Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę

Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę

Przecier z pieczonych buraków do słoików na zimę

Przetwory z buraków to podstawa w mojej spiżarni :)  Składniki: 1 kg buraków 1 łyżeczka kwasku cytrynowego Wykonanie: Buraki jednakowej wielkości wyszorować, opłukać i upiec w piekarniku aż będą miękkie ( piec około 1 godziny).  Następnie obrać ze skórki, utrzeć lub zmielić na miazgę i wymieszać z kwaskiem cytrynowym. Zagotować i gorącym przecierem napełnić słoiki do 4/5 wysokości. Zamknąć i pasteryzować 15 minut na wrzącej wodzie. czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Tradycyjna Kuchnia

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

Tradycyjna KuchniaTradycyjna Kuchnia

Mam na imię Kaśka i jestem 27- letnią amatorką kuchni polskiej, choć także lubię poeksperymentować z kuchnią europejską (francuską, węgierską, niemiecką), a nawet azjatycką czy amerykańską.

Dzieciństwo spędziłam w Bieszczadach, zatem wychowana byłam na tradycyjnej, niskobudżetowej kuchni wschodniej, ocierającej się o kuchnię Kresową. Mój styl gotowania jest poniekąd hołdem dla tych tradycyjnych korzeni.

Nigdy nie miałam profesjonalnych lekcji gotowania, a moją jedyną kwalifikacją jest to, co pochodzi z miłości do dobrego jedzenia oraz doświadczenie wynikające z gotowania w domu na co dzień. Nauczyłam się gotować poprzez czytanie starych książek kucharskich, które wyszukuje na pchlich targach i w antykwariatach.

Ciągle się uczę i zdobywam doświadczenie metodą prób i błędów.

ZAPRASZAM NA MÓJ KULINARNY BLOG
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

buraki, burak, przetwory, słoik, pieczone buraki, pieczony burak

Inne przepisy z Tradycyjna Kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.