takiego szczególnego? A czy jedliście kiedyś bigos bez kapusty? Taki właśnie jest bigos po jałowsku. Jego główny składnik to cebula, a do tego papryka i czerwona fasola. Polecam to danie jako alternatywę dla klasycznego bigosu. Dla mnie jest ono kolejnym dowodem na kreatywność podkarpackich gospodyń, które z niewielu sezonowych składników potrafiły przygotować wiele różnorodnych dań. Wyłuskałam tę perełkę z mojej(...)skarbnicy – „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki na solidne porcje dla 5 osób: 1 kilogram cebuli 1 i 1/2 czerwone papryki 1/2 zielonej papryki (opcjonalnie) 1 puszka czerwonej fasoli (można podobną ilość zwykłej fasoli namoczyć na noc i ugotować osobno) 250 g wędzonego boczku 250 g kiełbasy 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka śmietany 6 łyżek oleju do smażenia
Trzeci talerztaką podstawową wersje tylko z kiełbasą , ale smaczną i delikatnie pikantną bo taką właśnie lubię. Fasolkę można porcjować i zamrozić, a potem wykorzystać na szybką kolację. Składniki: 50 dag fasoli jaś 50 dag ulubionej cienkiej kiełbasy 1 cebula 100 g koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku około 1 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu papryka(...)słodka lub ostra (według uznania) 1-2 łyżki oleju Fasolę opłukać, a następnie zalać zimną wodą, około 5 cm nad poziom fasoli i odstawić na noc do namoczenia. Fasolę razem z wodą przelać do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na średnim ogniu do miękkości około 2-3 godzin, w razie potrzeby dolać wodę. Gdy fasolka będzie miękka
talerz przyjemnościklasyczne danie postanowiłam kiełbasę podać w innej, bardziej ciekawej dla mnie wersji z warzywami, a konkretnie z sałatką, ktorą przygotowałam w czasie smażenia się kiełbasy. Cieciorka z fasolą i oliwkami świetnie zastępuje nudne w moim odczuciu ziemniaki, a posiekana skórka z cytryny nadaje temu daniu odświeżający smak i aromat. Spróbujcie także tego dania w wersji z piekarnika, myślę(...)inny sos. Zachęcam Was do przygotowania także p ieczonej kiełbasy z warzywami w oliwie z rozmarynem . Smażona kiełbasa z warzywami Składniki: 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki białej fasoli z puszki 3 oliwki zielone z pestkami 1 szczypta suszonego oregano 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1 kiełbasa śląska przyprawa z chilli
Moja smaczna kuchniaSkładniki (na 4 burgery – 2 porcje) - 200 g filetu z łososia, - puszka czerwonej fasoli (ok. 240g), - cebula (ok. 40g), - ząbek czosnku, - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, wędzona papryka, sos sojowy. Sposób przygotowania 1. Usuwamy skórę z łososia. 2. Łososia siekamy na drobno. 3. Siekamy cebulę i szklimy ją na oleju rzepakowym. 4. Fasolę odsączamy(...)zalewy i rozgniatamy widelcem. 5. Łączymy ze sobą fasolę, zeszkloną cebulę, łososia i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 6. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wędzoną papryką, sosem sojowym 7. Formujemy 4 kotlety. 8. Burgery smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony. Burgery są bogate w: - kwasy omega-3 (pochodzące z łososia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsałatka według przepisu mojej teściowej,jest tylko z 4 składników plus majonez,zrobisz ją błyskawicznie,jest naprawdę pyszna,lekko chrupiąca od fasoli,mniam...-polecam Składniki: puszka czerwonej fasoli słoik selera konserwowego puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo 3-4 łyżki majonezu sól,pieprz Przygotowanie: fasolę,kukurydzę i seler odsączamy z wody,(fasolę lekko przelewamy wodą,seler odciskamy
Swojskie jedzonkołyżeczki chili w proszku (w oryginale 2 łyżki) 2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 800 g pomidorów krojonych (z kartonu) 450 g przecieru pomidorowego 450 g fasoli z puszki 450 g czarnej fasoli z puszki 450 g czerwonej fasoli z puszki 2 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki bulguru (nie miałam, dałam ryż brązowy) ostry sos lub pieprz cayenne(...)przyprawy i smażyć 10 minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Wlać kilka łyżek wody jeżeli warzywa zaczną przywierać (moje nie przywierały). Dodać pozostałe składniki (fasolę, pomidory, kaszę / ryż, wodę). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Zamieszać i gotować odkryte przez około 20 minut, aż warzywa i kasza / ryż będą gotowe
Sto kolorów kuchniHalo, czy ktoś tutaj ma ochotę na małego torcika? Ciasto smakuje jak tradycyjny biszkopt, także nie ma na co czekać :D Zapraszam! Normal 0 21
fitolarun.blogspot.combokach ciekawy akcent w postaci dodatku suszonych pomidorów i orzechów włoskich :) Po ostygnięciu ma zwartą konsystencję, dzięki czemu dobrze się go kroi. Bardzo smaczny - polecam :) Składniki: 100 g fasoli kolorowej "orzeł" (Targroch) 100 g ciecierzycy 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów (Targroch) 50 g orzechów(...)wody przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, chilli, kminku mielonego, pieprzu ziołowego, czarnego, po 1 łyżeczce ziół prowansalskich, curry, soli himalajskiej (Targroch) Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem namocz fasolę i ciecierzycę w zimnej wodzie. Następnego dnia odlej wodę i przepłucz nasiona. Przełóż ciecierzycę i fasolę do jednego garnka, zalej wodą i zagotuj. Po zagotowaniu gotuj 2h. W tym czasie
Zdrowie na języku :Pluna.19). Zamiast margaryny dodałam masło i użyłam wielu różnych składników do obtaczania kulek. Kulki zrobiłam z ciekawości i... polubiłam ich smak. Nikt nie wpadłby na pomysł, że są z fasoli! (około 30 sztuk) 2 szklanki ugotowanej fasoli typu Jaś 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 kostki margaryny (użyłam masła) aromat migdałowy Do obtaczania: stopiona czekolada wiórki kokosowe brązowy cukier posypka cukrowa(...)rozdrobnione wafelki w polewie czekoladowej rozdrobnione ciastka Fasolę zmielić (zblendowałam). Margarynę/masło utrzeć z cukrem, dodać fasolę i kilka kropli aromatu migdałowego. Masę dobrze schłodzić i wilgotnymi dłońmi uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w dowolnych składnikach
Di gotujeŚnieżne kuleczki fasolowe (ok. 30 sztuk) (40 g potrawy czyli 1 średnia sztuka: Energia – 70 kcal, Białko – 2,3g,Tłuszcz – 3,5g,Węglowodany -10,3g , IG – 35) 380g czerwonej fasoli (2 szklanki) 5 łyżek kakao 2 łyżki erytrytolu śliwki suszone 15 sztuk szklanka ulubionych orzechów 1/2 szkl. wiórków kokosowych Fasole zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na całą noc. Następnie(...)gotujemy ją przez godzinę, wylewamy wodę i odstawiamy fasolę do ostygnięcia. Do garnka z fasolą dodajemy suszone śliwki, kakao, erytrytol. Wszystko dobrze mieszamy i miksujemy blenderem w celu uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodajemy pokruszone ulubione orzechy, wszystko mieszamy. Odstawiamy garnek na godzinę do lodówki. Kiedy masa będzie schłodzona, mokrymi rękami formujemy niewielkie kulki a następnie obtaczamy je we wiórkach kokosowych
Przepysznik - BLW i nie tylkopowiecie na kremową zupę fasolową na wigilijną wieczerzę? U mnie co prawda takiej się nie jada, ale myślę, że fasola to produkt, który w niektórych domach pojawia się na uroczystej kolacji. Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 mały seler pokrojony na kawałki po 1 marchwi i pietruszce pokrojonej na kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku(...)warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% Fasolę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Na następny dzień ugotować i odcedzić. Grzyby namoczyć na 2 godziny w 2 szklankach wody, a następnie gotować ok. 20 minut
Czerwień i błękitSKŁADNIKI (40-50 pierniczków, u mnie 50): -220g mąki (2 szklanki u mnie żytnia ryżowa i kukurydziana) - stewia w płynie (u mnie sporo, musi być
fitolarun.blogspot.comPuszka mleka kokosowego leżała w czeluściach lodówki kilkanaście tygodni, wiec przyszedł czas na jej skonsumowane! Część płynna została wykorzystana w tym przepisie, a ''śmietanka'' została ubita
fitolarun.blogspot.comMoje ukochane ciasto marchewkowe w odrobinę innej odsłonie! SKŁADNIKI: -4 białka jaj (174g) (szczypta sody oczyszczonej) -2 żółtka (36g) -100g startej i odsączonej marchewki - 30g
fitolarun.blogspot.comNa wstępie! 1. Radzę jednak zrobić ciasteczka piernikowe dwa razy grubsze (24kcal) :D 2. Ciasteczka smakują przecudownie, gdy wpadną do kawy z mlekiem (a do tej
fitolarun.blogspot.com