Czy na obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3
Salonik smakówGdy jestem w cukierni , to nie mogę oderwać oczu od ptysi i eklerek z bitą śmietaną. Są tak apetyczne, że często je kupuję. Dzisiaj postanowiłam
Salonik smakówUwielbiam śliwki, a jeszcze bardziej ciasta ze śliwkami. Dzisiaj upiekłam proste ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką. Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 3
Salonik smakówA oto jeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju. Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko
Salonik smakówWarzywa często goszczą na naszych stołach. Szybko i łatwo można przygotować sałatkę z białej kapusty "JAK U CHIŃCZYKA". Składniki: 1 średnia biała kapusta lub sałata
Salonik smakówCzy jedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity. Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów
Salonik smakówprzechowywanie. I coś w tym jest , bo pan w warzywniku (notabene ogrodnik) zdradził mi , że wtedy gdy dzień jest już trochę krótszy ogórek dłużej rośnie i do przetworów jest zdecydowanie lepszy. Przy okazji dowiedziałam się też , że na zimę można już kisić ogórki po 10 lipca. Tak więc po raz pierwszy nie czekam z kiszeniem, tylko zaczynam już(...)gruntowe , najlepiej małe i bardzo jędrne ( ja na raz przeważnie kiszę ok.5kg) - gałązki kopru z baldachimem ( z nasionami) - zawsze wybieram zielone, nie zasuszone - korzeń chrzanu - czosnek - sól kamienna do przetworów, najlepiej niejodowana + słoiki ok.0,6-0,8l Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie. Najlepiej gdy mamy ogórki z"pewnego źródła", tzn. takie które nie zrobią nam się po ukiszeniu puste
Smaczne Zdrowelima) 2 duże czerwone papryki 1/2 kg cebuli 1-2 główki czosnku (dałam półtorej główki) 180-200 g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soli do przetworów 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku - zamiast tego dałam 1 małą świeżą papryczkę chilli 2 łyżki świeżego oregano - dałam pół na pół świeżego
Kuchnia domowa AniSezon na ogórki trwa, a wraz z nim czas domowych przetworów. Zazwyczaj przygotowuje się ogórki kiszone lub konserowowe, ale tym razem mam dla Was inne, pyszne propozycje. To moje sprawdzone przepisy na ogórki, które robiłam już niejednokrotnie i choć miały przestać do kolejnego sezonu, zawsze znikały na początku zimy. Koniecznie je przygotujcie! Czytaj więcej
Di gotujeogórki po królewsku dostałam od swojej mamy. Są wyśmienite i delikatne w smaku. Znikają ze spiżarni jeszcze przed zimą. Wykonanie jest bardzo proste, a końcowy efekt powalający. Zimowych przetworów z ogórków nigdy nie jest za dużo! Moi domownicy uwielbiają ogórki do obiadów pod każdą postacią. Przepis jest podobny do ogórków w miodzie . Z tą jednak różnicą, że ogórki po królewsku
Ania gotujeUniwersalny przepis na marynowane grzyby: borowiki, podgrzybki, koźlarze, kurki. Życzę udanego grzybobrania! Artykuł Grzyby marynowane – klasyka jesiennych przetworów pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z Fantazjąogórki w musztardzie, które przetrwają apokalipsę zimową i zachwycą każdego smakosza! Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem „Ogórki🥒 w musztardzie, czyli słoiki pełne szczęścia – przetwory na zimę z Agnieszką 🍯 Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 5 łyżek dowolnej musztardy 1 szkl. octu 10% 1 litr wody niepełna szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli
Dieta Rozdzielna i ZdrowieNajlepsze Przetwory ze Świdośliwy , Skarby Lata Zamknięte w Słoikach Zobacz przepis
Swojskie jedzonkominut. Sos przekładamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut. Taki sos możemy użyć do pizzy, spaghetti czy innym sosów do dań np. z makaronem lub ryżem. #soswarzywny #sos #przetwory #wiemcojem
Ewa w kuchniodpowiedniej temperaturze. Wekowanie w ten sposób jest bardzo wygodne, ale nietrudno tu o błędy. Jeśli będziesz trzymać się kilku podstawowych zasad, z powodzeniem zakonserwujesz w ten sposób domowe przetwory – bez bałaganu i zbędnego ryzyka niepowodzenia. Zobacz przepis
Swojskie jedzonko