półce była tym większa, że obok nich stały chipotles , czyli wędzone czerwone papryczki, co pozwoliło mi przygotować tytułowe danie w duchu prawdziwie meksykańskim. Jako dodatek występuje ryż z czerwoną fasolą. Całość wyżywi 4-6 osób. Składniki: gulasz 1kg pokrojonej wołowiny gulaszowej 2 średnie cebule pokrojone w kostkę 5 posiekanych ząbków czosnku 400g pokrojonych w kostkę pomidorów (mogą być z puszki(...)papryczki chipotles 350g kaktusa lub fasolki szparagowej 1l bulionu wołowego olej mąka pszenna do obtoczenia mięsa sól i pieprz dodatkowo 1 szklanka ryżu 1 puszka czerwonej fasoli sól i olej Sposób przygotowania: Mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie na dużej patelni lub jeśli macie szybkowar to w szybkowarze. Dodać cebulę i czosnek, ponownie podsmażyć. Dodać
W kuchni wieczoremprzygotowania zupy użyłem: 50 gram wędzonego boczku w plasterkach, 150 gram zielonej fasolki szparagowej, 3 łodyg selera naciowego, 2 marchewek, 1 cukinii, 2 ząbków czosnku, 1 pora, 200 gram fasoli cannellini (1 puszka), 400 gram pomidorów w puszce (2 puszki), 100 gram makaronu muszelek, 1,5 litra bulionu warzywnego, oliwy, pęczka natki pietruszki, świeżego tymianku, 10 gram parmezanu, soli, czarnego(...)posoliłem i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem, a następnie, często mieszając podsmażałem przez około 10 minut, aby warzywa zrobiły się lekko miękkie. Po tym czasie do garnka dodałem zawartość puszki fasoli cannellini (ewentualnie można ją zastąpić zwykłą białą fasolą w puszce) oraz 2 puszki pomidorów. całość zalałem 1,5 litra bulionu warzywnego i gotowałem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie
Wyprawy kulinarnekostki rosołowe oraz 1 łyżkę oliwy Połowę zmieszanych przypraw smarujemy wnętrze kurczaka Resztą smarujemy na zewnątrz, i wkładamy do piekarnika na ok. godzinę, temp. 180C SAŁATKA Z FASOLI: SKŁADNIKI: pół kilo fasolki oczko, 2 małe laski kiełbasy, 2 pomidory, cebula czerwona, świeża kolendra, 2 łyżki oliwy, sól i ocet winny, 2 ząbki czosnku, 1 kostka rosołowa Gotujemy(...)fasolę dodając czosnek i 1 kostkę rosołową. Możemy dodać szczyptę soli. Gdy fasola będzie już miękka (ale nie za bardzo) odcedzamy z wody i odstawiamy do ostudzenia. Skrojoną w kostkę kiełbasę podsmażamy na oliwie. Kroimy w kostkę pomidory i cebulę. Kiełbasę, warzywa oraz fasolkę mieszamy razem. Zmieszane składniki przyprawiamy szczyptą soli, octem winnym i oliwą. Wszystko posypujemy jeszcze
Smaki Brazyliikaszą gryczaną. Zawsze jak gotuję kaszę, którą zresztą bardzo lubię, dokładam jej więcej a później wykorzystuję do różnych sałatek np. https://ugotujmyto.pl/salatka-z-dynia-pieczona-kasza-gryczana/ Tym razem połączyłam kaszę z czerwoną fasolą i tuńczykiem. Chciałam dodać ogórki konserwowe ale akurat mi się skończyły i dlatego dodałam paprykę konserwową. Myślę, że w tej jak i w każdej innej sałatce można sobie dowolnie zamieniać(...)składniki w zależności od upodobań i dowolnie je sobie doprawiać… Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną Składniki: puszka tuńczyka puszka czerwonej fasoli woreczek kaszy gryczanej (ugotowanej) 2 jajka kilka połówek papryki konserwowej natka pietruszki sól, pieprz, olej rzepakowy, sok z cytryny Tuńczyka odsączyć, chyba że jest w oleju to można olej też dołożyć. Fasolę odcedzić i opłukać. Jajka ugotować
UgotujmyTo.pltortilla zrobiona jest z mąki pszennej), mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw ( bazylia , oregano , pieprz , sól, chilli ), i pomidorów . Znajdują się w nim również, charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza . Tacos w restauracjach najczęściej podaje się w formie przystawek. Zobaczycie jak ja zrobiłam moją domową wersję! SKŁADNIKI: - mąka kukurydziana – 100 g – mąka pszenna(...)gorąca woda – 100 ml – sól – 1 łyżeczka – papryka / chili FARSZ: – mięso mielone wieprzowe – 500 g – pomidor – 1 szt – fasola ( u mnie biała ) – 100 g – kukurydza – 100 g – czerwona papryka – 1 szt – cebula – 1 szt – por – 1 szt – sos czosnkowy – sól
Ostra na Słodkoobiadu , w postaci racuszków , kotlecików … jako farsz do krokietów itd. W każdej postaci smakuje mi niesamowicie! Dziś mam dla Was przepis na samo zdrowie ;) Połączenie kaszy jaglanej z fasolą adzuki i aromatycznymi przyprawami tworzy fantastyczną całość! Takie burgery / kotleciki są świetnym pomysłem zarówno jako wkładka do bułki, jak i składnik do obiadu. Polecam! SKŁADNIKI: * fasola adzuki(...)smaku * pieprz – do smaku * papryka ostra – do smaku * świeża pietruszka – 1 pęczek * jajko – 1 szt * olej do smażenia + ew. 1 łyżka mąki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fasolę najlepiej wcześniej namoczyć, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w wodzie lub bulionie. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na złoto. Wszystkie razem dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko
Ostra na SłodkoTortilla w wersji meksykańskiej charakteryzuje się pikantnością oraz dodatkami charakterystycznymi dla kuchni Meksyku do których należą głównie papryka słodka, papryka chili, czerwona fasola, kukurydza itd. Dodatek smażonego kurczaka idealnie komponuje się z całością tworząc smakowite danie. Tortilla Meksykańska - Składniki: (ok. 6 tortilli ) 6 placków tortilli (gotowych lub z tego przepisu ) 2 piersi z kurczaka przyprawy: przyprawa do kurczaka, czosnek(...)proszku, papryka słodka, chili, pieprz 2 cebule 4 ząbki czosnku ok. 120 g kukurydzy z puszki ok. 120 g fasoli czerwonej z puszki ok. 300 g papryki czerwonej (lub mix papryk: zielona, żółta, zielona) olej sałata (opcjonalnie) sos meksykański ( przepis ) lub chili Tortilla Meksykańska - Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w pasy, dodajemy ok 2 łyżki oleju, łyżkę przyprawy
Słodka Stronadrobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką), sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek, 2-3 łyżki oleju, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy i/lub groszku dla tych co lubią, 1-2 łyżki keczupu opcjonalnie. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Ja wolę pokroić, wtedy szybciej(...)Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi. Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę jej) i przepłukaną kukurydzę i/lub groszek. Mieszamy. Smażymy naleśniki i zawijamy z nadzieniem. Przepis na ciasto podałam pisząc o ślimaczkach naleśnikowych ;) Naleśniki
Codzienna kuchnia niecodziennapapryczki z mięsem. Jest to danie będące tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Można je przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Podstawą są jednak dobrej jakości mielona wołowina, papryka, czerwona fasola oraz odpowiednie przyprawy. Przepis, według którego przygotowałem tą pyszną i niezwykle prostą potrawę, jest nieco zmodyfikowaną wersją meksykańskiego oryginału. Tajemnicą by nasze Chili się udało jest przysmażenie cebuli(...)słodyczy. Odpowiednie przyprawy nadają daniu wyrazistości i pikanterii. Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego) 2 małe papryczki chili 2 słodkie czerwone papryki 2 puszki czerwonej fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka obranych pomidorów w kawałkach lub 4 świeże (obrane i pokrojone w kostkę) 100-200 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu
Food Squareprzedstawić wegańską wersję, która mam nadzieję, stanie się inspiracją do własnego komponowania. Jej podstawą będzie makaron, tofu oraz chrupiące warzywa. Składniki: 10 płatów papieru ryżowego 100 g makaronu z fasoli mung (lub ryżowego) 1 kalarepa 1 marchew 1 awokado kostka wędzonego tofu (200 g) 150 g kiełków z fasoli mung garść lubczyku lub pietruszki zielonej Marynata do tofu: 2 łyżki(...)Wszystkie składniki na marynatę połączyć. Tofu pokroić w grubsze plastry i zalać marynatą. Odstawić na 1h, a następnie usmażyć na suchej patelni. Po ostudzeniu pokroić w paski. Makaron z fasoli mung zalać wrzątkiem na 5 minut. Następnie odcedzić i zahartować zimną wodą. Awokado, kalarepę i marchew pokroić w bardzo cienkie paseczki. Lubczyk/pietruszkę posiekać. Płat papieru ryżowego namoczyć
Food Squarewłaściwie lekko zmodyfikowany przepis na pad thai , czyli klasykę kuchni tajskiej. Zamiast makaronu ryżowego użyjemy właśnie błyskawicznych nudli chow mein, a oprócz tego dodamy groszek cukrowy, pyszne krewetki, kiełki fasoli mung (składnik obowiązkowy!) i mnóstwo aromatycznych ziół i przypraw. Zatem do dzieła! :) Składniki (na 4 porcje) : 300 g makaronu chow mein 250 g krewetek koktajlowych (jeszcze lepsze będą tygrysie(...)groszku cukrowego 1 szklanka kiełków fasoli mung (mogą być z puszki) 2-3 papryczki chili, posiekane 1 dymka, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 4 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych 4 jajka sok z 1 limonki łyżka otartego imbiru 4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pasty tamaryndowej 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju kokosowego
Food Squarerozgrzewająca.... To tylko nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka, mielone mięso, kumin sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku. Składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1 marchew 1 cebula pokrojona w piórka\ 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 papryczka jelapeno (bez nasion) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 500 g wołowego mięsa mielonego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz oliwa ser żółty cheddar natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę
Smakowity Blog Kulinarnyużyłem: 500 mielonego mięsa wołowego, 2 zielonych papryczek chili, 1 średniej cebuli, 3 ząbków czosnku, 3 pomidorów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1 puszki kukurydzy (300 gram), 1 puszki czarnej fasoli (250 gram), 1 puszki białej fasoli (250 gram), 1 dojrzałego awokado, 2 limonek, 200 gram żółtego sera, 200 gram kwaśnej śmietany 18%, 8 placków tortilli, 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)szczyptą soli, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, dwoma łyżeczkami suszonego oregano i połową pęczka posiekanej natki kolendry. Na patelnię dodałem również kukurydzę oraz białą i czarną fasolę. Wszystko podgrzewałem od czasu do czasu mieszając, do czasu niemal całkowitego wysuszenia mięsnego farszu, w którym nie powinno być widać płynu. W czasie podgrzewania mięsnego farszu przygotowałem salsę z pomidorów
Wyprawy kulinarnePikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam ! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów (po 400g) 1 puszka czerwonej fasoli (400g) 100g kukurydzy z puszki 1 średnia czerwona papryka 1 papryczka chilli 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego „Pudliszki(...)podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i drobno posiekaną chilli. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem
Oryginalny smakdanie potrzebowałem: 400 gram mielonej wołowiny, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, 3 średnich pomidorów, 2 kolb kukurydzy (można użyć też kukurydzy z puszki), 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli (można też użyć czerwonej fasoli), 2 limonek, 1 dojrzałego awokado, 1/2 żółtej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, świeżej natki kolendry, świeżej bazylii, 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki(...)następnie podsmażałem na małym ogniu. Po zarumienieniu się kukurydzy za pomocą noża ściąłem nasiona z każdej strony i dodałem je do mięsa. Dodałem również zawartość puszki czarnej fasoli, po jej wypłukaniu pod bieżącą wodą. Całość gotowałem na małym ogniu przez około 20 minut - aż do niemal całkowitego odparowania wody, którą wypuściły pomidory. Pod koniec gotowania dodałem pozostałą część natki świeżej
Wyprawy kulinarne