fasola - 7842 przepisów (strona:63/523)

Pieczony batat z sałatką i guacamole 54

Danie w stylu meksykańskim - pieczony batat, z sałatką z czerwonej fasoli, kukurydzy, cebulki i kolendry, z dodatkiem kwaśnej śmietany i guacamole. Wszystko doprawione sokiem z limonki i sosem chilli. Słodkość batata doskonale tu się komponuje z ostrością sałatki, kwaskowatą śmietaną i łagodnym guacamole. Pysznie i zdrowo. Pieczony batat z sałatką i guacamole Składniki (2 porcje): 2 bataty pół łyżeczki masła(...)puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 cebulka garśc kolendry 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka sosu chilli 2 łyżeczki soku z limonki do podania: guacamole kwaśna śmietana - 100 ml sól Wykonanie: Bataty nakłuć widelcem, umieścić na blasze do pieczenia i piec w 190 stopniach aż zmiękną ( ok 30-40 min). W czasie jak bataty się pieką przygotować sałatkę- odsączyć kukurydzę

Smaczny zeszyt
Młoda kapusta z kurczakiem po meksykańsku – szybki przepis 71

ryżem. Poza sezonem na młodą kapustę, można wykorzystać kapustę włoską bądź pekińską. Są one bardziej miękkie niż duża biała kapusta. Młoda kapusta z kruczkiem, papryką, pomidorami i czerwoną fasolą to danie, które sprawdzi się nawet na diecie redukcyjnej, gdyż jest sycące, ale lekkie i niskokaloryczne.   Składniki na młodą kapustę z kurczakiem po meksykańsku: 2 piersi z kurczaka główka młodej(...)kapusty duża czerwona papryka puszka czerwonej fasoli 2 papryczki chili (można pominąć, jeśli nie lubicie ostrych smaków) szklanka passaty pomidorowej (250 ml) 3 łyżki oleju szczypta cukru sól, pieprz, ostra papryka   Przygotowanie Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż około 5 minut, aż nabierze jasnego koloru. Kapustę przekrój

e-PrzepisyKulinarne
Barszcz ukraiński 70

flagowych dań ukraińskich. W Polsce także jest bardzo popularny, choć z tym oryginalnym zza wschodniej granicy niekoniecznie musi mieć wiele wspólnego. Polacy nie wyobrażają sobie choćby barszczu ukraińskiego bez fasoli! Ukraińcy z kolei widząc fasolę w tej zupie bardzo by się zdziwili... Barszcz zazwyczaj gotowany jest na mięsie, jednak można przygotować także jego wersję wege - przepis znajdziecie tutaj. Barszcz ukraiński(...)przepis Do przygotowania barszczu ukraińskiego będą Ci potrzebne: skrzydło z indyka, 2 pietruszki, marchewka, por, 3 ziemniaki, 1/8 główki kapusty, 500g buraków, cebula, puszka białej fasoli, 1/2 szklanki sosu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. 1. Skrzydło z indyka włóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe, zalej 2 litrami wody

Z notatnika dietetyka
Zapiekanka z białą fasolą i porem 91

ładunkiem glikemicznym. Jednym słowem – pyszne i zdrowe! Zatem nie tracę już czasu na przekonywanie Was do przygotowania tego cuda, tylko wrzucam przepis i do dzieła! Zapiekanka z białą fasolą i porem już na Was czeka! Składniki (4 porcje): puszka białej fasoli (240g masa netto), 1 por, 1/2 białej cebulki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 100g śmietanki(...)może być parmezan). Sposób przygotowania Najpierw posiekaj cebulkę i czosnek. Następnie przesmaż warzywa na patelni z oliwą z oliwek. Po chwili dodaj także posiekanego w talarki pora oraz odsączoną fasolę. Całość dopraw oregano, solą i pieprzem i podduś chwilkę. Następnie dodaj musztardę, śmietankę oraz około 1/2 szklanki wody. Całość zagotuj. Tak przygotowane danie przełóż do naczynia do zapiekania, a wierzch

Natka Pietruszki
Projekt śniadanie: Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem 66

Jakże dawno nie jedliśmy tu razem śniadania! Zapraszam zatem serdecznie na chrupiące grzanki z przepyszną sałatką na bazie białej fasoli i tuńczyka w klimacie śródziemnomorskim. Do tego garść ulubionych dodatków pod postacią słono-kwaśnych kaparów i dodających odrobiny słodyczy suszonych pomidorów. Całość skąpana w oliwie, soku z cytryny i doprawiona suszonym oregano, które latem wystawiało swe zielone policzki z balkonowych(...)pasują lub wymienić np. kapary na oliwki, zachęcam jednak do spróbowania pełnej gamy smaków, które się tu przewijają i przyjemnie łaskoczą zimowe podniebienia swym radosnym smakiem, a fasola dodatkowo wypełni lepiej brzuchy i zapewni pyszną porcję białka. Całość ułożona na ciepłych, chrupiących grzankach, oprószona pieprzem i skropiona oliwą stanowi jedno z lepszych początków zimowych dni, nawet jeśli za oknem znów

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wegetariańska zupa fasolowa 85

czasie w lodówce mieliśmy fasolową od babci. Smaki tak różne, jak różne mogą być pokolenia. Obie zupy jednak były w dechę. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego pół szklanki fasoli 2 małe marchewki 1 mały korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka majeranku pół(...)łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy ją do miękkości. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pokrojone w półplasterki marchewki i pietruszkę, pokrojony w plasterki seler naciowy, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wędzoną

Kardamonovy
Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem 90

wiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola… Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw? Składniki: 1,5 l wody 1 opakowanie mrożonki(...)zupa zimowa” jasnozielona część pora 1 puszka małej fasoli dwie garści drobnego makaronu pół pęczka koperku 2 liście laurowe olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości. Pod koniec

Kardamonovy
Forszmak z fasolą 67

potrawy. Możecie ją także z powodzeniem zawekować i zjeść za tydzień, dwa. Wczorajszy forszmak wyszedł nieco inny niż moje wcześniejsze (nieco słabszy). I jestem przekonana, że to nie wina fasoli, a rodzajów mięs, jakie tym razem użyłam. Myślę, że z pieczeniami wyszedłby dużo lepszy. U mnie, tym razem, wędliny gotowane i wędzone. Składniki: 1,5 l wody 600 g różnych(...)razem użyłam szynek i dwóch rodzajów kiełbas) 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 ogórki kiszone 300 ml passaty 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 kubka zimnej wody (do zagęszczenia sosu) 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej

Kardamonovy
Chili con carne z dynią 77

czasu do czasu pozwolić (ale naprawdę sporadycznie). Nie wrzucę więc dzisiejszego przepisu do grupy candidowej, ponieważ nie jestem do końca do tego przekonana. Na dodatek w tej potrawie jest fasola z puszki (w jego diecie lepsza byłaby fasola gotowana) i dynia (którą podobno można jeść, ponieważ ma właściwości przeciwgrzybicze, ale ile w tym prawdy, nie wiem). No i śmietana(...)tyle. Jak nic się znowu nie posypie, wrócę do Was w poniedziałek. Cześć. Składniki: 750 g mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów krojonych 1 puszka czerwonej fasoli  3/4 szklanki puree z dyni 1 duża cebula 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mielonej słodkiej papryki  1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (lub więcej

Kardamonovy
Zupa meksykańska z szarpanym kurczakiem 123

Przepis na szybką zupę w stylu meksykańskim. Do przygotowania pikantnej zupy meksykańskiej potrzebujemy czerwonej cebuli, czerwonej papryki, szarpanego fileta z kurczaka (wcześniej ugotowanego w bulionie) oraz trzech puszek - fasoli czerwonej, kukurydzy oraz krojonych pomidorów. Zupkę przyprawiamy kuminem rzymskim, czosnkiem, pastą chili oraz sokiem z limonki, dzięki temu jest aromatyczna i rozgrzewająca.  Ta zupa meksykańska wychodzi przepyszna - gęsta i treściwa(...)chrupiącymi nachosami, ale dodajemy je stopniowo, by nie rozmiękły w zupie lub możemy podać na osobnym talerzyku. Składniki: 1 cebula czerwona  1 czerwona papryka  1 puszka czerwonej fasoli  1 puszka kukurydzy  1 puszka krojonych pomidorów  2 małe filety z kurczaka  700 ml bulionu + do ugotowania kurczaka  sok z 1/2 limonki  1 łyżeczka

Kuchnia MagdaLeny
Muszle makaronowe meksykańskie 72

/muszle-makaronowe-meksykanskie-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/05\/muszle-makaronowe-meksykanskie-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["ok 16-18 muszelek makaronowych,\r","ok 150g mi\u0119sa mielonego,\r","malutka puszka kukurydzy,\r","malutka puszka czerwonej fasoli,\r","ma\u0142a cebula,\r","szklanka passaty pomidorowej.\r","s\u00f3l, pieprz\r","papryka s\u0142odka\r","papryka ostra\r","oliwa\r","odrobina tartego sera (np. parmezan lub mozarella)"],"name":"Muszle(...)muszli nak\u0142ada\u0107 farsz.\r","U\u0142o\u017cy\u0107 muszle w naczyniu. Posypa\u0107 tartym serem.\r","Piec w 180 stopni ok 20min.\r"],"recipeYield":"2","keywords":"fasola,kukurydza,makaron,mi\u0119so mielone,muszle,papryka"} Drukuj Muszle makaronowe meksykańskie Porcje: 2 Składniki: ok 16-18 muszelek makaronowych, ok 150g mięsa mielonego, malutka puszka kukurydzy, malutka puszka czerwonej fasoli, mała

Bardzo Gruby Smok
Sałatka Cesarska 124

Sałatka ceserska to bardzo smaczna sałatka z tuńczykiem, marchewką oraz czerwoną fasolą. Połączenie tych kolorowych składników z całą resztą smakuje naprawdę rewelacyjnie. Sałatka bardzo fajnie prezentuje się na stole, ponieważ jest bardzo kolorowa. Zaleca się ją serwować w przezroczystej misce, by uwidocznić jej piękno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do przygotowania sałatki cesarskiej potrzeba kilku prostych składników, które zakupicie(...)inne okazje w ciągu roku. Jest bardzo smaczna i sycąca a swoim wyglądem z pewnością przyciągnie każdego. Zapraszam na przepis! SAŁATKA CESARSKA – PRZEPIS Składniki 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mały por 4 jajka 2 marchewki 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz

Przepiski.pl
Zupa z fasoli i szczawiu 92

szczawiową - kto w dzieciństwie nie jadł jej u babci czy w szkole? A co, gdyby połączyć obie te zupy? U mnie w domu takie połączenie zasmakowało wszystkim 😄 Zupa z fasoli i szczawiu - przepis na 6 porcji Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 660g białej fasoli (3 puszki), słoik przecieru szczawiowego, 3 marchewki, 2 pietruszki, cebula, por, 3 liście laurowe(...)oraz przyprawy, zalej wszystko wodą i ugotuj bulion. 2. Wyjmij warzywa z bulionu (marchewkę i pietruszkę możesz wykorzystać do zrobienia sałatki jarzynowej). 3. Przecedź wywar, aby usunąć przyprawy. 4. Fasolę z puszek przełóż na sito, przelej zimną wodą, po czym przełóż do blendera, dodaj szklankę wywaru u zblenduj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. 5. Zblendowaną fasolę dodaj do garnka z wywarem

Z notatnika dietetyka
Sałatka z selerem, czerwoną fasolą i jajkiem. 1002

domu więc jest idealna zarówno szybką kolację, dla niespodziewanych gości czy do pracy. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną sałatkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z selerem, czerwoną fasolą i jajkiem Składniki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 4 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka(...)majonezu sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki Instrukcje Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Fasolę przekładamy na sitko, polewamy zimną wodą i osączamy z nadmiaru wodu. Seler osączmy z zalewy i jeśli nie lubicie długich kawałków można je przekroić na pół. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy

To co lubię - gotuję i polecam
Tacos zapiekane z szarpanym kurczakiem 96

kuchni meksykańskiej będące najczęściej przystawką. Ja podałam je na obiad, okazały się bardzo sycące.  1 opakowanie tacos  2 filety z kurczaka 1 łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy kilka łagodnych papryczek z zalewy  2 garści poszatkowanej sałaty  przyprawa do kuchni meksykańskiej  1/2 szklanki passaty pomidorowej 100g tartego sera 1. Filety kroimy wzdłuż(...)pół, podsmażamy na łyżce oleju po 5 minut z każdej strony. Jeszcze gorące rwiemy wzdłuż włókien za pomocą dwóch widelców.  2. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy na kawałki. W misce mieszamy ze sobą: kurczaka fasolę, kukurydzę, paprykę, sałatę, passatę. Doprawiamy do smaku dużą ilością przyprawy do dań meksykańskich.  3. Farsz nakładamy do tacos, posypujemy startym

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania