Wystarczy kilka chwil aby przygotować coś pysznego i prostego. Składniki 1 puszka soczewicy gotowanej na parze Bunduelle 1 mała kapusta pekińska 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduelle 4 jajka natka pietruszki por sól kolorowy pieprz majonez 1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. 2. Kapustą pekińską oraz pora drobno szatkujemy. Soczewicę i kukurydzę(...)fasolą płuczemy. Składniki wkładamy do miski. 3. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, natkę pietruszki i majonez. Dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy sałatkę sola i kolorowym pieprzem. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki Tagged: Bonduelle , fasola , kukurydza , majonez , na szybko , papryka , sałatka , soczewica , Wielkanoc , z kapustą
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPożywna, smaczna, ostra i prawdziwie meksykańska zupa z mięsem, fasolą i kukurydzą! Pełna aromatycznych przypraw i warzyw czyli witamin i minerałów. Rodem z Meksyku! Soczyście czerwona, aromatyczna, rozgrzewająca... jednym słowem - idealna. Składniki: 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 puszki pomidorów krojonych 4 łyżki kukurydzy 3 łyżki fasoli czerwonej (już ugotowanej/z puszki) 1 łyżka kuminu 2 łyżki papryki słodkiej(...)oleju kokosowego/masła klarowanego 750 ml wody Przygotowanie: W garnku podsmażamy na oleju lub maśle pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i mięso mielone. Dodajemy pokrojone pomidory. Wlewamy wodę, dodajemy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy papryką ostrą, wędzoną i słodką oraz kuminem. Gotujemy przez 15-20 min. Podajemy ze startym żółtym serem (ja nie miałam więc użyłam mozzarellę
Czarnawisienkawarzywami w gęstym sosie pomidorowym, szybka i pyszna. Biała kiełbasa ma swój specyficzny smak i muszę przyznać, ze smakuje mi nawet bardziej niż klasyczna, a jeszcze duszona z papryką, fasolą i szpinakiem w sosie pomidorowym jest doskonałą propozycją na świąteczny stół. Na koniec zapiekamy ją jeszcze pod skorupką z bułki tartej, która dodaje jej chrupkości i klimatu, i obiad gotowy(...)kiełbasy np. białej 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki płatków chilli 2 x 400g puszki krojonych pomidorów 1×400 g puszka białej fasoli, odcedzonej 250 g listków szpinaku 2 łyżki bułki tartej cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej i szerokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez
karmelowySkładniki: 1/2 kg białej fasoli 190g (słoiczek) przecieru pomidorowego spory kawałek tłustego boczku dwa kawałki kiełbasy spora cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz ziele angielskie Fasolę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości. Nie odlewać całej wody. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelnie wytopić tłuszcz z boczku, dodać kiełbasę, potem cebulę. Na koniec wrzucić posiekany(...)plasterki czosnek. Chwilę przesmażyć, żeby czosnek się nie przypalił i wszystko dodać do fasoli. Dokładnie wymieszać. Dodać przecier pomidorowy, majeranek i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i dusić jeszcze około 1/2 godziny na małym ogniu. Gotowe
stajnia gołębie od kuchnidlatego dość często gości na moim stole. Staram się urozmaicać jego smak i dobierać składniki tak, aby wszystkim domownikom smakowało. Tym razem gulasz w stylu meksykańskim, czyli obowiązkowo z fasolą i kukurydzą, a do tego jeszcze dość pikantny. W codziennym gotowaniu staram się wybierać potrawy takie, które są smaczne i nie wymagają dużo wysiłku podczas przygotowania. Często powstają dania jednogarnkowe(...)gulasz jest właśnie takim daniem, co to nie narobisz się, a najesz do syta i w miarę zdrowo. W tym gulaszu, aby skrócić czas przygotowania, wykorzystałam fasolę i kukurydzę z puszki, ale wiadomo, że najlepiej poświęcić czas i ugotować je samodzielnie. Jeśli chodzi o mięso, to w gulaszu dobrze sprawdza się łopatka wieprzowa, a w wersji mniej kalorycznej również szynka
Kuchcik gotujepiszecie się na taki tex-mex do przygotowania w kwadrans? * SKŁADNIKI na 4 tacos Tacos: 4 małe pszenne tortille 2 piersi z kurczaka 1 awokado 1 puszka czerwonej fasoli 1 limonka 1 papryczka chili kilka listków pietruszki lub kolendry kilka łyżek jogurtu Na marynatę: ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki soli szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju(...)Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Awokado obierz, pokrój w paski i skrop sokiem z limonki. Fasolę odcedź i przepłucz. Chili oraz pietruszkę lub kolendrę drobno posiekaj. Placki tortilli kolejno pogrzej z obu stron na patelni, następnie każdy placek załóż na wałek lub grubą drewnianą łyżkę
Food Squareindyka); 2 średnie cebule; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 120 g); 1 puszka czerwonej fasoli (dodać wraz z zalewą); 2 średnie, dojrzałe pomidory; 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 4 łyżki oleju; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Parówki obrać z osłonek(...)czubku, na krzyż. Włożyć do miseczki. Zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na 10 minut. Następnie zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Czerwonej fasoli nie odsączać. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojone parówki i podsmażyć na średnim ogniu, uważając aby ich nie przypalić. Przełożyć na miseczkę. Na patelnię z olejem po smażeniu
Gospodyni Miejskaszybkie, jednogarnkowe, smaczne i niezwykle aromatyczne danie. Do jego doprawiania używa się kminu rzymskiego, za którym ja nie przepadam i użyłam innych przypraw. Dodałam też zioło, które zwykle towarzyszy fasoli w moich daniach. Składniki (na 2-3 porcje): pół kiełbaski chorizo (dla podkręcenia smaku) 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) cebula słoik przecieru pomidorowego chili 2 ząbki czosnku(...)puszka fasoli lub 150 g suchej i wcześniej ugotowanej pół puszki kukurydzy łyżeczka nasion kolendry 2 ziarna zielonego kardamonu 2 łyżki słodkiego sosu chili suszone jalapeno lub płatki chili sól pieprz czubata łyżeczka cząbru Na rozgrzanej patelni podsmażyć chorizo. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do chorizo. Zeszklić. Na patelnię wrzucić mięso mielone i od razu je rozdrobnić. Podsmażyć
Weekendy w domu i ogrodzieDziś przedstawiam pomysł na obiad dla bardzo zabieganych, pyszną, meksykańską lazanię z patelni z wołowiną, fasolą i kukurydzą i grubą warstwą ciągnącego się sera, a całość doprawiona aromatycznymi przyprawami i chilli. Wiadomo, czasami brakuje nam czasu na wszystko, jednak warto zebrać się w sobie i przygotować coś samemu w domu. Pracuję na pełny etat i czasami wracam do domu bardzo(...)łyżeczki mielonej kolendry 1 czerwona papryczka chilli, posiekana (lub więcej jeśli lubisz pikantne dania) 1 opakowanie Knorra naturalnie smaczna Lasagne 500 ml wody 150 ml passaty (opcjonalnie) 200 g fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej 200 g kukurydzy z puszki, odcedzonej sól i pieprz do smaku Składniki na resztę lazanii: 100 g makaronu lasagne (w wersji bez gotowania), połamanego
karmelowyszybką, prostą i smaczną sałatkę z kurczakiem i ananasem. Sałatka jest przygotowana trochę w stylu hawajskim , bo jest ze słodkim ananasem, a trochę w stylu meksykańskim z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy :) No ale spójrzcie po prostu na przepis i nie czekajcie tylko przygotujcie swoją wersję sałatki :) Sałatka z kurczakiem i ananasem – składniki puszka kukurydzy 2 ćwiartki wędzonego kurczaka(...)500g) puszka czerwonej fasoli puszka ananasów 1/2 pęczku szczypiorku 3 łyżki majonezu sól pieprz Sałatka z kurczakiem i ananasem – przepis Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Kurczaka obieramy (jeśli nie lubicie to obierzcie go dodatkowo ze skóry) i mięso kroimy w kostkę. Ananasa wyjmujemy z zalewy i również kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składniki: 150 g fasoli 1 cebula 1 ziemniak 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 1 łyża masła 500 ml wywaru warzywnego lub bulionu sól, pieprz, majeranek wykonanie: Fasolę należy przepłukać a następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Następnie odcedzamy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy lekko solimy i gotujemy ok. 40 min. Cebulę(...)oraz marchewkę obieramy. Ziemniaka kroimy w kostkę, marchewką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy warzywa i chwilkę dusimy a następnie całość dodajemy do fasoli. Wlewamy wywar. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem
Domowy Smak Jedzeniakiedyś miałam słabość do tego wynalazku jakim są wypieki z fasoli :)) dziś nadszedł czas na powrót ;] Składniki (6 sztuk)/ 1 sztuka -> 129kcal/13g białka/5,5g tłuszczu/6g węgli/: 2 jajka 240g białej fasoli z puszki 30g wiórków kokosa 50g odżywki białkowej KULTURYSTA 100% Whey Protein 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie coś do dosłodzenia (ksylitol/erytrol) Sposób przygotowania: Fasole
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćFasolowa z jarmużem jest bardzo smaczną zupą. Patrząc na zdjęcie można spodziewać się mocnych doznań smakowych, ale nic z tego - zupa jest łagodna w smaku. Warzywa i fasola są mięciutkie, a jarmuż dodaje świeżości (aby taki był, trzeba zupę gotować bez przykrycia). Zupę gotowałam zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Każdy z produktów został oznaczony symbolem przemiany(...)interesuje gotowanie wg Pięciu Przemian, to nie zwracaj uwagi na oznaczenia (O), (Z) itp. po prostu ugotuj zupę i ciesz się jej smakiem. Składniki: 500 g ugotowanej białej fasoli (W)* 4 średnie ziemniaki (Z)* 2 marchewki (Z) 1 cebula (M)* 3 ząbki czosnku (M) 2 szkl. pokrojonego jarmużu
Codziennik Kuchennywersji gęstej, pożywnej zupy, pełnej smakowitych składników. Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska tego dania wystarczy za cały obiad. A może po prostu nazwać ją pomidorową z fasolą?;) Składniki: 200g wołowiny (karkówka, udziec) 100g chorizo 150g kiełbasy jałowcowej 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 litr przecieru pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego(...)garnka. Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele, wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (gotowałam w szybkowarze 20 minut). Do zupy dodać fasolę, gotować jeszcze ok 5 minut. Kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami, wsypać do zupy. Posolić wg gustu. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego
Obiad gotowySkładniki: -3 słoiki fasoli białej w sosie pomidorowym -6 kiełbas śląskich -100 gram boczku -3 łyżki koncentratu pomidorowego -cebula -majeranek -sól -pieprz Sposób przygotowania: Fasole wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i podgrzewamy na najmniejszym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu by się nie przypaliło. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się troszkę zarumieni dodajemy pokrojony(...)kostkę boczek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy i dodajemy koncentrat. Dokładnie mieszamy a następnie wrzucamy do gotującej się fasoli. Doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze z 15 minut i gotowe. Smacznego
Magia jedzenia.