fasola - 7342 przepisów (strona:105/490)

Sałatka z kapustą pekińską i fasolą 73

Sałatka z kapustą pekińską i fasolą Gdy na polu robi się ciepło i słonecznie, nie chce się aż tak bardzo jeść, zwłaszcza tłustych i smażonych rzeczy. Właśnie w tym okresie robię sobie najwięcej sałatek, w tym również takich, które mają być pełnowartościowym posiłkiem. Dzisiejsza sałatka z kapustą pekińską i fasolą, może być świetnym dodatkiem do obiadu lub zostać samodzielnym daniem(...)użyłem jogurtu naturalnego, roślinnego. Świetnie sprawdzi się również roślinna śmietana, a w wersji “jak szaleć, to szaleć”, możesz dodać np. sojonez . Artykuł Sałatka z kapustą pekińską i fasolą pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman
Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe 104

Fasolka szparagowa po bretońsku to szybka i bardzo smaczna alternatywa dla tradycyjnej potrawy z suchą fasolą w roli głównej. Jest też lekkostrawna i mniej kaloryczna. Młoda fasolka szparagowa gotuje się momentalnie, dlatego przygotowanie potrawy zajmie nie więcej niż 45 minut. Taka fasolka smakuje mi równie mocno jak jej tradycyjny odpowiednik (który zresztą uwielbiam) dlatego latem, kiedy mamy sezon na fasolkę(...)może jej zabraknąć na naszym stole. Zimą natomiast danie można przygotować z fasolki mrożonej. Jest to świetna alternatywa, kiedy nie chce wam się czekać kilku godzin, aż sucha fasola się ugotuje, albo np. zapomnicie ją namoczyć na noc w wodzie. Danie najlepiej smakuje podane z chrupiącym pieczywem, choć spotkałam się też z wersją, gdzie obok fasoli podawane są ziemniaki

e-PrzepisyKulinarne
Fasolka kiszona 84

kolorowa 3-4 łodygi kopru z baldachami nasion główka czosnku kawałek chrzanu pokrojony w paski do zalania: solanka w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody do gotowania fasoli: 2 łyżki soli, 1 łyżka cukru Jak zakisić fasolkę szparagową? Fasolkę przebieramy, odcinamy końcówki. Fasolka do kiszenia powinna być młoda, bez łyka, w tej starszej łyko i końce strąków usuwamy(...)garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem. Wrzucamy fasolę i gotujemy ją ok. 3 minuty. Odcedzamy na durszlaku. Do każdego wyparzonego słoja wrzucamy po 2 przekrojone ząbki czosnku i po 2 paski chrzanu. Można dodać ziarna gorczycy. Wkładamy pionowo fasolę, po trochu fasolki fioletowej, zielonej i żółtej. Dokładamy po 1-2 łodygi kopru z baldachami kwiatów i nasion. Całość zalewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Meksykański garnek na wyjazdy, domowe jedzenie do słoika 126

około 5- 6 słoików o pojemności 1 litra : 0,5 kg łopatki wieprzowej 8-9 pieczarek 1 puszka kukurydzy ( 300 g ) 2 duże czerwone papryki grubościenne 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka fasoli pinto lub białej zwykłej 2 cebule średniej wielkości 5 ząbków czosnku 5 łyżek koncentratu pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka, płaska mielonych(...)pływać. Nakryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, do czasu aż mięso zacznie się robić miękkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie dodaj pokrojony seler naciowy i odcedzone z zalewy : obie fasolę i kukurydzę . Dopraw cukrem, mieloną kolendrą, papryką solą do smaku. Gotuj jeszcze około 20 minut. Po tym czasie, przełóż wszystko do czystych słoików i zakręć, ustawiając wieczkiem do dołu. Zostaw

Ogrodnik w podróży
Ciasta czekoladowe. Poznaj pomysły na nietradycyjne wypieki! 96

murzynek, mogą składać się tradycyjnie z mąki, masła, jajek, kakao i cukru. Istnieją jednak bardziej nietypowe przepisy na ciasta czekoladowe. Brownie można przyrządzić np. z buraków lub fasoli, można też przygotować tropikalną lub czekoladowo-kokosową tartę czekoladową! Możliwości jest znacznie więcej. Ciasta czekoladowe, czyli brownie z batatów, buraków i cukinii! Ciasta czekoladowe takie jak brownie można przyrządzać na wiele sposobów(...)Istnieją brownie wegańskie, bezglutenowe, brownie z cukinii, buraków, batatów czy fasoli. Brownie z warzyw to świetny pomysł by przemycić w postaci ciasta cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Fasola jest niezwykle sycąca, bataty słodkie, a burak bardzo soczysty wobec czego można przygotować dokładnie takie ciasto, na jakie mamy ochotę! Niezwykle szybkim w przygotowaniu jest brownie z batatów. Co więcej, trudno

jakszef.pl
Fasolka w sosie pomidorowym 73

frankfurterek 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 400 g krojonych pomidorów 500 g passaty pomidorowej łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka oregano łyżeczka bazylii 400 g białej fasoli z puszki łyżka masła sól i pieprz do smaku natka pietruszki (opcjonalnie) Przepis 1 Kiełbaski kroimy w plasterki. Podsmażamy na rumiano na łyżce masła. Następnie dodajemy do nich cebulę pokrojoną(...)garnka. 2 Zalewamy krojonymi pomidorami oraz passatą pomidorową. Dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, łyżeczkę oregano i łyżeczkę bazylii. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. 3 Z fasoli odlewamy zalewę i dodajemy ją do składników. Następnie przykrywamy garnek i dusimy kolejne 15 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną pietruszką. Artykuł Fasolka w sosie pomidorowym

Kuchnia Bazylii
Zupa a'la meksykańska 127

uroczystość rodzinną czy obiad w gronie znajomych. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600-700g mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2-3 ząbki czosnku 1 większa cebula 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki papryki ostrej w proszku(...)ostrą w proszku i przyprawą do mięsa mielonego. Mięso smażyłam co jakiś czas obracając i rozgniatając widelcem, aż straciło różowy kolor. Przesmażone mięso przełożyłam do większego garnka. Obydwa rodzaje fasoli z puszki oraz kukurydzę odsączyłam na sicie i przełożyłam do garnka z mięsem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do garnka nalałam tyle wody, żeby swobodnie zakryć składniki zupy. Włożyłam listek i ziele

Waniliowe Improwizacje
Curry takie jak lubisz 161

Latem korzystaj ze świeżych pomidorów, zimą z krojonych pomidorów w puszce lub passaty Twarde warzywa (bataty, dynia, kalafior, brokuł) dodaj na początku , żeby dłużej się gotowały Miękkie warzywa (cukinia, fasola z puszki, zielone liście) dodaj pod koniec gotowania (na 10-15 minut) Jeśli będziesz korzystać z pasty curry lub przyprawy to nie szalej już z dodatkowymi przyprawami Tutaj gotowe przepisy(...)120g (1 sztuka) mleczko kokosowe – 400g (1 puszka) mleko lub napój roślinny – 600ml olej do smażenia sól, pieprz Dodatki: Białko: chude mięso, tofu Strączki: ciecierzyca, fasola, soczewica Warzywa: dynia, brokuł, kalafior, cukinia, fasola szparagowa, bób, bataty, papryka Zielone: szpinak, jarmuż, liście botwiny Przyprawy: curry, papryka mielona, kolendra, kmin rzymski, imbir kurkuma Dzieci: potrawa dla starszych dzieci uważaj

wiecejwarzyw.pl
Sałatka z brązowego ryżu i fasolki adzuki 95

sałatkę słoikową, którą można zabrać do pracy lub podróż. Jeszcze tylko dodamy, że fasolka adzuki jest mało popularna i rzadko spotykana w sklepach, więc można ją zastąpić czerwoną fasolą. Składniki na sałatkę z brązowego ryżu i fasolki adzuki 100 g fasolki adzuki 100 g brązowego ryżu 1 czerwona cebula 150 g pomidorków papryczkowych 2 łyżki słonecznika 2 łyżki pestek dyni

niecodziennikpary
Pad thai z krewetkami 104

thai. Pad thai Pad thai w dosłownym tłumaczeniu znaczy "smażony po tajsku". Oryginalny pad thai to smażony makaron przyrządzany w woku z dodatkiem jajek, krewetek, kurczaka, czosnku, kiełków fasoli mung, sosu sojowego oraz sosu przygotowywanego z pasty tamaryndowej, soku z limonki, cukru i sosu rybnego. Całość doprawiana jest jeszcze pokruszonymi orzeszkami ziemnymi. Choć wszyscy kojarzymy pad thai z Tajlandią(...)thai z krewetkami - przepis na 3 procje Do przygotowania pad thai będziesz potrzebować: 200g makaronu ryżowego, 15 krewetek, 2 jajka, łyżkę oleju rzepakowego, pół łyżki sosu sriracha, słoiczek kiełków fasoli mung, limonkę, szczyptę soli, łyżeczkę cukru trzcinowego, saszetkę gotowego sosu pad thai. 1. Makaron zalej gorącą wodą według instrukcji na opakowaniu, zostaw na pół godziny, po czym odsącz na sicie

Z notatnika dietetyka
Ryż z warzywami 79

Dziś danie które jest bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Użyłam tutaj fasolki szparagowej mrożonej i fasoli czerwonej z puszki, równie dobrze będzie smakowała fasolka świeża i fasola ugotowana samemu, wcześniej jednak namoczona. Danie jest pożywne i sycące, polecam. Warzywa z ryżem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Lekkostrawne przepisy – co jeść przy problemach żołądkowych 106

dietetyczna zupę marchewkową Wszystkie składniki gotujemy aż marchewka będzie miękka. Podajemy zupę z marchewką pokrojoną w plasterki i szczyptą koperku do dekoracji. Kiczeri Kiczeri to potrawka z ryżu i fasoli mung wykorzystywana w ajurwedyjskich kuracjach oczyszczających wzmacniających organizm. Strączki i podrażniony brzuszek nie idą w parze, ale żółta mung w formie dahl, czyli żółte połówki mung (do kupienia w każdym(...)nasz organizm ją toleruje. Gotujemy sobie porcję na cały dzień i jemy je na śniadanie, obiad i kolację. Przepis mam oczywiście od Natalii. Składniki: łyżka masła klarowanego pół szklanki fasoli mung dahl – czyli w połówkach (namoczonego na noc) pół szklanki ryżu basmati (namoczonego na noc) po szczypcie kminku, imbiru, kminku i kurkumy Przepis na kiczeri Na maśle klarowanym podsmażyć

Ugotowane pozamiatane
Ryba po meksykańsku 166

Ryba po meksykańsku to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pomidorach z papryką, fasolą, marchewką, doprawiona przyprawami w meksykańskim stylu. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę(...)rybę, Jak pozbyć sie smaku mułu w rybach. PRZEPIS RYBA PO MEKSYKAŃSKU Składniki ryba po meksykańsku: 1 kg ryby morskiej np dorsza 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej lub białej 1 puszka siekanych pomidorów 1 papryka czerwona 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej pół łyżeczki kuminu mielonego pół łyżeczki kolendry mielonej sól olej

Dorota Smakuje
Zapiekanka pasterska z czerwoną fasolą, pomidorami i parmezanem 88

smaczny, że zdecydowanie warty polecenia na zimowy, pochmurny dzień. Rozgrzeje i poprawi nastrój. Ot taka magia ziemniaków i sera :) 4 średnie ziemniaki mała czerwona cebula łyżka oleju puszka czerwonej fasoli 400 g pomidorów krojonych (użyłam z czosnkiem) łyżeczka mielonej papryki łyżeczka wędzonej papryki (łagodnej lub pikantnej wg uznania) szczypta gałki muszkatołowej spora szczypta pieprzu łyżeczka czosnku niedźwiedziego kawałek parmezanu (ilość(...)uznania) świeży tymianek Ziemniaki gotujemy. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i przyprawy i razem podsmażamy. Dodajemy pomidory i dusimy 5 minut. Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w opcji grill. Ugotowane ziemniaki ugniatamy i przykrywamy nimi warzywa. Zapiekamy, aż ziemniaki się przyrumienią (w moim piekarniku było to 15 minut). Przed

Mienta blog