białej cebuli, startej na tarce o grubych oczkach 1 jajko, lekko ubite 3-4 ziarenka ziela angielskiego, utartego w moździerzu 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Sos: 300ml wody pół kostki rosołowej 2 łyżki mąki 100ml mleka 1 łyżka sosu sojowego 4-5 łyżek śmietany Jak zrobić szwedzkie klopsiki: Bułkę tartą wrzucić do dużej miski, zalać(...)patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pulpeciki po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby osuszyć je z nadmiaru tłuszczu. Przygotowanie sosu: Na patelnię na której smażyły się pulpeciki wlać wodę i zagotować, zeskrobać kawałki mięsa od smażenia i gotować jeszcze kilka minut. Dodać rozkruszoną kostkę rosołową, dokładnie wymieszać aż się rozpuści
Codzienne GotowaniePlacki z cukinii z fetą – czyli greckie placuszki z cukinii zwane kolokithokeftedes . W połączeniu z greckim sosem tzatziki tworzą pyszny duet, który polecam Wam na obiad lub kolację. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right(...)mąki pszennej sól i pieprz do smaku 1 mała cebula kilka gałązek mięty i koperku 100 g fety 1 ząbek czosnku oliwa lub olej rzepakowy do smażenia do podania sos tzatziki (zobacz przepis: grecki sos tzatzyki ) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Placki z cukinii z fetą – Kolokithokeftedes – Wykonanie: Przygotować sos z tego przepisu: Sos tzatziki Cukinie umyć, osuszyć, a następnie
Kulinarne PrzebojeRyż z kalafiora – tak, tak kiedyś mi taki gdzieś mignął i postanowiłam go zrobić. Ryż, ryżem ale co dodać do niego ? Padło na indyka z sosie ostrygowym z cukinią i dużą ilością kolendry. Tak to ostatnio zdecydowanie moje ulubione smaki, a przy okazji danie robi się szybciutko. A i cukinia z własnej grządki. Czy można czegoś chcieć(...)kalafiora z indykiem i kolendrą. ( porcja dla 5 osób ) 1 kalafior 2 ząbki czosnku 50 kg piersi z indyka cukinia zielona ( nieduża ) cukinia żółta ( nieduża ) 1 cebula 3 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oleju sezamowego pęczek kolendry 2 łyżki oleju Kalafior w malakserze rozdrabniamy na drobne kawałeczki, takie właśnie ryżowe w rozmiarze. Obieramy czosnek
Kuchnia na wzgórzubędą to filety czy udka. Piersi oczywiście smażą się krócej, za to nogi, wymagające więcej cierpliwości, mają więcej smaku, a wytopiony podczas długiego smażenia tłuszcz stanowi wspaniałą bazę sosu śmietanowego. Jeśli macie mało czasu, sięgnijcie po filety. Gdy sprawa jedzenia nie jest aż tak pilna zabierzcie się za udka. W obydwu wersjach danie smakuje wyśmienicie. Kurczaka możecie go podać(...)puszka pomidorów w zalewie Duża garść szpinaku Opakowanie śmietany 12 proc. (150 g) 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól: 2 łyżeczki do przyprawienia kurczaka plus około 1 łyżeczki do przyprawienia sosu Pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 W szerokim rondlu lub patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Osusz kurczaka ręcznikiem papierowym, posól, popieprz i połóż na rozgrzanym oleju skórką w dół
Niedzielny kucharzChoć najbardziej lubię serwować pizzę na sosie czerwonym, pomidorowym – tym ostrym, łagodnym lub mixem z żurawiną i chrzanem to dziś sos zielony. SOS jest na mega pizze XXL lub 2 o średnicy ok. 32 cm. Resztę można zamrozić lub użyć do makaronu. Podstawą tego sosu jest cukinia, delikatny dodatek przypraw i sos do pizzy, inny niż zwykle gotowy. CUKINIOWY(...)SOS DO PIZZY jest pyszny, dlatego polecam na pizzę, tę mięsną lub wege. SMACZNEGO Składniki: 2 cukinie szczypta soli, pieprzu i cukru dla równowagi smaku opcjonalnie: rozgnieciony ząbek czosnku, u mnie brak 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Cukinie myję, kroję w plastry lub kostkę, wrzucam do blendera i miksuję na puree. Następnie na rozgrzanej oliwie podsmażam sekundę czosnek (opcja), wrzucam cukiniowe
Zasmakuj KuchniObiad w kilka minut... spaghetti z cukinii podane z sosem serowym, przyrządzonym z trzech rodzajów sera: pleśniowego, topionego i żółtego twardego. Mimo lekkiego makaronu z cukinii, danie nie należy do dietetycznych, ze względu na kaloryczny sos serowy. Jednak od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na takie pyszności. Kremowy sos serowy o intensywnym i wyrazistym smaku idealnie pasuje do delikatnej(...)Lazur 50 g sera topionego 100 g twardego sera żółtego 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30% sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia Wykonanie: Sos: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy wszystkie sery, pokrojone na mniejsze
Kuchnia MagdaLenyWystarczy kupić po słoiku czarnych i zielonych oliwek. Posiekać garść ziół i dodać do oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem i szczyptą soli. Gdy takie oliwki wymieszamy z sosem, są już praktycznie gotowe do podania. Można je nakładać łyżką lub postawić obok wykałaczki. 600-800 g fasolki szparagowej, 3-4 łyżki obranych pistacji, 2 łyżki startego parmezanu, mała doniczka(...)oliwa, sól Na każdym przyjęciu warto podać coś na ciepło. Ja postawiłam na lasagne po kalabryjsku. Klasyczna lasagne jest dość pracochłonnym daniem – makaron trzeba obgotować, przygotować długo gotowany sos pomidorowy z warzywami, następnie beszamel, a na końcu wszystko złożyć i upiec. Lasagne kalabryjskiej także nauczyłam się od Nigelli. W niej makaronu się nie obgotowuje, sos przygotowuje się błyskawicznie
Poezja smakuCamembert z sosem malinowym to kolejne danie dla tych, którzy mogą jeść sery i lubią nietypowe połączenia smaków. Tym razem proponuję grilowany camembert w towarzystwie sosu malinowego, ale śmiało można użyć też innych owoców np. truskawek, porzeczek czy jeżyn. Gorący ser po rozkrojeniu rozpływa się a jego charakterystyczny smak wspaniale przełamują słodko-kwaśne owoce. Ser można grillować na patelni(...)tradycyjnym czy elektrycznym grillu bądź tak jak ja w domu podsmażyć na dobrej jakości suchej patelni z nieprzywierającym dnem. Składniki na camembert z sosem malinowym: 125 sera camembert naturalnego 100 g świeżych lub mrożonych malin 5 g miodu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony opcjonalnie ocet balsamiczny (u mnie bez tego składnika) Patelnię lub grilla rozgrzać a następnie ułożyć
Ola la LCHFŻołądki drobiowe w sosie musztardowo-chrzanowym Pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad z żołądków w rewelacyjnym kremowym sosie. Takie danie możemy podać z ziemniaczkami, kaszą albo z ryżem. Polecam! Składniki: 0,5 kg żołądków drobiowych 1 łyżka musztardy 1 łyżka chrzanu 1 łyżka słodkiej śmietanki 2 łyżki masła + 2 łyżki mąki 1 niewielka cebula sól, pieprz, liść laurowy(...)Dodajemy mąkę i przez chwilę podsmażamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość zalewamy wodą w której gotowały się żołądki, dodajemy musztardę oraz chrzan, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Do śmietanki dolewamy dwie łyżki sosu i całość przelewamy na patelnie, mieszamy *** *** Jeżeli konsystencja sosu jest już odpowiednia dodajemy do niego żołądki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Jeżeli jednak
Blog z Apetytemukochanych żółtych pomidorków koktajlowych, dodałam mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę oraz liście świeżej bazylii. Całość urozmaicają słodkie truskawki i wyrazista, lekko gorzka rukola. Żeby dopełnić symfonię smaków całość polałam sosem glassa aceto balsamico, czyli popularnie zwanym sosem balsamicznym – jak go zrobić samemu dowiecie się z tego przepisu. GLASSA ACETO BALSAMICO jest bardzo gęstym sosem, w konsystencji niemalże syropem(...)ręcznik papierowy do wyschnięcia. Umyj rukolę. Truskawki i pomidorki umyj i pokrój na połówki. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wyłóż na talerze, posyp czarnym pieprzem. Całość polej sosem tuż przed podaniem. Składniki SAŁATKA 300 g truskawek pęczek świeżej bazylii 100 g rukoli 2 kulki mozzarelli 250 g pomidorów lub pomidorków koktajlowych pieprz no i oczywiście sos Wykonanie
Eat me! Fit me!Stroganoff, Stroganov, czy wreszcie spolszczony do bólu Strogonow – rosyjski gulasz z wołowej polędwicy, cebuli i pieczarek w pysznym aromatycznym sosie przeszedł już w kuchni wiele. Niektórzy robią go z kurczaka, czasami ze schabu lub wieprzowej polędwicy albo po prostu z innych, tańszych i bardziej przystępnych niż polędwica części tuszy wołowej (łata i antrykot sprawdzają się super!). Ale można go zrobić(...)przykrycia przez kolejne 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie łączymy go z grzybami i płynem. Wsypujemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy całość –mąka zacznie się zasmażać, później zagęści sos. Wlewamy bulion, dodajemy musztardę i sos Worcester. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Sos w miarę odparowywania podczas gotowania zacznie gęstnieć – mieszamy zawartość
Karo in the Kitchenktóra się przyjęła jest troszkę inna. Składniki: 1 sałata lodowa lub lollo (karbowana) 1 ogórek 1 mała czerwona cebula 1 opakowanie sera typu feta pęczek rzodkiewek kilka pomidorków koktajlowych sos winegret Przygotowanie: Pokrój pomidory w ćwiartki, ogórek w plastry (ja zawszę obieram go ze skórki) i cebulę w piórka. Fetę podziel na większe kostki. Dlaczego większe? Podczas mieszania często zmniejszają(...)swoją objętość , więc dobrze, żeby coś z niej zostało. Sałatę podziel rękoma na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce. Wsyp resztę warzyw i fetę. Przygotuj sos winegret i polej sałatkę. Jeśli lubisz – wymieszaj, a jeśli nie – zostaw ją tak zrobioną, będzie robić większe wrażenie. Sałatka z kurczakiem Jadłam taką sałatkę w restauracji i od razu musiałam odtworzyć
Rozdomowionacukinia\r","250g mi\u0119sa mielonego\r","2 \u0142y\u017ceczki zi\u00f3\u0142 prowansalskich\r","ma\u0142a cebula\r","250g ricotty\r","1 jajko\r","200g tartej mozzarelli \r","sos marinara \r","olej lub oliwa do sma\u017cenia\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"1 du\u017ca cukinia 250g mi\u0119sa mielonego 2 \u0142y\u017ceczki zi\u00f3\u0142 prowansalskich ma\u0142a(...)cebula 250g ricotty 1 jajko 200g tartej mozzarelli sos marinara olej lub oliwa do sma\u017cenia s\u00f3l, pieprzRoladki z cukinii z mi\u0119sem mielonym i ricott\u0105","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200\u00b0C. Umyt\u0105 i osuszon\u0105 cukini\u0119 kroimy wzd\u0142u\u017c w cienkie, d\u0142ugie plastry. Nast\u0119pnie
Mostek w kuchniczęściej gościła na naszych stołach. Do łask wróciły steki, jednak z innymi kawałkami mamy problem. Może dlatego, że nie zawsze wiemy jak je przyrządzić? Dziś na tapecie ligawa w sosie śliwkowym. Ligawa to mięso zdradliwe. Wygląda pięknie, jest chuda, przypomina polędwicę, jednak jest trudna w obróbce. Wystarczy za to wiedzieć kilka rzeczy, aby ten stosunkowo tani kawałek wołowiny przekształcić(...)najmniej dobę w kwaśnej marynacie – mięso odpowiednio skruszeje. Następna kwestia to długa obróbka cieplna. Po kilkugodzinnym gotowaniu mięso może zacząć się przesuszać, więc ważny jest dobry sos. A ten jest po prostu wyborny! Ciemny, naturalnie gęsty (bez grama mąki!) – wytrawny od wina, kwaskowy od musztardy i słodki od śliwek. Wiele osób boi się przyrządzania wołowiny – tak przyrządzona
Poezja smaku