fasola - 7342 przepisów (strona:69/490)

Barszcz ukraiński 978

Podano nam wówczas barszcz ukraiński, który bardzo nam zasmakował. Postanowiłam taką zupę przygotować w domu. Pamiętam z dzieciństwa, że moja babcia, która pochodziła z Ukrainy też dodawała do barszczu fasolę, ale dokładnego przepisu mi nie przekazała. W związku z tym popytałam ciotek w rodzinie i poszperałam w starej książce kucharskiej, gdzie znalazłam przepis na barszcz w takim wydaniu. Trochę(...)Efekt końcowy moim domownikom przypadł do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 nieduży por 3 ziemniaki 100 g białej fasoli 400 g buraków czerwonych 1 cebula 1/4 główki włoskiej kapusty 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz

Danka Pichci
Wegetariańska zapiekanka pasterza z purée z dyni 90

Magda Zapiekanka pasterza w wersji wege to pyszna, sycąca odpowiedź na mięsną wersję tego przepisu. W tej zapiekance znajdziemy kremowy środek, pełen warzyw i sycącej fasoli, a to wszystko zapieczone pod warstwą aromatycznej dyni. Świetny przepis, przepyszny, idealny na obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 500g upieczonej dyni* 3 marchewki 2 łodygi selera 2 cebulę 2 ząbki czosnku 1 cukinia(...)puszka czerwonej fasoli puszka białej, drobnej fasoli puszka pomidorów 250ml bulionu warzywnego płaska łyżeczka suszonego tymianku płaska łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju   * Aby przygotować upieczoną dynię, nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy duży arkusz folii aluminiowej. Dynię obieramy i kroimy w 2-centymetrowe kawałki. Przekładamy je na folię

Smaczna Strona
Zupa jarzynowa z fasolą i kapustą 72

potrzeba: 200 g wołowiny, 4 skrzydełka, 2 duże marchewki, 1 duża pietruszka, 1/2 dużego selera, 1 cebula, 150 g fasoli Jasiek, 1/4 małej białej kapusty (ok. 300 g), 2 większe ziemniaki, 2 czubate łyżki posiekanej natki selera, 2 czubate łyżki kucharka   Wykonanie: Wołowinę i fasolę dajemy do garnka, zalewamy 4 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, dodajemy kucharka(...)ćwierćplasterki, selera pokrojonego w drobną kostkę, kapustę pokrojoną bardzo drobno, natkę selera, całą cebulę i ziemniaki pokrojone w średnią kostkę. Gotujemy jeszcze ok. 1 godzinę pod przykryciem, aż fasola będzie miękka. Smacznego :)) wołowina, skrzydełka, fasola jasiek, biała kapusta

Bułka z Chlebem
Fasolka po bretońsku 111

smakuje z chrupiącym świeżym pieczywem, mniam, mniam…. Oczywiście mają znaczenie produkty z jakich ją przygotujemy. Fasolka Jaś musi być sucha u mnie średniej wielkości. Trzeba zacząć od namoczenia fasoli 1 dzień wcześniej, to ważny element. Składniki 500 g fasoli Jaś 300 g boczku surowego wędzonego 400 g kiełbasy myśliwskiej 1 duża cebula 1/2 główki czosnku pomidory w puszce krojone(...)fasolkę wylewamy na sitko, przelewamy wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą ,tyle aby zakryła fasolkę. Dodajemy sól do smaku, ziele, liście i gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę również. Cebulę i czosnek posiekać. Boczek wrzucić na patelnię zrumienić. Jeżeli za mało tłuszczu się wytopi dodać olej. Włożyć kiełbaskę ,zrumienić . Następnie cebulę oraz czosnek

gotuj ze mną
Sałatka makaronowa z ciecierzycą 83

Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na naprawdę smaczną sałatkę makaronową. Sałatka makaronowa jest z ciecierzycą i czerwona fasolą, idealna na weekendy i nie tylko. Sałatka makaronowa z ciecierzycą / 3-4 porcje Składniki: 250 g makaronu świderki 200 g ciecierzycy z puszki 200 g czerwonej fasoli z puszki 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2-4 łyżki majonezu 1 cebula(...)łyżka startego grana padano lub parmezanu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ciecierzycę i fasolę płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy. Cebulę kroimy drobno. Cebulę, cieciorkę i czerwoną fasolę przekładamy do miski. Dodajemy zimny makaron, natkę z pietruszki i majonez. Doprawiamy do smaku, mieszamy. Wkładamy

Moja smaczna kuchnia
Plan posiłków na tydzień – 5 obiadów dla dwojga za 90 zł 68

gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi się na hasło „wegetariańskie hamburgery”, to najwyższy czas zaprzyjaźnić się z nimi, wypróbowując ten przepis. Burgery z boczniaków, kaszy gryczanej i czerwonej fasoli to danie, obok którego(...)meksykańsku, gryczanek i burgerów. Baza była jedna (przesmażona cebula, czosnek, marchew i kasza), do której potem dodawaliśmy tylko różne składniki. Do kaszy po meksykańsku doszedł kurczak, połowa puszki czerwonej fasoli , puszka kukurydzy i groszku. Gryczanki i zrobiliśmy z kaszy i mielonego mięsa. Kasza trafiła wreszcie do usmażonych boczniaków, żeby z drugą połową czerwonej fasoli stworzyć smaczne burgery. Drugim wspólnym składnikiem

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: 5 obiadów za 90 zł 114

gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi się na hasło „wegetariańskie hamburgery”, to najwyższy czas zaprzyjaźnić się z nimi, wypróbowując ten przepis. Burgery z boczniaków, kaszy gryczanej i czerwonej fasoli to danie, obok którego(...)meksykańsku, greczaników i burgerów. Baza była jedna (przesmażona cebula, czosnek, marchew i kasza), do której potem dodawaliśmy tylko różne składniki. Do kaszy po meksykańsku doszedł kurczak, połowa puszki fasoli czerwonej, puszka kukurydzy i groszku. Greczaniki zrobiliśmy z kaszy i mielonego mięsa. Kasza trafiła wreszcie do usmażonych boczniaków, żeby z drugą połową czerwonej fasoli stworzyć smaczne burgery. Drugim wspólnym składnikiem był

Niedzielny kucharz
Barszcz zabielany z wkładką 101

Dzisiaj przepis na podstawową wersję barszczu zabielanego. Można go podawać przecedzony z jajkiem gotowanym na twardo albo na bogato z kawałkami warzyw, ziemniaków lub\i fasolą. U mnie wersja na bogato z julienkami warzyw, ziemniakami i czerwoną fasolą. A Ty? Jaką wersję barszczu lubisz najbardziej? Składniki: 400 g buraków 250 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 2 l wody(...)szklanki zakwasu burakowego 0,5 szklanki śmietanki 18% sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku polskiego dodatkowo: 2 średnie ziemniaki, puszka fasoli czerwonej, świeży koperek, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Wersja bez warzyw i dodatków:  Warzywa obrać, pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie do miękkości. Wywar przecedzić. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą

Mój pomysł na
Burgery z fasoli 130

cyklu: "Mniej mięsa, więcej strączków" - burgery z fasoli. Z sosem pomidorowym - rewelacja :). Wg pomysłu Ewuni.  Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej fasoli 1 szklanka ugotowanej, ciepłej kaszy gryczanej białej (albo jaglanej) 2 marchewki 1 pietruszka mała cebulka ew. 2-3 łyżki pestek dyni (ew. słonecznik, siemię, orzechy) 2-4 łyżki oleju pęczek natki (lub innej dowolnej zieleniny(...)pokroić w kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Natkę posiekać, pestki dyni posiekać (nie za drobno). Cebulę zeszklić na łyżce-dwóch oleju, dodać marchew i pietruszkę oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Fasolę zmiksować razem z pozostałymi warzywami, ale tak, by pozostały grudki, czyli nie na gładko. Do miski wrzucić ciepłą kaszę, fasolę z warzywami i pestkami dyni, natkę i przyprawy. Masę

Rodzinka w kuchni
Barszcz ukraiński 93

zupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść :) Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg  * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki(...)śmietany 30 % * sól, cukier i kwasek cytrynowy * bulion drobiowy albo wieprzowy * koper lub natka z pietruszki Fasolę opłukałam i namoczyłam na noc. Na drugi dzień odlałam wodę z moczenia i przełożyłam fasolę do garnka 5 l.  Jednego buraka starłam na tarce o dużych oczkach a drugiego pokroiłam w większe kawałki. Kapustę pokroiłam (grubość jak po szatkowaniu).  Dodałam ziele

Pieprzyć z Fantazją
Bezmleczne dania i przekąski na Sylwestra 220

rosyjskiej . Tym razem bez marchewki. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Taka sałatka sprawdzi się idealnie na imprezę sylwestrową. Dzięki ziemniakom i jajkom jest ona bardzo pożywna. Sałatka ze smażoną fasolą i rukolą Sałatka ze smażoną fasolą i rukolą to pyszne wegańskie danie na szybko. Jest ona bogata w białko roślinne i bardzo sycąca. Smażony ryż z fasolą i ananasem Smażony(...)ryż z fasolą i ananasem to świetny ciepły posiłek na szybko. Jeśli lubicie lekko orientalne smaki będzie to strzał w dziesiątkę. Przygotowując smażony ryż na imprezę wystarczy wcześniej ugotować i przestudzić ryż. Usmażenie go z dodatkami przed podaniem zajmie tylko kilka minut. Nuggetsy z piekarnika Nuggetsy z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonały posiłek dla małych i dużych. Można

Dieta bez mleka
BROWNIE Z BIAŁEJ FASOLI 64

najlepszych smakołyków. Ciasto bez mąki?  Bez cukru spożywczego? Czy tak się da? OCZYWIŚCIE że tak Sama nazwa może odstraszać "fasolowe" jednak.... niebo w gębie, nawet nie czuć fasoli. Smak pysznego Fit deseru.  Składniki: -fasola biała ugotowana (500 g)/ przed gotowaniem 200 g - kakao ½ szklanki (50 g) - jaja 3 szt. - banan 3 szt. - rodzynki 200 g - proszek do pieczenia(...)łyżeczka - 1 szklanka wody - soda oczyszczona ½ łyżeczki Wykonanie: Namoczoną przez noc fasole gotujemy. ½ Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Blendujemy przestudzoną fasole z bananem jajami i częścią namoczonych rodzynek. Mieszamy kakao z proszkiem do pieczenia i sodą. Do zblendowanej masy dodajemy orzechy, pozostałe rodzynki oraz kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Tacos z krewetkami w tempurze 116

proste i niecodzienne danie inspirowane kuchnią meksykańską, to nie mogliście lepiej trafić. ;) * SKŁADNIKI na 8 tacos (dla 4 osób) Tacos: 8 muszelek do tacos 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy (lub 1 kolba świeżej) 1 dojrzałe awokado mała natka kolendry 1 papryczka chilli 1 limonka 200 g kwaśnej śmietany Krewetki w tempurze: 16 dużych krewetek, najlepiej surowych(...)łap za ogony, zanurzaj w cieście i wrzucaj na olej. Smaż około 2-3 minuty do złotego koloru. Następnie odsącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Tacos Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy (ze świeżej obierz ziarnka i podaj ją na surowo lub zblanszuj). Kolendrę i papryczkę chili grubo posiekaj. Awokado obierz i pokrój w paski. Muszelki do tacos napełnij

Food Square
Zupa toskańska, z fasolą i cukinią czyli Zupowy Wtorek odc.103 251

jednocześnie niezbyt zimowej. Kwestia smaku przyszła mi z pomocą. Znalazłam zupę pachnącą południem Europy, ziołami i pomidorami dojrzewającymi na słońcu. Bajka! oczywiście poniżej wersja by Wiewióra ;) Zupa toskańska, z fasolą i cukinią 2 łyżki oliwy 1 mała cebula 1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach 2 ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego 1 puszka białej fasoli, u mnie szklanka(...)ugotowanej fasoli i ciapki 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku 1 mała cukinia ew. do podania: bazylia i starty parmezan W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Dodjemy marchewkę i smażymy dalsze 5 minut. Dodajemy obrany i starty czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy a nastepnie Wlewamy gorący wywar. Zagotowujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry