kluski - 6146 przepisów (strona:353/410)

Kluseczki dla Ogra 109

Żarłoczek zażyczył sobie kluchów. Któregoś wieczoru oglądaliśmy po raz setny film o Shreku i sam siebie określił mianem ogra więc te chyba będą pasowały idealnie. Wszak

Smaczna Pyza
Prawdziwe knedle ze śliwkami 176

Knedle robię kilka razy w roku. Nadziewam je śliwkami, morelami, jabłkiem i nie zawsze zagniatam ciasto z ziemniaków bo serowe też są pyszne. Ale dzisiaj będą

Smaczna Pyza
Kluseczki na maślance 344

Kluseczki na maślance bo zamiast wody użyłam do ich przygotowania właśnie maślanki. Wyszły bardzo smaczne i delikatne. Można je tylko okrasić podsmażoną cebulką czy skwarkami, można

Smaczna Pyza
Kopytka 153

  Znowu wspomnienie z dzieciństwa, klasyczne kopytka :) Przepis banalnie prosty, ale najważniejsze jest to, żeby ziemniaki były dobrze odparowane i dopiero potem przeciśnięte przez praskę. Uwielbiam

Delicious Titbits
Szpinakowe kopytka (szpinakowe gnocchi) z sosem śmietanowo-cebulowym / Gnocchi di patate e spinaci / Potato and Spinach Gnocchi 357

Przepis na klasyczne kopytka prezentowałam nie tak całkiem dawno, ale myślę, że warto też dla odmiany przyrządzić ich wersję ze szpinakiem w połączeniu z pysznym sosikiem

Delicious Titbits
Domowe cnocchi 132

kopytka Ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 min.do lodówki Po tym czasie podzielić na mniejsze kawałki i z każdego zrobić dość cienki wałeczek Pokroić, każdą kluskę docisną lekko widelcem umoczonym w mące ( inaczej widelec przyklei się do ciasta) Wrzucić na osolony wrzątek, po wypłynięciu gotować chwilę, wybrać łyżką cedzakową

Proste Potrawy
Kryzysowe kluseczki z serka homogenizowanego 117

szacunkową ilość mąki, bo w dużej mierze jej ilość zależy od konsystencji użytych serków. Jedne są gęstsze inne rzadsze. Najlepiej dodać mąkę i zrobić próbę kluseczki – wrzucić jedną kluskę na wrzącą wodę i zobaczyć czy się nie rozpadnie. Jeśli tak, to dosypujemy ciut więcej mąki. Oczywiście serek serkowi nie jest równy ze względu na skład, więc polecam kupować

Mieszam w Garnku
Ptysiowe gniazdka (bez glutenu, laktozy i białego cukru) 143

gorzkiej/deserowej/bez cukru itp) CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąkę i skrobie   wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluskę", którą nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. 3. Ciasto wyłożyć płasko do dowolnego naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. 4. Następnie miksować ciasto wraz

Candy Pandas
Eklerki 181

garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą “kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej

Ciastkozercy
Owsiano-jaglane ptysie z kaszką Chufli Chia, kremem i owocami (bez glutenu, cukru, laktozy) 183

tofu, ksylitol -ulubione owoce -kilka kostek gorzkiej czekolady Napój kokosowy, wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc kluskę, którą nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz

Candy Pandas
Kasztanowe eklerki z jaglanym kremem i orzechowym nadzieniem (bez glutenu, laktozy, cukru białego) 145

włoskich Amandin ( recenzja ) -kilka kostek gorzkiej czekolady EKLERKI Napój roślinny, wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc kluskę, którą nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz

Candy Pandas
Karpatka 527

garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i zagotowujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Połowę ciasta rozsmarowujemy szpatułką na blaszce

Ciastkozercy
Eklerki 1360

garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej

Ciastkozercy
"Leniwe pierogi". Kluski z twarogiem 300

Uwielbiam te "klusko-pierogi". I ogólnie bardzo lubię takie szybkie dania, bo czasu na gotowanie przy trójce dzieci zbyt wiele nie ma. A takie na przykład kluseczki ( pierogi to chyba tylko z nazwy:) robi się w tempie ekspresowym,  a pyszne są, że ho ho. Polane roztopionym masełkiem i posypane cukrem i cynamonem znikają w mgnieniu oka. Dzisiaj troszkę

Maślane ciasteczko
Domowe bajgle - przepis 260

Bajgle drożdżowe pieczywo w kształcie oponki. Ma  chrupiącą skórkę, słodkawy posmak a konsystencja trochę przypomina kluskę parzoną(pampucha). Ma coś takiego w sobie, że jak się zje jedną sięga się po następną. Jest może przy nich więcej pracy, ale warto choć raz na jakiś czas je wykonać bo są przepyszne. Przepis jest bardzo prosty a pochodzi od Sary Lewis

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania