Deser, który dzisiaj dla Was przygotowałam to bardzo prosty przepis, ale robi ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam // Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała(...)słodzika (u mnie cukier trzcinowy) 2 łyżki mąki jaglanej lub pszennej 3 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej (czy też zmielonych wiórek kokosowych, migdałów, orzechów) Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto fasolę zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej resztę składników i wymieszaj. Jeśli użyjesz cukru lub innego słodzika, który nie występuje w postaci syropu zwiększ o 20 ml ilość soku
Via GustoHamburger automatycznie kojarzy się z kawałkiem dobrze wysmażonego mięsa. Oprócz wegetarian i wegan, którzy zajadają się warzywnymi burgerami. Wiedzą co dobre :-). Nieweganom te wszystkie flaczki z boczniaków, smalce z fasoli mogą wydać się dziwne, bo w sposób oczywisty kojarzą się z potrawami mięsnymi, a nie mają z nimi, jeśli chodzi o smak, nic wspólnego. Z burgerami jest nieco inaczej. Dobry(...)Marka Bittmana na fasolowo-grzybowe burgery. W sezonie najlepiej je zrobić z prawdziwków. Poza sezonem najlepiej zastąpić je boczniakami, choć pieczarki też dają radę. Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 200 g boczniaków lub pieczarek 1/2 szklanki płatków owsianych Garść szpinaku 1 ząbek drobno posiekanego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżka
Niedzielny kucharzprzechowywany w lodówce przykryty folią będzie dobry do tygodnia). To fasolowe ciasto do złudzenia przypomina sernik, konsystencją, strukturą i smakiem. Żaden amator serników się nie domyśli, że to z fasoli, testowałam to wielokrotnie na wszystkożercach Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 500 g suchej fasoli Piękny Jaś ugotowanej do absolutnej miękkości 200 g gęstego mleka kokosowego 250 g cukru(...)najlepiej mielonych 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny opakowanie 200 g marceoanu 150-200 g ulubionego dżemu (najlepiej lekko kwaskowatego) Przygotowanie: Zblenduj na jednolitą masę fasolę, mleka, cukier, sok cytrynowy i migdały. Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp
greenscarfKurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem to proste, zdrowe i szybkie w przygotowaniu danie, które pieczone jest w całości przy wykorzystaniu tylko jednej brytfanny. Kawałki kurczaka (ja kupuję kurczaka w całości, następnie dzielę go na części a z korpusu przygotowuje wywar do innych dań) podsmażane są na brytfannie a następnie wraz z resztą składników pieczone w piekarniku. W wersji(...)należy pamiętać, aby kawałki wkładać do pieca skórą do góry oraz aby nie polewać przyrumienionej skóry bulionem lub winem, gdyż nie będzie chrupiąca. Przepis na “Kurczaka pieczonego z fasolą, porem i szpinakiem” pochodzi z najnowszej książki Gordona Ramsay’a “Ultimate Fit Food”. The post Kurczak pieczony z fasolą, porem i szpinakiem appeared first on Moja
Moja DelicjaDorayaki to bardzo popularny japoński przysmak złożony z dwóch niewielkich naleśników przełożonych słodką pastą z fasoli adzuki. W mojej wersji naleśniki są zrobione z dodatkiem japońskiej herbaty matcha, która ma opinię jednego z najzdrowszych uzupełniaczy diety. Dodatkowo, dzięki niej dorayaki mają piękny apetyczny kolor świeżej zieleni Idealne na śniadanie albo przekąskę do szkoły lub pracy. Więcej o zdrowotnych właściwościach matchy(...)łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 2 łyżeczki japońskiej herbaty matcha 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki cukru pudru 1 1/4 szklanki mleka roślinnego Nadzienie: słodka pasta z fasoli adzuki według tego przepisu Wykonanie: W misce mieszamy suche składniki. Dolewamy mleka i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało raczej rzadką konsystencję. Rozgrzewamy suchą nieprzywierającą patelnię. Odmierzamy 1 łyżkę ciasta
Lamarida.pljalapeno); 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g); 1/2 kartonika przecieru pomidorowego (tj. 250 g, waga całego - 500 g); 1 łyżeczka chili w proszku; 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej (każda puszka po 240 g - waga netto, po odsączeniu z zalewy); 2 szklanki bulionu wołowego (lub wody); 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. DODATKOWO: Kilka łyżek kwaśnej, gęstej śmietany(...)szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Mięso wołowe umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę. Czerwoną cebulę obrać, drobno posiekać. Czerwoną fasolę odcedzić na sicie z zalewy i opłukać zimną wodą. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Papryczki chili umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na rozgrzany w garnku/dużym rondlu olej
Gospodyni MiejskaSkładniki 200 g białej fasoli Jaś kawałek wędzonego żeberka kawałek kiełbasy cebula kilka świeżych brukselek pęczek natki pietruszki cukinia 2 ząbki czosnku szklanka bulionu sól, pieprz, majeranek, kminek 2 listki laurowe kilka kropel ciemnego sosu sojowego Przygotowanie Fasolę zalać wodą i moczyć ją najlepiej przez noc. Następnie odcedzić i wlać świeżą. Wstawić na gaz, dodać dwa listki laurowe, szczyptę kminku(...)sosem sojowym. Po kilku minutach smażenia dodać poszatkowaną cebulę, a na końcu wcisnąć czosnek. Brukselkę i natkę umyć i lekko osuszyć. Cukinię obrać i drobno pokroić. Do miękkiej fasoli dodać mięso, brukselkę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i trzymać jeszcze chwilkę na ogniu, aż brukselka lekko zmięknie, a cukinia rozgotuje się i ładnie zagęści sos... Na koniec dodać poszatkowaną
Gaździnka warzykostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 puszka 400 g krojonych pomidorów 1 puszka 400 g czerwonej fasoli 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 upieczona lub ugotowana pierś z kurczaka, podzielona na mniejsze kawałki sok z 1 limonki lub cytryny 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej garść(...)rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę i paprykę i smaż, mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Dodaj czosnek i przyprawy i podsmażaj przez kolejną minutę. Następnie dodaj pomidory, fasolę wraz z zalewą i bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut, po czym dopraw solą, pieprzem i cukrem w razie potrzeby. W międzyczasie wymieszaj kurczaka
karmelowyczerwona papryka; 2 papryczki chili; 2 papryczki chipotle w sosie adobo; 3 ząbki czosnku; 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (każda o wadze 400 g); 2 puszki czerwonej fasoli, odsączonej (każda o wadze netto, po odsączeniu 240 g) 2 łyżki oleju; 1 szklanka bulionu; 3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej (przygotowanej z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej); 1 łyżka naturalnego kakao(...)kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Papryki (czerwoną oraz chili) umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion (tylko czerwoną) i pokroić w niewielką kostkę. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać na sicie, pod bieżącą wodą. Papryczki chipotle drobno posiekać. Przygotować 3/4 szklanki kawy. Do kubka wsypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Zalać gorącą, przegotowaną wodą
Gospodyni Miejskaktórą gotowali w chudych latach. Danie jest niesamowicie proste, a przez to pyszne, sycące i zdrowe. Nie ma jednego przepisu na robollitę, wiadomo, że powinny w niej być czerwona fasola i czerstwy chleb. Nam najbardziej odpowiada receptura Nigela Slatera, kucharza i autora książek kulinarnych, którego cenimy za minimalizm jeśli chodzi o składniki, sposób przygotowania i formę podania. Polecamy(...)zresztą wskazuje sama nazwa zupy. Ribollita po włosku znaczy odgrzewana. Składniki: 2 cebule 2 marchewki 2 plastry selera korzennego, albo 2 łodygi naciowego 3 ząbki czosnku Puszka czerwonej fasoli (250 g) Puszka pomidorów (400 g) Szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) 3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 200 g jarmużu Czerstwa ciabatta, albo 3-4 kromki suchego
Niedzielny kucharzszybką, prostą i smaczną sałatkę. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest przygotowana trochę w stylu hawajskim , bo jest ze słodkim ananasem, a trochę w stylu meksykańskim z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy :) No ale spójrzcie po prostu na przepis i nie czekajcie tylko przygotujcie swoją wersję sałatki :) Sałatka z kurczakiem i ananasem – składniki puszka kukurydzy 2 ćwiartki wędzonego kurczaka(...)500g) puszka czerwonej fasoli puszka ananasów 1/2 pęczku szczypiorku 3 łyżki majonezu sól pieprz Sałatka z kurczakiem i ananasem – przepis Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Kurczaka obieramy (jeśli nie lubicie to obierzcie go dodatkowo ze skóry) i mięso kroimy w kostkę. Ananasa wyjmujemy z zalewy i również kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepyszna, bardzo sycąca propozycja obiadowa z mięsnymi kulkami, czarowną fasolą, słodkawą kukurydzą i z mnóstwem aromatycznych przypraw. Składniki: (na 6-8 porcji) 50g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 ½ strąka czerwonej papryki 6-8 pomidorów (zamiennie 2 puszki pelatti) Szklanka bulionu warzywnego lub wieprzowego 2 kolby kukurydzy (zamiennie 1 puszka) puszka czerwonej fasoli ½ puszki(...)paprykę i obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dolewamy szklankę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i odsączoną czerwoną fasolę i ciecierzycę. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pierzem, papryczką chilli, suszona kolendrą, cynamonem i kminem rzymskim. Poziom trudności: średni Czas przygotowania
Pyry na Gazciepło. Chyba pierwszy raz jadłam podsmażony jarmuż i przyznam, że w takiej postaci smakuje mi bardziej niż surowy. I nieskromnie przyznam, że połączenie pieczarek, jarmużu, pestek dynii i białej fasoli jest po prostu genialne. Sałatka dobrze sprawdza się na lunch, ale także jako kolacja. Koniecznie musicie spróbować i dać mi znać, czy Wam smakuje Sałatka z jarmużem na ciepło porcja(...)jednej osoby 200 g świeżego jarmużu 150 g pieczarek 100 g fasoli z puszki oliwa pestki dyni Pieczarki dokładnie umyj, a następnie pokrój je na połówki lub w plastry – w zależności od tego jak wolisz. Jarmuż przełóż na sitko, przepłucz wodą. Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie przełóż na nią pieczarki i smaż ok. 7 minut. Następnie dodaj jarmuż, zmniejsz
365 dni dookoła kuchnijako fastfood. Głównymi jej składnikami są: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (najczęściej wołowina; istnieją też wersje wegetariańskie). Często dodaje się także inne składniki: fasolę i kukurydzę. Danie przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Powinna posiadać intensywny smak. Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem. Polecam! (2-3 porcje(...)250g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula (średnia) 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki) 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona papryka (średnia) 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 100 ml wody lub bulionu Przyprawy: 3/4 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego pieprz cayenne (wg smaku smaku, może być zwykły) sól (do smaku
Di gotujejest zwyczajnie pyszna, to dostarcza całkiem sporą ilość cennego białka. Do tego również błonnik, cynk, potas, fosfor i wapń - może niewegetarianie też się skuszą? :) Składniki: 1 szklanka czarnej fasoli 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1/4 korzenia selera 3 łyżki kaszki manny 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka oliwa sól i pieprz(...)garść suszonej żurawiny Wykonanie: Fasolę namoczyć przez 12 godzin, a następnie zmienić wodę i gotować na małym ogniu do miękkości (około 2 godzin). Odcedzić i przenieść do dużej miski. Cebulę zeszklić na około 3 łyżkach oliwy. Dodać startą marchewkę i seler i dusić mieszając około 10 minut. Przenieść do miski z fasolą. Dodać majeranek, rozmaryn, gałkę, kaszę oraz sól
zadanie-gotowanie