fasola - 7342 przepisów (strona:94/490)

Ekspresowa fasolka po bretońsku 107

Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, nie zawsze mam czas żeby ją przyrządzić więc postanowiłam sobie ułatwić i wykorzystałam fasolę z puszki. Fasolka wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 1 puszka fasoli piękny Jaś  150 gram kiełbasy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 300 ml. przecieru pomidorowego 1 łyżeczka smalcu Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka 1 łyżeczka(...)czosnek obieramy i drobno siekamy, w rondlu roztapiamy smalec, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i razem smażymy do momentu aż się zrumieni. Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do kiełbasy, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z czerwonej fasoli, pieczarek i pora 167

Dziś sałatka, szybka, pyszna, aromatyczna, "niebo w gębie" jak mawiają niektórzy. Ja fasolę gotowałam i dlatego namoczyłam ją dzień wcześniej, jednak można użyć tutaj fasoli z puszki i będzie jeszcze szybciej, bo nie wspomniałam jeszcze że sałatkę robi się błyskawicznie. Sałatka z czerwonej fasoli, pieczarek i pora. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka taco i "Dom w Toskanii" 171

sałata rzymska lub lodowa 500 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka) świeża kolendra pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki ziaren gorczycy białej 5 ziaren pieprzu sól awokado czerwona fasola z puszki czerwona cebula czerwona papryka ser cheddar papryczka chilli pomidorki koktajlowe nachos serowe ewentualnie łyżka gęstej śmietany olej do smażenia Dressing łyżka soku z limonki 3 łyżki oliwy szczypta(...)soli świeżo mielony pieprz W dużej salaterce umieścić porwane liście sałaty. Nasiona gorczycy,  kolendry i pieprzu zmłotkowac w moździerzu. Fasolę wyłożyć na durszlak i przepłukać pod bieżącą wodą. Do małego słoiczka wlać oliwę i sok z limonki, szczyptę pieprzu i pieprz. Słoiczek zakręcić i mocno nim potrząsać do uzyskania jednolitego dressingu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wyłożyć mięso

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z gotowanym kurczakiem i gorgonzolą 210

Składniki: 1 (pojedyncza) pierś z kurczaka 1/2 szklanki kukurydzy z puszki 1/2 czerwonej fasoli z puszki 1/2 papryki czerwonej 1/4 główki sałaty lodowej 2 łyżki pokrojonego w kostkę sera gorgonzola 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% garść ostrych kiełków sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś kurczaka gotujemy w wywarze warzywnym. Paprykę kroimy w małą kostkę, łączymy z kukurydzą i fasolą(...)kostkę. W osobnym naczyniu ucieramy ser ze śmietaną i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na spód miski wykładamy sałatę, na nią wymieszaną paprykę z kukurydzą i fasolą. Na wierzch układamy plastry kurczaka, polewamy sosem i posypujemy kiełkami

Qchnia po prostu
Pad Thai i "Córeczka" 159

ryżową. Pad Thai 50 g makaronu ryżowego 10 krewetek mała pojedyncza pierś z kurczaka 2 jajka dymka 2 łyżki słonecznika sos do Pad Thai kolendra garść świeżych kiełków fasoli mung (pominęłam tym razem, bo użyłam makaronu z tej fasoli) olej do smażenia sól pieprz Krewetki i pierś kurczaka oczyścić. Kurczaka pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Polać łyżką(...)patelnię przełożyć kawałki kurczaka i krewetki. Obsmażyć. Makaron namoczyć we wrzątku zgodnie z instrukcją. Dymkę pokroić na drobno. Do kurczaka i krewetek wrzucić makaron, pokrojony omlet i kiełki fasoli mung oraz sos do Pad Thai. Wymieszać i podgrzewać, aż całość będzie gorąca. Danie przełożyć na talerze i posypać ziarnami słonecznika, pokrojoną dymką oraz porwaną w palcach natką kolendry. Widząc

Weekendy w domu i ogrodzie
Burrito kurczakiem, awokado i batatem. 175

folię smakołyków jest bardzo dobrym pomysłem na bezproblemowe przyjęcie. Składniki: 6 tortilli 1 pierś kurczaka 1 dojrzałe awokado 1 średni batat  1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 limonki ser typu feta 1 - 2 papryczki chilli 1 łyżeczka oregano natka kolendry 1 łyżka miodu sól i pieprz cukier oliwa Wykonanie: Pierś z kurczaka natłuścić oliwą i oprószyć(...)soku z 1/2 limonki, 1 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżki wody (1/2 godziny) Awokado obrać i rozgnieść z 1/4 łyżeczki soli i sokiem z 1/2 limonki. Fasolę odsączyć i przepłukać.  Ułożyć na tortilli po pasku fasoli, batata, kurczaka, awokado i pokruszonego sera feta. Posypać posiekanym chilli, kolendrą i ułożyć dodatkowo krążki cebuli. Zawinąć najpierw dół tortilli

zadanie-gotowanie
Warzywna sałatka z komosą ryżową i aromatyczną oliwą (Insalata di verdure, quinoa e olio aromatico) 119

SKŁADNIKI 300 g komosy ryżowej 200 g czerwonej fasoli 100 g pomidork ó w  3 marchewki 1 awokado 1 cytryna 2 ząbki czosnku  papryczka chili  natka pietruszki oliwa extra vergine s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 300 g di quinoa 200 g di fagioli rossi 100 g di pomodorini 3 carote 1 avocado 1 limone 2 spicchi(...)aglio prezzemolo peperoncino  olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Fasolę gotujemy ok. 45 minut. Z braku czasu możemy wykorzystać fasolę z puszki. W miseczce mieszamy 5-6 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, szczyptę chili oraz pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy solą

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z soczewicą 564

Wystarczy kilka chwil aby przygotować coś pysznego i prostego. Składniki 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bunduelle 1 mała kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduelle 4 jajka natka pietruszki por sól kolorowy pieprz majonez 1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. 2. Kapustą pekińską oraz pora drobno szatkujemy. Soczewicę i kukurydzę(...)fasolą płuczemy. Składniki wkładamy do miski. 3. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, natkę pietruszki i majonez. Dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sałatkę sola i kolorowym pieprzem. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: Bonduelle , fasola , kukurydza , majonez , na szybko , papryka , sałatka , soczewica , Wielkanoc , z kapustą

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Zupa meksykańska z mięsem, fasolą i kukurydzą 143

Pożywna, smaczna, ostra i prawdziwie meksykańska zupa z mięsem, fasolą i kukurydzą! Pełna aromatycznych przypraw i warzyw czyli witamin i minerałów. Rodem z Meksyku! Soczyście czerwona, aromatyczna, rozgrzewająca... jednym słowem - idealna. Składniki: 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 puszki pomidorów krojonych  4 łyżki kukurydzy  3 łyżki fasoli czerwonej (już ugotowanej/z puszki) 1 łyżka kuminu 2 łyżki papryki słodkiej(...)oleju kokosowego/masła klarowanego 750 ml wody Przygotowanie: W garnku podsmażamy na oleju lub maśle pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i mięso mielone. Dodajemy pokrojone pomidory. Wlewamy wodę, dodajemy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy papryką ostrą, wędzoną i słodką oraz kuminem. Gotujemy przez 15-20 min. Podajemy ze startym żółtym serem (ja nie miałam więc użyłam mozzarellę

Czarnawisienka
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami / Vegetable and Sausage Casserole 234

warzywami w gęstym sosie pomidorowym, szybka i pyszna. Biała kiełbasa ma swój specyficzny smak i muszę przyznać, ze smakuje mi nawet bardziej niż klasyczna, a jeszcze duszona z papryką, fasolą i szpinakiem w sosie pomidorowym jest doskonałą propozycją na świąteczny stół. Na koniec zapiekamy ją jeszcze pod skorupką z bułki tartej, która dodaje jej chrupkości i klimatu, i obiad gotowy(...)kiełbasy np. białej 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki płatków chilli 2 x 400g puszki krojonych pomidorów 1×400 g puszka białej fasoli, odcedzonej 250 g listków szpinaku 2 łyżki bułki tartej cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez

karmelowy
fasolka po bretońsku 180

Składniki: 1/2 kg białej fasoli 190g (słoiczek) przecieru pomidorowego spory kawałek tłustego boczku dwa kawałki kiełbasy spora cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz ziele angielskie Fasolę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości. Nie odlewać całej wody. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelnie wytopić tłuszcz z boczku, dodać kiełbasę, potem cebulę. Na koniec wrzucić posiekany(...)plasterki czosnek. Chwilę przesmażyć, żeby czosnek się nie przypalił i wszystko dodać do fasoli. Dokładnie wymieszać. Dodać przecier pomidorowy, majeranek i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić jeszcze około 1/2 godziny na małym ogniu. Gotowe

stajnia gołębie od kuchni
Gulasz po meksykańsku 166

dlatego dość często gości na moim stole. Staram się urozmaicać jego smak i dobierać składniki tak, aby wszystkim domownikom smakowało. Tym razem gulasz w stylu meksykańskim, czyli obowiązkowo z fasolą i kukurydzą, a do tego jeszcze dość pikantny. W codziennym gotowaniu staram się wybierać potrawy takie, które są smaczne i nie wymagają dużo wysiłku podczas przygotowania. Często powstają dania jednogarnkowe(...)gulasz jest właśnie takim daniem, co to nie narobisz się, a najesz do syta i w miarę zdrowo. W tym gulaszu, aby skrócić czas przygotowania, wykorzystałam fasolę i kukurydzę z puszki, ale wiadomo, że najlepiej poświęcić czas i ugotować je samodzielnie. Jeśli chodzi o mięso, to w gulaszu dobrze sprawdza się łopatka wieprzowa, a w wersji mniej kalorycznej również szynka

Kuchcik gotuje
Ekspresowe tacos z kurczakiem 134

piszecie się na taki tex-mex do przygotowania w kwadrans? * SKŁADNIKI na 4 tacos Tacos: 4 małe pszenne tortille 2 piersi z kurczaka 1 awokado 1 puszka czerwonej fasoli 1 limonka 1 papryczka chili kilka listków pietruszki lub kolendry kilka łyżek jogurtu Na marynatę: ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki soli szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju(...)Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Awokado obierz, pokrój w paski i skrop sokiem z limonki. Fasolę odcedź i przepłucz. Chili oraz pietruszkę lub kolendrę drobno posiekaj. Placki tortilli kolejno pogrzej z obu stron na patelni, następnie każdy placek załóż na wałek lub grubą drewnianą łyżkę

Food Square
Parówki po meksykańsku 196

indyka); 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 120 g); 1 puszka czerwonej fasoli (dodać wraz z zalewą); 2 średnie, dojrzałe pomidory; 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 4 łyżki oleju; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Parówki obrać z osłonek(...)czubku, na krzyż. Włożyć do miseczki. Zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na 10 minut. Następnie zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Czerwonej fasoli nie odsączać. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojone parówki i podsmażyć na średnim ogniu, uważając aby ich nie przypalić. Przełożyć na miseczkę. Na patelnię z olejem po smażeniu

Gospodyni Miejska
Ekspresowe chili con carne z fasolą i "Wspomnienia w kolorze sepii" 175

szybkie, jednogarnkowe, smaczne i niezwykle aromatyczne danie. Do jego doprawiania używa się kminu rzymskiego, za którym ja nie przepadam i użyłam innych przypraw. Dodałam też zioło, które zwykle towarzyszy fasoli w moich daniach. Składniki (na 2-3 porcje): pół kiełbaski chorizo (dla podkręcenia smaku) 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) cebula słoik przecieru pomidorowego chili 2 ząbki czosnku(...)puszka fasoli lub 150 g suchej i wcześniej ugotowanej pół puszki kukurydzy łyżeczka nasion kolendry 2 ziarna zielonego kardamonu 2 łyżki słodkiego sosu chili suszone jalapeno lub płatki chili sól pieprz czubata łyżeczka cząbru Na rozgrzanej patelni podsmażyć chorizo. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do chorizo. Zeszklić. Na patelnię wrzucić mięso mielone i od razu je rozdrobnić. Podsmażyć

Weekendy w domu i ogrodzie