fasola - 7842 przepisów (strona:100/523)

BABECZKI BROWNIE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE z kremem (wegańskie, bezglutenowe) 180

Deser, który dzisiaj dla Was przygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam //   Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała(...)słodzika (u mnie cukier trzcinowy) 2 łyżki mąki jaglanej lub pszennej 3 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej (czy też zmielonych wiórek kokosowych, migdałów, orzechów) Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto fasolę zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej resztę składników i wymieszaj. Jeśli użyjesz cukru lub innego słodzika, który nie występuje w postaci syropu zwiększ o 20 ml ilość soku

Via Gusto
Burgery grzybowo-fasolowe 142

Hamburger automatycznie kojarzy się z kawałkiem dobrze wysmażonego mięsa. Oprócz wegetarian i wegan, którzy zajadają się warzywnymi burgerami. Wiedzą co dobre :-). Nieweganom te wszystkie flaczki z boczniaków, smalce z fasoli mogą wydać się dziwne, bo w sposób oczywisty kojarzą się z potrawami mięsnymi, a nie mają z nimi, jeśli chodzi o smak, nic wspólnego. Z burgerami jest nieco inaczej. Dobry(...)Marka Bittmana na fasolowo-grzybowe burgery. W sezonie najlepiej je zrobić z prawdziwków. Poza sezonem najlepiej zastąpić je boczniakami, choć pieczarki też dają radę.   Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 200 g boczniaków lub pieczarek 1/2 szklanki płatków owsianych Garść szpinaku 1 ząbek drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka

Niedzielny kucharz
Podwójnie migdałowy sernik 153

przechowywany w lodówce przykryty folią będzie dobry do tygodnia). To fasolowe ciasto do złudzenia przypomina sernik, konsystencją, strukturą i smakiem. Żaden amator serników się nie domyśli, że to z fasoli, testowałam to wielokrotnie na wszystkożercach Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 500 g suchej fasoli Piękny Jaś ugotowanej do absolutnej miękkości 200 g gęstego mleka kokosowego 250 g cukru(...)najlepiej mielonych 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny opakowanie 200 g marceoanu 150-200 g ulubionego dżemu (najlepiej lekko kwaskowatego) Przygotowanie: Zblenduj na jednolitą masę fasolę, mleka, cukier, sok cytrynowy i migdały. Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.   Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp

greenscarf
Kurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem 143

Kurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem to proste, zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie, które pieczone jest w całości przy wykorzystaniu tylko jednej brytfanny. Kawałki kurczaka (ja kupuję kurczaka w całości, następnie dzielę go na części a z korpusu przygotowuje wywar do innych dań) podsmażane są na brytfannie a następnie wraz z resztą składników pieczone w piekarniku. W wersji(...)należy pamiętać, aby kawałki wkładać do pieca skórą do góry oraz aby nie polewać przyrumienionej skóry bulionem lub winem, gdyż nie będzie chrupiąca. Przepis na “Kurczaka pieczonego z fasolą, porem i szpinakiem” pochodzi z najnowszej książki Gordona Ramsay’a “Ultimate Fit Food”. The post Kurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem appeared first on Moja

Moja Delicja
Japońskie naleśniki dorayaki z matchą 171

Dorayaki to bardzo popularny japoński przysmak złożony z dwóch niewielkich naleśników przełożonych słodką pastą z fasoli adzuki. W mojej wersji naleśniki są zrobione z dodatkiem japońskiej herbaty matcha, która ma opinię jednego z najzdrowszych uzupełniaczy diety. Dodatkowo, dzięki niej dorayaki mają piękny apetyczny kolor świeżej zieleni Idealne na śniadanie albo przekąskę do szkoły lub pracy. Więcej o zdrowotnych właściwościach matchy(...)łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 2 łyżeczki japońskiej herbaty matcha 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki cukru pudru 1 1/4 szklanki mleka roślinnego Nadzienie: słodka pasta z fasoli adzuki według tego przepisu Wykonanie: W misce mieszamy suche składniki. Dolewamy mleka i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało raczej rzadką konsystencję. Rozgrzewamy suchą nieprzywierającą patelnię. Odmierzamy 1 łyżkę ciasta

Lamarida.pl
Chili z kawałkami wołowiny 208

jalapeno); 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g); 1/2 kartonika przecieru pomidorowego (tj. 250 g, waga całego - 500 g); 1 łyżeczka chili w proszku; 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej (każda puszka po 240 g - waga netto, po odsączeniu z zalewy); 2 szklanki bulionu wołowego (lub wody); 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. DODATKOWO: Kilka łyżek kwaśnej, gęstej śmietany(...)szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Mięso wołowe umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Czerwoną cebulę obrać, drobno posiekać. Czerwoną fasolę odcedzić na sicie z zalewy i opłukać zimną wodą. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczki chili umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na rozgrzany w garnku/dużym rondlu olej

Gospodyni Miejska
Fasolka z brukselką 144

Składniki 200 g białej fasoli Jaś kawałek wędzonego żeberka kawałek kiełbasy cebula kilka świeżych brukselek pęczek natki pietruszki cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz, majeranek, kminek 2 listki laurowe kilka kropel ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Fasolę zalać wodą i moczyć ją najlepiej przez noc. Następnie odcedzić i wlać świeżą. Wstawić na gaz, dodać dwa listki laurowe, szczyptę kminku(...)sosem sojowym. Po kilku minutach smażenia dodać poszatkowaną cebulę, a na końcu wcisnąć czosnek. Brukselkę i natkę umyć i lekko osuszyć. Cukinię obrać i drobno pokroić. Do miękkiej fasoli dodać mięso, brukselkę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i trzymać jeszcze chwilkę na ogniu, aż brukselka lekko zmięknie, a cukinia rozgotuje się i ładnie zagęści sos... Na koniec dodać poszatkowaną

Gaździnka warzy
Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup 269

kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 puszka 400 g krojonych pomidorów 1 puszka 400 g czerwonej fasoli 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 upieczona lub ugotowana pierś z kurczaka, podzielona na mniejsze kawałki sok z 1 limonki lub cytryny 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej garść(...)rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę i paprykę i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Dodaj czosnek i przyprawy i podsmażaj przez kolejną minutę. Następnie dodaj pomidory, fasolę wraz z zalewą i bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem w razie potrzeby. W międzyczasie wymieszaj kurczaka

karmelowy
Chili z dynią piżmową i papryczkami chipotle 207

czerwona papryka; 2 papryczki chili; 2 papryczki chipotle w sosie adobo; 3 ząbki czosnku; 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (każda o wadze 400 g); 2 puszki czerwonej fasoli, odsączonej (każda o wadze netto, po odsączeniu 240 g) 2 łyżki oleju; 1 szklanka bulionu; 3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej (przygotowanej z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej); 1 łyżka naturalnego kakao(...)kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Papryki (czerwoną oraz chili) umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion (tylko czerwoną) i pokroić w niewielką kostkę. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać na sicie, pod bieżącą wodą.  Papryczki chipotle drobno posiekać. Przygotować 3/4 szklanki kawy. Do kubka wsypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Zalać gorącą, przegotowaną wodą

Gospodyni Miejska
Ribollita – wykwintna włoska zupa z czerstwym chlebem 243

którą gotowali w chudych latach. Danie jest niesamowicie proste, a przez to pyszne, sycące i zdrowe. Nie ma jednego przepisu na robollitę, wiadomo, że powinny w niej być czerwona fasola i czerstwy chleb. Nam najbardziej odpowiada receptura Nigela Slatera, kucharza i autora książek kulinarnych, którego cenimy za minimalizm jeśli chodzi o składniki, sposób przygotowania i formę podania. Polecamy(...)zresztą wskazuje sama nazwa zupy. Ribollita po włosku znaczy odgrzewana. Składniki: 2 cebule 2 marchewki 2 plastry selera korzennego, albo 2 łodygi naciowego 3 ząbki czosnku Puszka czerwonej fasoli (250 g) Puszka pomidorów (400 g) Szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 200 g jarmużu Czerstwa ciabatta, albo 3-4 kromki suchego

Niedzielny kucharz
Sałatka z kurczakiem i ananasem 353

szybką, prostą i smaczną sałatkę. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest przygotowana trochę w stylu hawajskim , bo jest ze słodkim ananasem, a trochę w stylu meksykańskim z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy :) No ale spójrzcie po prostu na przepis i nie czekajcie tylko przygotujcie swoją wersję sałatki :) Sałatka z kurczakiem i ananasem – składniki puszka kukurydzy 2 ćwiartki wędzonego kurczaka(...)500g) puszka czerwonej fasoli puszka ananasów 1/2 pęczku szczypiorku 3 łyżki majonezu sól pieprz Sałatka z kurczakiem i ananasem – przepis Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Kurczaka obieramy (jeśli nie lubicie to obierzcie go dodatkowo ze skóry) i mięso kroimy w kostkę. Ananasa wyjmujemy z zalewy i również kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa meksykańska 589

Przepyszna, bardzo sycąca propozycja obiadowa z mięsnymi kulkami, czarowną fasolą, słodkawą kukurydzą i z mnóstwem aromatycznych przypraw.    Składniki: (na 6-8 porcji) 50g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 ½ strąka czerwonej papryki 6-8 pomidorów (zamiennie 2 puszki pelatti) Szklanka bulionu warzywnego lub wieprzowego 2 kolby kukurydzy (zamiennie 1 puszka) puszka czerwonej fasoli ½ puszki(...)paprykę i obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dolewamy szklankę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i odsączoną czerwoną fasolę i ciecierzycę. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pierzem, papryczką chilli, suszona kolendrą, cynamonem i kminem rzymskim. Poziom trudności: średni Czas przygotowania

Pyry na Gaz
Sałatka z jarmużem na ciepło 234

ciepło. Chyba pierwszy raz jadłam podsmażony jarmuż i przyznam, że w takiej postaci smakuje mi bardziej niż surowy. I nieskromnie przyznam, że połączenie pieczarek, jarmużu, pestek dynii i białej fasoli jest po prostu genialne. Sałatka dobrze sprawdza się na lunch, ale także jako kolacja. Koniecznie musicie spróbować i dać mi znać, czy Wam smakuje Sałatka z jarmużem na ciepło porcja(...)jednej osoby 200 g świeżego jarmużu 150 g pieczarek 100 g fasoli z puszki oliwa pestki dyni Pieczarki dokładnie umyj, a następnie pokrój je na połówki lub w plastry – w zależności od tego jak wolisz. Jarmuż przełóż na sitko, przepłucz wodą. Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie przełóż na nią pieczarki i smaż ok. 7 minut. Następnie dodaj jarmuż, zmniejsz

365 dni dookoła kuchni
Chili con carne 163

jako fastfood. Głównymi jej składnikami są: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (najczęściej wołowina; istnieją też wersje wegetariańskie). Często dodaje się także inne składniki: fasolę i kukurydzę.   Danie przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu.  Powinna posiadać intensywny smak. Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem. Polecam! (2-3 porcje(...)250g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula (średnia)   1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki) 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka (średnia) 1 papryczka chili   2-3 ząbki czosnku 100 ml wody lub bulionu Przyprawy: 3/4 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego pieprz cayenne (wg smaku smaku,  może być zwykły) sól (do smaku

Di gotuje
Pasztet z czarnej fasoli. 152

jest zwyczajnie pyszna, to dostarcza całkiem sporą ilość cennego białka. Do tego również błonnik, cynk, potas, fosfor i wapń -  może niewegetarianie też się skuszą? :) Składniki: 1 szklanka czarnej fasoli 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1/4 korzenia selera 3 łyżki kaszki manny 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka oliwa sól i pieprz(...)garść suszonej żurawiny Wykonanie: Fasolę namoczyć przez 12 godzin, a następnie zmienić wodę i gotować na małym ogniu do miękkości (około 2 godzin). Odcedzić i przenieść do dużej miski. Cebulę zeszklić na około 3 łyżkach oliwy. Dodać startą marchewkę i seler i dusić mieszając około 10 minut. Przenieść do miski z fasolą. Dodać majeranek, rozmaryn, gałkę, kaszę oraz sól

zadanie-gotowanie