fasola - 7842 przepisów (strona:63/523)

Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 171

Łapanowski jako ambasador kampanii. To zacne grono uzupełniali blogerzy oraz organizatorzy i specjaliści.    Ja do wesołego autokaru dołączyłam dopiero w Sandomierzu, w drodze ku poznaniu słynnej wrzawskiej fasoli. We Wrzawach uzyskali dla swojego produktu oznaczenie ChNP czyli znak Chronionej Nazwy Pochodzenia. O samej fasoli mogę napisać, że jest tyczkowa, ma dużo cieńszą skórkę i krócej się gotuje. Można(...)suto zastawionym stole, na którym królowały lokalne potrawy. Mnie zachwyciła zwłaszcza sałatka i ziemniaki z fasolowym farszem – koniecznie muszę odtworzyć je w domu, zwłaszcza, że zostałam obdarowana opakowaniem takiej fasoli.    Po spacerach i wykładach na temat uprawy fasoli, jej zdrowotnych i innych równie ciekawych walorów, skierowaliśmy się w stronę Sandomierza na lunch do restauracji Sarmackiej . Moją opinię możecie

Pasja Smaku
Sałatka z wędzonym kurczakiem i kiełkami mung 619

często robi się u mnie na imprezach. Dobór składników jest różny w zależności co kto ma i doda. Ja z racji braku seler w słoiku dodałam tym razem kiełki fasoli mung. Było smacznie.   Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki fasoli czerwonej 1 puszka kiełków fasoli mung(200 g) 2 łyżki majonezu pieprz(...)biały do smaku sól do smaku Przygotowanie:   Obrać mięso z udek i pokroić w średnią kostkę. Fasolę czerwoną, kukurydzę i kiełki fasoli mung odsączyć na sicie z zalewy. Przełożyć wszystko do miski dodać majonez i wymieszać. Po wymieszaniu doprawić solą i białym pierzem. Sałatkę możemy podać bezpośrednio po przygotowaniu ale można też przygotować wcześniej wtedy smaki się przegryzą

Ala piecze i gotuje
Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną 222

czerwonym winie. Eksperyment udany! Nie zaproszę Was jednak na degustację - nie zostało nic - zachowała się jedynie fotka: Fasolka po bretońsku z grzybami i wołowiną Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1/2 kg wołowiny gulaszowej 4 średnie grzyby (borowiki, maślaki) 1 czosnek 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 1 papryczka chili 3/4 czerwonego, półwytrwanego wina (polecam Celebro(...)szklana bulionu warzywnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Fasolę dokładnie umyć, zalać przegotowaną, ciepłą wodą w ilości 4-5 razy większej niż fasola, dodać 2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie, przykryć i odstawić najlepiej na noc, by fasola napęczniała (następnego dnia  gotuję ją w tej samej wodzie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śledzie po meksykańsku 149

Śledzie po meksykańsku przygotowane są z solonych matiasów z dodatkiem papryki, czerwonej cebuli, ogórków konserwowych, kukurydzy, czerwonej fasoli i papryczki chili, w słodko-pikantnym sosie pomidorowym. Otrzymana sałatka śledziowa smakuje znakomicie.  Słoność śledzia zrównoważona jest słodką kukurydzą oraz słodko-pikatnym sosem pomidorowym, dodatkowej ostrości dodaje także papryczka chili, a dzięki ogórkom konserwowym sałatka staje się bardziej wyrazista. Świetnie sprawdzi(...)jako oryginalna przystawka na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6-7 śledzi solonych (matiasów)  1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4-5 ogórków konserwowych mała papryczka chili Sos: 2-3 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu pikantnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku

Kuchnia MagdaLeny
Kapusta z grzybami i fasolą 45

barszczu z uszkami, ta kapusta z grzybami jest moją ulubioną potrawą wigilijną. Duszę ją cierpliwie przez kilka godzin, taka jest najlepsza :) Składniki (6-7 porcji): 140 g suchej drobnej fasoli 40 g suszonych grzybów 1 kg kiszonej kapusty 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 duża cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka cukru(...)kostka rosołowa lub 1 łyżka domowej jarzynki sól, pieprz Fasolę i grzyby zalewamy w osobnych miskach zimną wodą i odstawiamy na noc. Kapustę płuczemy jeden raz w lekko ciepłej wodzie, mocno odsączamy. Fasolę cedzimy z wody, w której się moczyła, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z dodatkiem pół łyżeczki soli aż będzie prawie miękka. Grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze

Delicious Place
Pad Thai 41

wywodzące się z Tajlandii danie uwielbiane na całym świecie. Jest to smażony na patelni wok makaron ryżowy, krewetki, tofu lub kurczak, jajka w formie jajecznicy, orzeszki ziemne i kiełki fasoli mung . Całość doprawiona jest sosem pad thai w skład, którego wchodzi sos sojowy , pasta tamaryndowa, sos rybny oraz cukier. Danie to jest idealnym posiłkiem do zrobienia w trakcie tygodnia, kiedy(...)wrzącej wodzie. W czasie, w którym moczy nam się makaron zająć możemy się przygotowaniem pozostałych składników dania. Kroimy zieloną cebulkę, kolendrę, limonkę a także podsmażamy cebulę, krewetki, jajka oraz fasolę. Miękki makaron wyjmujemy z wody, w której się moczył, wkładamy go do woka i łączymy z resztą składników, dodajemy sos, orzeszki ziemne i sól. Pad Thai podajemy skropiony sokiem

MeCooks
Zupa fasolowa po zbójnicku – pyszna i sycąca 99

rozwiązaniem na zabiegane tygodnie. Dodatek świeżego pieczywa czy grzanek uczyni ją pełnowartościowym posiłkiem, który z pewnością zadowoli nawet największych smakoszy.   Składniki na zupę fasolową po zbójnicku: 400 g fasoli Piękny Jaś 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 marchew szklanka passaty pomidorowej bulionu drobiowego płaska łyżeczka cukru nieco ponad pół łyżeczki soli po dużej szczypcie: pieprz czarny(...)papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, bazylia, oregano olej do smażenia   Przygotowanie Fasolę zalej około dwoma litrami zimnej wody i zostaw na noc, na przynajmniej 8 godzin. Następnie odlej wodę, fasolkę wypłucz, przełóż do garnka i ponownie zalej dwoma litrami wody. Gotuj ją na wolnym ogniu przez około dwie godziny, aż stanie się miękka. Po ugotowaniu odcedź

e-PrzepisyKulinarne
Pieczony batat z sałatką i guacamole 46

Danie w stylu meksykańskim - pieczony batat, z sałatką z czerwonej fasoli, kukurydzy, cebulki i kolendry, z dodatkiem kwaśnej śmietany i guacamole. Wszystko doprawione sokiem z limonki i sosem chilli. Słodkość batata doskonale tu się komponuje z ostrością sałatki, kwaskowatą śmietaną i łagodnym guacamole. Pysznie i zdrowo. Pieczony batat z sałatką i guacamole Składniki (2 porcje): 2 bataty pół łyżeczki masła(...)puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 cebulka garśc kolendry 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu chilli 2 łyżeczki soku z limonki do podania: guacamole kwaśna śmietana - 100 ml sól Wykonanie: Bataty nakłuć widelcem, umieścić na blasze do pieczenia i piec w 190 stopniach aż zmiękną ( ok 30-40 min). W czasie jak bataty się pieką przygotować sałatkę- odsączyć kukurydzę

Smaczny zeszyt
Młoda kapusta z kurczakiem po meksykańsku – szybki przepis 59

ryżem. Poza sezonem na młodą kapustę, można wykorzystać kapustę włoską bądź pekińską. Są one bardziej miękkie niż duża biała kapusta. Młoda kapusta z kruczkiem, papryką, pomidorami i czerwoną fasolą to danie, które sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej, gdyż jest sycące, ale lekkie i niskokaloryczne.   Składniki na młodą kapustę z kurczakiem po meksykańsku: 2 piersi z kurczaka główka młodej(...)kapusty duża czerwona papryka puszka czerwonej fasoli 2 papryczki chili (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrych smaków) szklanka passaty pomidorowej (250 ml) 3 łyżki oleju szczypta cukru sól, pieprz, ostra papryka   Przygotowanie Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż około 5 minut, aż nabierze jasnego koloru. Kapustę przekrój

e-PrzepisyKulinarne
Barszcz ukraiński 57

flagowych dań ukraińskich. W Polsce także jest bardzo popularny, choć z tym oryginalnym zza wschodniej granicy niekoniecznie musi mieć wiele wspólnego. Polacy nie wyobrażają sobie choćby barszczu ukraińskiego bez fasoli! Ukraińcy z kolei widząc fasolę w tej zupie bardzo by się zdziwili... Barszcz zazwyczaj gotowany jest na mięsie, jednak można przygotować także jego wersję wege - przepis znajdziecie tutaj. Barszcz ukraiński(...)przepis Do przygotowania barszczu ukraińskiego będą Ci potrzebne: skrzydło z indyka, 2 pietruszki, marchewka, por, 3 ziemniaki, 1/8 główki kapusty, 500g buraków, cebula, puszka białej fasoli, 1/2 szklanki sosu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. 1. Skrzydło z indyka włóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej 2 litrami wody

Z notatnika dietetyka
Zapiekanka z białą fasolą i porem 76

ładunkiem glikemicznym. Jednym słowem – pyszne i zdrowe! Zatem nie tracę już czasu na przekonywanie Was do przygotowania tego cuda, tylko wrzucam przepis i do dzieła! Zapiekanka z białą fasolą i porem już na Was czeka! Składniki (4 porcje): puszka białej fasoli (240g masa netto), 1 por, 1/2 białej cebulki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 100g śmietanki(...)może być parmezan). Sposób przygotowania Najpierw posiekaj cebulkę i czosnek. Następnie przesmaż warzywa na patelni z oliwą z oliwek. Po chwili dodaj także posiekanego w talarki pora oraz odsączoną fasolę. Całość dopraw oregano, solą i pieprzem i podduś chwilkę. Następnie dodaj musztardę, śmietankę oraz około 1/2 szklanki wody. Całość zagotuj. Tak przygotowane danie przełóż do naczynia do zapiekania, a wierzch

Natka Pietruszki
Projekt śniadanie: Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem 52

Jakże dawno nie jedliśmy tu razem śniadania! Zapraszam zatem serdecznie na chrupiące grzanki z przepyszną sałatką na bazie białej fasoli i tuńczyka w klimacie śródziemnomorskim. Do tego garść ulubionych dodatków pod postacią słono-kwaśnych kaparów i dodających odrobiny słodyczy suszonych pomidorów. Całość skąpana w oliwie, soku z cytryny i doprawiona suszonym oregano, które latem wystawiało swe zielone policzki z balkonowych(...)pasują lub wymienić np. kapary na oliwki, zachęcam jednak do spróbowania pełnej gamy smaków, które się tu przewijają i przyjemnie łaskoczą zimowe podniebienia swym radosnym smakiem, a fasola dodatkowo wypełni lepiej brzuchy i zapewni pyszną porcję białka. Całość ułożona na ciepłych, chrupiących grzankach, oprószona pieprzem i skropiona oliwą stanowi jedno z lepszych początków zimowych dni, nawet jeśli za oknem znów

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wegetariańska zupa fasolowa 70

czasie w lodówce mieliśmy fasolową od babci. Smaki tak różne, jak różne mogą być pokolenia. Obie zupy jednak były w dechę. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli 2 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku pół(...)łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy ją do miękkości. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę, pokrojony w plasterki seler naciowy, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wędzoną

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem 76

wiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola… Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw? Składniki: 1,5 l wody 1 opakowanie mrożonki(...)zupa zimowa” jasnozielona część pora 1 puszka małej fasoli dwie garści drobnego makaronu pół pęczka koperku 2 liście laurowe olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości. Pod koniec

Kardamonovy
Forszmak z fasolą 56

potrawy. Możecie ją także z powodzeniem zawekować i zjeść za tydzień, dwa. Wczorajszy forszmak wyszedł nieco inny niż moje wcześniejsze (nieco słabszy). I jestem przekonana, że to nie wina fasoli, a rodzajów mięs, jakie tym razem użyłam. Myślę, że z pieczeniami wyszedłby dużo lepszy. U mnie, tym razem, wędliny gotowane i wędzone. Składniki: 1,5 l wody 600 g różnych(...)razem użyłam szynek i dwóch rodzajów kiełbas) 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone 300 ml passaty 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka zimnej wody (do zagęszczenia sosu) 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej

Kardamonovy