Ptysie w wersji na słono z pastą z fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów. Do tego krewetki, pomidorki i trochę zielonego. Fajna alternatywa na przekąski. ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 250 ml wody 100 g masła 180 g pasty z fasoli z suszonymi pomidorami 14 pomidorków koktajlowych 20 dkg krewetek(...)miski, dodaję trzy łyżki oleju, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Zostawiam w marynacie na 30 minut albo dłużej. Smażę na rozgrzanej patelni. Do każdego koszyczka przekładam pastę z fasoli, dekoruję pomidorkami, krewetkami, listkami botwiny, natką pietruszki, pomidorem suszonym
wesoła kuchniałyżki oleju (30 g) – świetnie nada się olej czosnkowy papryka czerwona (200 g*) 3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g) szklanka puree z dyni * (250 g) puszka czerwonej fasoli (240 g***) puszka kukurydzy (280 g***) szklanka wody lub bulionu warzywnego (250 g) przyprawy ½ – 1 łyżeczki papryki chilli **** łyżeczka papryki wędzonej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki oregano(...)przeciskamy przez praskę, a paprykę kroimy w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek oraz paprykę i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli koncentrat pomidorowy, puree z dyni, fasolę i kukurydzę oraz wodę lub bulion i dobrze mieszamy. Później dodajemy przyprawy ( paprykę chilli, wędzoną, słodką i ostrą , oregano, kumin i sos sojowy ), bardzo dobrze mieszamy i gotujemy około
WegePrzepisZiemniaki z patelni. Ziemniaki smażone Pyszny i łatwy przepis na ziemniaki z patelni smażone z fasolą, czosnkiem i chili. Składniki: około 500g ziemniaków, obranych i pokrojonych w niewielką kostkę 3 posiekane ząbki czosnku 1/2-1 papryczka chili, posiekana, bez nasionek 2 łyżki oliwy 1 puszka fasoli w sosie pomidorowym posiekana natka pietruszki sól, pieprz i sok z cytryny do smaku(...)rozgrzać oliwę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dodać posiekany czosnek oraz papryczkę chili. Pod koniec smażenia dodać fasolę z puszki z sosem pomidorowym - smażyć, aż ziemniaki będą miękkie w środku. Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Oto kilka innych
Moja Książka Kucharskasprawdzony. Często taką sałatkę przygotowuję również na imprezy w gronie znajomych, ponieważ wszyscy ją uwielbiają. Sałatka oprócz makaronu i mięsa mielonego składa się jeszcze z sera żółtego, czerwonej cebuli, fasoli, papryki i pomidorków koktajlowych. Wszystko do siebie idealnie pasuje i tworzy przepyszną sałatkę, która posmakuje każdemu. SAŁATKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM PRZEPIS Składniki 150 g makaronu rurki 400 g mięsa(...)mielonego 200 g sera żółtego 1 cebula czerwona 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 12 pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa do mięsa mielonego Przygotowanie 1. Mięso mielone przyprawić przyprawą do mięsa, solą oraz pieprzem. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu do zarumienienia i odstawić do przestygnięcia. 2. Makaron
Alle Dobre!sałatka z kaszą kuskus. Oprócz tuńczyka, w sałatce znajdziesz również paprykę w dwóch kolorach, pomidory oraz kukurydzę. Polecamy! Sałatka z kuskusem i tuńczykiem – Przepis 17. Sałatka z białej fasoli i ananasa Szybka sałatka z białą fasolą, marynowanymi pieczarkami i ananasem. Pyszna sałatka z jasnych składników, która idealnie wpisze się w klimat komunii. Sałatka z białej fasoli i ananasa
Kuchnia Na Wypasieprzez internet, np. w Kuchnie Świata SKŁADNIKI MIĘSO 500 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g kukurydzy konserwowej 200 g fasoli czerwonej konserwowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki ostrej papryczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia TACOS awokado marynowana cebulka – polecam przepis(...)czerwoną cebulkę marynowaną w winnym occie, miodzie i przyprawach jogurt świeża kolendra gotowe muszle tacos lub placki tortilla WYKONANIE Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy chwilę posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, smażymy często mieszając. Doprawiamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę i fasolę, smażymy jeszcze chwilę cały czas mieszając. Gorącym mięsem
Tajemnice Smakukromka razowego chleba 1/2 łyżeczki soli 1 l ciepłej wody Barszcz: 400 g buraków ćwikłowych 200 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 1 mała główka kapusty 4 ziemniaki 2 garści fasoli „Jaś” 500 ml śmietany 2 łyżki masła 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej koperek Składniki na zakwas mieszamy w glinianym garnku lub szklanym słoju, wierzch obwiązujemy(...)ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni do ukiszenia. W dzień poprzedzający gotowanie barszczu fasolę zalewamy wodą. Kolejnego dnia gotujemy ją do miękkości i odcedzamy. Buraki i włoszczyznę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużym garnku zagotowujemy niewielką ilość posolonej wody, dodajemy do niej starte warzywa i gotujemy je do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy
Trzeci talerzjedne z moich ulubionych dań jednogarnkowych. A Wy lubicie takie treściwe zupy? Składniki: 500 g schabu 150 g makaronu 2 czerwone papryki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej 2 cebule 1 duża marchewka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2-3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)czasie gotuję makaron, odcadzam. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz posiekany czosnek. Gotuję do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodaję makaron, czerwoną fasole. Próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia KasiSkładniki : ok. 1/2 l passaty puszka czerwonej fasoli 2 marchewki duża cebula mała cukinia średnia czerwona papryka sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować Fasolę osączyć na sicie Cebulę obrać pokroić w pół krążki Umytą paprykę pokroić w piórka, obraną ze skórki cukinię w dość grubą kostkę, podobnie marchew Na rozgrzanej patelni z tłuszczem przesmażyłam krótko cebulę, dodałam paprykę(...)garnuszka z odrobiną wody wrzuciłam marchew, potem dodałam przesmażoną cebulę i cukinie, gotowałam pod przykryciem krótko ( jeśli trzeba dodać oleju) na koniec wsypałam fasolę i zalałam passatą Doprawiłam do smaku solą i pieprzem
Proste Potrawywiększości pochodzą właśnie z puszki. Dzięki temu sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu i łatwa do zrobienia. Sałatka puszka-puszka składa się z kukurydzy, groszku konserwowego, czerwonej fasoli, papryki konserwowej, pieczarek marynowanych, marchewki konserwowej, cebuli i jajek. Całość połączona jest sosem na bazie majonezu i śmietany. Przepis na sałatkę puszka-puszka jest banalnie prosty, a sama sałatka łatwa(...)smaczna i szybka w przygotowaniu, co jest jej ogromną zaletą. PRZEPIS NA SAŁATKĘ PUSZKA-PUSZKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 słoik papryki konserwowej 1 słoik pieczarek marynowanych 1 duża cebula 1 słoik marchewki konserwowej 5 jajek 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie
Przepiski.plPiekarnik nastawić na 180 stopni. Etap I pieczenia: Na 15 minut wkładamy ciasto do piekarnika. Ciasto wyłożyć folią aluminiową, a na nią wysypać fasolę. Fasola sprawi, że ciasto nam się nie uniesie do góry. Etap II pieczenia: Zdjąć folię z fasolą - ciasto dalej piec 15 minut. W tym czasie ubijamy mascarpone z jajkami
Kuchnia smakówpopisowa to idealny wybór na każdą okazję! PRZEPIS NA SAŁATKĘ POPISOWĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g fileta z kurczaka 6 jajek 4 ogórki korniszony 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 czerwona cebula sól, pieprz paczka chipsów rożków Wykonanie Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Następnie(...)dodajemy przyprawę do gyrosa, sól oraz pieprz. Całość dusimy na odrobinie oliwy. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki i cebule kroimy w kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Sałatkę układamy warstwowo: Ogórki korniszony Jajka Cebula Kukurydza Fasola Sos Kurczak Chipsy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle
Przepiski.plprzygotować domowe burrito? Burrito to meksykańskie danie, które składa się z farszu zawiniętego w pszenną tortillę. Głównymi składnikami farszu jest mięso mielone z dodatkiem czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej papryki i przecieru pomidorowego, ja zastąpiłam go ketchupem. Gotowy farsz nakłada się na tortillę, posypuje startym na tarce serem, zawija, a następnie opieka na patelni lub w opiekaczu. Brzmi ciekawie prawda(...)domowe imprezy, czy spotkania ze znajomymi. Z pewnością każdy będzie zachwycony jego smakiem. PRZEPIS NA MEKSYKAŃSKIE BURRITO (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 200 g żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula 1 mała papryka czerwona 5 tortilli 2 łyżki ketchupu 2 ząbki czosnku Wykonanie Cebulkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość dusimy
Przepiski.plmąki pszennej tortowej ok. 450 -500 ml. mocno ciepłego mleka 130 gramów masła 1 jajko szczypta soli Farsz 500 gramów mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 1 puszka czerwonej fasoli wraz z zalewą 1 duża cebula może być czerwona około pół szklanki passaty pomidorowej sól ok pól łyżeczki kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki pieprz(...)cayenne według uznania Farsz Fasolę wraz z zalewą zmiksować. Na patelni i odrobinie tłuszczu zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę następnie dodać mięso i przyprawy. Całość smażymy od czasu do czasu mieszając około 15 minut. Po tym czasie dodajemy zmiksowaną fasolę i passatę pomidorową. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 15- 20 minut do momentu
Andzia Pichcirosół 1,5 L · fasola perłowa 3/4 szkl · mięso z kurczaka 25dag · marchewka ugotowana 20 dag · pietruszka gotowana 20 dag · seler ugotowany 15 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować, odcedzić. Mięsa i warzywa pokrajać w paseczki, dodać do rosołu razem z fasolą, chwilę
przepisy- MilkiGreckie Purée czyli Fava – Φάβα Greckie Purée, czyli Fava przygotowywana jest z rozłupanej żółtej fasoli, konsystencją przypominająca humus. Każdy kraj ma swoją purée z fasoli lub innych strączków. Jak wiesz zapewnie, w krajach arabskich oraz na bliskim wschodzie jada się humus, którego smak jest nam dobrze znany. W Maroku podaje się bissare, a w Indiach nosi nazwę dipu fasolowego(...)przyrządzić go w greckiej wersji. Fava jest przecierem z rozłupanego groszku, serwowana do dań mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Czyli dla każdego do wszystkiego. Często jest mylona z purée z fasoli bobu. Chociaż w takiej wersji również jest podawana, jednak nie smakuje jak prawdziwa Greckie Purée. Ten mały groszek pełen jest witamin i minerałów. Między innymi witaminy B, białka, błonnika oraz
RafalCookKacZupa, zdecydowanie ta nazwa pasuje najlepiej. Gęsta zupa na mięsie mielonym, z fasolą, kukurydzą na ostro. Nic więcej nie dodam, u mnie sprawdza się idealnie dzień po imprezie. Składniki: 500 g mięsa mielonego cebula cebula czerwona 2 ząbki czosnku puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka pomidorów 200 g kimchi na ostro papryczka chili 1,5 l bulionu wołowego(...)tortilla zgrillowana podawana na ciepło Przygotowanie: W ganku na oliwie podsmaż mięso. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, odrobinę chili i czosnek, nadal podsmażaj. Dodaj bulion, kukurydzę, fasolę, kimchi, pomidory i gotuj na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 20 min. Podawaj z łyżką śmietany, chili, połóką limonki i świeżą kolendrą. Zaglądajcie na mój
Niezły Młynekwałeczki i formujemy paluchy lub zawijamy w warkocz. Wierzch smarujemy olejem, można też posypać czarnuszką, solą gruboziarnistą czy kminkiem. Pieczemy w 180C stopniach przez ok. 30 minut. 2. Białą fasolę To w niektórych regionach Polski (np. na lubelszczyźnie) tradycyjny dodatek do barszczu czerwonego. Biała fasola jest alternatywą do uszek i gwarantuję Wam, że to bardzo udane połączenie smaków. Jeśli więc(...)zabraknie Wam uszek lub zostanie za dużo barszczu wigilijnego, bardzo polecam podać do barszczu właśnie fasolę jaś. Najlepiej taką świeżą, gotowaną, ale można też ostatecznie użyć tej z puszki. 3. Paszteciki drożdżowe lub z ciasta francuskiego Paszteciki drożdżowe to również popularna przekąska do barszczu. Ja od kilku lat przygotowuję je właśnie z farszem z soczewicy, według tego przepisu. Taki farsz
WiszniówkaLekkie, puszyste, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach muffinki. Świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Bez użycia mąki, za to z wykorzystaniem czerwonej fasoli. Składniki na 16 małych muffinek: puszka fasoli czerwonej 3 jajka 1,5 łyżki oleju 1,5 łyżki kakao 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika polewa: 1,5 łyżki masła(...)łyżki wody 1 łyżka kakao 1 łyżka miodu kolorowa posypka Przygotowanie: Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki wkładamy do miski lub kubka od blendera i blendujemy na gładką masę. Gotową masą uzupełniamy formę na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok.25-30 minut lub do suchego patyczka bez termoobiegu, ustawiając piekarnik góra i dół. Studzimy
Życie zaczyna się w kuchniAlla campinadese ? Już było. Większość innych przepisów opiera się o owoce morza, które dla mnie są... no, powiedzmy, że nie istnieją. I co tu zrobić? A może... fasola? No to jedziemy: Składniki: 200-300g pasty (świeżej lub suszonej). Rodzaj - dowolny, byle tylko była to pasta corta (znaczy, krótka). Może być nawet pasta mista czyli, pięknie po włosku(...)brzmiący miks pozostałości wszelkich makaronów jakie walają nam się po szafkach w kuchni. 350g fasoli (ugotowanej, może być z puszki). Najlepiej Borlotti albo Cannellini, ale każda biała się nada 80g boczku wędzonego (Opcjonalnie. Można spokojnie pominąć, jeśli ktoś nie jada) lub, "na bogato", prosciutto crudo 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 50ml białego wina (opcjonalnie, równie dobrze może
Pasta Po Polskupracochłonne, a podane może być z plackami ziemniaczanymi, torlittą, pitą albo z ziemniakami, jak kto lubi. Składniki: 2 piersi kurczaka puszka pomidorów 1 łyżka pasty pomidorowej puszka fasoli białej puszka fasoli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka wody pęczek świeżej bazylii olej do smażenia przyprawy do smaku: sól pieprz tabasco oregano (1 łyżeczka) słodka czerwona papryka(...)kurczaka pokrojonego w drobną kostkę i zalej wszystko pomidorami z puszki oraz dodaj wodę. Na małym ogniu gotuj ok 15 minut delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodaj obie fasole, bazylię i pastę pomidorową. Wszystko dopraw do smaku, gotuj jeszcze ok 10 minut co jakiś czas mieszając. Smacznego
Niezły Młynek