sosy - 72234 przepisów (strona:279/4816)

Klopsiki cielęce w sosie grzybowym z pesto makaronem 168

Dzisiaj polecam cielęce klopsiki na obiad. Wspaniałe pełne smaku mięsne kuleczki w sosie grzybowym z pesto makaronem. Uwielbiam na obiad klopsiki w sosie , bo przyrządzam je na dwa razy i za każdym razem podaję inaczej. Oczywiście klasyczne klopsiki na obiad to te z ziemniaczanym puree. Uwielbia je cała rodzina. Ale klopsiki można również podać z pesto makaronem . Wydawałoby się(...)trochę za dużo smaków na talerzu, ale nie! Makaron wymieszany z pesto a do niego dodana porcja klopsików w sosie to przepyszne danie. Te same klopsiki i dwa różne obiady. Lubię gotować na dwa dni ale jakies urozmaicenie musi być. Klopsiki na obiad Składniki: 6-8 porcji 1 kg mielonej cielęciny 1 duża cebula 150 ml śmietanki 2 łyżeczki soli

codojedzenia
Lasagne z mięsnym ragù i jarmużem (Lasagne con ragù di carne e cavolo riccio) 183

Jeżeli lubicie lasagne z sosem bolońskim, może moja wersja urozmaicona poprzez dodanie jarmużu, przypadnie Wam do gustu.  Smak lasagne wzbogaciłam gęstym i aromatycznym sosem beszamelowym, który nada ł  potrawie kremowej konsystencji. Polecam Wam serdecznie :) **** Se andate pazzi per le lasagne alla bolognese, ritengo che la mia versione a cui ho aggiunto il cavolo nero potrà fare al caso(...)wieprzowo-wołowego  500 g passaty pomidorowej 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku oregano, bazylia s ó l, pieprz  oliwa z oliwek Sos beszamelowy 500 ml mleka 50 g masła 50 g m ą ki pszennej   ga ł ka muszkata ł owa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI Lasagne 250 g di lasagne

La grande e la piccola cuoca
BROWNIE Z CHILLI I MALINOWYM SOSEM 178

Próbowaliście ciasta z chilli? Nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Brownie z chilli i malinowym sosem to gratka dla fanów czekolady.  Mocno czekoladowe ciasto z nutą pikanterii doskonale przełamuje słodko kwaśny malinowy sos.  Przepis na to ciacho przygotowałam specjalnie do Walentynkowego numeru Magazynu Aromat .  Brownie z chilli i malinowym sosem Drukuj Składniki Ciasto: 300 g masła(...)gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady 1 płaska łyżeczka chilli 15 g kakao 200 g cukru 4 całe jaja rozmiar L 150 g mąki pszennej szczypta soli Malinowy sos: 200 g malin (mogą być mrożone) 6 łyżek wody 4 łyżki cukru 2 płatki żelatyny w listkach Sposób przygotowania: Masło i czekolady rozpuszczamy razem w rondlu, mieszając od czasu do czasu drewnianą

Rusty Fork
Kacze żołądki w sosie śmietanowym 284

Kacze żołądki w sosie śmietanowym na pewno przypadną do gustu wszystkim tym, którzy lubią także zajadać się żołądkami kurzymi. U mnie w domu od dziecka jadło się podroby, więc takie smaki doskonale znam i lubię. Żołądki z kaczki, w porównaniu do żołądków kurzych, są nieco delikatniejsze i oczywiście większe. Inspiracje do przepisu zaczerpnęłam z tej strony , jednak dodałam do sosu(...)odrobinę mąki, aby sos był gęściejszy oraz użyłam mniej bulionu i śmietany. Kolejnym razem spróbuję żołądki kacze udusić razem z warzywami, podobnie, jak zrobiłam to w przepisie na gulasz z jelenia . Zobacz też: Prosty gulasz wieprzowy Żołądki drobiowe w sosie paprykowym Żołądki drobiowe w sosie musztardowo-chrzanowym Przepis na kacze żołądki w sosie śmietanowym Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania

Kuchnia Bazylii
Kolorowa sałatka z tuńczyka, kaszy pęczak i kolorowych warzyw 137

Letnia, kolorowa sałatka na bazie tuńczyka, świeżego bobu, czerwonej i żółtej papryki, chrupiącej kaszy i pachnącej natki z pietruszki. Całość polana sosem majonezowo - musztardowym smakuje rewelacyjnie i jest świetną propozycją na drugie śniadanie. Składniki: 300g bobu 200g kaszy pęczak 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1/2 pęczka świeżej natki z pietruszki sól pieprz(...)Sos: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1.  Kaszę pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji  na opakowaniu. 2.  Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie wystudzić i obrać. 3.  Tuńczyka odsączyć z zalewy. 4.  Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 129

środku, z cytrynowo-czosnkowym aromatem, skórka jest chrupiąca, a dodatkowa chrupiąca warstwa boczku sprawia, że ma się go ochotę schrupać na raz. To jednak nie koniec, bonusem jest domowy sos pieczeniowy, który wyśmienicie podkreśli smak mięsa, a przy okazji pieczenia robi się niemal sam. Spróbujecie raz i już nigdy nie zjecie innego sosu! Do pieczenia używam metalowej brytfanki, którą następnie(...)mogę ustawić na gazie i przygotować na niej sos.   Kurczak + składniki sosu: 2 średnie marchewki 2 cebule w łupinach (lub 1 obrana i 1 nieobrana) 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 100g serc kurczaka 100g wątróbki kurczaka 1-2 szyje kurczaka  2 liście laurowe 1 łyżeczka pietruszki suszonej 1 łyżeczka tymianku oliwa z oliwek lub olej kokosowy

Cooking Monster
Fit Pizza orkiszowa + KONKURS 137

kawałków (średnica pizzy 30 cm) Składniki: Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki (obranych i pokrojonych) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej(...)czasu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk). Ciasto odstawić na 1 godziny do wyrośnięcia. W między czasie można przygotować sos pomidorowy. Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory

KuchniaWeDwoje.pl
WOŁOWINA WASABI PO JAPOŃSKU 165

dania jedzone są według obowiązujących zasad, których Japończycy rzetelnie przestrzegają. Kuchnię japońską charakteryzuje niewielka ilość przypraw i dodatków, używają oni jedynie podstawowe przyprawy, takie jak: sól, cukier, pieprz, sos sojowy, wasabi (japoński chrzan) i mirin (słodka sake), unikając skrajnych smaków i aromatów. Chcesz się dowiedzieć po jakie potrawy najczęściej sięgają sami Japończycy? To zapraszam do artykułu ➨  4 najpopularniejsze(...)wieczko jako "sitko" z otworami do odlewania wody, dzięki któremu można w łatwy sposób przygotować danie, nie używając do tego dodatkowych naczyń. Dania OYAKATA zawierają mieszanki aromatycznych przypraw oraz sosy, które będą również pomocne w naszej kuchni podczas przygotowywania autorskich potraw w stylu japońskim. Tak właśnie ja postąpiłam i podczas przygotowania wołowiny wasabi użyłam dania OYAKATA - Japońska wołowina smak wasabi

Kuchnia MagdaLeny
Pikantny sos pomidorowy 261

dziś dla Was przepis podstawowy, nie znaczy jednak że oczywisty. Domowy sos pomidorowy możecie wykorzystać do naprawdę wielu pysznych domowych potraw, a nawet zastąpić nim ketchup. Jak go najszybciej przygotować? Wykorzystaj do niego pomidory z puszki, w wersji w całości lub krojonej. Odlej jednak trochę sosu z tych pomidorów, z nim przygotowany pikantny sos pomidorowy może być zbyt wodnisty(...)których przepisów przyda Ci się pikantny sos pomidorowy: – pizza na tortilli – możesz użyć sosu do podania i na pizzy pod ser – zapiekanka ziemniaczana w warzywami – pizza z patelni – prawdziwa włoska pizza – pizza z pieczarkami – pizza z ciasta francuskiego – tacos ze stekiem – kanapka ze stekiem – przepis na pizzę z salami

nietylkopasta.pl
Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni 173

dyni, to możecie ją jeszcdostać w sklepach, widuję ją czasem na półkach sklepowych. Warto ją zdobyć bo moje dzisiejsze danie warte jest jak najszybszego spróbowania:) Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni to taka wariacja na temat tego makaronu z kremowym dyniowym sosem tylko w tym daniu postanowiłam sos nieco odchudzić (rosołek zamiast śmietany) i całość zapiec pod chlebowo-permezanową(...)piwnicy mojej mamy. Zdjęcie zrobione w listopadzie, więc w tym momencie są już one mocno przetrzebione ale zostało jeszcze kilka sztuk. 4.0 from 1 reviews Zapiekany makaron z serowym sosem z dyni   Drukuj Prep time 15 min Cook time 40 min Total time 55 min   Zapiekany pod chlebowo-parmezanową kruszonką makaron z serowym sosem z dyni. Author: Cooking

Cooking for Emily
Carpaccio z pieczonych buraków 187

restauracji, bardzo mi smakowało, tym razem zrobiłam w domu. Powiem Wam, że jest rewelacyjne. Z buraczkami idealnie łączy się rukola, prażony słonecznik, ser feta i do tego pyszny sos na bazie miodu, oliwy, sosu balsamicznego i soku z cytryny. Mniam :-) Sos zrobiłam na oko, dodawałam składniki i próbowałam, czy smakowo mi odpowiada. Polecam Wam bardzo i życzę miłego i słonecznego(...)dzionka :-) Składniki na 4 porcje: 4 średnie buraki 1 opakowanie sera fety opakowanie rukoli 4 garście słonecznika Sos: oliwa z oliwek miód sok z cytryny kilka kropel sosu balsamicznego 1. Buraki dobrze myjemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, buraczki kroimy na pół i układamy na papierze (możemy je owinąć folią aluminiową). Pieczemy w 200 stopniach około 1 godziny

kruche babeczki
Domowy sos czosnkowy 275

Domowy sos czosnkowy Kremowy i aromatyczny domowy sos czosnkowy to idealny dodatek do mięs, wędlin, pieczonych ziemniaczków, sałatek, dań z grilla oraz wielu innych potraw. Oto mój ulubiony przepis na ten pyszny sosik, sporządzony na bazie gęstego jogurtu naturalnego oraz majonezu. Polecam! Składniki: 150g gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2-3 ząbki czosnku (w zależności jak ostry sos chcemy(...)sobą mieszamy *** *** Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i zioła. Wszystko ponownie dokładnie mieszamy *** *** Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy i przelewamy do sosjerki *** *** Do czasu podania sos przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Sos tatarski PRZEPIS TUTAJ Sos tzatziki PRZEPIS TUTAJ Artykuł Domowy sos czosnkowy pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Pulpeciki cielęce w winnym sosie z karczochami (Polpettine di vitello con salsa al vino e carciofi) 205

Dzisiejsza wersja pulpecików z cielęciny jest daniem w sam raz dla miłośników wyrazistych smaków, aromatycznych sosów, czerwonego wina i przypraw. Esencjonalny sos z dodatkiem cynamonu, kuminu i gałki muszkata ł owej idealnie komponuje si ę  z pulpecikami, których smak wzbogaciłam poprzez dodanie świeżego rozmarynu, tymianku i sera pecorino.    Wszystkie składniki(...)tymianku oliwa z oliwek s ó l i pieprz * Ser pecorino można zastąpić dowolnie wybranym serem, np. parmezanem, grana padano; najważniejsze, aby był to ser twardy. Sos winny 500 ml bulionu warzywnego 200 ml czerwonego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru gałka  muszkata ł owa cynamon kumin

La grande e la piccola cuoca
Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami 606

Pizza z aromatycznym sosem pomidorowym, serem mozzarella i pieczarkami. Prosto i pysznie, lecz troszkę kalorycznie. Grzeszycie czasami? Ja nie umiem sobie odmówić domowej pizzy. Składniki na ciasto: 2 szklanki  (500 ml) mąki pszennej (typ 500) torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy około 3/4 szklanki ciepłej wody ----------------------------------- płaska mała łyżeczka oliwy do wysmarowania blachy Składniki sosu pomidorowego(...)wyrabiamy minimum 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto przestaje kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. W tym czasie przygotowujemy pomidorowy sos do pizzy . Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku podsmażamy chwilkę na gorącej oliwie (1- 2 minuty). Ja robię to w rondelku. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz rozdrobnione liście

Smak mojego domu
Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku 192

niepowtarzalnego smaku. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości śledzikiem w nowej odsłonie, gorąco polecam ten przepis Śledzie najlepiej przygotować 2-3 godziny przed podaniem, aby nabrały intensywnego smaku. Śledzie w sosie musztardowym z curry – przepis krok po kroku Do przygotowania śledzi będziecie potrzebować: 0,5 kg filetów śledziowych marynowanych 2 fioletowe cebule (średniej wielkości) 300 ml śmietany 12% lub 18% (można(...)ziołowego Wykonanie krok po kroku: 1. Śmietanę lub jogurt naturalny mieszamy z majonezem. 2. Następnie dodajemy obie musztardy i nadal mieszamy. 3. Na koniec dodajemy miód i przyprawy, mieszając sos bardzo dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły. 4. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do przygotowanego sosu. 5. Po dokładnym wymieszaniu, sos odstawiamy. 6. Śledzie kroimy w paski

Okiem Blondynki by McBlondi

Proponowane wyszukiwania