Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica)

Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica)

Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica)

Lutenica, a właściwie Ljutenica to sos paprykowo-pomidorowy pochodzący z Bałkanów. Niezwykły smak i aromat pieczonych warzyw sprawia, że sos świetnie pasuje do pieczonych mięs, jak również kanapek. Podobno każda gospodyni na Bałkanach robi go na swój sposób. Polecam również przepis na ajvar . Zerknij również do działu PRZETWORY . Składniki: 3 kg pomidorów lima 1,5 kg bakłażanów 3 kg papryki 2 duże cebule 2 papryczki chilli 4 dużych ząbków czosnku 1/2 łyżki soli 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej 2 łyżeczki czer... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Pasja Smaku

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję