Danie w stylu meksykańskim - pieczony batat, z sałatką z czerwonej fasoli, kukurydzy, cebulki i kolendry, z dodatkiem kwaśnej śmietany i guacamole. Wszystko doprawione sokiem z limonki i sosem chilli. Słodkość batata doskonale tu się komponuje z ostrością sałatki, kwaskowatą śmietaną i łagodnym guacamole. Pysznie i zdrowo. Pieczony batat z sałatką i guacamole Składniki (2 porcje): 2 bataty pół łyżeczki masła(...)puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 cebulka garśc kolendry 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu chilli 2 łyżeczki soku z limonki do podania: guacamole kwaśna śmietana - 100 ml sól Wykonanie: Bataty nakłuć widelcem, umieścić na blasze do pieczenia i piec w 190 stopniach aż zmiękną ( ok 30-40 min). W czasie jak bataty się pieką przygotować sałatkę- odsączyć kukurydzę
Smaczny zeszytryżem. Poza sezonem na młodą kapustę, można wykorzystać kapustę włoską bądź pekińską. Są one bardziej miękkie niż duża biała kapusta. Młoda kapusta z kruczkiem, papryką, pomidorami i czerwoną fasolą to danie, które sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej, gdyż jest sycące, ale lekkie i niskokaloryczne. Składniki na młodą kapustę z kurczakiem po meksykańsku: 2 piersi z kurczaka główka młodej(...)kapusty duża czerwona papryka puszka czerwonej fasoli 2 papryczki chili (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrych smaków) szklanka passaty pomidorowej (250 ml) 3 łyżki oleju szczypta cukru sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż około 5 minut, aż nabierze jasnego koloru. Kapustę przekrój
e-PrzepisyKulinarneflagowych dań ukraińskich. W Polsce także jest bardzo popularny, choć z tym oryginalnym zza wschodniej granicy niekoniecznie musi mieć wiele wspólnego. Polacy nie wyobrażają sobie choćby barszczu ukraińskiego bez fasoli! Ukraińcy z kolei widząc fasolę w tej zupie bardzo by się zdziwili... Barszcz zazwyczaj gotowany jest na mięsie, jednak można przygotować także jego wersję wege - przepis znajdziecie tutaj. Barszcz ukraiński(...)przepis Do przygotowania barszczu ukraińskiego będą Ci potrzebne: skrzydło z indyka, 2 pietruszki, marchewka, por, 3 ziemniaki, 1/8 główki kapusty, 500g buraków, cebula, puszka białej fasoli, 1/2 szklanki sosu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. 1. Skrzydło z indyka włóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej 2 litrami wody
Z notatnika dietetykaładunkiem glikemicznym. Jednym słowem – pyszne i zdrowe! Zatem nie tracę już czasu na przekonywanie Was do przygotowania tego cuda, tylko wrzucam przepis i do dzieła! Zapiekanka z białą fasolą i porem już na Was czeka! Składniki (4 porcje): puszka białej fasoli (240g masa netto), 1 por, 1/2 białej cebulki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 100g śmietanki(...)może być parmezan). Sposób przygotowania Najpierw posiekaj cebulkę i czosnek. Następnie przesmaż warzywa na patelni z oliwą z oliwek. Po chwili dodaj także posiekanego w talarki pora oraz odsączoną fasolę. Całość dopraw oregano, solą i pieprzem i podduś chwilkę. Następnie dodaj musztardę, śmietankę oraz około 1/2 szklanki wody. Całość zagotuj. Tak przygotowane danie przełóż do naczynia do zapiekania, a wierzch
Natka PietruszkiJakże dawno nie jedliśmy tu razem śniadania! Zapraszam zatem serdecznie na chrupiące grzanki z przepyszną sałatką na bazie białej fasoli i tuńczyka w klimacie śródziemnomorskim. Do tego garść ulubionych dodatków pod postacią słono-kwaśnych kaparów i dodających odrobiny słodyczy suszonych pomidorów. Całość skąpana w oliwie, soku z cytryny i doprawiona suszonym oregano, które latem wystawiało swe zielone policzki z balkonowych(...)pasują lub wymienić np. kapary na oliwki, zachęcam jednak do spróbowania pełnej gamy smaków, które się tu przewijają i przyjemnie łaskoczą zimowe podniebienia swym radosnym smakiem, a fasola dodatkowo wypełni lepiej brzuchy i zapewni pyszną porcję białka. Całość ułożona na ciepłych, chrupiących grzankach, oprószona pieprzem i skropiona oliwą stanowi jedno z lepszych początków zimowych dni, nawet jeśli za oknem znów
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczasie w lodówce mieliśmy fasolową od babci. Smaki tak różne, jak różne mogą być pokolenia. Obie zupy jednak były w dechę. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli 2 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku pół(...)łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy ją do miękkości. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę, pokrojony w plasterki seler naciowy, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wędzoną
Kardamonovywiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola… Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw? Składniki: 1,5 l wody 1 opakowanie mrożonki(...)zupa zimowa” jasnozielona część pora 1 puszka małej fasoli dwie garści drobnego makaronu pół pęczka koperku 2 liście laurowe olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości. Pod koniec
Kardamonovypotrawy. Możecie ją także z powodzeniem zawekować i zjeść za tydzień, dwa. Wczorajszy forszmak wyszedł nieco inny niż moje wcześniejsze (nieco słabszy). I jestem przekonana, że to nie wina fasoli, a rodzajów mięs, jakie tym razem użyłam. Myślę, że z pieczeniami wyszedłby dużo lepszy. U mnie, tym razem, wędliny gotowane i wędzone. Składniki: 1,5 l wody 600 g różnych(...)razem użyłam szynek i dwóch rodzajów kiełbas) 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone 300 ml passaty 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka zimnej wody (do zagęszczenia sosu) 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej
Kardamonovyczasu do czasu pozwolić (ale naprawdę sporadycznie). Nie wrzucę więc dzisiejszego przepisu do grupy candidowej, ponieważ nie jestem do końca do tego przekonana. Na dodatek w tej potrawie jest fasola z puszki (w jego diecie lepsza byłaby fasola gotowana) i dynia (którą podobno można jeść, ponieważ ma właściwości przeciwgrzybicze, ale ile w tym prawdy, nie wiem). No i śmietana(...)tyle. Jak nic się znowu nie posypie, wrócę do Was w poniedziałek. Cześć. Składniki: 750 g mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów krojonych 1 puszka czerwonej fasoli 3/4 szklanki puree z dyni 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (lub więcej
KardamonovyPrzepis na szybką zupę w stylu meksykańskim. Do przygotowania pikantnej zupy meksykańskiej potrzebujemy czerwonej cebuli, czerwonej papryki, szarpanego fileta z kurczaka (wcześniej ugotowanego w bulionie) oraz trzech puszek - fasoli czerwonej, kukurydzy oraz krojonych pomidorów. Zupkę przyprawiamy kuminem rzymskim, czosnkiem, pastą chili oraz sokiem z limonki, dzięki temu jest aromatyczna i rozgrzewająca. Ta zupa meksykańska wychodzi przepyszna - gęsta i treściwa(...)chrupiącymi nachosami, ale dodajemy je stopniowo, by nie rozmiękły w zupie lub możemy podać na osobnym talerzyku. Składniki: 1 cebula czerwona 1 czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka krojonych pomidorów 2 małe filety z kurczaka 700 ml bulionu + do ugotowania kurczaka sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka
Kuchnia MagdaLeny/muszle-makaronowe-meksykanskie-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/05\/muszle-makaronowe-meksykanskie-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["ok 16-18 muszelek makaronowych,\r","ok 150g mi\u0119sa mielonego,\r","malutka puszka kukurydzy,\r","malutka puszka czerwonej fasoli,\r","ma\u0142a cebula,\r","szklanka passaty pomidorowej.\r","s\u00f3l, pieprz\r","papryka s\u0142odka\r","papryka ostra\r","oliwa\r","odrobina tartego sera (np. parmezan lub mozarella)"],"name":"Muszle(...)muszli nak\u0142ada\u0107 farsz.\r","U\u0142o\u017cy\u0107 muszle w naczyniu. Posypa\u0107 tartym serem.\r","Piec w 180 stopni ok 20min.\r"],"recipeYield":"2","keywords":"fasola,kukurydza,makaron,mi\u0119so mielone,muszle,papryka"} Drukuj Muszle makaronowe meksykańskie Porcje: 2 Składniki: ok 16-18 muszelek makaronowych, ok 150g mięsa mielonego, malutka puszka kukurydzy, malutka puszka czerwonej fasoli, mała
Bardzo Gruby SmokSałatka ceserska to bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem, marchewką oraz czerwoną fasolą. Połączenie tych kolorowych składników z całą resztą smakuje naprawdę rewelacyjnie. Sałatka bardzo fajnie prezentuje się na stole, ponieważ jest bardzo kolorowa. Zaleca się ją serwować w przezroczystej misce, by uwidocznić jej piękno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do przygotowania sałatki cesarskiej potrzeba kilku prostych składników, które zakupicie(...)inne okazje w ciągu roku. Jest bardzo smaczna i sycąca a swoim wyglądem z pewnością przyciągnie każdego. Zapraszam na przepis! SAŁATKA CESARSKA – PRZEPIS Składniki 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mały por 4 jajka 2 marchewki 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz
Przepiski.plszczawiową - kto w dzieciństwie nie jadł jej u babci czy w szkole? A co, gdyby połączyć obie te zupy? U mnie w domu takie połączenie zasmakowało wszystkim 😄 Zupa z fasoli i szczawiu - przepis na 6 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 660g białej fasoli (3 puszki), słoik przecieru szczawiowego, 3 marchewki, 2 pietruszki, cebula, por, 3 liście laurowe(...)oraz przyprawy, zalej wszystko wodą i ugotuj bulion. 2. Wyjmij warzywa z bulionu (marchewkę i pietruszkę możesz wykorzystać do zrobienia sałatki jarzynowej). 3. Przecedź wywar, aby usunąć przyprawy. 4. Fasolę z puszek przełóż na sito, przelej zimną wodą, po czym przełóż do blendera, dodaj szklankę wywaru u zblenduj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. 5. Zblendowaną fasolę dodaj do garnka z wywarem
Z notatnika dietetykadomu więc jest idealna zarówno szybką kolację, dla niespodziewanych gości czy do pracy. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną sałatkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z selerem, czerwoną fasolą i jajkiem Składniki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka(...)majonezu sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki Instrukcje Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Fasolę przekładamy na sitko, polewamy zimną wodą i osączamy z nadmiaru wodu. Seler osączmy z zalewy i jeśli nie lubicie długich kawałków można je przekroić na pół. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy
To co lubię - gotuję i polecamkuchni meksykańskiej będące najczęściej przystawką. Ja podałam je na obiad, okazały się bardzo sycące. 1 opakowanie tacos 2 filety z kurczaka 1 łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy kilka łagodnych papryczek z zalewy 2 garści poszatkowanej sałaty przyprawa do kuchni meksykańskiej 1/2 szklanki passaty pomidorowej 100g tartego sera 1. Filety kroimy wzdłuż(...)pół, podsmażamy na łyżce oleju po 5 minut z każdej strony. Jeszcze gorące rwiemy wzdłuż włókien za pomocą dwóch widelców. 2. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy na kawałki. W misce mieszamy ze sobą: kurczaka fasolę, kukurydzę, paprykę, sałatę, passatę. Doprawiamy do smaku dużą ilością przyprawy do dań meksykańskich. 3. Farsz nakładamy do tacos, posypujemy startym
Szefowa kuchni