lutego 29, 2020

Pad thai z krewetkami

Dziś znów naszło mnie na kuchnię azjatycką.
Tym razem wycelowałam w Tajlandię i zdecydowałam się na pad thai.

Pad thai

Pad thai w dosłownym tłumaczeniu znaczy "smażony po tajsku".
Oryginalny pad thai to smażony makaron przyrządzany w woku z dodatkiem jajek, krewetek, kurczaka, czosnku, kiełków fasoli mung, sosu sojowego oraz sosu przygotowywanego z pasty tamaryndowej, soku z limonki, cukru i sosu rybnego. Całość doprawiana jest jeszcze pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Choć wszyscy kojarzymy pad thai z Tajlandią, tak naprawdę danie to wywodzi się z Chin.
Danie to najbardziej rozpowszechniło się w latach 40. ubiegłego wieku - Tajlandia nękana była wtedy powodziami, a potrawy poddawane obróbce termicznej znacznie zmniejszały ryzyko zachorowania na choroby zakaźne.

Obecnie w Tajlandii pad thai uznawane jest za zdrową wersję fast fooda i można kupić je niemal wszędzie - od ulicznych straganów po drogie restauracje.

Potrawa występuje w wielu różnych wersjach - dobór dodatków jest w zasadzie dowolny, ale niezmienna jest obecność podstawowych składników oraz oryginalnego sosu.

Pad thai z krewetkami - przepis na 3 procje

Do przygotowania pad thai będziesz potrzebować:
  • 200g makaronu ryżowego,
  • 15 krewetek,
  • 2 jajka,
  • łyżkę oleju rzepakowego,
  • pół łyżki sosu sriracha,
  • słoiczek kiełków fasoli mung,
  • limonkę,
  • szczyptę soli,
  • łyżeczkę cukru trzcinowego,
  • saszetkę gotowego sosu pad thai.

1. Makaron zalej gorącą wodą według instrukcji na opakowaniu, zostaw na pół godziny, po czym odsącz na sicie.
2. Rozbełtaj w miseczce jajka z solą, cukrem trzcinowym, sosem sriracha i sosem pad thai.
3. Na patelni rozgrzej olej, usmaż krewetki, po czym dodaj makaron i jajka z przyprawami i energiczne wymieszaj.
4. Smaż wszystko aż do ścięcia jajek.
5. Na koniec dodaj kiełki fasoli mung i skrop sokiem z limonki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Z notatnika dietetyka , Blogger