piątek to dzisiejsza propozycja lunchbox wegetariański :) Dużo czytam o dietach bezmięsnych i powiem szczerze chociaż jestem mięsożercą to bardzo często korzystam z darów natury, bogatych w białko roślinne. Soczewice, fasole, kasze, ryże, ciecierzyca - z tych produktów w połączeniu ze świeżymi warzywami można przygotować pełnowartościowy posiłek :) Jeśli nie mam wystarczającej ilości białka zawsze dorzucam jajko, coś tam czytałem i wiem(...)gotowe. Jeśli jakaś Pani będzie zainteresowana takim posiłkiem to wszystkie poniższe składniki dzieli na połowę i będą odpowiednie proporcje :) Składniki: 50g brązowego ryżu 50g ciecierzycy z puszki 50g fasoli czerwonej z puszki 50g czerwonej soczewicy 2 jajka ugotowane na twardo dwie garście szpinaku baby łyżka oleju z pestek winogron łyżeczka musztardy pikantnej sok z cytryny sól pieprz, czosnek granulowany
Smacznie Pysznie KalorycznieDietetyczna sałatka na obiad to jest to co my kobiety lubimy najbardziej! Lekka sałatka z komosą ryżową z dodatkiem grzybów, białej fasoli i jajka z płynnym żółtkiem. Takie sałatki powinny być zdecydowanie podawane w lunchowniach. Sałatka jest niskokaloryczna, bogata w białko i prosta do wykonania. Jeśli sałatka ma pełnić rolę lunchu lub obiadu, powinniśmy przede wszystkim zadbać o prawidłowe(...)skomponowanie, tak aby zawierała odpowiednią ilość białka i aby była dla Nas sycącym posiłkiem. To zapewni nam zdecydowanie jajko- to z płynnym żółtkiem jest bardzo lekko strawne, dodatek białej fasoli jaś to kolejna porcja dobrze przyswajalnego białka, grzyby w sałatce znajdują się nie przypadkowo, raz, ze dobrze smakują, a dwa, że grzyby są po prostu niskokaloryczne, dlatego dbając o linie
SMYKWKUCHNIPyszne smarowidło do kanapek - pasta z fasoli - czyli wegański smalec :) Bardzo smaczna i zdrowa pasta do chleba, polecam spróbować - moim mięsożercom bardzo smakuje! SKŁADNIKI (na ok. 12 kromek) 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu) 1 cebula 6 śliwek suszonych 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, majeranek kilka ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju(...)momentu, aż cebulka będzie złota. Fasolę odsączamy z zalewy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji z dodatkiem sporej ilości soli, pieprzu, majeranku i odrobiny przegotowanej wody (ja używam wody filtrowanej, której nie muszę gotować - więcej ma temat filtra TU KLIK! ). Pastę mieszamy z przygotowaną cebulką i pokrojonymi drobno suszonymi śliwkami. Schładzamy w lodówce (możemy trzymać w słoiczku kilka
Moje Kuchenne RewelacjeJakoś tak przez przypadek kupiliśmy tę fasolę, parówki z czystej ciekawości. I wiecie co? Posmakowały nam ;) Postanowiliśmy więc połączyć w całość z dodatkiem aromatycznych przypraw i sosów. Składniki 400 g fasoli mung 4 szalotki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 200 g parówek sojowych 400 g pomidorów krojonych z puszki 500 ml bulionu warzywnego(...)łyżka suszonej kolendry 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 łyżki sosu ostrygowego cynamon do smaku sól, pieprz Przygotowanie Fasolę dzielimy na dwie części. Jedną wrzucamy do zimnej wody i od momentu zawrzenia, gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pozostałą część fasoli i gotujemy 40 min, w razie potrzeby uzupełniamy płyn
R'n'G KitchenSmażony ryż z fasolą i ananasem to szybki sposób na wyśmienitą kolację. Możemy wykorzystać ryż, który gotowaliśmy wcześniej. Ważne by nie był on rozgotowany. By tego uniknąć należy po ugotowaniu ryżu od razu przelać go zimną wodą i wystudzić. 1 torebka ryżu pół puszki ananasa puszka czerwonej fasoli pół cebuli 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)podsmażamy krótko imbir i czosnek. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i pieprz ziołowy i podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż i smażymy 1 minutę. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i fasolę czerwoną. Smażymy kolejną minutę. Doprawiamy octem, sosem sojowym i zalewą z ananasa do smaku. Gotowe
Dieta bez mlekaPyszna, rozgrzewająca zupa z kapusty włoskiej i białej fasoli. Ja dodatkowo dodałam do zupy ryżu p rzez co zupa stała się bardzo sycąc. Idealna na mroźne dni. Składniki: 2 L bulionu 1/2 główki kapusty włoskiej 1 puszka białej fasoli 1/2 szklanki ryżu 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego majeranek(...)marchewką i czosnkiem, podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę, przesmażyć całość. Zalać bulionem, dodać przyprawy, zagotować. Następnie do gotującej zupy wsypać ryż. Gotować do miękkości ryżu. Na sam koniec dodać fasolę, zagotować. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smaczneg
magiczna kuchnia Kasiłyżeczki koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku 300g pieczarek 5 pomidorów pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli 120 g żółtego sera 3 czubate łyżki majonezu 1 jogurt typu greckiego (ok. 400g) 2 czubate łyżeczki ziół ulubionych,np.prowansalskich ok. 60-80g chipsów tortilla/nachosów (Ja dałam(...)podsmażyć na oleju doprawić oregano,bazylią ,chilli ,czosnkiem granulowanym,solą i pieprzem i przecierem pomidorowym,wystudzić. Pieczarki pokroić w plasterki i również podsmażyć z odrobiną soli,wystudzić. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Pomidory i sałatę pokroić w większą kostkę.Jogurt zmieszać z majonezem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku 2 łyżeczkami ziół prowansalskich
Swojskie jedzonkoWitajcie, ciasto Brownie z fasoli to klasyk, który chyba zna większość z Nas. Ja jednak postanowiłam je nieco wzbogacić dodając wiórki kokosowe oraz startą czekoladę na wierzch. Dzięki temu, że składniki dość długo i powoli blendowałam wyszło bardzo lekkie i delikatne. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego ciasta z obawy przed wyczuwalnym smakiem fasoli - to uwierzcie, że jej praktycznie wcale(...)czuć! Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na 100 g: 130 kcal w tym: B: 6,7 g; W: 17 g; T: 4 g. Składniki - 2 puszki czerwonej fasoli - 2 banany - 2 łyżki wiórek kokosowych - 2 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzidła - 2-3 łyżki kakao - 4 jajka - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie Fasolę przepłukujemy a następnie przekładamy do miski. Dorzucamy
Health-Fit-Lifepieprz do smaku 300g pieczarek 5 pomidorów (ok. 500g, u mnie śliwkowe) pół główki sałaty lodowej (lub pół główki małej kapusty pekińskiej) 1 puszka kukurydzy konserwowej pół puszki czerwonej fasoli (puszka o łącznej masie z zalewą = 400g)(po odsączeniu zużyłam 120g fasoli) 120g żółtego sera 3 czubate łyżki majonezu 1 jogurt typu greckiego (ok. 400g) 2 czubate łyżeczki ziół prowansalskich(...)tarce o średnich lub dużych oczkach. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany), zioła prowansalskie oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie miski. Następnie kolejno układać warstwami: pokrojone pomidory, podsmażone mięso, pieczarki, kukurydzę z fasolą, sos i ser. Z nachosów
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 4 puszki białej fasoli konserwowej (każda o wadze netto, po odsączeniu - 240 g); 12 cienkich plastrów wędzonego boczku; 1/2 średniej czerwonej papryki; 1 duża cebula; 3/4 szklanki sosu bbq; 500 g przecieru pomidorowego; 1/2 szklanki cukru trzcinowego; 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki musztardy Dijon; 1 łyżka oleju. 1 szklanka(...)łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Fasolę odcedzić z zalewy, przepłukać (na sicie) pod bieżącą wodą. Cebulę obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i błon, pokroić w kostkę. Do miski wlać przecier pomidorowy, sos bbq, ocet. Wsypać cukier trzcinowy i sól. Dodać musztardę Dijon. Całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Odstawić
Gospodyni MiejskaJeżeli wolisz bardziej pikantne dania, dodaj więcej pieprzu cayenne, możesz użyć także świeżej papryczki chili, wystarczy ją wtedy zeszklić wraz z cebulą i czosnkiem. Ja do swojego dania użyłam fasoli czerwonej, którą gotowałam, ale jeżeli nie masz tyle czasu, to spokojnie możesz użyć tej z puszki. Sama się nią posiłkuję, gdy danie robię w tygodniu. Ryż gotuję do niego wcześniej(...)przypadku wege dania, zaś gdy dodaję mięso (najczęściej mięso mielone lub pokrojony w kostkę drób), wtedy ryż podaję oddzielnie. Składniki na 6 porcji: 300g ryżu basmati 250g czerwonej fasoli (lub 2 puszki) 1 puszka kukurydzy 450g mrożonej fasolki szparagowej 1 żółta papryka 750ml przecieru pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka
Fabryka pomysłówCassoulet to francuska zapiekanka - aromatyczny, gęsty, sycący i rozgrzewający gulasz zapiekany w piekarniku. Tradycyjnie robiony z białej fasoli i z mięsem oraz pomidorami. Bardzo podobny do fasolki po bretońsku, którą doskonale znamy, chociaż cassoulet w moim odczuciu jest bogatszy smakiem i bardziej treściwy. Jest to niezwykle ciekawe danie, które zaoszczędzi nam czasu w mieszaniu i pilnowaniu podczas gotowania, bo oprócz(...)wstępnego przygotowania nie musimy robić przy nim praktycznie nic. Cassoulet - francuski gulasz z fasolką Składniki: 400 g białej fasoli np. Jaś karłowy 500 g chudego boczku wędzonego bez skóry 800 g łopatki wieprzowej (lub 400 g łopatki wieprzowej i 400 g jagnięcej) 2 puszki pomidorów krojonych łyżka suszonego tymianku posiekany pęczek natki pietruszki pół szklanki bułki tartej
Poezja Smaków - blog kulinarnyAromatyczne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe przygotowane z mięsa drobiowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, typowych dla kuchni meksykańskiej kolorowych papryk, ostrej papryczki chilli, czerwonej i białej fasoli oraz aromatycznego czosnku i wyrazistej cebuli. Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 350g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli(...)minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekaną papryczkę chilli, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, czerwoną i białą fasolę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gotować około 15 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyzawarta w niej odrobina ostrości doskonale ogrzeje nas w zimne wieczorne popołudnia. Wykonanie wcale nie jest trudne, zresztą zobaczcie sami :) Zupa meksykańska – składniki puszkę kukurydzy puszkę białej fasoli puszkę czerwonej fasoli (może być w sosie chilli) 3 duże cebule 500g mięsa mielonego 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczkę chilli 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe(...)dużym garnku musimy zagotować ok. 1,5 l wody, następnie dodajemy kostki rosołowe i czekamy aż się rozpuszczą następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, kukurydzę (bez zalewy), białą fasolę (bez zalewy), czerwoną fasolę razem z zalewą. Dodajemy także podsmażone mięso mielone wraz z cebulką. Następnie dodajemy drobniutko pokrojoną czerwoną papryczkę chilli . Gotujemy przez ok. 30 minut aż papryka stanie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś będzie podwójnie selerowo, bo w jednej sałatce ukryłam seler naciowy oraz marynowane nitki selera korzeniowego. Dodatki są tu treściwe, bo jest tu i szynka, i ser żółty oraz fasola i kukurydza. Miałam po prostu chęć zjeść w pracy coś innego niż kanapki... stąd pomysł na sałatkę w środku tygodnia. W ramach wspólnego pichcenia swoją selerową propozycję przedstawiła dziś również(...)Ania . Składniki: po 3 plastry szynki konserwowej i sera żółtego 1 słoik selera konserwowego 3-4 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy 1 łyżka czerwonej fasoli 2 łyżki majonezu mały kubek kwaśnej śmietany 9-12% lub jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Szynkę i ser pokroić w kostkę, a selera naciowego w paseczki. Kukurydzę, fasolę i selera konserwowego
Czerwień i błękit