybów szukanie, to każdy z pewnością na targu je dostanie. Zupy, sosy chyba najczęściej z nich się przygotowuje, a ja z ich udziałem różne dania czaruję. Kapustę małą miałam, więc farsz z grzybów i kuskusu do liści schowałam. Przypraw, ziół dużo użyłam(...)przepyszne gołąbki zrobiłam. Pieprz marynowany nadał ostrości, kurkuma słonecznej radości, a koperek świeżości. Można je z sosem śmietanowym podawać lub z masełkiem stopionym zajadać. Składniki: 1 mała główka kapusty, 1 biała cebula, 1 kopiasta łyżka masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 500 g leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki), 3 duże łyżki posiekanego suszonego koperku, 1 łyżeczka kurkumy, pieprz czarny
Moniki SmakołykiSałatka z kurkami, suszonymi pomidorami i sosem musztardowo-konopnym to pomysł na pyszne sezonowe danie. Chrupiąca kolorowa sałata, kurki smażone z czerwoną cebulą, suszone pomidory i pyszny sos przygotowany z oleju konopnego RAW z dodatkiem musztardy francuskiej i miodu. Ta pyszna sałatka nie jest trudna w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu. Warto ją przygotować, bo sezon na kurki jest(...)krótki. Oto przepis na sałatkę z kurkami, suszonymi pomidorami i sosem musztardowo-konopnym. 1 opakowanie mixu sałat 200 g świeżych kurek 5 suszonych pomidorów w oleju 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów sól świeżo mielony czarny pieprz sos: 3 łyżki oleju konopnego HempKing.eu 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu
My Chcemy JeśćDzisiaj moja ulubiona kuchnia, czyli włoska Płaty makaronu przełożone farszem ze szpinaku z czosnkiem i wyrazistej w smaku gorgonzoli, przykryte pierzynką sosu beszamelowego, mozzarelli i parmezanu. Serowa uczta dla podniebienia. Ta wegetariańska wersja lazanii z pewnością podbije Wasze serca. Miłośnicy szpinaku i serów będą zachwyceni Lazanię przygotowałam z gotowych płatów makaronu, których nie trzeba wstępnie gotować. Koniecznie sprawdźcie na opakowaniu(...)konieczności wstępnego gotowania!) 100 g startej mozzarelli 1 łyżka startego parmezanu Farsz: 600 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 350 g ricotty 200 g gorgonzoli 4 ząbki czosnku sól pieprz Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Farsz: Rozmrożony szpinak przełożyć do większego rondelka, dodać szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek
Oryginalny smakktórym na jednym owocu po kazała się sucha zgnilizna wierzchołkowa. Bardzo smaczna, mocno pomidorowa. Cieniutka skórka, dużo miąższu i mało nasion. Do jedzenia na surowo, na soki, sosy albo do suszenia. 2 Amethyst Jewel Pomidor z USA, hodowca Brad Gates, Wild Boar Farms. Jak wyżej – nasiona z tego samego sklepu, na 10 nasion z paczki nie wzeszło żadne(...)Owoce charakterystyczne – mocno żebrowane, bardzo czerwone i błyszczące, pyszne w smaku – bardzo wyraziste, mocno pomidorowe, z idealnym balansem słodyczy i kwasowości. Do jedzenia na surowo, ale też na sosy i przeciery. 4 Costoluto Fiorentino Bliźniak powyższego, ale pochodzący nie z Parmy, a z Florencji. Po przekrojeniu widocznie więcej pustych przestrzeni, mniej galaretki. W smaku dla mnie zdecydowanie mniej wyrazisty
Karo in the KitchenPieczarkowe Polędwiczki Co powiecie na szybki obiad z delikatnym mięsem w sosie pieczarkowym? Składniki: · 2 polędwiczki wieprzowe · Sos sojowy · Sól · 3 sosy pieczarkowe w proszku · Olej do smażenia(...)Pieprz · Cebula Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. 2. Doprawiamy solą oraz polewamy sosem sojowy. 3. Odstawiamy na godzinę do lodówki. 4. Cebulę obieramy, kroimy drobno, prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki. 6. Doprawiamy pieprzem
Kulinarna ChwilaPyszne danie z makaronem cannelloni - dużymi rurkami, faszerowanymi mięsem mielonym z pomidorami i serem, pod warstwą sosu beszamelowego i sera. Idealne dla fanów makaronów i wszelakich makaronowych zapiekanek. Polecam serdecznie :) Składniki: 20-24 szt makaronu cannelloni 100 g sera żółtego do posypania bazylia Mięso mielone: 1 cebula 500 g mielonego mięsa (u mnie łopatka i karkówka) 400 g pomidorów(...)puszki lub świeże pomidory pokrojone w kostkę. Całość zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i dusić na małej mocy palnika aż pomidory się rozpadną. Pod koniec zwiększyć moc palnika aby sos troszkę odparować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekaną bazylią i odrobiną cukru. Gdy sos lekko ostygnie dodać starty ser żółty i całość wymieszać. Beszamel: Na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę
Kocham..lubię..gotuję..Lincoln, w młodzieżowej restauracji, której właściciele szukali czegoś równie łatwego do zrobienia, sycącego i taniego jak kanapka. Zamiast pieczywa użyli ryżu, na którym wylądował klasyczny burger. Całość podlali ciemnym sosem. Później dodali sadzone jajko wieńczące dzieło. Danie przypadło do gustu młodzieży z miejscowej szkoły i ochrzciła je loco moco. Jeden z uczniów nosił ksywkę „crazy”, a ponieważ uczył się hiszpańskiego(...)sprawdzaliśmy, ale być może coś jest na rzeczy. Przepis pochodzi z bloga Girlscangrill.com. Składniki: 250 g wołowiny 2 duże jajka ½ szklanki białego ryżu 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj ryż (np. korzystając z tego przepisu
Niedzielny kucharz