przetwory - 15421 przepisów (strona:277/1029)

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 280

Czy na obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3

Salonik smaków
Ptysie i eklerki z bitą śmietaną 191

Gdy jestem w cukierni , to nie mogę oderwać oczu od ptysi i eklerek z bitą śmietaną. Są tak apetyczne, że często je kupuję. Dzisiaj postanowiłam

Salonik smaków
Ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką 230

Uwielbiam śliwki, a jeszcze bardziej ciasta ze śliwkami. Dzisiaj upiekłam proste ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką. Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka  3

Salonik smaków
Fale Dunaju ze śliwkami 206

A oto jeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju. Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko

Salonik smaków
Sałatka z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA" 48852

Warzywa często goszczą na naszych stołach. Szybko i łatwo można przygotować sałatkę z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA".  Składniki: 1 średnia biała kapusta lub sałata

Salonik smaków
Ciasto orzechowe 202

Czy jedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity.  Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów

Salonik smaków
OGÓRKI KISZONE- NAJLEPSZE 393

przechowywanie. I coś w tym jest , bo pan w warzywniku     (notabene ogrodnik) zdradził mi , że wtedy gdy dzień jest już trochę krótszy ogórek dłużej rośnie i do przetworów jest zdecydowanie lepszy. Przy okazji dowiedziałam się też , że na zimę można już kisić ogórki po 10 lipca. Tak więc po raz pierwszy nie czekam z kiszeniem, tylko zaczynam już(...)gruntowe , najlepiej małe i bardzo jędrne ( ja na raz przeważnie kiszę ok.5kg) - gałązki kopru z baldachimem ( z nasionami) - zawsze wybieram zielone, nie zasuszone - korzeń chrzanu - czosnek - sól kamienna do przetworów, najlepiej niejodowana + słoiki ok.0,6-0,8l Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie. Najlepiej gdy mamy ogórki z"pewnego źródła", tzn. takie które nie zrobią nam się po ukiszeniu puste

Smaczne Zdrowe
Włoski sos do słoików 9

lima) 2 duże czerwone papryki 1/2 kg cebuli 1-2 główki czosnku (dałam półtorej główki) 180-200 g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soli do przetworów 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku - zamiast tego dałam 1 małą świeżą papryczkę chilli 2 łyżki świeżego oregano - dałam pół na pół świeżego

Kuchnia domowa Ani
Najlepsze przepisy na ogórki do słoików 8

Sezon na ogórki trwa, a wraz z nim czas domowych przetworów. Zazwyczaj przygotowuje się ogórki kiszone lub konserowowe, ale tym razem mam dla Was inne, pyszne propozycje. To moje sprawdzone przepisy na ogórki, które robiłam już niejednokrotnie i choć miały przestać do kolejnego sezonu, zawsze znikały na początku zimy. Koniecznie je przygotujcie! Czytaj więcej

Di gotuje
Ogórki po królewsku 11

ogórki po królewsku dostałam od swojej mamy. Są wyśmienite i delikatne w smaku. Znikają ze spiżarni jeszcze przed zimą. Wykonanie jest bardzo proste, a końcowy efekt powalający. Zimowych przetworów z ogórków nigdy nie jest za dużo! Moi domownicy uwielbiają ogórki do obiadów pod każdą postacią. Przepis jest podobny do ogórków w miodzie . Z tą jednak różnicą, że ogórki po królewsku

Ania gotuje
Grzyby marynowane – klasyka jesiennych przetworów 14

Uniwersalny przepis na marynowane grzyby: borowiki, podgrzybki, koźlarze, kurki. Życzę udanego grzybobrania! Artykuł Grzyby marynowane – klasyka jesiennych przetworów pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Przepis na ogórki w musztardzie 19

ogórki w musztardzie, które przetrwają apokalipsę zimową i zachwycą każdego smakosza!    Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem „Ogórki🥒 w musztardzie, czyli słoiki pełne szczęścia – przetwory na zimę z Agnieszką 🍯   Składniki: 2 kg ogórków gruntowych  5 łyżek dowolnej musztardy  1 szkl. octu 10% 1 litr wody niepełna szklanka cukru  3 płaskie łyżki soli

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Słodkie Lato w Słoikach: Najlepsze Przetwory ze Świdośliwy! 19

Najlepsze Przetwory ze Świdośliwy , Skarby Lata Zamknięte w Słoikach Zobacz przepis

Swojskie jedzonko
Sos warzywny 26

minut.  Sos przekładamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut. Taki sos możemy użyć do pizzy, spaghetti czy innym sosów do dań np. z makaronem lub ryżem. #soswarzywny #sos #przetwory #wiemcojem

Ewa w kuchni
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku? Wyjaśniamy 24

odpowiedniej temperaturze. Wekowanie w ten sposób jest bardzo wygodne, ale nietrudno tu o błędy. Jeśli będziesz trzymać się kilku podstawowych zasad, z powodzeniem zakonserwujesz w ten sposób domowe przetwory – bez bałaganu i zbędnego ryzyka niepowodzenia. Zobacz przepis

Swojskie jedzonko