fasola - 7342 przepisów (strona:68/490)

Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka 74

nieco bardziej skomplikowana, ponieważ zupa zakwaszana jest kwasem z kapusty kiszonej lub z kiszonych ogórków, a nie kwasem buraczanym. W dodatku treść zupie nadają nie tyle buraczki, co ugotowana fasola i ziemniaki. Smaki wzbogacają suszone grzyby, włoska kapusta, świeży koperek i czosnek. Kwas antonicki podbijany jest śmietaną i przecierem pomidorowym. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Antonikach(...)wydanej przez Powiat Lubaczowski. Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 l wywaru z wędzonych kości 4 średnie buraki ćwikłowe 2-3 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera 1 garść fasoli Jaś 200 g kapusty włoskiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych grzybów 1/2 szklanki kwasy z kiszonej kapusty (lub z kiszonych ogórków) 4 łyżki śmietany 2 łyżki mąki pszennej

Trzeci talerz
Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą 53

sobą do pracy. Ma aż ponad 30g białka w porcji więc nasyci nas na długo. Bardzo polecam, to jedna z moich ulubionych Oto sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą. Jestem pewna, że jeśli spróbujecie ją choć raz, to na zawsze zagości w Waszej kuchni. Składniki (2 porcje): tuńczyk w sosie własnym (konserwowy), 180g po odsączeniu, 200g czerwonej fasoli z puszki(...)masa netto), 4 ogórki konserwowe, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 białej cebuli, 150g jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw fasolę przepłucz na sitku, a tuńczyka odsącz. Następnie cebulkę i szczypiorek posiekaj, a ogórki pokrój w kostkę. Później wszystkie składniki wrzuć do naczynia, dodaj majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wymieszaj. Smacznego! A jak jest

Natka Pietruszki
Fasolka po bretońsku z kiełbasą 63

prostu ją sobie ugotować :)        Ta klasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana na aromatycznym rosole(...)się spodoba :) Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) Fasolka po bretońsku z kiełbasą. Oto składniki i przyprawy na fasolkę po bretońsku z kiełbasą: około 1 kubek suchej fasoli, namoczyć w zimnej wodzie  1 cebula, posiekana 2 łyżki smalcu ze skwarkami 2 ząbki czosnku, posiekane 400g kiełbasy, pokrojona w kostkę 1-2 łyżki mielonej, czerwonej papryki 1 marchew, pokrojona

Moja Książka Kucharska
Sałatka śledziowa z fasolą 162

Błyskawiczna sałatka ze śledzi i fasoli. W oryginale była czerwona fasola, a ja dałam czarną, bo akurat taką miałam. Ogólnie sałatka pożywna i syta.      Składniki: 300 g śledzi matias 1 puszka czerwonej (lub czarnej) fasoli 1 por (tylko biała część) 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków konserwowych sól, pieprz majonez, jogurt naturalny   Sposób przygotowania(...)Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 60 minut (można i dłużej w zależności od śledzi). Odsączyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę lub cienkie paski. 2. Fasolę odsączyć z zalewy, przelać przegotowaną wodą. 3. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Pora pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem. 4. Wszystko przełożyć do miski, dodać majonezu i jogurtu w proporcjach

Kuchnia domowa Ani
Udziec indyczy nadziewany 85

czasu aby było miękkie . Ale czego się nie robi dla efektu końcowego, a proszę mi wierzyć warto czekać:) Jako dodatek wybrałam Pieczone ziemniaki i to wszystko. W potrawie jest fasola szparagowa, biała, cebula i pomidory więc dodatkowe przystawki nie muszą być podawane. Ale jeżeli chcemy na bogato, to nie widzę przeszkód. Zapraszam do przepisu:) Składniki udziec indyczy bez kości około(...)ząbki czosnku 1 duży pęczek świeżego tymianku 300g sera owczego lub sera typu feta 1 puszka białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 500 g fasoli szparagowej, świeżej lub mrożonej 4 cebule, obrane, pokrojone na ćwiartki 4 pomidory pokrojone w kostkę kilka łyżek oleju sól, pieprz bawełniana nić do obwiązania mięsa Czosnek przecisnąć do miseczki przez praskę. Tymianek drobno posiekać

gotuj ze mną
Sałatka z soczewicy z kebabem z fasoli 75

ogórek 1 cebula czerwona 1 mała czerwona papryka Pęczek natki pietruszki Dresing 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju Kebaby z fasoli ½ puszki czerwonej fasoli (200 ml) ½ puszki cieciorki (200 ml) 50 ml kaszy jęczmiennej łamanej (1/4 szklanki) Szczypta kuminu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli(...)wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, gotuj około 10 minut. Zdejmij z ognia, przemieszaj widelcem. Krok 2 Przełóż kaszę do misy miksera, dodaj dobrze odsączoną z płynu fasolę i cieciorkę, szczyptę kuminu i po łyżeczce wędzonej papryki, suszonego czosnku i cebuli. Zmiksuj na gładką masę. Posól i popieprz do smaku. Krok 3 Pokrusz płatki na pył. Zwilż dłonie

Niedzielny kucharz
FASOLOWA Z POMIDORAMI Z PUSZKI I KIEŁBASĄ 131

jednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska.  Polecam gorąco!  Składniki: 250 g fasoli ulubionej fasoli (piękny Jaś lub drobnej) 200 g wędzonego boczku 2-3 pętka dobrej kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka biała część z 1 pora 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów(...)sosie własnym 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka majeranek sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Fasolę zalewamy w miseczce wodą, i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). nastepnego dnia wode wylewamy, fasolę zalewamy swieżą wodą, dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa

Walijskie Pichcenie
Pizza z salami i kukurydzą 76

cebula 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Nadzienie: 1 / 2 puszki czerwonej fasoli 1 / 3 puszki kukurydzy 50 g salami 1 / 2 małej czerwonej papryki 1 / 2 małej cebuli 100-150 g żółtego sera (w plastrach lub kostce) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto(...)oleju. Dodać przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek, tymianek, oregano oraz łyżeczkę cukru. Podsmażać, aż sos bardzo zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić do przestygnięcia. Nadzienie: Kukurydzę oraz fasolę odcedzić, przepłukać, zostawić na sitku do odkapania. Salami pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić na cieniutkie piórka. Paprykę umyć, usunąć pestki, pokroić na krótkie paski lub kostkę. Wykonanie Stolnicę

niecodziennikpary
Pyszna i rozgrzewająca ZUPA MEKSYKAŃSKA - szybki pomysł na obiad 173

wywarem jest lepsza) 800 g mięsa mielonego (użyłam z indyka ale może być wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe) 2 papryki czerwone puszka 400 g kukurydzy puszka 400 g fasoli czerwonej puszka 400 g fasoli białej lub pinto około 150 g cebuli około 100 g koncentratu pomidorowego (można dodać pomidory krojone z puszki) papryczka chili pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku(...)Następnie do mięsa dodaję paprykę, czosnek, papryczkę chili, doprawiam solą i smażę jeszcze około 10 minut, na mały ogniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie dodaję wypłukaną i odsączoną kukurydzę, czerwoną fasolę, białą fasolę, wywar, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam i od momentu zagotowania gotuję około 10 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Do gotowej zupy dodaję natkę

Uwaga Babcia Gotuje
Pilaw sezonowy 65

cukrowy i fasolka szparagowa! Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby ten zestaw zmienić... Składniki (3 porcje): 1) Do garnka: - 120-130g przeróznych bobowatych, czyli np. soczewica, ciecierzyca, fasola My użyliśmy 70g suszonej soczewicy i 50g suszonej fasoli mung. Należy jednak pamiętać, że w przypadku używania suszonych, trzeba je noc wcześniej namoczyć (wszystkie soczewice, fasole itp. mogą być moczone(...)Przygotowanie: Wbrew pozorom jest to danie szybkie i proste w przygotowaniu! Warto rozłożyć sobie przygotowanie na 10 minutowe przerwy: 1) Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy nasze soczewice i fasole. Gotujemy przez 10 minut. 2) Kroimy fasolkę szparagową na trzy-cztery części i dodajemy do garnka. Możemy również dodać przyprawy. Gotujemy przez 10 minut. 3) W międzyczasie kroimy cebulę

Roślinożerni urlopowicze
Sałatka jajeczna z czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym 185

przepisem rozpoczynamy rok 2020. Dokładnie 1 stycznia blog obchodził swoje uwaga 10. urodziny! Zima chętnie przygotowuję sałatki z majonezem. Ostatnio zrobiłam jajeczną z czerwona fasolą. Zachęcam do przygotowania! Sałatka jajeczna jest idealna na zbliżający się Karnawał 2020! Sałatka jajeczna z czerwona fasolą i ogórkiem konserwowym / 4 porcje Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 400 g czerwonej fasoli(...)pietruszki 1 cebula 2 duże ogórki konserwowe 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Przekładamy do dużej miski. Czerwona fasolę płuczemy pod bieżącą wodą z zalewy, odcedzamy i dodajemy do jajek. Natkę pietruszki siekamy, dodajemy do reszty składników. Cebulę obieramy i siekamy, dodajemy do pozostałych składników

Moja smaczna kuchnia
Świąteczna kapusta – kuchnia podkarpacka 147

patelni. Kapusta lasowiacka z zasypką Kapusta lasowiacka z zasypką - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku w kawałku 50 g kaszy jęczmiennej 200 g czerwonej fasoli 2 cebule ziele angielskie 4 liście laurowe ½ łyżeczki kminku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Wieczór wcześniej fasolę wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy wodą. Odstawiamy(...)napęcznienia. Na drugi dzień wodę z fasolą solimy (około 1 łyżeczki soli) i gotujemy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Może to potrwać około godziny. W tym czasie w osobnym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 4 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego i wkładamy do niej boczek. Gotujemy go około 15-20 minut na niewielkim ogniu. Na dno dużego

Trzeci talerz