fasola - 7342 przepisów (strona:109/490)

Fasolka po bretońsku 189

Idealna na obiad, syta i smaczna!  Składniki (na 3 porcje): 200 g suchej fasoli Jaś 120 g wędzonego boczku 125 g kiełbasy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki krojonych pomidorów sól  pieprz 1-2 łyżki majeranku 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Przygotowanie: Suchą fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodę (tak mniej więcej(...)półplasterki, cebulę w kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy boczek co chwilę mieszamy, dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz cebulę. Smażymy aż boczek się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka z fasolą i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 15-20 minut

Gotuj z Mąką
DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY 159

Dietetyczny sos paprykowy z czerwoną fasolą jest idealnym dodatkiem do mięs, makaronów czy placków ziemniaczanych. Jego konsystencja jest dosyć gęsta i zwarta, przez co można go również używać do zapiekanek zamiast zwykłego sosu pomidorowego. Przygotowanie tego sosu nie jest trudne a smak powala na kolan, sam możesz o tym się przekonać DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY: 0,5kg mięsa mielonego 1 papryka(...)czerwona 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 domowa kostka rosołowa ( przepis TU ) 2 łyżki mąki ryżowej przyprawy ( pieprz, sól, papryka czerwona, papryka chilli ) Cebulę kroimy w kosteczkę, razem z mięsem mielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na patelni. Po ok 10min dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażymy. W szklance z wodą mieszamy mąkę

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Kolorowa sałatka meksykańska 617

cieszy oko i podniebienie. Idealna na co dzień jak i do przygotowania na wieczorną imprezę ze znajomymi. Składniki: * filet z kurczaka 0,5 kg * ryż 200 g * puszka czerwonej fasoli * puszka kukurydzy * szklanka mrożonego zielonego groszku * papryka * 2 łyżki majonezu * 3 łyżki jogurty naturalnego * 2 łyżeczki przyprawy gyros * łyżeczka ostrej papryki * sól * garść natki pietruszki. * 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ryż(...)możemy odstawić na godzinę do lodówki jeśli nie smażymy od razu- również będzie pyszne.). Dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć na patelni. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę i kukurydzę odcedzić na sicie. Przygotować duża miskę do której dodajemy wszystkie składniki: ryż, kurczak, kukurydzę, fasolę, groszek, paprykę. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, posypujemy

Kulinarne przygody
Brownie z bananów i czerwonej fasoli 90

dokładnie takich samych proporcji, zwykle wrzucam wszystko ‘na oko’ i zawsze wychodzi świetnie. Szybkie, zdrowe, smaczne. Czyż nie brzmi jak ciastko idealne? ;) PRZEPIS BROWNIE Z BANANÓW I CZERWONEJ FASOLI Puszka czerwonej fasoli Dwa jajka Dwa/trzy mocno dojrzałe banany 3 łyżki jogurtu naturalnego Łyżka oleju kokosowego Pół łyżeczki sody Lyżka gorzkiego kakao Pół łyżki cynamonu Fasolę dokładnie wypłukać pod wodą

HealthyCreations
Perska zupa noworoczna z makaronem 174

miałam. Znajdziecie w niej pietruszkę, miętę pieprzną i kolendrę. Na koniec dodałam jeszcze świeży szpinak. Zupa jest gęsta i baaaardzo pożywna, a to za sprawą roślin strączkowych jak czerwona fasola, ciecierzyca i zielona soczewica. W tym roku zupa się sprawdziła się podwójnie. -8 na dworze…Naprawdę przydała się na rozgrzewkę. Perska zupa noworoczna Składniki: 6-8 porcji 2 czerwone(...)cebule 4 ząbki czosnku 300 g ugotowanej ciecierzycy 300 g ugotowanej czerwonej fasoli 60 g zielonej soczewicy, waga sucha 300 ml pokrojonej natki pietruszki, u mnie mrożona 2 doniczki świeżej kolendry 250 ml pokrojonej mięty pieprzowej 4 duże dymki 150 g świeżego szpinaku 150 g makaronu, pokruszonego 1½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, prażone

codojedzenia
Chili con carne 111

mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki (waga razem z sosem) 500 ml bulionu  1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 ziemniaki 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz oregano(...)sosu, potrawa ma pływać w lekko płynnym sosie.  4. W międzyczasie czerwoną paprykę kroimy w cienie paski, które przecinamy na pół, żeby nie były za długie. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. 5. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki :-) Smacznego

kruche babeczki
Kotlety pieczarkowe z fasoli czyli Niedzielne Mielenie odc.46 144

robić mielone bezmięsne.  Dzisiejszy przepis jest zmodyfikowanym pomysłem jaki znalazłam w    .Składników właściwie nie zmieniałam, inaczej wszystko przygotowałam i nie podałam w bułce :) Kotlety pieczarkowe z fasoli 4 duże pieczarki (bez skórki), przekrojone na 4 części 1 puszka czarnej fasoli, odcedzona 1 cebulka szalotka pół główki brokuła 2 duże jajka 100 ml bułki tartej pół łyżeczki suszonego(...)tymianku 1 ząbek czosnku sól, pieprz i olej do smażenia Do miski blendera wkładamy pieczarki, fasole i różyczki brokuła oraz czosnek i cebulę. Wszystkie składniki blendujemy na niezbyt gładka masę, najlepiej jakby pozostały w niej większe kawałki warzyw. Do masy dodajemy jaka, bułkę  i przyprawy. Z masy formujemy dość płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka Meksykański Król Imprezy. 190

surowych pieczarek - masło - sól - pieprz III. Sos: - 6 łyżek majonezu light - 340 g jogurtu greckiego - sól - pieprz IV. Całość: - 1 duża puszka kukurydzy z chili - 1 puszka czerwonej fasoli - 1/2 główki sałaty lodowej - 5 dużych pomidorów - żółty ser - 1 opakowanie nachos o smaku chili + przezroczysta miska o wymiarach:   - średnica dołu - 12 cm - średnica góry - 25 cm - wysokość(...)produktów w sałatce. Sałatę myjemy i dokładnie suszymy. Targamy na mniejsze kawałki. Pomidory myjemy, sparzamy i ściągamy skórę. Pozbywamy się gniazd nasiennych ze środka i kroimy je w kostkę. Fasolę odcedzamy i spłukujemy. Kukurydzę odcedzamy Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Produkty umieszczamy warstwami w misce, według następującej kolejności: 1. Sałata lodowa. 2. Pokrojone w kostkę pomidory

DominikaDolci
Ciecierzyca w pomidorach 127

Ciecierzyca w pomidorach przypomina nieco fasolkę po bretońsku, ale za sprawą dodanego kuminu jest bardziej aromatyczna. Sama ciecierzyca jest też mniej mączysta i lżejsza do trawienia od fasoli. Ciecierzyca (cieciorka) przywędrowała do nas z Azji i jest zdrowym, choć w Polsce mało spożywanym produktem. Cieszy się dużą popularnością w krajach arabskich. Zawiera dużo białka, błonnika i wiele witamin i minerałów(...)tego mniej kalorii niż nasza fasola. Od kiedy odkryłam smak ciecierzycy, to często robię z niej hummus z pomidorami , dodaję do zup i różnych sałatek. Świetnie smakuje upieczona w przyprawach, jako zdrowa przekąska. Teraz doszła jeszcze pyszna ciecierzyca w pomidorach, która bardzo dobrze syci i rozgrzewa. Muszę przyznać, że jest to bardzo przyjemna odmiana po fasoli, którą również bardzo

Kuchcik gotuje
Pyszne Burrito 168

Bardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce(...)Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i  puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze podgrzewamy. Na placki kładziemy garść sałaty i farsz. Ja robiłam także wersję bez sałaty. Zawijamy ciasno w rulon i gotowe

Dominacja smaku
Chili con carne z wołowiną 141

pewnie jeszcze kiedyś zaprezentuję. Chili con carne podajemy z ryżem lub tortillą.  500g mielonej wołowiny 2 cebule 2 czerwone papryki  3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki po szczypcie: sól, pieprz, kumin, oregano olej 1. Cebulę i paprykę kroimy(...)kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia. Dodajemy cebulę, paprykę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia, po czym dodajemy fasolę, kukurydzę, pomidory i przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. Podajemy z ryżem

Szefowa kuchni
Barszcz ukraiński z wkładką 115

laska kiełbasy u mnie  Kiełbasa ze Wsi  Hańderek 1  korpus z kurczaka podłużne buraki słoik 0,7 l wraz z zalewą ( przepis na blogu ) 40 dkg fasoli jasiek 2 średnie ziemniaki 1/4 średniego selera 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1/4  małej główki białej kapusty ( około 35 dkg) garść suszonych prawdziwków 150 g słodkiej dobrej śmietany(...)czubata łyżka pokrojonego koperku 1 łyżka suszonego majeranku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki cukru 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Fasolę wcześniej sparzyć.  Do garnka wrzucić korpus z kurczaka, fasolę, zalać 1,5 l wody. Gotować około 40 minut. Dodać suszone podgrzybki  oraz  pokrojone w drobną kosteczkę marchewkę, seler

Gosia gotuje
Pyszne Burrito 134

Bardzo szybki obiad, kolacja czy też lunch. Burrito powstało z połączenia kuchni meksykańskiej i południowej USA. Z czerwoną fasolą i kukurydzą jest bardzo sycące. Na tortille możecie położyć też ryż. Składniki: 4x tortilla pszenna z siemieniem lnianym 250 g mięsa mielonego z indyka 400 g pomidorów krojonych w puszce 200 g fasoli czerwonej w puszce 200 g kukurydzy w puszce(...)Kiedy nasze mięso jest już podsmażone, dodajemy przyprawy i  puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze podgrzewamy. Na placki kładziemy garść sałaty i farsz. Ja robiłam także wersję bez sałaty. Zawijamy ciasno w rulon i gotowe

Dominacja smaku
Zapiekane nachos 172

skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – tacos ze stekiem Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 300 g wołowego mięsa mielonego – 3/4 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki) – pół szklanki passaty pomidorowej – 50 ml czerwonego wina – 1 ząbek czosnku – 1 papryczka chilli ostra – 2 łyżki oliwy z oliwek(...)chilli, a następnie dodaj mięso i usmaż je od czasu do czasu mieszając. Do usmażonego już mięsa dodaj passatę, wino i duś około 5 minut, po czym dodaj czerwoną fasolę i dopraw całość do smaku. Jeśli mięso jest dla ciebie zbyt mało pikantne możesz dołożyć więcej chilli lub doprawić np sosem Tabasco. Duś aż sos nieco wyparuje i całość zdobi

nietylkopasta.pl
Sałatka z szynką, serem, porem i kukurydzą 282

miałam okazji spróbować dobrze schłodzonej, postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę i przygotować podobną. Tym razem wędzonego kurczaka zastąpiła szynka konserwowa, a cała sałatka została wzbogacona o dodatek czerwonej fasoli. Zrezygnowałam też z kwaśnej śmietany, przygotowując sałatkę z samego majonezu. Z tych dwóch, jakże podobnych sałatek, ta smakuje mi bardziej, aczkolwiek … ponownie utwierdzam się w przekonaniu, że wolę(...)prostu inne;) 200 g szynki konserwowej około 150 g żółtego sera 1 por 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki majonezu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Szynkę kroimy na niewielkie paseczki. Ser trzemy na dużych oczkach tarki. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy przepłukaną

Smaki Na Talerzu