Może u mnie dzisiaj mało wiosennie, ale na smaczny obiad nigdy nie ma nieodpowiedniej pory. Zresztą pogoda od wczoraj kiepska więc rozgrzewające danie jednogarnkowe z fasolą w roli głównej pasuje w sam raz ;) najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem choć są pewnie i tacy, którzy wolą je zjeść z ziemniakami ;) A j utro zapraszam po przepis na pyszne bezglutenowe ciacho(...)jabłkami i cynamonem, które udało mi się wczoraj wyczarować :) Składniki na 6-8 porcji: 1 l passaty pomidorowej 400 g fasoli (u mnie Jaś karłowy Kupiec) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka cząbru pół łyżeczki kminku pół łyżeczki chili w proszku płaska łyżka ksylitolu lub cukru świeża bazylia sól, pieprz do smaku olej
Ze smakiem i z pasjąporzuciłam inne obiadowe plany i postanowiłam zrobić ją niemal od razu. Dlatego dziś zapraszam właśnie na ten mój wyjątkowy przysmak. Fasolka po bretońsku Potrzebujemy: 0,5 kg białej fasoli typu „Jaś” 0,3 kg wędzonego boczku 0,3 kg dobrze doprawionej kiełbasy (proponuję jałowcową) 1 puszka drobno krojonych pomidorów bez skóry ok. 100 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 duża cebula(...)samej wodzie, w której była moczona. Boczek i cebulkę, kroimy w kostkę, kiełbasę w dość grube półplasterki lub również w kostkę (wszystko ma być podobnej wielkości, co fasola). Poszczególne składniki podsmażamy na patelni. Ja robię to tak, że najpierw wrzucam na patelnię boczek, a kiedy wytopi się z niego tłuszczyk, smażę na nim kolejno najpierw kiełbaskę, a później cebulę. Dzięki
Ratunku obiadidealne do smażenia. Otwórz spiżarnię i zobacz co możesz wykorzystać na sobotni obiad Ta potrawa jest przygotowywana głównie z zapasów, które znalazłam w mojej spiżarni. Do nich należą ryż, fasola mung, curry, mleko kokosowe, mąka z ciecierzycy, olej kokosowy, mrożony groszek… Jeśli nie masz możliwości zrobienia zakupów, możesz zastąpić czerwoną paprykę papryką z puszki, a cebulę, cebulą w proszku(...)pracy na lunch. Dlatego zawsze gotuję nieco więcej w weekend właśnie z myślą aby przygotować kilka lunchbox do pracy. W ten sposób oszczędzam czas i pieniądze. Dhal z fasolą mung, groszkiem i kalafiorem 6 porcji Składniki: 400 g kalafiora 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżki startego imbiru 80 g fasoli mung 1 czerwone chili 2 łyżeczki zielonej pasty curry ½ czerwonej
codojedzeniapasta jajeczna z chrzanem! Pasta chrzanowa z tofu to pasta do kanapek, która sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc – będzie smakować również na… ZOBACZ PRZEPIS Hummus z fasoli – pasta z białej fasoli z tahini Chyba każdy jadł hummus z ciecierzycy, ale czy próbowaliście zrobić hummus z fasoli? Przygotowałam hummus z białej fasoli z puszki.… ZOBACZ PRZEPIS
Via Gustoznajdziesz idealne połączenie, znane choćby ze śledzi pod pierzynką. Ugotuj ziemniaki, dodaj do nich jajko, korniszony i sos majonezowy. Ale to nie wszystko. Bardzo fajnym towarzyszem będzie tu czerwona fasola z puszki, która nada też piękny koloryt Twojej sałatce. No i świeże zioła – warto dodać dymkę razem ze szczypiorem, bo fajnie podbiją smak. Idealna na każdą okazję Czy zastanawiałeś(...)gruszką i gorgonzolą Sałatka z pieczoną papryką Sałatka z kalafiora Sałatka z ziemniakami i makrelą Sałatka z halloumi Sałatka z tortellini Sałatka z grillowanym kurczakiem SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z FASOLĄ Przygotowanie : 15 minut + gotowanie jajek i ziemniaków Ilość porcji : 4-6 SKŁADNIKI: – 400-500 g śledzi – 4 średnie ziemniaki – 4 jajka – 1/2 szklanki pokrojonych korniszonów – 2 cebule
nietylkopasta.plFasolka szparagowa po bretońsku to szybsza wersja tradycyjnej fasolki po bretońsku gotowanej z suchych ziaren fasoli. Jest to danie, które przygotujemy w ciągu 40 minut, ponieważ fasolka szparagowa jest miękka i gotuje się ją szybko. Ponadto nie ma konieczności jej namaczania, jak w przypadku suchych ziaren fasoli. Poza tym fasolka szparagowa po bretońsku to danie, które robi się tak samo(...)kiedy mamy dostęp do świeżych warzyw to taka wersja fasolki szparagowej po bretońsku jest lżejsza, idealna na letni obiad. Moja fasolka szparagowa po bretońsku została przygotowana z dwóch gatunków fasoli, a mianowicie z płaskiej fasoli tyczkowej i żółtych, okrągłych strąków, bo takie mam z własnego ogrodu. Jednak tę potrawę można przygotować z fasolki zielonej. W każdym przypadku danie będzie smakowało
Danka Pichcismażyć Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka jak smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto(...)francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Poszerz swoją wiedzę - przeczytaj inne artykuły o gotowaniu! Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Poznaj podstawy gotowania i kuchni – zostań szefem kuchni w swoim
Podstawy Gotowaniasmażyć Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka jak smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym Ciasto(...)francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Poszerz swoją wiedzę - przeczytaj inne artykuły o gotowaniu! Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Poznaj podstawy gotowania i kuchni – zostań szefem kuchni w swoim
Podstawy Gotowaniawartości odżywcze. Zrozumieliśmy, że gotowanie ciecierzycy to nie tylko proces kulinarzny, ale również szansa na odkrywanie nowych smaków i technik kulinarnych. Soczewica zielona gotowanie - video Poznaj inne artykuły: Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt pieczenie Smażenie na smalcu Fasola gotowanie Szynka wędzona surowa ile gotować ? Smażenie na oleju kokosowym(...)Ciasto francuskie pieczenie Jaka oliwa do smażenia ? Pieczenie w kąpieli wodnej Smażenie bez tłuszczu Soczewica zielona gotowanie Fasola mung gotowanie Dania do mrożenia Jak mrozić warzywa ? Jak mrozić warzywa na rosół ? Jak zamrozić rosół ? Fasolka szparagowa mrożenie Jak gotować brukselka ? Jak gotować kukurydza ? Burak jak gotować ? Jak długo piec batata w piekarniku? Jak smażyć steki? Batat jak gotować ? Jak smażyć
Podstawy Gotowaniasojowy. Najtańsze sosy sojowe czasami mają mało smaku, dlatego warto zastosować sosu sojowego sprawdzonej firmy. Staraj się również nie pomijać żadnego ze składników – nie pomijaj imbiru, kiełków fasoli mung, czy też orzeszków ziemnych. Każdy ze składników ma znaczenie i daje bardzo dużo smaku. Jak zrobić sos do pad thai? Sos do pad thai w oryginalnej wersji wykonujemy z sosu(...)sojowy. Najtańsze sosy sojowe czasami mają mało smaku, dlatego warto zastosować sosu sojowego sprawdzonej firmy. Staraj się również nie pomijać żadnego ze składników - nie pomijaj imbiru, kiełków fasoli mung, czy też orzeszków ziemnych. Każdy ze składników ma znaczenie i daje bardzo dużo smaku. " } } , { "@type": "Question", "name": "Jak zrobić sos do pad thai?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Sos do pad thai
Via Gustokawałki (podobnie jak maltagliati ). W najbardziej pierwotnej wersji jedzony był okraszony lardo z dodatkiem ziół. U mnie na stole zagościła wersja nieco bogatsza, z sugo finto , kiełbaską salsiccia i fasolą. Składniki (na 2-3 porcje 👱👱👱): 1. Makaron 180g mąki (najlepiej włoskiej "00") 100g ugotowanej i wystudzonej polenty trochę letniej wody - tyle ile będzie potrzeba do zagniecenia ciasta szczypta soli(...)średniej wielkości marchewka 1 niezbyt duża cebula 1 łodyga selera naciowego 1 puszka pulpy pomidorowej 2 kiełbaski salsiccia (ok. 200g) kawałek lardo puszka fasoli białe, wytrawne wino 1-2 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Makaron polentę rozdrabniamy, dodajemy mąkę, sól i wodę i zagniatamy ścisłe, niezbyt twarde ciasto; wyrobione ciasto zawijamy w folię i odkładamy
Pasta Po PolskuNaleśniki po meksykańsku , czyli naleśniki przygotowane z dużą ilością składników charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej. Do składników tych zalicza się czerwona fasola, kukurydza, limonka, chili oraz mięso mielone. Zapewniam Was, iż te naleśniki są bardzo smaczne i nie będziecie w stanie oderwać się od nich. Porcja z przepisu poniżej wystarczyła mi na trzy obiady dla dwóch osób, z tym że mąż(...)łyżeczka soli 1 jajko “L” 1 łyżeczka cukru olej do smażenia Farsz naleśnikowy: 40 dkg mięsa mielonego wołowego 15 dkg cebuli 2 duże ząbki czosnku 24 dkg fasoli czerwonej w puszce (puszka 40 dkg) 28,5 dkg kukurydzy w puszce (puszka 34 dkg) 2 łyżki oleju 45 dkg pomidorów 5 dkg sera żółtego 1 łyżeczka słodkiej papryki
MeCooksnieco bardziej skomplikowana, ponieważ zupa zakwaszana jest kwasem z kapusty kiszonej lub z kiszonych ogórków, a nie kwasem buraczanym. W dodatku treść zupie nadają nie tyle buraczki, co ugotowana fasola i ziemniaki. Smaki wzbogacają suszone grzyby, włoska kapusta, świeży koperek i czosnek. Kwas antonicki podbijany jest śmietaną i przecierem pomidorowym. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Antonikach(...)wydanej przez Powiat Lubaczowski. Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 l wywaru z wędzonych kości 4 średnie buraki ćwikłowe 2-3 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera 1 garść fasoli Jaś 200 g kapusty włoskiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych grzybów 1/2 szklanki kwasy z kiszonej kapusty (lub z kiszonych ogórków) 4 łyżki śmietany 2 łyżki mąki pszennej
Trzeci talerzsobą do pracy. Ma aż ponad 30g białka w porcji więc nasyci nas na długo. Bardzo polecam, to jedna z moich ulubionych Oto sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą. Jestem pewna, że jeśli spróbujecie ją choć raz, to na zawsze zagości w Waszej kuchni. Składniki (2 porcje): tuńczyk w sosie własnym (konserwowy), 180g po odsączeniu, 200g czerwonej fasoli z puszki(...)masa netto), 4 ogórki konserwowe, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 białej cebuli, 150g jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw fasolę przepłucz na sitku, a tuńczyka odsącz. Następnie cebulkę i szczypiorek posiekaj, a ogórki pokrój w kostkę. Później wszystkie składniki wrzuć do naczynia, dodaj majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wymieszaj. Smacznego! A jak jest
Natka Pietruszki