prostu ją sobie ugotować :) Ta klasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana na aromatycznym rosole(...)się spodoba :) Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) Fasolka po bretońsku z kiełbasą. Oto składniki i przyprawy na fasolkę po bretońsku z kiełbasą: około 1 kubek suchej fasoli, namoczyć w zimnej wodzie 1 cebula, posiekana 2 łyżki smalcu ze skwarkami 2 ząbki czosnku, posiekane 400g kiełbasy, pokrojona w kostkę 1-2 łyżki mielonej, czerwonej papryki 1 marchew, pokrojona
Moja Książka KucharskaBłyskawiczna sałatka ze śledzi i fasoli. W oryginale była czerwona fasola, a ja dałam czarną, bo akurat taką miałam. Ogólnie sałatka pożywna i syta. Składniki: 300 g śledzi matias 1 puszka czerwonej (lub czarnej) fasoli 1 por (tylko biała część) 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków konserwowych sól, pieprz majonez, jogurt naturalny Sposób przygotowania(...)Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 60 minut (można i dłużej w zależności od śledzi). Odsączyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę lub cienkie paski. 2. Fasolę odsączyć z zalewy, przelać przegotowaną wodą. 3. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Pora pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem. 4. Wszystko przełożyć do miski, dodać majonezu i jogurtu w proporcjach
Kuchnia domowa Aniczasu aby było miękkie . Ale czego się nie robi dla efektu końcowego, a proszę mi wierzyć warto czekać:) Jako dodatek wybrałam Pieczone ziemniaki i to wszystko. W potrawie jest fasola szparagowa, biała, cebula i pomidory więc dodatkowe przystawki nie muszą być podawane. Ale jeżeli chcemy na bogato, to nie widzę przeszkód. Zapraszam do przepisu:) Składniki udziec indyczy bez kości około(...)ząbki czosnku 1 duży pęczek świeżego tymianku 300g sera owczego lub sera typu feta 1 puszka białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 500 g fasoli szparagowej, świeżej lub mrożonej 4 cebule, obrane, pokrojone na ćwiartki 4 pomidory pokrojone w kostkę kilka łyżek oleju sól, pieprz bawełniana nić do obwiązania mięsa Czosnek przecisnąć do miseczki przez praskę. Tymianek drobno posiekać
gotuj ze mnąogórek 1 cebula czerwona 1 mała czerwona papryka Pęczek natki pietruszki Dresing 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju Kebaby z fasoli ½ puszki czerwonej fasoli (200 ml) ½ puszki cieciorki (200 ml) 50 ml kaszy jęczmiennej łamanej (1/4 szklanki) Szczypta kuminu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli(...)wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, gotuj około 10 minut. Zdejmij z ognia, przemieszaj widelcem. Krok 2 Przełóż kaszę do misy miksera, dodaj dobrze odsączoną z płynu fasolę i cieciorkę, szczyptę kuminu i po łyżeczce wędzonej papryki, suszonego czosnku i cebuli. Zmiksuj na gładką masę. Posól i popieprz do smaku. Krok 3 Pokrusz płatki na pył. Zwilż dłonie
Niedzielny kucharzjednocześnie orzeźwiająca. Takie zupy gotuję zazwyczaj na porządnym kawałku żeberka lub innego wieprzowego mięsa. Tym razem wystarczył boczek i dobra wędzona kiełbaska. Polecam gorąco! Składniki: 250 g fasoli ulubionej fasoli (piękny Jaś lub drobnej) 200 g wędzonego boczku 2-3 pętka dobrej kiełbasy 2 marchewki 1 pietruszka biała część z 1 pora 3-4 ziemniaki 1 puszka pomidorów(...)sosie własnym 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy słodka i ostra papryka majeranek sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Fasolę zalewamy w miseczce wodą, i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). nastepnego dnia wode wylewamy, fasolę zalewamy swieżą wodą, dodajemy sól, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa
Walijskie Pichceniecebula 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Nadzienie: 1 / 2 puszki czerwonej fasoli 1 / 3 puszki kukurydzy 50 g salami 1 / 2 małej czerwonej papryki 1 / 2 małej cebuli 100-150 g żółtego sera (w plastrach lub kostce) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto(...)oleju. Dodać przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek, tymianek, oregano oraz łyżeczkę cukru. Podsmażać, aż sos bardzo zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku, odstawić do przestygnięcia. Nadzienie: Kukurydzę oraz fasolę odcedzić, przepłukać, zostawić na sitku do odkapania. Salami pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić na cieniutkie piórka. Paprykę umyć, usunąć pestki, pokroić na krótkie paski lub kostkę. Wykonanie Stolnicę
niecodziennikparywywarem jest lepsza) 800 g mięsa mielonego (użyłam z indyka ale może być wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe) 2 papryki czerwone puszka 400 g kukurydzy puszka 400 g fasoli czerwonej puszka 400 g fasoli białej lub pinto około 150 g cebuli około 100 g koncentratu pomidorowego (można dodać pomidory krojone z puszki) papryczka chili pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku(...)Następnie do mięsa dodaję paprykę, czosnek, papryczkę chili, doprawiam solą i smażę jeszcze około 10 minut, na mały ogniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie dodaję wypłukaną i odsączoną kukurydzę, czerwoną fasolę, białą fasolę, wywar, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam i od momentu zagotowania gotuję około 10 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Do gotowej zupy dodaję natkę
Uwaga Babcia Gotujecukrowy i fasolka szparagowa! Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby ten zestaw zmienić... Składniki (3 porcje): 1) Do garnka: - 120-130g przeróznych bobowatych, czyli np. soczewica, ciecierzyca, fasola My użyliśmy 70g suszonej soczewicy i 50g suszonej fasoli mung. Należy jednak pamiętać, że w przypadku używania suszonych, trzeba je noc wcześniej namoczyć (wszystkie soczewice, fasole itp. mogą być moczone(...)Przygotowanie: Wbrew pozorom jest to danie szybkie i proste w przygotowaniu! Warto rozłożyć sobie przygotowanie na 10 minutowe przerwy: 1) Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy nasze soczewice i fasole. Gotujemy przez 10 minut. 2) Kroimy fasolkę szparagową na trzy-cztery części i dodajemy do garnka. Możemy również dodać przyprawy. Gotujemy przez 10 minut. 3) W międzyczasie kroimy cebulę
Roślinożerni urlopowiczeprzepisem rozpoczynamy rok 2020. Dokładnie 1 stycznia blog obchodził swoje uwaga 10. urodziny! Zima chętnie przygotowuję sałatki z majonezem. Ostatnio zrobiłam jajeczną z czerwona fasolą. Zachęcam do przygotowania! Sałatka jajeczna jest idealna na zbliżający się Karnawał 2020! Sałatka jajeczna z czerwona fasolą i ogórkiem konserwowym / 4 porcje Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 400 g czerwonej fasoli(...)pietruszki 1 cebula 2 duże ogórki konserwowe 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Przekładamy do dużej miski. Czerwona fasolę płuczemy pod bieżącą wodą z zalewy, odcedzamy i dodajemy do jajek. Natkę pietruszki siekamy, dodajemy do reszty składników. Cebulę obieramy i siekamy, dodajemy do pozostałych składników
Moja smaczna kuchniapatelni. Kapusta lasowiacka z zasypką Kapusta lasowiacka z zasypką - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 300 g wędzonego boczku w kawałku 50 g kaszy jęczmiennej 200 g czerwonej fasoli 2 cebule ziele angielskie 4 liście laurowe ½ łyżeczki kminku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Wieczór wcześniej fasolę wkładamy do głębokiego garnka i zalewamy wodą. Odstawiamy(...)napęcznienia. Na drugi dzień wodę z fasolą solimy (około 1 łyżeczki soli) i gotujemy do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Może to potrwać około godziny. W tym czasie w osobnym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy 4 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego i wkładamy do niej boczek. Gotujemy go około 15-20 minut na niewielkim ogniu. Na dno dużego
Trzeci talerzPodano nam wówczas barszcz ukraiński, który bardzo nam zasmakował. Postanowiłam taką zupę przygotować w domu. Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia, która pochodziła z Ukrainy też dodawała do barszczu fasolę, ale dokładnego przepisu mi nie przekazała. W związku z tym popytałam ciotek w rodzinie i poszperałam w starej książce kucharskiej, gdzie znalazłam przepis na barszcz w takim wydaniu. Trochę(...)Efekt końcowy moim domownikom przypadł do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej fasoli 400 g buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej kapusty 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz
Danka PichciMagda Zapiekanka pasterza w wersji wege to pyszna, sycąca odpowiedź na mięsną wersję tego przepisu. W tej zapiekance znajdziemy kremowy środek, pełen warzyw i sycącej fasoli, a to wszystko zapieczone pod warstwą aromatycznej dyni. Świetny przepis, przepyszny, idealny na obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 500g upieczonej dyni* 3 marchewki 2 łodygi selera 2 cebulę 2 ząbki czosnku 1 cukinia(...)puszka czerwonej fasoli puszka białej, drobnej fasoli puszka pomidorów 250ml bulionu warzywnego płaska łyżeczka suszonego tymianku płaska łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju * Aby przygotować upieczoną dynię, nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy duży arkusz folii aluminiowej. Dynię obieramy i kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Przekładamy je na folię
Smaczna Stronapotrzeba: 200 g wołowiny, 4 skrzydełka, 2 duże marchewki, 1 duża pietruszka, 1/2 dużego selera, 1 cebula, 150 g fasoli Jasiek, 1/4 małej białej kapusty (ok. 300 g), 2 większe ziemniaki, 2 czubate łyżki posiekanej natki selera, 2 czubate łyżki kucharka Wykonanie: Wołowinę i fasolę dajemy do garnka, zalewamy 4 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, dodajemy kucharka(...)ćwierćplasterki, selera pokrojonego w drobną kostkę, kapustę pokrojoną bardzo drobno, natkę selera, całą cebulę i ziemniaki pokrojone w średnią kostkę. Gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka. Smacznego :)) wołowina, skrzydełka, fasola jasiek, biała kapusta
Bułka z Chlebem