fasola - 7342 przepisów (strona:87/490)

Fasolka po bretońsku. 176

Składniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Fasolę opłukać, wrzucić do garnka . Zalać 3 litrami wody i pozostawić na całą noc. Następnie wylać wodę , w której(...)moczyła się fasola i wlać świeżą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotować aż fasola będzie miękka. Boczek,kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, a następnie dołożyć do garnka z fasolką. Dodać przecier pomidorowy,czosnek drobno posiekany , majeranek i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco

O kuchni z uczuciem
Dlaczego weganizm cz. 3 + HUMMUS 162

batony energetyzujące na długie trasy, a przytwierdzaną do paska torebkę wypełniał ryżowymi burritos, chlebkami pita faszerowanymi HUMMUSEM i oliwkami oraz kanapkami z wypiekanego domowym sposobem chleba, posmarowanego PASTĄ Z FASOLI ADZUKI i KOMOSY RYŻOWEJ. (...)   Scott opiera swoją dietę na owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych, dzięki czemu uzyskuje maksimum wartości odżywczych z możliwie najniższej liczby kalorii. Jego ciało nie musi(...)podobnie jak biegacz z plemienia Tarahumara, gotów jest w dowolnej chwili wyruszyć na dowolnej długości trasę." "Wszystkie produkty, które jadają Tarahumara, dostaniesz bez większego problemu - powiedział Tony. - To przeważnie FASOLA PINTO, kabaczki, papryczki chilli, dziko rosnące zioła, pinole i mnóstwo CHIA." Christopher McDougall "Urodzeni biegacze" (a wspomniany Scott Jurek to super ultramaratończyk weganin) - wspaniała książka, polecam gorąco wszystkim, nie tylko

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pasta fasolowa z makrelą 133

Składniki: 300 g suchej fasoli 100 ml oliwy z rzepaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 małe wędzone makrele suszony tymianek, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz  Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę, fasolę przesypujemy do garnka i gotujemy. Po pół godzinie wylewamy wodę(...)zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Ugotowaną fasole studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka czosnek kroimy w plasterki. Przekładamy do miski dodajemy przyprawy, oliwę. Wszystko razem blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy obraną z ości makrelę, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Widelcem rozdrabniamy makrele dodajemy resztę składników łączymy wszystko dokładnie, dodajemy przyprawy. Smacznego

kgwjanczewo
Fasolka po bretońsku 177

Składniki: 1 kg fasoli 1/2 kg łopatki 2 wędzone nogi z kurczaka 1 duża cebula lub 2 małe 2 szklanki przecieru pomidorowego  ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarenkach sól, pieprz Dzień wcześniej moczymy fasolę. Następnego dnia zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Wlewamy świeżej wody i gotujemy ok. 1 godziny. Dodajemy przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy(...)pieprz w ziarenkach). Kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do fasoli. Dodajemy całe nogi wędzone i pokrojoną łopatkę w kostkę.Gotujemy kolejną godzinę. Wyjmujemy nogi wędzone i obieramy. Mięso kroimy na drobne kawałki i dodajemy do garnka. Zalewamy przecierem pomidorowym. Jeśli fasola już zmiękła, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Chilli con carne 152

Klasyczna, meksykańska propozycja obiadowa z pikantną nutą, fasolą, papryką i mięsem. Składniki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Duża cebula Ząbek czosnku Strąk żółtej papryki Strąk zielonej papryki 400g czerwonej fasoli z puszki 400g białej fasoli z puszki Czubata łyżka przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do chilli con carne Sposób przygotowania Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę(...)kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy. Chilli con carne serwujemy z ryżem lub białym pieczywem

Pyry na Gaz
FASOLKA PO BRETOŃSKU 87

Mimo to postanowiłam własnoręcznie ją przygotować, zdając sobie sprawę, że bez krytyki się nie obędzie. Wyszła bardzo smaczna i nawet z krytyką nie było tak źle. SKŁADNIKI: 500 g fasoli Jaś 200 g wędzonego boczku 400 g dobrej, nietłustej kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g przetartych pomidorów (można kupić gotowe) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe(...)ziarenek ziela angielskiego majeranek 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki sól pieprz A jak to zrobić : Fasolę namoczyć w wodzie (najlepiej na całą noc). Po namoczeniu fasolę przepłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulkę, na koniec dodając przeciśnięty przez praskę

Kuchnia w opałach
Dieta śródziemnomorska w Polsce. Jak ją stosować? 239

chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 150

Jest to sposób na błyskawiczną fasolkę gdy po grillowaniu z poprzedniego wieczoru zostanie nam dużo kiełbas, karczku i ewentualnie boczku :) Fasoli jaś nie moczymy całą noc, tylko otwieramy puszki z fasolą :)  Składniki:  2 puszki fasoli (czerwonej albo białej)  40 dag wędzonego boczku,  4  pęta kiełbasy np. śląskiej albo zwyczajnej pół kilo karczku duża(...)oleju z dodatkiem cebuli. Do garnka z wodą wrzucamy mięsa z cebulą i gotujemy około 20 minut co jakiś czas delikatnie mieszając by fasolka się nie rozleciała. Dodajemy fasolę oraz przecier pomidorowy. Następnie dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę i jeszcze przez chwilę gotujemy. W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy. Następnie gotujemy jeszcze przez 5 minut

Bon Appetit Małgorzaty
Przepisy na sałatki 1072

kapustą pekińską Sałatka z arbuza i fety Sałatka z brokułem, fetą i pomidorami Sałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka z brokułem i makaronem Sałatka z buraczków z czerwoną fasolą Sałatka z czerwoną fasolą Sałatka z kalafiora i rzodkiewki Sałatka z kalafiorem Sałatka z kalafiorem i orzechami Sałatka z kalafiorem i papryką Sałatka z kalafiorem i pomidorami Sałatka z kapustą(...)pekińską z szynką i ananasem    Sałatka z kaszą kuskus i tuńczykiem Sałatka z kiszonego kalafiora Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą Sałatka z kurczakiem i grzankami Sałatka z kurczakiem i selerem Sałatka z kurczakiem i świeżym selerem Sałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka z makaronem i szynką Sałatka z mozzarellą Sałatka z pieczarkami  Sałatka z pieczarkami

Kuchnia domowa Ani
Fasolowa zupa-krem 140

przyprawach: majeranku, cząbru, ponieważ to one nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;)))))) * fasola biała drobna- 250 g * bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny) * ziemniaki- 3 duże szt. * marchew- 2 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * por- biała część * cebula- 1 sporej wielkości(...)czosnek- 1 ząbek * kiełbaska- wedle uznania * olej- do smażenia * przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, papryczka chili, majeranek i cząber Fasolę namoczyć dzień wcześniej (minimum 8 godzin). Do garnka wlać bulion, dodać namoczoną fasolę i gotować około 30-35 minut (z czego pierwsze 10 minut bez przykrywki). 10 minut przed końcem czasu gotowania się fasoli, wrzucić obrane i pokrojone

Kraina Miodem Płynąca
Zupa meksykańska 392

mięsnego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 zółta papryka 1 czerwona papryka 0,5 papryki pomarańczowej 0,5 papryki zielonej 1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą) 1 puszka fasoli czerwonej (wraz z zalewą) 1 puszka fasoli białej (wraz z zalewą) 1 puszka pomidorów w kawałkach (wraz z zalewą) 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (można dać więcej) 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)patelnię. Mięso będzie pozbijane w większe kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą łopatką (jak do spaghetti). Do garnka przełóż cebulę z czosnkiem, kukurydzę, pomidory, fasolę białą i czerwoną (zawartość wszystkich puszek wlej wraz z zalewami - nie wylewaj ich do zlewu!). Podgrzewaj wszystko razem przez 10 minut. Dodaj mięso do garnka z fasolą, kukurydzą i pomidorami

Słodko-Słony Świat Ilony
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami 552

białka i wszystkie aminiokwasy poza tryptofanem. Jest bogatym źródłem wapnia , żelaza i kobaltu. W tym daniu sprawdziła się znakomicie! Danie niezwykle smaczne , ale i sycące! Kurczak … ryż … fasola … kukurydza …. a wszystko to zapieczone pod ciągnącym serem ! Z przyjemnością sięgaliśmy po dokładkę! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 300 g * kukurydza – 200 g * fasola ( adzuki(...)ryż – 100 g * pomidory w puszcze – 300 g * ser żółty ( plastry ) – 6 szt * olej – 50 ml * sól * pieprz * papryka * świeża bazylia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy do miękkości. Ryż gotujemy al dente. Filety z kurczaka oczyszczamy , kroimy na 4 kawałki , lekki rozbijamy tłuczkiem , a następnie oprószamy z każdej strony solą , pieprzem i ostrą papryką. Kukurydzę

Ostra na Słodko
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 171

Bonduelle. W menu warsztatów pojawiły się :  sałatka z brokułem, mango, wędzonym kurczakiem, dressingiem jogurtowym i morwą białą  prażona cieciorka na słodko z cynamnem pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek zupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym pieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów  ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą koktajle(...)groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli i pieczonych batatów, podany w pełnoziarnistej bułce z dodatkiem awokado i ostrego sosu ajvar. Te dwie pozycje wkrótce pojawią się na blogu

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka z wędzonką w musie warzywnym 104

Dzisiaj pomysł na danie z fasolką w naszym wydaniu. Bazą będzie mus z mieszanki warzywnej. Składniki: -1/2 kg białej fasoli -1/2 kg wędzonki (kiełbasy wędzonej) -1/2 kg mrożonej mieszanki warzywnej -mały słoiczek koncentratu pomidorowego -sól, pieprz, majeranek, ostra papryka -ząbek czosnku    Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin. Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości(...)wody a fasolę do miękkości.    Ugotowane warzywa miksujemy do uzyskania jednolitej masy - musu.    Do musu dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.    Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę wędzonkę. Na koniec smażenia dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek.    Mus przelewamy do ugotowanej fasoli.    Dodajemy podsmażoną wędzonkę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką

Maminek kulinarny
Pierogi brokułowo- fasolowe 150

następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką. Pierogi brokułowo- fasolowe  SKŁADNIKI: CIASTO 40 dag mąka 2 łyżki olej 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła sól FARSZ mały brokuł fasola Jaś - 1,5 szkl sól koperek PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto.  Przykryć ciasto aby nie obsychało.  FARSZ  Fasolę opłukać(...)namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie.  Namoczoną fasolę ugotować w tej samej wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.  Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła

Kuchnia Danusi