W tym roku konfiturę truskawkową zrobiłam z dodatkiem wanilii i cytryny. Smak truskawek w konfiturze nie został znacząco zmieniony przez te dodatki. W przepisach na konfitury najczęściej używa się owoców i cukru w proporcjach 3:1. Do mojej konfitury użyłam mniej cukru, ponieważ nie lubię przesłodzonych przetworów. Jeśli lubicie kwaskowe konfitury, to polecam przepis na konfiturę z truskawek i czerwonej porzeczki. Składniki: 3 kg truskawek 80 dkg cukru 2 laski wanilii sok z 1 cytryny + skórka z ni... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Na blogu Codziennik Kuchenny dzielę się pasją do kulinariów.