smakuje na ciepło, świetnie nadaje się też na drugie śniadanie do pracy, pełniąc rolę sałatki. Kilka chwil i gotowe. Składniki 200 g kaszy bulgur z vermicelli 400 g białej fasoli konserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka szpiczasta 4 filety udka kurczaka bez kości 50 ml oleju sezamowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka(...)sosu ostrygowego 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie O Kaszę gotujemy 1-2 min krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy 5-6 min na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego i pasty curry, pod koniec dodajemy sos ostrygowy. Do kurczaka dodajemy
R'n'G KitchenWesoło było, mimo zmęczenia :D Podczas wykopków były inne atrakcje. Z bratem sporo starszym mieliśmy w zwyczaju rzucać się czymś co nam wejdzie pod rękę akurat. Jak było rwanie fasoli to fasolą, jak bób to bobem, ale kartoflem nie było fajnie dostać :P Cały czas od wiosny po późną jesień było zawsze coś do roboty. Jak nie pomoc mamie(...)ogrodzie, to gracowanie, zbieranie fasoli, bobu, żniwa, sianokosy, wykopki. A ile ja się obiegałam po zapolu w stodole ze snopkami ....Trzeba było zagęszczać ruchy :D Później cała pokłuta kłosami zmywałam z siebie kurz...a jak piekło! Może kiedyś było ciężko, narzekałam że nie mam wakacji, że nie wyjeżdżam na kolonie, ale to ukształtowało charakter. Jaki jest taki jest, ale jest
Pieprzyć z FantazjąLady Petite. Fot. Paweł Wodzyński Następnego dnia zrobiłam sobie na śniadanie zdrowy koktajl. Czy koktajl czekoladowy może być zdrowy i sycący? Jeszcze jak! Składniki na koktajl czekoladowy z fasoli i kaszy – przepis Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr 100 g czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki) 3 łyżki kaszy gryczanej (ugotowanej) 100 ml mleka roślinnego 3 śliwki suszone pół szklanki malin łyżka(...)kakao Jak przygotować taki gwiazdorski koktajl? Wystarczy zblendować wszystkie składniki. Jeśli lubisz słodsze koktajle, możesz dodać jeszcze łyżeczkę miodu. Artykuł Koktajl czekoladowy z fasoli i kaszy z warsztatów z gwiazdą pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneSzybkie, proste i smacznie. Fasola, makaron i pomidor. Typowe danie dla osób dbających o formę i zdrowie. Składniki: 1/2 (120g) puszki odsączonej fasoli czerwonej 25g suchego makaronu pełnoziarnistego 3 pomidory śliwkowe 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut. Między czasie odsączamy i przepłukujemy fasolę oraz myjemy i kroimy w dowolny
Truskawkowa FiestaSzybka w przygotowaniu i smaczna sałatka o ciekawym smaku. Połączenie kurczaka, słodkiego ananasa, kukurydzy i czerwonej fasoli stworzyło pyszną sałatkę. 1,5 szklanki makaronu mini penne 1 puszka czerwonej fasoli (240 g) ½ puszki słodkiej kukurydzy 3 plastry ananasa z puszki 200 g fileta z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz 3-4 łyżki majonezu Filet z kurczaka koimy w kosteczkę(...)doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na odrobinie oleju. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Słodką kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy na sitku. Ananasa kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzenieLato w maju? W sklepach szparagi! Pisząc szczerze czekam tylko na ten moment, aby je kupić i zrobić smaczny posiłek. Przygotowałam fasolę czerwoną, ryż brązowy i szparagi. Składniki: 1/2 (120g) puszki odsączonej fasoli czerwonej 50g suchego ryżu brązowego + 100 ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do garnków z wrzącą, osoloną wodą wsypujemy ryż(...)drugiego szparagi. Szparagi gotujemy przez ok. 6-8 minut. Między czasie odsączamy i przepłukujemy fasolę. Całość polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa FiestaSałatka z pieczarkami marynowanymi sprawdzi się doskonale na przyjęciach, domówkach czy grillach. Pieczarki w towarzystwie kukurydzy, szczypiorku oraz jajek smakują wyśmienicie. Dodałam także do sałatki kiełki fasoli mung, jednak jeżeli jej nie znajdziecie w sklepie, dajcie zamiennie selera z zalewy, jest podobny w smaku. Sałatkę z pieczarkami marynowanymi doprawiłam solą, pieprzem i majonezem – jeżeli wolicie wersję light, zamieńcie majonez(...)sałatka smakowałaby także wyśmienicie z kurczakiem, także zachęcam Was do zrobienie też takiej mięsnej wersji. Smacznego! Zobacz też: Sałatka z jajek, pora i kukurydzy Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i selerem Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi Drukuj przepis Porcji: 5-10 Czas gotowania: 20 minut Składniki słoik marynowanych pieczarek słoik kiełków fasoli mung
Kuchnia Bazyliiząbki czosnku 450 g fasolki szparagowej (u mnie pół na pół żółta i zielona) 2 puszki krojonych pomidorów 600 ml soku pomidorowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli kidney 400 g pełnoziarnistego makaronu fusilli (u mnie pół na pół pełnoziarnisty i z dodatkiem warzyw) 1 łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, chili WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić(...)międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (dodając do wrzątku sól i olej rzepakowy). Gdy fasolka będzie już miękka, to dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę i fasolę kidney. Do potrawy dodać również ugotowany makaron, cukier i całość doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i chili (przy czym chili nie dodajemy tak dużo jak do dań typu chili con carne
Passions hobbies lifeIdealna na obiad, syta i smaczna! Składniki (na 3 porcje): 200 g suchej fasoli Jaś 120 g wędzonego boczku 125 g kiełbasy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki krojonych pomidorów sól pieprz 1-2 łyżki majeranku 2 ziela angielskie 2 listki laurowe Przygotowanie: Suchą fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodę (tak mniej więcej(...)półplasterki, cebulę w kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy boczek co chwilę mieszamy, dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz cebulę. Smażymy aż boczek się ładnie zrumieni. Przekładamy do garnka z fasolą i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 15-20 minut
Gotuj z MąkąDietetyczny sos paprykowy z czerwoną fasolą jest idealnym dodatkiem do mięs, makaronów czy placków ziemniaczanych. Jego konsystencja jest dosyć gęsta i zwarta, przez co można go również używać do zapiekanek zamiast zwykłego sosu pomidorowego. Przygotowanie tego sosu nie jest trudne a smak powala na kolan, sam możesz o tym się przekonać DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY: 0,5kg mięsa mielonego 1 papryka(...)czerwona 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 domowa kostka rosołowa ( przepis TU ) 2 łyżki mąki ryżowej przyprawy ( pieprz, sól, papryka czerwona, papryka chilli ) Cebulę kroimy w kosteczkę, razem z mięsem mielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na patelni. Po ok 10min dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażymy. W szklance z wodą mieszamy mąkę
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiicieszy oko i podniebienie. Idealna na co dzień jak i do przygotowania na wieczorną imprezę ze znajomymi. Składniki: * filet z kurczaka 0,5 kg * ryż 200 g * puszka czerwonej fasoli * puszka kukurydzy * szklanka mrożonego zielonego groszku * papryka * 2 łyżki majonezu * 3 łyżki jogurty naturalnego * 2 łyżeczki przyprawy gyros * łyżeczka ostrej papryki * sól * garść natki pietruszki. * 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ryż(...)możemy odstawić na godzinę do lodówki jeśli nie smażymy od razu- również będzie pyszne.). Dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć na patelni. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę i kukurydzę odcedzić na sicie. Przygotować duża miskę do której dodajemy wszystkie składniki: ryż, kurczak, kukurydzę, fasolę, groszek, paprykę. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, posypujemy
Kulinarne przygodydokładnie takich samych proporcji, zwykle wrzucam wszystko ‘na oko’ i zawsze wychodzi świetnie. Szybkie, zdrowe, smaczne. Czyż nie brzmi jak ciastko idealne? ;) PRZEPIS BROWNIE Z BANANÓW I CZERWONEJ FASOLI Puszka czerwonej fasoli Dwa jajka Dwa/trzy mocno dojrzałe banany 3 łyżki jogurtu naturalnego Łyżka oleju kokosowego Pół łyżeczki sody Lyżka gorzkiego kakao Pół łyżki cynamonu Fasolę dokładnie wypłukać pod wodą
HealthyCreationsmiałam. Znajdziecie w niej pietruszkę, miętę pieprzną i kolendrę. Na koniec dodałam jeszcze świeży szpinak. Zupa jest gęsta i baaaardzo pożywna, a to za sprawą roślin strączkowych jak czerwona fasola, ciecierzyca i zielona soczewica. W tym roku zupa się sprawdziła się podwójnie. -8 na dworze…Naprawdę przydała się na rozgrzewkę. Perska zupa noworoczna Składniki: 6-8 porcji 2 czerwone(...)cebule 4 ząbki czosnku 300 g ugotowanej ciecierzycy 300 g ugotowanej czerwonej fasoli 60 g zielonej soczewicy, waga sucha 300 ml pokrojonej natki pietruszki, u mnie mrożona 2 doniczki świeżej kolendry 250 ml pokrojonej mięty pieprzowej 4 duże dymki 150 g świeżego szpinaku 150 g makaronu, pokruszonego 1½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, prażone
codojedzeniamięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki (waga razem z sosem) 500 ml bulionu 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 ziemniaki 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz oregano(...)sosu, potrawa ma pływać w lekko płynnym sosie. 4. W międzyczasie czerwoną paprykę kroimy w cienie paski, które przecinamy na pół, żeby nie były za długie. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. 5. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy paprykę, fasolę i kukurydzę. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki :-) Smacznego
kruche babeczkirobić mielone bezmięsne. Dzisiejszy przepis jest zmodyfikowanym pomysłem jaki znalazłam w .Składników właściwie nie zmieniałam, inaczej wszystko przygotowałam i nie podałam w bułce :) Kotlety pieczarkowe z fasoli 4 duże pieczarki (bez skórki), przekrojone na 4 części 1 puszka czarnej fasoli, odcedzona 1 cebulka szalotka pół główki brokuła 2 duże jajka 100 ml bułki tartej pół łyżeczki suszonego(...)tymianku 1 ząbek czosnku sól, pieprz i olej do smażenia Do miski blendera wkładamy pieczarki, fasole i różyczki brokuła oraz czosnek i cebulę. Wszystkie składniki blendujemy na niezbyt gładka masę, najlepiej jakby pozostały w niej większe kawałki warzyw. Do masy dodajemy jaka, bułkę i przyprawy. Z masy formujemy dość płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy
Dzieje kuchennej Wiewióry