Dżem z cukinii z nutką pomarańczy

Dżem z cukinii z nutką pomarańczy

Dżem z cukinii z nutką pomarańczy

Kolejny już na blogu przepis na przetwory z cukinii – tym razem na słodko. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 11 słoików 0,3-litrowych Składniki: 5 kg cukinii (po obraniu 3,5 kg) 1 kg cukru (0,5 kg, jeżeli lubimy mniej słodkie konfitury) 4 galaretki pomarańczowe aromat cytrynowy 1-5 łyżeczek kwasku cytrynowego (lub sok z cytryny) Przygotowanie dżemu z cukinii z nutką pomarańczy: Cukinię obrać i wydrążyć gniazda nasienne za pomocą łyżki. Warzywo zetrzeć na grubej tarce i dusić około 1 godziny (do rozgotowania)... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu KuchniaWeDwoje.pl

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.