fasola - 7842 przepisów (strona:71/523)

EKSPRESOWA ZUPA FASOLOWA BIAŁA 208

ekspresową fasolową pomidorową na smak włosk i. Dzisiaj do grona ekspresowych zup fasolowych dołączy zupa biała, równie szybka i równie pyszna, jak tamte dwie :) Jak zwykle, przy okazji gotowania fasoli na "smalec" , gotuję jej podwójną porcję, z czego połowa idzie na obiadową zupę. Czasem pomidorową, czasem białą, a białą robimy tak: - z fasoli przeznaczonej na zupę połowę przekładamy do blendera(...)dolewamy wody dobrej do picia oraz trochę oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy, - zmiksowany krem przelewamy do garnka z resztą fasoli, dodajemy naprawdę konkretną ilość majeranku, dolewamy wody do ulubionej gęstości zupy i... - przekładamy na talerz i jemy albo ewentualnie najpierw podgrzewamy do gorącej i jemy. Można doprawić papryką wędzoną, sypnąć prażonej cebulki, co kto lubi. Można zagryzać chlebem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
BARBUN FASÜLYE, czyli czerwona fasola po turecku 345

Czerwona fasola, bardzo prosta w przyrządzeniu, lekka i zdrowa! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 słoik czerwonej fasoli 1 średnia cebula pół czerwonej papryki 2 małe marchewki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1,5 szklanki wrzącej wody Przygotowanie Cebulę i papryki umyć i pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, dodać cebulę(...)papryki. Zeszklić. Dodać pokrojone w cienkie plasterki marchewki. Mieszać 3 min. Dodać koncentrat i fasolę. Wlać wrzącą wodę. Przykryć i gotować, aż marchewki zmiękną. Można podawać na ciepło lub na zimno. Udekorować pietruszką. Artykuł BARBUN FASÜLYE, czyli czerwona fasola po turecku pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Fasolka po bretońsku, bez glutenu 123

Fasolka po bretońsku bez glutenu Składniki: 250 g białej fasoli 200 g kiełbasy 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pietruszka/seler - natka 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek pora 1 opakowanie sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek estragon kminek Fasolę moczyłam całą noc. Wodę z moczenia wylałam, fasolę zalałam świeżą wodą. Obrałam ziemniaki(...)marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Warzywa pokroiłam i dodałam do fasoli. Następnie dodałam pokrojoną kiełbasę w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kminek, majeranek i estragon. Na sam koniec dodałam sos pomidorowy, natkę pietruszki, selera i por. Całość gotowałam ok 1 godz. smacznego

nietadieta
Chili con carne 173

potrawę tę określa się czasem krótko jako po prostu „chili”. Jest ona jednym z kolejnych klasyków kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Składa się zasadniczo z papryczek chili, wołowiny, pomidorów i fasoli, dodatkowo doprawiana jest czosnkiem czy kuminem (kminem rzymskim). Ta ostatnia przyprawa warta jest uwagi ze względu na jej bardzo intensywny i charakterystyczny aromat, więc jeśli zdecydujecie się jej użyć, nada(...)przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g mielonej wołowiny 1 duża lub 2 małe cebule (200g) 2 ząbki czosnku 2 lub więcej papryczek chili (wg upodobań, ostrożnie!) 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej z zalewy) 200 ml bulionu wołowego (może być z kostki) 400g krojonych pomidorów w soku z puszki 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki

Kulinarna Pokusa
Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 269

tortillę możemy zawinąć praktycznie każdy z popularnych rodzajów mięsa oraz warzyw. Spotykamy więc w niej rozmaite kombinacje kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem , a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej(...)zarówno jako sycąca przekąska „na szybko” jak i zdrowy pełnowartościowy posiłek. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 250g fileta z kurczaka 100g czerwonej papryki 100g zielonej papryki 100g fasoli z puszki (odsączonej z zalewy) 100g kukurydzy z puszki (odsączonej z zalewy) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 2 ząbki czosnku kilka liści sałaty (najlepiej lodowej) 3-4 łyżki oliwy sól

Kulinarna Pokusa
Feijoada po raz kolejny 185

opakowania). Gotujemy przez 40 minut, na wysokim ogniu. Pamiętajmy aby często mieszać mięso aby nie przywarło do garnka a także jeśli konieczne dodać gorącej wody. CZĘŚĆ DRUGA - KIEŁBASA I FASOLA CZARNA Kiełbasa najlepsza będzie z Sokołowa - cztery laski wystarczą. Kroimy w talarki. Jeśli chodzi o fasolę czarną (2 opakowania czarnej fasoli po 400 gram do zakupienia w sklepach z zdrową(...)żywnością) to najpierw zalejmy ją wodą i odstawmy na 30 minut, tak aby "straciła" trochę swojego koloru.  Pokrojoną kiełbasę oraz przepłukaną fasolę czarną wrzucamy do gotującego się z mięsem garnka. 40 minut dodatkowego gotowania tyle potrzebujemy aby feijoada była gotowa. Feijoada jak bigos najlepsza jest nazajutrz. To wygodna potrawa bo wiele dni może postać w lodówce nic nie tracąc

Smaki Brazylii
Zupa meksykańska 598

Moja wersja zupy meksykańskiej na kiełbasie z dwoma rodzajami fasoli. Szybka i smaczna, a do tego gęsta i sycąca. Składniki: puszka fasoli czerwonej puszka fasoli białej puszka pomidorów szklanka bulionu 2 pętka kiełbasy cebula papryka czerwona papryka wędzona, czosnek niedźwiedzi, chili w proszku, pieprz ziołowy, pieprz czary, sól Przygotowanie Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Podsmażone(...)składniki przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i zalewamy bulionem. Dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy fasole (odsączone z zalewy) i zmiksowane pomidory. Zupę przyprawiamy i dusimy jeszcze około 10 minut

e-PrzepisyKulinarne
Zupa Meksykańska 187

jego wypalające zdolności. Kuchnią meksykańską określana jest kuchnia Meksyku i okolic, połączenie tradycji tutejszych Indian i napływowych Hiszpańskich kolonizatorów. Opiera się głównie na kukurydzy i około 20 różnych odmian fasoli, paprykach i oczywiście chilli. Spróbowałem połączyć te najbardziej rozpoznawalne cechy kuchni meksykańskiej w zupie, którą możemy przyrządzić sobie samemu w domu z tego co możemy kupić w każdym większym sklepie(...)zatwardziałych korzonkożerców wystarczy użyć warzywnego bulionu, zamiast drobiowego i również mogą cieszyć się wybornym smakiem Meksykańskiej Zupy ala Rumcajsew. Składniki: po 1 puszce: kukurydzy, czerwonej fasoli, krojonych pomidorów bez skórki 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego) 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczce oregano, bazylii i chilli 2 łyżeczki pieprzu czarnego

Gotuj z Rumcajsem
Fasola po żmudzku 148

fasoli 2 szklanki śmietany 2-3 marchewki 100 g masła 1 l mleka garść natki pietruszki kminek sól Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień fasolę przecedzić, dolać mleko i gotować na bardzo wolnym ogniu aż będzie miękka. Marchewkę ugotować osobno. Odlać mleko, dodać masło, starte na tarce marchewki, kminek, sól do smaku i śmietanę. Dusić na wolnym ogniu przez(...)kilka minut. Taką fasolę podawać z mięsem lub kotletami

Gotowanie jest łatwe
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 269

CZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej.  To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa,  z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną.   Spożywany jest w szabat. W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez(...)wołowego mięsa (może być tłustsze) 3-4 szt. ziemniaków 2 szt. cebuli 1 szt. marchewki 250 ml. pomidorów (przecier) 2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak)  250 g. fasoli Piękny Jaś  250 g. ciecierzycy 0,5 l. bulionu wołowego (można więcej gdy gulasz będzie za gęsty) minimum 6 (lub więcej) ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela

potrawyregionalne
Fasolka po bretońsku 119

fasoli Jaś 200 g kiełbasy dobrej 200 g boczku wędzonego 1 duża cebula koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki 3 łyżki mąki sól pieprz 1 papryczka chili kolendra oregano bazylia łyżeczka cukru natka pietruszki Fasolę namoczyć ok 10 godzin wcześniej. Przepłukać, zalać czystą wodą i ugotować do miękkości. Wody powinno na koniec zostać tyle by fasola nie pływała a byla(...)dodawać soli. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na patelni, przełożyć do garnka, na tym samym tłuszczu wytopionym z wędliny przyrumienić drobno posiekaną cebulę. Dodać do fasoli  razem z tłuszczem.  Gotować ok 15 min. Koncentrat wymieszać z odrobiną wody i z mąką .. Doprawić fasolkę. Posolić i dodać cukier do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Chili con carne 165

będzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to chili! Nie zabraknie dobrej czekolady, fasoli i kminu rzymskiego. Aromat kolendry was uzależni. Pychotki w mig, choć najlepsze na drugi dzień :) A na jesienne wieczory przy lampce wina w sam raz:) Poziom trudności(...)czerwonego półwytrawnego wina ·          półtorej linijki gorzkiej czekolady ·          puszka czerwonej fasoli (400g) ·          1 łyżka sosu Worcestershire  / ˌ wʊs.təʃə / ·          2 puszki pomidorów bez skóry (krojonych lub ewentualnie całych

Bazując na smaku
Rajma Masala 173

ramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmu przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu . Curry to nosi nazwę rajma masala - jego głównym składnikiem jest czerwona fasola w pysznym pomidorowym, aromatycznym sosie. Danie to jest niezwykle smaczne i bardzo sycące.  Wraz ze mną rajma masalę przygotowaly  Panna Malwinna i Maggie . Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów(...)gładką pastę. Curry W woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmżyć na nim pastę cebulową. Następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut, dodać fasolę i dusić przez kolejne kilka-kilkanaści minut. Podawać natychmiast z chlebkiem nan. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 155

brzoskwinia? Też by tutaj pasowała :) Zachęcam więc do zabawy w kuchni tym, na co akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora(...)mielonego (wołowego lub wieprzowego) 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki (pokrojonej w talarki) 200 g miąższu dyni (pokrojonego w kostkę) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 3 średnie pomidory bez skórki 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) sól, pieprz do smaku do podania: zmiksowana ugotowana kasza jaglana lub jakakolwiek inna kasza (np. gryczana, jęczmienna) Przygotowanie

bistro mama
Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą 113

Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)ędzonego boczku 1 p ę tko kiełbasy duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa mąki, soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Fasolę namaczamy w wodzie przez całą noc. Na następny dzień będzie fasola miękka. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Kapust ę kroimy, zalewamy litrem wywaru i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś

Smaczne Potrawy

Proponowane wyszukiwania