fasola - 7342 przepisów (strona:111/490)

Chłopski garnek 548

Polecam :) Składniki: 800 gram łopatki 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 duże cebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku 5-6 ziemniaków 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego olej do smażenia mąka do oprószenia słodka, ostra papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć(...)angielskie,  zalać 1 L wody i  zagotować. Dusić ok 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać ziemniaki, marchewkę oraz pomidory. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać fasolę, koncentrat pomidorowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę , gotować jeszcze 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
Barszcz Ukraiński 181

kurczaka 4 marchewki 1/4 główki kapusty 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 selera 2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 6 liści laurowych 10 ziarenek pieprzu 1/2 szklanki białej fasoli 2 łyżki czerwonego octu winnego 4 suszone grzyby Barszcz Ukraiński wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy(...)szatkujemy. Dodajemy do wywaru, dodajemy ocet winny i gotujemy przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle przez 5 minut. Cebulę i fasolę dodajemy do buraków, gotujemy przez kolejne 10 minut. Podajemy z podsmażonymi ziemniakami, zupę można również zabielić trochę śmietaną, ale ja jednak wolę bez i taką też jadłam w restauracji. (adsbygoogle

Delusional Trine
Ciasto pomidorowo – czekoladowe z orzechami włoskimi – bez mąki pszennej, bez dodatku tłuszczu i białego cukru 236

zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przypraw korzennych, które nadają mu wyjątkowy smak i aromat, zbliżony do ciasta marchewkowego. A co z pomidorami? Są w ogóle niewyczuwalne, podobnie jak czerwona fasola – przy pieczeniu nabrały jeszcze więcej słodyczy. Testowałam na kilku osobach – nikt nie wyczuwał pomidorów w składzie i wszyscy zaskoczeni byli brakiem masła, czy oleju. W skrócie to ciasto(...)Wykonanie CIASTO Pomidory oczyść z części przy ogonkach. Umyj je i zmiksuj wraz ze skórką i ziarenkami na gładka masę. Blenderem zmiksuj ugotowaną czerwoną fasolę. Dodaj jajka i masę pomidorową i miksuj do uzyskania jednolitej masy. W suchej misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami, czyli cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, kurkumą. Orzechy połam

Eat me! Fit me!
Węgierska zupa fasolowa 239

Przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę z czerwonej fasoli, z kurczakiem, ziemniakami i słodką papryką. Świetna zupa w węgierskim stylu. Wielbicielom fasoli polecam również super leczo z kiełbasą i fasolą

AniaGotuje.pl
Fasolka po bretońsku 170

swoje ulubione dodatki. Osobiście uwielbiam dania jednogarnkowe, a fasolka po bretońsku to świetna sycąca i rozgrzewająca propozycja na jesienne i zimowe popołudnia. Składniki (4 porcje) -400 g białej fasoli -200 g kiełbasy -200 g boczku wędzonego -puszka pomidorów krojonych -100ml passaty pomidorowej -cebula -1-2 ząbki czonsku -ziele angielskie -listek laurowy -majeranek -sól i pieprz -1 łyżka oleju rzepakowego(...)Przygotowanie Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia dolać wody, dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, doprawić solą. Gotować do miękkości (ok. 1-2godz.). Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Przesmażyć boczek. Jeżeli używamy boczku bardziej tłustego można przesmażyć go na suchej patelni. Usmażony boczek przełożyć do gotującej się fasoli. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną

Zielona Kuchnia
Zupa warzywna z cukinią 146

Składniki : 1 marchew i pietruszka kawałek pora i selera cebula, mała cukinia lub ok. 10 cm z dużej garść fasoli, świeże liście selera kilka różyczek kalafiora 2 średnie ziemniaki sól, pieprz, majeranek, liść laurowy i bazylia ewentualnie 2-3 łyżki keczupu ostrego masło klarowane do smażenia Przygotowanie : Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, tak samo zrobić z selerem(...)Fasolę obrać z końcówek, przekroić na 2-3 części Por i cukinię pokroić w pół krążki Do wrzącej wody wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, ziemniaki, cebulę, fasolę, pokrojonego selera- gotować Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wpierw przesmażyć marchew na maśle klarowanym- dołożyć do zupy, potem przesmażyć krótko pietruszkę- dodać do zupy Dodać również umytego

Proste Potrawy
Barszcz ukraiński 169

swój sposób. Choć obecnie jest tyle wariacji na jego temat, zawsze robię taki jaki robiła moja mama jak byłam mała. Miłe wspomnienia :) Składniki (ok. 6 porcji) -szkl. białej fasoli -100 g boczku (najlepiej wędzony) -kadłub lub ćwiartka kurczaka -0,5 kg buraków -1/2 małej cebuli -włoszczyzna -listek laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz -łyżka soku z cytryny -łyżka oleju rzepakowego(...)Przygotowanie Fasolę wcześniej namoczyć na całą noc. Ugotować trzykrotnie zmieniając wodę (wówczas zupa jest mniej wzdymająca). Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na łyżce oleju. Cebulę przypalić na palniku. Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do fasoli po ostatniej zmianie wody. Dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, kurczaka, boczek i cebulę, Gotować 15 minut. Po tym czasie obrać buraki

Zielona Kuchnia
Rozgrzewajace Chilli con Carne 142

nastroju gotowe :) SKŁADNIKI: 500 g mielonej karkówki wieprzowej 200 g chorizo lub aromatycznej kiełbasy 1 cebula 2 - 3 papryki 1 świeża papryczka chilli (można dać więcej) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu, najlepiej wołowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka wędzonej papryki pieprz sól 1 łyżka oleju natka(...)kroimy w kostkę. U nas były to papryki czerwone, ale jeśli chcemy mieć bardziej kolorowe danie bez problemu możemy dodać różne kolory. Ładnie prezentuje się zielona i pomarańczowa :).  Fasolę odcedzamy i przepłukujemy pod bieżącą wodą.  Kukurydzę odsączamy, zostawiając ok 1/3 szklanki zalewy. Paprykę, fasolę i kukurydzę - bez zalewy dodajemy na patelnię, solimy i pieprzymy, mieszamy i dusimy przez

Kuchnia od dwojga
Gulasz z indyka fasolą i warzywami 164

Pyszny i sycący gulasz z piersi indyka z fasolą Jaś oraz warzywami, doskonale smakuje podany z ryżem lub kaszą ale również możemy podać go z samym pieczywem. Zbliżają się jesienne dni więc coraz częściej mamy ochotę na bardziej sycące i rozgrzewające dania. Składniki: 300 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta(...)cebula 1 puszka fasoli Jaś Jamar 500 ml. przecieru pomidorowego Jamar Olej do smażenia Sól, pieprz Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką, odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy mięso i podsmażamy do momentu

Bajeczna Kuchnia
Rosołek wegański 143

seler korzeniowy 1 gwiazdka anyżu 1 goździk 4 ziarnka pieprzu i 4 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 4 łyżki oleju do smażenia 3 łyżki wódki 1 puszka białej fasoli lub 3/4 szklanki suchej fasoli do ugotowania ( wpierw moczymy ją na noc) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 suszonych borowików garść świeżego (może być suszony) lubczyku, natka pietruszki sól, pieprz czarny(...)laurowym i zielem angielskim- smażyć do zarumienienia warzyw ( przez 8-10 min.) Gdy warzywa się zarumienią dodać alkohol intensywnie mieszając, czekając aż płyn odparuje. Dodać resztę składników ( tj. wodę, fasolę z puszki, grzyby, seler naciowy, koncentrat pomidorowy ), garnek przykryć i gotować rosół na małym ogniu przynajmniej 1 godz. a najlepiej 2-3 godz. Po tym czasie rosół przecedzić, warzywa dobrze

Proste Potrawy
Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki. 155

warzyw czy gęstości passaty pomidorowej :) Składniki: 3 szalotki lub 2 cebule 2 cukinie 3 marchewki pół szklanki soczewicy czerwonej pół szklanki mrożonego groszku(nie z puszki!) 1 puszka białej fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy pół litra passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego przyprawy: pieprz w ziarenkach pół papryczki chili papryka wędzona papryka ostra(...)oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną w kostkę marchewkę i cukinię. 3. Dolej szklankę bądź dwie bulionu warzywnego albo wody. Gotuj do pożądanej miękkości. 4. Dodaj fasole i groszek. 5. Dolej passatę pomidorową i koncentrat pomidorowy. 6. Gotuj 5-10 minut. Przed podaniem odstaw na 10-15 minut

U Fiolki
Makaron z fasolą 112

dodatek smaczny i baaardzo sycący ;-) Składniki -15 dag makaronu (np. kolanek) -10 dag ryżu -20 dag kiełbasy -cebula -1/2 pora -2 łyżki oleju -strąk czerwonej papryki -40 dag fasoli z puszki -łyżeczka curry -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Ryż zalać 2 szklankami wody, oprószyć solą, gotować ok 20 minut(...)pokroić w paski lub kostkę. Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Por oczyścić, umyć, przekroić na pół, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie paski. Fasolę osączyć z zalewy na sicie, przelać zimną wodą, osączyć. Olej rozgrzać na dużej patelni. Włożyć kiełbasę, obsmażyć. Dodać cebulę, por i paprykę, mieszając podsmażyć 4-5 minut. Wsypać ryż, makaron

Zielona Kuchnia
Gulasz warzywny 96

dodatek chyba łapie mnie jakaś jesienno-zimowa deprecha. Najchętniej poszłabym w ślady niedźwiedzi i przespała do wiosny. Póki co, dawkuję sobie koloro-witaminową terapię. Składniki -1/2 szkl. czerwonej fasoli (może być też z puszki) -1/2 cebuli -1 ząbek czosnku -czerwona papryka -zielona papryka -2 ziemniaki -10 dag pieczarek -2 łyżki koncentratu pomidorowego -sól, pieprz, opcjonalnie zioła. Przygotowanie Czerwoną(...)fasolę namoczyć na noc, ugotować (w przypadku tej z puszki, należy dodać ją na samym końcu gotowania). Cebulę i czosnek obrać, papryki pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Przesmażyć. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy. Przyprawić. Gotować ok. 15 minut. Smacznego

Zielona Kuchnia
Sałatka Królewska - warstwowa 244

Królewska taka właśnie jest :) Polecam ją na co dzień jak i na specjalne okazje :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania   Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach(...)opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę osaczyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Białka zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach , a żółtka na tarce o małych oczkach. Kolejność układania warstw 1. seler konserwowy 2. kukurydza 3. ananas 4. 3 łyżki majonezu 5. marchewka 6. por 7. czerwona fasola 8. białka 9. 4 łyżki majonezu

Różne smaki w kuchni
Barszcz ukraiński 163

dodaniu octu ziemniaki twardnieją, dlatego gotuję je osobno. Jeśli macie ochotę możecie wrzucić je pokrojone w kostkę razem z burakami. Barszcz ukraiński Składniki: 3 podudzia z kurczaka 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny) 4-5 liście(...)szklanki) i pozostawić na całą noc. Jeśli nie mamy takiej możliwości zalewamy ją wodą i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie solimy wodę i gotujemy fasolę do miękkości (w razie potrzeby dolewamy wody) po czym odcedzamy. Kurczaka myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy go na małym ogniu przez godzinę zbierając powstającą szumowinę

PatiGotuje