fasola - 7342 przepisów (strona:102/490)

Naleśniki - krokiety z mięsem 133

drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką), sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, 2-3 łyżki oleju, puszka czerwonej fasoli,  puszka kukurydzy  i/lub groszku dla tych co lubią, 1-2 łyżki keczupu opcjonalnie. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Ja wolę pokroić, wtedy szybciej(...)Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi. Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę jej) i przepłukaną kukurydzę i/lub groszek. Mieszamy. Smażymy naleśniki i zawijamy z nadzieniem. Przepis na ciasto podałam pisząc o  ślimaczkach naleśnikowych  ;)  Naleśniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili con carne 108

papryczki z mięsem. Jest to danie będące tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Podstawą są jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze Chili się udało jest przysmażenie cebuli(...)słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii. Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego) 2 małe papryczki chili 2 słodkie czerwone papryki 2 puszki czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę) 100-200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu

Food Square
Spring rolls 124

przedstawić wegańską wersję, która mam nadzieję, stanie się inspiracją do własnego komponowania. Jej podstawą będzie makaron, tofu oraz chrupiące warzywa. Składniki: 10 płatów papieru ryżowego 100 g makaronu z fasoli mung (lub ryżowego) 1 kalarepa 1 marchew 1 awokado kostka wędzonego tofu (200 g) 150 g kiełków z fasoli mung garść lubczyku lub pietruszki zielonej Marynata do tofu: 2 łyżki(...)Wszystkie składniki na marynatę połączyć. Tofu pokroić w grubsze plastry i zalać marynatą. Odstawić na 1h, a następnie usmażyć na suchej patelni. Po ostudzeniu pokroić w paski. Makaron z fasoli mung zalać wrzątkiem na 5 minut. Następnie odcedzić i zahartować zimną wodą. Awokado, kalarepę i marchew pokroić w bardzo cienkie paseczki. Lubczyk/pietruszkę posiekać. Płat papieru ryżowego namoczyć

Food Square
Makaron chow mein po tajsku 151

właściwie lekko zmodyfikowany przepis na pad thai , czyli klasykę kuchni tajskiej. Zamiast makaronu ryżowego użyjemy właśnie błyskawicznych nudli chow mein, a oprócz tego dodamy groszek cukrowy, pyszne krewetki, kiełki fasoli mung (składnik obowiązkowy!) i mnóstwo aromatycznych ziół i przypraw. Zatem do dzieła! :) Składniki (na 4 porcje) : 300 g makaronu chow mein 250 g krewetek koktajlowych (jeszcze lepsze będą tygrysie(...)groszku cukrowego 1 szklanka kiełków fasoli mung (mogą być z puszki) 2-3 papryczki chili, posiekane 1 dymka, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych 4 jajka sok z 1 limonki łyżka otartego imbiru 4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pasty tamaryndowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego

Food Square
Zupa meksykańska 195

rozgrzewająca.... To tylko nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka, mielone mięso, kumin sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku. Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 cebula pokrojona w piórka\ 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 papryczka jelapeno (bez nasion) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 500 g wołowego mięsa mielonego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz oliwa ser żółty cheddar natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę

Smakowity Blog Kulinarny
Quesadillas meksykańskie 189

użyłem: 500 mielonego mięsa wołowego, 2 zielonych papryczek chili, 1 średniej cebuli, 3 ząbków czosnku, 3 pomidorów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1 puszki kukurydzy (300 gram), 1 puszki czarnej fasoli (250 gram), 1 puszki białej fasoli (250 gram), 1 dojrzałego awokado, 2 limonek, 200 gram żółtego sera, 200 gram kwaśnej śmietany 18%, 8 placków tortilli, 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą i czarną fasolę. Wszystko podgrzewałem od czasu do czasu mieszając, do czasu niemal całkowitego wysuszenia mięsnego farszu, w którym nie powinno być widać płynu. W czasie podgrzewania mięsnego farszu przygotowałem salsę z pomidorów

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 315

Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g) 1 puszka czerwonej fasoli (400g) 100g kukurydzy z puszki 1 średnia czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki(...)podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i drobno posiekaną chilli. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem

Oryginalny smak
Meksykańskie tacos con carne 239

danie potrzebowałem: 400 gram mielonej wołowiny, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, 3 średnich pomidorów, 2 kolb kukurydzy (można użyć też kukurydzy z puszki), 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli (można też użyć czerwonej fasoli), 2 limonek,  1 dojrzałego awokado, 1/2 żółtej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki(...)następnie podsmażałem na małym ogniu. Po zarumienieniu się kukurydzy za pomocą noża ściąłem nasiona z każdej strony i dodałem je do mięsa. Dodałem również zawartość puszki czarnej fasoli, po jej wypłukaniu pod bieżącą wodą. Całość gotowałem na małym ogniu przez około 20 minut - aż do niemal całkowitego odparowania wody, którą wypuściły pomidory. Pod koniec gotowania dodałem pozostałą część natki świeżej

Wyprawy kulinarne
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 318

porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka sól, pieprz(...)cukier (1-2 łyżeczki) + do podania (opcjonalnie): jajko na twardo 1. Fasolę moczymy przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa

My Culinary Art
Dietetyczna pizza z kurczakiem i warzywami 399

pizza z kurczakiem i warzywami.   Mimo że dietetyczna to bardzo smaczna, a można ją zajadać bez wyrzutów sumienia.   My jako farsz użyłyśmy kurczaka, papryki, zielonego groszku, czerwonej fasoli i cebuli, ale można używać rozmaitych warzyw, takie jakie akurat mamy dostępne! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania 20 minut +  20 minut na leżakowanie ciasta. Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży(...)szklanka mąki pełnoziarnistej sól   łyżka oliwy Sos: puszka pomidorów sól, pieprz ząbek czosnku bazylia oregano szczypta brązowego cukru Farsz: dwie piersi z kurczaka papryka cebula zielony groszek czerwona fasola małe kuleczki mozzarelli (około 30 lub kilka większych kulek) Ciasto:   Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Na blacie wysypujemy mąke pełnoziarnistą, solimy, dodajemy łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Wyrabiamy

Kolizje Smaków
Makaron z sosem meksykańskim 246

Szybki przepis na fantastyczny, ostry sos do makaronu przygotowany z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów, fasolki szparagowej i czerwonej fasoli. Polecamy wszystkim fanom ognistych, wyrazistych smaków! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego Puszka czerwonej fasoli Puszka pomidorów w całości 200g zielonej fasolki szparagowej (np. mrożonej) 50g żółtego sera 3 czerwone cebule 2 ząbki czosnku(...)meksykańskiej jednak ostrzegamy, że wówczas potrawa jest dość ostra więc radzimy dorzucać stopniowo i smakować sos. Każdy musi wyczuć jaka ilość przyprawy mu odpowiada. Po około 10 minutach dorzucamy fasolę czerwoną z puszki i ugotowaną fasolkę szparagową. Wszystkie składniki mieszamy. Na ciepły makaron wykładamy przygotowany sos i posypujemy startym żółtym serem. Zajadamy od razu po przygotowaniu

Kolizje Smaków
Sałatka ogrodnika - moja ulubiona sałatka na wiosnę 155

sałatkę ogrodnika" - jedną z moich ulubionych! Jej siła tkwi w chrupiących i pełnych smaku warzywach : rzodkiewkach, ogórkach, dymkach, selerze naciowym i sałacie. Dodatkowo w sałatce wylądowały mięsiste ziarenka fasoli ( akurat miałam odmianę "Malinka" o ślicznych, różowo-brązowych nasionach ), czasem dodaję też jajko na twardo lub tuńczyka. Sałatkę polewam moim ulubionych winegretem - z czosnkiem, musztardą i octem balsamicznym . Sos ma wspaniały(...)porwanej na kawałki 1 ogórek, pokrojony na plasterki kilka rzodkiewek, pokrojonych na ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, pokrojone na plasterki 2 cebulki dymki, pokrojone na plasterki 6 łyżek ugotowanej fasoli (lub np. 1/2 puszki fasoli) opcjonalnie: tuńczyk z puszki, jajka ugotowane na twardo winegret: 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki octu balsamicznego, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową 182

Fasolowe babeczki z serkiem, jeżynami i polewą czekoladową. Fasola w słodkim wypieku brzmi trochę dziwnie, w babeczkach nie jest wyczuwalna w smaku, pełni wraz z płatkami owsianymi rolę zagęstnika, gdyż babeczki, które upiekłam z ich udziałem są bez dodatku mąki i jajek. Dzięki zawartości kakao babeczki mają mocno kakaowy smak, mają też serową niespodziankę w środku, wierzch został zwieńczony jeżynami(...)oblanymi masą z czekolady i nalewki jeżynowej. Musicie koniecznie ich skosztować, bo te babeczki są pyszne! Składniki na 9 szt: 250 g gotowanej na parze czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kakao szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki górskich płatków owsianych górskich 2 łyżki jogurtu greckiego 1 op. Serka Almette fruit

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chilli con carne 177

Chili con carne to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. “Chile con carne” oznacza papryki z mięsem. Główne składniki tej potrawy to różnego rodzaju papryki, fasola, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne(...)mięso mielone z łopatki 2 ząbki czosnku 3 szt. cebula 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki chilli pieprz cayenne 1 łyżeczka kuminu w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy 250 g passaty pomidorowej 1 puszka – Pomidory krojone z puszki 1 marchew 1,5 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 250 ml rosołu domowego Cebulę kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piękny Jaś w bułce tartej 155

zapiekana...i troszkę mi zostało..po prostu nie zmieściło się w naczyniu żaroodpornym...i tak oto jest fasolka podsmażana w bułce tartej..pomysł gdzieś podpatrzyłam w necie.. ugotowana fasola  bułka tarta masło sól pieprz koperek Ugotowaną fasolę odcedzić. Na patelni roztopić masło, dodać fasolę, bułkę tartą i wymieszać wszystko razem. Doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie