fasola - 7842 przepisów (strona:99/523)

BURRITO 89

Aromatyczny sos mięsny z ryżem, czerwoną fasolą, cebulą, passatą i przyprawami zawinięty w plackach tortilli. Podpieczone lub zgrillowane na chrupko burrito podane z sosem pomidorowym, pomidorowym ostrym lub czosnkowym z ziołami smakuje obłędnie. Burrito finalnie świetnie smakuje także ze śmietaną kwaśną i np. świeżo posiekaną kolendrą. Jeśli chcecie to przed zawinięciem tortilli możecie na farsz posypać tarty ser. Pyszny, sprawdzony(...)opcjonalnie z indyka) 1 cebula posiekana drobno 2 ząbki czosnku drobno posiekane 500 g passaty opcja: 1/2 ostrej papryczki chili posiekanej 1/2 szklanki sypkiego ryżu 400 g puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 220 g) przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka cukru pudru, oregano, słodka i ostra papryka oliwa 4 placki tortilli PRZYGOTOWANIE: Na oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem, gdy się zeszkli dodaję

Zasmakuj Kuchni
Słynny meksykański sos chilli con carne. Jeden dodatek sprawia, że nabiera charakteru. PRZEPIS 176

będziecie doprawiać tak swoje chilli. Przepis na chilli con carne Składniki: około 800 gramów mielonej wołowiny, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów w zalewie (400 gramów), puszka czerwonej fasoli (400 gramów), kilka papryczek chilli (sprawdźcie ostrość i doprawcie tak jak lubicie, my zwykle dodajemy 3), kopiasta łyżka papryki słodkiej w proszku, płaska łyżeczka mielonego kuminu, płaska łyżeczka kakao naturalnego(...)czosnek posiekaj, następnie przesmaż na oleju razem z mięsem aż wszystko lekko się zrumieni, dopraw kuminem, papryką, wymieszaj, aby przyprawy połączyły się z tłuszczem, następnie dodaj pomidory oraz fasolę wraz zalewą, a także pokrojone papryczki, dodaj kakao, dopraw solą i pieprzem, ponownie dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut co jakiś czas mieszając. Sos powinien

Kulinarna Polska
Sałatka z ryżem, jarmużem i kukurydzą 126

obiady - bo zdrowiej, taniej i najczęściej smaczniej. Wiem dokładnie co jest w środku:) Jeżeli też tak macie to mam dla Was świetną propozycję lunchową- sałatką z ryżem, jarmużem, kukurydzą, fasolą i pomidorami w ostrym, limonkowym sosie. Całość bardzo meksykańska w smaku. Jeżeli nie macie jarmużu (ale polecam - bo samo zdrowie) możecie go zastąpić szpinakiem. Sałatka z ryżem, jarmużem i kukurydzą(...)Porcja dla 4 osób Czas wykonania: 30 minut 200 g jarmużu (można zastąpić szpinakiem) 100 g ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 pomidory 1 czerwona cebula SOS 2 łyżki soku z limonki 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka sosu chilli (można pominąć) sól, pieprz do smaku Ugotować ryż zgodnie z instrukcją, odstawić do ostygnięcia (można użyć resztek ugotowanego

Smaczny zeszyt
Fasolowo-pomarańczowa pasta 122

Pasta z fasoli to zawsze dobry pomysł na dodatek do chleba lub warzyw. Chętnie też dodaję ją do sosów, warzyw i makaronów. Najlepiej jednak smakuje na grzance. 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 pomarańczy 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 5-6 łodyżek świeżego tymianku (bez zdrewniałych części) lub 1/4 łyżeczki suszonego ok. 20 g długo dojrzewającego owczego sera(...)Pomarańczę obieramy ze skórki i błonek. Fasolę dokładnie odcedzamy. Ser kruszmy na kawałki. Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera lub melaksera. W Thermomix – 30 sekund/obroty

Kucharzyca
Nie tylko po bretońsku. Fasolka w białym sosie też wychodzi pyszna. PRZEPIS 128

białym sosie. Jest świetna po prostu z chlebem lub jako dodatek do mięs, ryb i innych potraw. Przepis na fasolkę w białym sosie Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli, 4 duże cebule, 5 ząbków czosnku, masło pół na pół z olejem, suszony czosnek niedźwiedzi lub natka pietruszki, dwie łyżki mąki pszennej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Zrób tak: fasolę(...)Jest to karmelizacja, podczas której z cebuli wydobędzie się naturalna słodycz i bardzo dużo aromatu. Następnie wsyp mąkę i bardzo dokładnie wymieszaj, tworząc zasmażkę, którą od razu dodaj do fasoli i ponownie dokładnie wymieszaj i gotuj około 10 minut. Jeśli fasolka wyszła za gęsta, dodaj wodę i dopraw. Najlepiej smakuje, gdy się trochę przegryzie. Artykuł Nie tylko po bretońsku. Fasolka

Kulinarna Polska
Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą 105

Pyszna i chrupiąca sałatka z tuńczykiem, czerwoną fasolą i ryżem. Idealna sałatka na urodziny, imieniny, Sylwestra, czy jakąkolwiek inną imprezę ;) Składniki Tuńczyk w kawałkach, 1 puszka Ryż 100g Czerwona fasola 1 puszka Czerwona pa The post Sałatka z tuńczykiem, ryżem i czerwoną fasolą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
WEGAŃSKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z KOPERKIEM 154

Sycące i pełne smaku pulpeciki z fasoli i płatków owsianych, podane w pysznym, kremowym sosie ze śmietanki i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub ryżem i mizerią z ogórka. Przygotujecie je ekspresowo, bez mąki i jajek, z kilku, łatwo dostępnych składników. Wystarczy rozdrobnić je z przyprawami, a następnie uformować i usmażyć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do tego prosty(...)dzięki czemu kotleciki nie rozpadają się i dobrze trzymają formę zarówno podczas formowania, smażenia, jak i później na talerzu. SKŁADNIKI / 4  PORCJE PULPETY/ 16 SZT. 1 puszka czerwonej fasoli (220 g po odsączeniu) 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki pestek słonecznika 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: 1 łyżeczka soli himalajskiej lub nieco mniej soli

cool and minty
Niezawodne Chilli con carne 129

Skoro na tapecie fasola to nie mogło zabraknąć kuchni meksykańskiej. Żeby mięsożercy też znaleźli coś dla siebie to oto jest – chilli con carne. Szukając informacji na temat tego dania znalazłam wzmiankę, że to jest to danie pochodzące pierwotnie z amerykańskiego stanu Teksas, który był kiedyś stanem hiszpańsko-meksykańskim. Ale trzeba przyznać, że w Stanach Zjednoczonych jest również bardzo popularne(...)przygotowania: około 1,5 godziny Składniki: cebula – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki marchewka – 1 sztuka seler naciowy – 1 łodyga papryka czerwona – 1 sztuka czerwona fasola – 1 puszka – 400g pomidory – 1 puszka – 400g mięso mielone wołowe – 250g ocet balsamiczny – 1 łyżka chilli mielone – 1 łyżeczka kmin mielony – ½ łyżeczki

wiecejwarzyw.pl
Zupa fasolowa z harissą 144

żeby była bardziej gęsta i treściwa można dodać do niej jakąś drobną kaszę np. jaglaną lub krótkie nitki makaronu. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasola – 1 szklanka, namoczonej przez noc por – ½, biała część ziemniak – 2 sztuki seler naciowy – 4 łodygi liść laurowy – 2 sztuki pomidory – 1 puszka, 400g bulion(...)woda – 1,5 litra kumin mielony – 1 łyżeczka skórka z cytryny i sok- z ½ sztuki harissa – 2 łyżeczki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Namoczoną fasolę ugotuj w niesolonej wodzie do miękkości. Pora pokrój w talarki, usmaż w garnku na oleju, aż zacznie się szklić, dodaj skórkę z cytryny. Ziemniaki pokrój w małe kawałki, selera w cienkie

wiecejwarzyw.pl
Barszcz ukraiński – czernichowski 123

wariantów . Tyle ile domowych gospodarstw . Ale podstawowe składniki są niezmienne czyli każdy powinien zawierać buraki , ziemniaki , kapustę ,włoszczyznę i koncentrat pomidorowy . Barszcz czernichowski , różni się tym, że zawiera także fasolę , czosnek i czasami suszone grzyby . Jest to niezwykle popularna zupa na Ukrainie , tak jak u nas rosół . Moja rodzinka niezbyt za nim przepada , ale ja uwielbiam tą zupę , może(...)inne mięso na wywar ) 5-6 buraczków czerwonych średniej wielkości kawałek kapusty białej 2 marchewki 2 cebule 2 korzenie pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli w zalewie lub szklanka ugotowanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 – 5 ziemniaków 5-6 suszonych grzybów ( można pominąć ) 2-3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1/2 szklanki

Ogrodnik w podróży
Włoska zupa jarzynowa z porem, fasolą i ziemniakami 149

gotujemy zupę pod uchylonym przykryciem na małym ogniu, do miękkości ziemniaków – przez 12-15 minut. Fasolkę z puszki przekładamy na gęste sitko i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą – opłukaną fasolę dodajemy do zupy gdy ziemniaki będą już miękkie. Mieszamy wszystko razem – odławiamy 1/3 (jeśli lubicie bardzo gęste) lub 1/4 (jeśli lubicie zawiesiste, ale bez przesady zagęszczone zupy) stałej zawartości garnka(...)zawartości sodu 100g wędzonego bekonu lub pancetty 2 duże pory – tylko biała i jasnozielona część (400-450g) 350g ziemniaków typu użytkowego B lub C 2 puszki drobnej białej fasoli, po 400g każda (razem 400-420g fasoli po odcieku) 2-3 łodygi selera naciowego (150-200g) 2 małe marchewki (130-150g) 2 ząbki czosnku, małe 3 łyżki

Karo in the Kitchen
Pasta z fasoli i pieczonej papryki oraz "Zaklinacz czasu" 153

dostarczać więcej energii, a stosowane przyprawy rozgrzewać organizm. Stąd moja propozycja pasty, którą możemy zastosować jako dodatek do kanapek lub jako dip do świeżych jesiennych warzyw. Składniki : puszka białej fasoli 2 papryki chili (u mnie jalapeno) ogromniasta łyżka pasty sezamowej (tahiny) łyżeczka majeranku łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól 2 łyżki oleju rzepakowego olej do smażenia Papryki umyć i wytrzeć(...)się zmarszczy i zacznie odchodzić od owocu. Nie polecam pieczenia papryki do zaczernienia jej skórki. Papryka nabiera nieprzyjemnego węglowego smaku. Zdjąć skórki z papryk i usunąć gniazda nasienne. Odcedzić fasolę. Fasolę z paprykami, łyżką tahiny, majerankiem, rozdrobnionym chili, czosnkiem niedźwiedzim i olejem rzepakowym zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę. Pastę doprawić do smaku solą. Znakomicie smakuje z dodatkiem świeżego koperku

Weekendy w domu i ogrodzie
Młode ziemniaki z dipem fasolowym 147

podsmażeniu są bardzo fotogeniczne, nawet jeśli zdjęcie robi taki ktoś jak ja :) Do tego należało podnieść poziom białka w daniu. Dip majonezowy tylko by sprawę pogorszył, dlatego użyłem fasoli. Składniki: - młode ziemniaki - koperek - fasola biała z puszki - olej - cytryna Wykonanie: Ziemniaki myjemy dokładnie, suszymy i podsmażamy na głębszym oleju. Chyba, że ktoś chce mieć dodatkowe atrakcje, to suszenie może sobie(...)odpuścić :) Po usmażeniu posypujemy pociętym koperkiem. Fasolę miksujemy z małą ilością oleju i sokiem z połówki cytryny. Dolewamy tyle zalewy z puszki, aby uzyskać satysfakcjonującą nas konsystencję. Ja nie wlałem nawet połowy

Kryzysowa Książka Kucharska
Fasola w sosie pomidorowym z parówkami + filmik 170

Proponuję dziś bardzo szybki obiad, prosty i tani, a jednak bardzo smaczny . Użyłam do niego fasoli z puszki (żeby było szybko), sosu pomidorowego i parówek. Weganie i wegetarianie mogą z powodzeniem zwykłe parówki zastąpić sojowymi , które też świetnie nadadzą się do tego dania. Do przepisu oczywiście dołączam filmik dostępny na końcu posta. Przepis jest ze swej natury bezglutenowy, jeśli parówki(...)zastąpimy sojowymi - wtedy przepis stanie się wegetariański, ale jeśli zastąpimy mleko - mlekiem roślinnym - otrzymamy pyszne danie wegańskie :-) Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 2 puszki białej fasoli (po 400 g) 5 parówek 1 cebula 500 ml passaty pomidorowej ok. pół szklanki mleka sól, pieprz, majeranek, pół łyżeczki cukru oliwa Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w kosteczkę. 2. Parówki kroimy

Kawa z mlekiem
Wegeteriańskie kotlety z fasolki mung 184

Fasolka mung, zwana również złotą fasolką to jedna z najzdrowszych fasoli. Ma właściwości mocno oczyszczające. Posiada zdolności usuwania toksyn z organizmu. Jak wszystkie fasole jest bogatym źródłem białka, wapnia, fosforu i innych składników odżywczych. Jest lekkostrawna i może być spożywana często. Trzeba pamiętać, że jak wszystkie fasole jest bardzo kaloryczna, choć posiada niski IG. Wybieranie jednak jednej grupy produktów bogatych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania