Mee Goreng dosłownie oznacza „smażony makaron” w językach malezyjskim i indonezyjskim. Mimo dużej popularności potrawa dotarła do Malezji dopiero na początku XX wieku wraz z falą chińskiej imigracji.W rzeczywiście jest to wariacja na temat słynnego chińskiego Chow Mein, dostosowana do lokalnych preferencji za pomocą sambal i kecap manis, słodki sos sojowy. Miejscowi mówią, że pierwszy stragan obsługujący Mee Goreng był widziany w stanie Penang w latach pięćdziesiątych XX wieku. Zapraszam na jajeczny makaron z kurc... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.
Czytaj dalej...