fasola - 7342 przepisów (strona:107/490)

Zupa meksykańska 138

Zupa meksykańska Pyszna zupa meksykańska . Nie wiem czy w Meksyku taką gotują , ale wiem że jest niebiańsko dobra . Uwielbiam te smaki . Po prostu meksyk w garnku ..kukurydza , mnóstwo czerwonej fasoli i mielone .. Pycha ! Jest to jedna z niewielu zup , którymi nie gardzą także moi chłopcy . Im przypomina nieco burrito , a nieco chilli con carne Co kto lubi , każdy odnajdzie(...)niej swój Meksyk . Polecam , szczególnie zimą gdyż jej pikantność dobrze rozgrzewa zziębnięte zimowe brzuszki Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wołowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 marchew 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 4 ząbki czosnku 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu 1 czerwona papryka 1 łyżeczka mielonego chilli lub mniej jeśli ma być

Ogrodnik w podróży
Patelnia meksykańska z orzo 116

nakarmienia dużej grupy ludzi danie to właśnie orzo w stylu meksykańskim. A w środku znajdziemy pysznie zrumienioną wołowinę, doprawioną mieszanką przypraw jak z chili con carne, do tego pomidory, fasolę i czerwoną cebulę, a wszystko to scala drobny makaron orzo, który w trakcie przygotowania przechodzi wszystkimi smakami składowymi. Obowiązkowa pozycja do przygotowania na spotkanie ze znajomymi, imprezę na luzie(...)rodzinny obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 400g mielonego mięsa wołowego szklanka makaronu orzo puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula 2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki suszonego oregano 1 szklanka bulionu wołowego 2 łyżki oleju sól do smaku Do podania (opcjonalnie): pokrojone w kostkę pomidory pokrojone

Smaczna Strona
Letnia sałatka z tuńczykiem i fasolą 165

pożywna sałatka z tuńczyka, którą szczególnie polecam latem. Składniki: 2 puszki tuńczyka w oleju w kawałkach 150 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych 2 duże ogórki gruntowe 1 puszka białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku 125 g fety w oliwie z przyprawami Tuńczyka odcedzić, pozostawiając nieco oleju. Umieścić w salaterce. Fasolę z puszki odcedzić(...)przepłukać, wymieszać z fasolą. Ogórki obrać i pokroić w plastry. Pomidorki również pokroić w plastry. Dodać razem z fetą i oliwą do tuńczyka. Delikatnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą

Czerwień i błękit
QUESADILLA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 530

QUESADILLA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ QUESADILLA WITH CHICKEN, RED PEPPER AND KIDNEY BEANS Składniki Farsz do quesadilla • czerwona papryka 2 szt • fasola czerwona 100 g •  piersi z kurczaka 2 szt • papryka mielona słodka 1 łyżka • ser gouda 400 g • sól 10 g • olej słonecznikowy 50 g Tortilla • mąka pszenna 300 g •  woda wrząca 150 ml • olej(...)suchej patelni. Kładziemy pierwszą tortillę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ścieramy na grubych oczkach ser. Wykładamy nim całą tortillę. Kładziemy w różnych odległościach kurczaka, paprykę oraz odcedzoną, wysuszoną fasolę. Ścieramy ponownie ser i zakrywamy drugą tortillą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Podajemy z wędzonym sosem

chefintheforest
Jeden garnek: z mięsem mielonym, chorizo i fasolą 205

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (wołowina świetnie się nada) 15 dag wędzonego boczku/bekonu 10 cm kiełbasy chorizo (opcjonalnie) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli białej 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów w zalewie 1 łyżeczka papryki słodkiej (w proszku) 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka oregano(...)dość dużym ogniu. Chodzi o to, aby smaki się połączyły, a przyprawy pod wpływem temperatury i tłuszczu oddały swój aromat. Całą zawartość patelni przekładamy do dużego garnka, dokładamy odsączone fasole i odsączoną kukurydzę. Puszkę pomidorów polecam zblendować (możecie też zastąpić je passatą pomidorową - wtedy obędzie się bez blendowania), również wlewamy do garnka, dopełniamy 1/2 l wody, 50 ml espresso, wciskamy

Ale Pyszka!
Gulasz z cukinii z ziemniakami, ciecierzycą i fasolą 101

lubicie połączenie cukinii z pomidorami? Przygotowałam bardzo syte danie, gdzie poza pomidorami i cukinią dodałam ziemniaki, ciecierzycę i fasolę. To było naprawdę pyszne, wakacyjne danie. Gulasz z cukinii to smaki rożnych kuchni świata w jednym garnku! Dużo suszonych i świeżych ziół, a w głośnikach wyciszająca muzyka w rytmach hiszpańskich! Ole! Gulasz z cukinii(...)ziemniakami, ciecierzycą i fasolą / 3 porcje Składniki: 400 g pomidorów w całości z puszki 1/2 średniej żółtej cukinii 1/2 średniej zielonej cukinii 5 małych ziemniaków 400 g mieszkanki fasoli i ciecierzycy z puszki (polecam Bonduelle) 2 ząbki czosnkuu 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1/3 pęczka posiekanej natki z pietruszki sól do smaku 4 łyżki

Moja smaczna kuchnia
CIASTO FASOLOWE NA MLEKU Z PROSZKU MOCNO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI 174

przypraw korzennych i mocnego alkoholu.W środku miękkie i lekko mokre , ale nie kruszące się .Polecam takie smaczne ciasto do kawy .Mina koleżanek bezcenna ha ha ....   1 puszka odcedzonej fasoli białej (30 dag.) 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 0.5 szkla.miodu  50 ml.( Kieliszek ) koniaku  Polewa(...)czekoladowa ****************************************  1 . Fasolę opłukać i osączyć na sicie .W malakserze zmiksować fasolę z resztą składników na gładką masę. 2 . Wlać do formy silikonowej lub wyłożoną papierem do pieczenia. 3 . Piec 45 stopni w 160-180 stopniach 4 . Ciasto całkowicie wystudzić w formie.Po upieczeniu się jest mokre i się kruszy .Dlatego ważne jest jego wystudzenie całkowite!!!. 5 . Wystudzone ciasto polać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
FASOLKA PO BRETOŃSKU 140

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 12 Składniki: 50 dag fasoli Średni Jaś, 50 dag kiełbasy, 30 dag wędzonego boczku, 2 średniej wielkości cebule, kostka wędzona, 2 liście laurowe, słoik koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 2 płaskie łyżki majeranku Cykoria . Przygotowanie: Fasolę moczę w wodzie na n oc, odcedzam. Przekładam do dużego garnka(...)podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut. Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część fasoli, wlewam z powrotem. Następnie d odaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania). Gotuję kolejną godzinę.  Na koniec dodaję koncentrat

JejKuchnia
Meksykańskie burrito z wołowiną 365

Burrito można przygotować na wiele różnych sposobów. Ja dodałam do farszu wszystko to co kojarzy mi się z kuchnią meksykańską: wołowinę, czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę.  6 placków tortilli 400g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula  1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 ząbków czosnku 300ml passaty pomidorowej mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej olej 150g żółtego(...)zalewy. Do passaty dodajemy sól do smaku.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia, następnie dodajemy paprykę i cebulę, smażymy do odparowania wody. Dodajemy czosnek, fasolę i kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania. 3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko passatą i odrobiną oleju. Na placki tortilli

Szefowa kuchni
Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka 190

Pierogi z bobem - kuchnia podkarpacka W dawnej kuchni podkarpackiej rośliny strączkowe stanowiły jeden z elementów codziennego jadłospisu. Zwykle wykorzystywano fasolę lub groch w połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu(...)znajdziecie wcześniejszy przepis na kupieńskie pierogi z farszem z fasoli , ale dzisiaj proponuję Wam przepis na pierogi z bobu. Jest on o tyle wyjątkowy, że pierogi przygotowane według podanej receptury zostały wpisane na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Aby lokalny specjał mógł na nią trafić, wnioskodawca musi udokumentować wielopokoleniowy związek dania z lokalną kuchnią. Jednocześnie w zamian przepis i nazwa stają

Trzeci talerz
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach 109

jakiś czas musimy gotować dania kuchni Polskiej. Musimy, bo uwielbiamy. To nasz kuchenny detoks. Pauza po to, by przypomnieć sobie nasze rodzime smaki. Dorwaliśmy się do świeżej fasoli, więc mamy pyszną, pełną aromatu, zupę fasolową. Wyrzucacie „badyle” z natki i koperku? Zobaczcie jak można je wykorzystać. Zapewniamy! Aromat nieziemski <3 Składniki 500 g świeżej fasoli 500 g wędzonych żeberek(...)kiełbasy śląskiej 3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Fasolę, związane „badyle” i liście selera, żeberka, zalewamy zimną wodą (tak, żeby były zakryte). Warto sprawdzić jaką słoność mają żeberka, żeby nie przesolić zupy, choć później dodamy jeszcze inne składniki. Dosypujemy

R'n'G Kitchen
Sałatka makaronowa 118

Przy tej sałatce zawsze można poszaleć. Wszystkie składniki idealnie komponują się. Składniki 150 g kukurydzy konserwowej 200 g groszku konserwowego 125 g czerwonej fasoli konserwowej 3 jajka 140 g ananasa z puszki 120 g tuńczyka w oleju 50 g żółtego sera 200 g makaronu risoni natka pietruszki Przygotowanie G Ananasa Ananasa, fasolę, groszek, kukurydzę i tuńczyka osączamy z zalewy. Makaron(...)gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Ser ścieramy na dużych oczkach. W misce układamy warstwami groszek, kukurydzę, fasolę, jajka, tuńczyka, ananas, ser i makaron. Każdą warstwę, oprócz makaronu, smarujemy majonezem. Posypujemy posiekaną natką, przykrywamy i wstawiamy do schłodzenia

R'n'G Kitchen
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 107

pamięci. Ale nie mamy teraz przecieru z malinowych, własnych nie nawożonych pomidorów. Śmietana oczywiście wiejska była, od naszej Raby... hmmm. Odgrzewana jest jeszcze lepsza. Składniki 10 łyżek suchej białej fasoli piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera(...)młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny. Ugotowałem do miękkości w tej samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i listków laurowych. W razie konieczności należy dolać wodę Buraczki umyłem, osuszyć, każdy zawinąłem w folię aluminiową

R'n'G Kitchen
Kasza bulgur z kurczakiem 110

smakuje na ciepło, świetnie nadaje się też na drugie śniadanie do pracy, pełniąc rolę sałatki. Kilka chwil i gotowe. Składniki 200 g kaszy bulgur z vermicelli 400 g białej fasoli konserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka szpiczasta 4 filety udka kurczaka bez kości 50 ml oleju sezamowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka(...)sosu ostrygowego 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie O Kaszę gotujemy 1-2 min krócej niż w przepisie na opakowaniu. Odcedzamy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy 5-6 min na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego i pasty curry, pod koniec dodajemy sos ostrygowy. Do kurczaka dodajemy

R'n'G Kitchen