Przepis na : obiad
Dziś znów naszło mnie na kuchnię azjatycką. Tym razem wycelowałam w Tajlandię i zdecydowałam się na pad thai. Pad thai Pad thai w dosłownym tłumaczeniu znaczy "smażony po tajsku". Oryginalny pad thai to smażony makaron przyrządzany w woku z dodatkiem jajek, krewetek, kurczaka, czosnku, kiełków fasoli mung, sosu sojowego oraz sosu przygotowywanego z pasty tamaryndowej, soku z limonki, cukru i sosu rybnego. Całość doprawiana jest jeszcze pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Choć wszyscy kojarzymy pad thai z Tajlandi... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...