Nokedli to rodzaj popularnych na Węgrzech kluseczek, idealnych jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy a z sosem czereśniowym smakują obłędnie. Są to podobne kluseczki do niemieckich czy austriackich szpecli. Do zrobienia kluseczek najlepiej służy przyrząd z dziurkami na który wylewa się ciasto i wprost nad garnkiem przeciera specjalna łopatką. Jeśli takowego przyrządu nie posiadacie wystarczy robić kluseczki przy użyciu łyżeczki i maleńkie porcje wkładać do wrzątku. Węgierskie kluseczki z sosem czereśniowym. ROZ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...Gotuje bo lubię, pieke bo kocham to robić i bawie sie tym doskonale.Zapraszam do odwiedzania mojego bloga Moje Małe Czarowanie.