smakuje z chrupiącym świeżym pieczywem, mniam, mniam…. Oczywiście mają znaczenie produkty z jakich ją przygotujemy. Fasolka Jaś musi być sucha u mnie średniej wielkości. Trzeba zacząć od namoczenia fasoli 1 dzień wcześniej, to ważny element. Składniki 500 g fasoli Jaś 300 g boczku surowego wędzonego 400 g kiełbasy myśliwskiej 1 duża cebula 1/2 główki czosnku pomidory w puszce krojone(...)fasolkę wylewamy na sitko, przelewamy wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą ,tyle aby zakryła fasolkę. Dodajemy sól do smaku, ziele, liście i gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę również. Cebulę i czosnek posiekać. Boczek wrzucić na patelnię zrumienić. Jeżeli za mało tłuszczu się wytopi dodać olej. Włożyć kiełbaskę ,zrumienić . Następnie cebulę oraz czosnek
gotuj ze mnąZachęcam Was do wypróbowania przepisu na naprawdę smaczną sałatkę makaronową. Sałatka makaronowa jest z ciecierzycą i czerwona fasolą, idealna na weekendy i nie tylko. Sałatka makaronowa z ciecierzycą / 3-4 porcje Składniki: 250 g makaronu świderki 200 g ciecierzycy z puszki 200 g czerwonej fasoli z puszki 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2-4 łyżki majonezu 1 cebula(...)łyżka startego grana padano lub parmezanu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ciecierzycę i fasolę płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy. Cebulę kroimy drobno. Cebulę, cieciorkę i czerwoną fasolę przekładamy do miski. Dodajemy zimny makaron, natkę z pietruszki i majonez. Doprawiamy do smaku, mieszamy. Wkładamy
Moja smaczna kuchniagotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi się na hasło „wegetariańskie hamburgery”, to najwyższy czas zaprzyjaźnić się z nimi, wypróbowując ten przepis. Burgery z boczniaków, kaszy gryczanej i czerwonej fasoli to danie, obok którego(...)meksykańsku, gryczanek i burgerów. Baza była jedna (przesmażona cebula, czosnek, marchew i kasza), do której potem dodawaliśmy tylko różne składniki. Do kaszy po meksykańsku doszedł kurczak, połowa puszki czerwonej fasoli , puszka kukurydzy i groszku. Gryczanki i zrobiliśmy z kaszy i mielonego mięsa. Kasza trafiła wreszcie do usmażonych boczniaków, żeby z drugą połową czerwonej fasoli stworzyć smaczne burgery. Drugim wspólnym składnikiem
Niedzielny kucharzgotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą bazę pysznego spaghetti. Zobacz przepis Wtorek: Burgery z boczniaków, kaszy i fasoli Jeśli ktoś Was krzywi się na hasło „wegetariańskie hamburgery”, to najwyższy czas zaprzyjaźnić się z nimi, wypróbowując ten przepis. Burgery z boczniaków, kaszy gryczanej i czerwonej fasoli to danie, obok którego(...)meksykańsku, greczaników i burgerów. Baza była jedna (przesmażona cebula, czosnek, marchew i kasza), do której potem dodawaliśmy tylko różne składniki. Do kaszy po meksykańsku doszedł kurczak, połowa puszki fasoli czerwonej, puszka kukurydzy i groszku. Greczaniki zrobiliśmy z kaszy i mielonego mięsa. Kasza trafiła wreszcie do usmażonych boczniaków, żeby z drugą połową czerwonej fasoli stworzyć smaczne burgery. Drugim wspólnym składnikiem był
Niedzielny kucharzDzisiaj przepis na podstawową wersję barszczu zabielanego. Można go podawać przecedzony z jajkiem gotowanym na twardo albo na bogato z kawałkami warzyw, ziemniaków lub\i fasolą. U mnie wersja na bogato z julienkami warzyw, ziemniakami i czerwoną fasolą. A Ty? Jaką wersję barszczu lubisz najbardziej? Składniki: 400 g buraków 250 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler) 2 l wody(...)szklanki zakwasu burakowego 0,5 szklanki śmietanki 18% sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki mąki 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku polskiego dodatkowo: 2 średnie ziemniaki, puszka fasoli czerwonej, świeży koperek, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Wersja bez warzyw i dodatków: Warzywa obrać, pokroić w talarki, gotować w osolonej wodzie do miękkości. Wywar przecedzić. Czosnek rozetrzeć z cukrem i solą
Mój pomysł nacyklu: "Mniej mięsa, więcej strączków" - burgery z fasoli. Z sosem pomidorowym - rewelacja :). Wg pomysłu Ewuni. Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej fasoli 1 szklanka ugotowanej, ciepłej kaszy gryczanej białej (albo jaglanej) 2 marchewki 1 pietruszka mała cebulka ew. 2-3 łyżki pestek dyni (ew. słonecznik, siemię, orzechy) 2-4 łyżki oleju pęczek natki (lub innej dowolnej zieleniny(...)pokroić w kosteczkę, czosnek przepuścić przez praskę. Natkę posiekać, pestki dyni posiekać (nie za drobno). Cebulę zeszklić na łyżce-dwóch oleju, dodać marchew i pietruszkę oraz czosnek, chwilę podsmażyć. Fasolę zmiksować razem z pozostałymi warzywami, ale tak, by pozostały grudki, czyli nie na gładko. Do miski wrzucić ciepłą kaszę, fasolę z warzywami i pestkami dyni, natkę i przyprawy. Masę
Rodzinka w kuchnizupa ma to do siebie, że nie mogę jej przestać jeść :) Moje wykonanie barszczu ukraińskiego >>> Składniki: * 2 buraki czerwone ok. 60 dkg * 3/4 szklanki fasoli Jaś * 2 marchewki * 1 pietruszka * 3 spore ziemniaki * 15 - 20 dkg kapusty białej * 10 cm białej części pora * 3 ząbki czosnku * 3 -4 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki(...)śmietany 30 % * sól, cukier i kwasek cytrynowy * bulion drobiowy albo wieprzowy * koper lub natka z pietruszki Fasolę opłukałam i namoczyłam na noc. Na drugi dzień odlałam wodę z moczenia i przełożyłam fasolę do garnka 5 l. Jednego buraka starłam na tarce o dużych oczkach a drugiego pokroiłam w większe kawałki. Kapustę pokroiłam (grubość jak po szatkowaniu). Dodałam ziele
Pieprzyć z Fantazjąrosyjskiej . Tym razem bez marchewki. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Taka sałatka sprawdzi się idealnie na imprezę sylwestrową. Dzięki ziemniakom i jajkom jest ona bardzo pożywna. Sałatka ze smażoną fasolą i rukolą Sałatka ze smażoną fasolą i rukolą to pyszne wegańskie danie na szybko. Jest ona bogata w białko roślinne i bardzo sycąca. Smażony ryż z fasolą i ananasem Smażony(...)ryż z fasolą i ananasem to świetny ciepły posiłek na szybko. Jeśli lubicie lekko orientalne smaki będzie to strzał w dziesiątkę. Przygotowując smażony ryż na imprezę wystarczy wcześniej ugotować i przestudzić ryż. Usmażenie go z dodatkami przed podaniem zajmie tylko kilka minut. Nuggetsy z piekarnika Nuggetsy z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonały posiłek dla małych i dużych. Można
Dieta bez mlekanajlepszych smakołyków. Ciasto bez mąki? Bez cukru spożywczego? Czy tak się da? OCZYWIŚCIE że tak Sama nazwa może odstraszać "fasolowe" jednak.... niebo w gębie, nawet nie czuć fasoli. Smak pysznego Fit deseru. Składniki: -fasola biała ugotowana (500 g)/ przed gotowaniem 200 g - kakao ½ szklanki (50 g) - jaja 3 szt. - banan 3 szt. - rodzynki 200 g - proszek do pieczenia(...)łyżeczka - 1 szklanka wody - soda oczyszczona ½ łyżeczki Wykonanie: Namoczoną przez noc fasole gotujemy. ½ Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Blendujemy przestudzoną fasole z bananem jajami i częścią namoczonych rodzynek. Mieszamy kakao z proszkiem do pieczenia i sodą. Do zblendowanej masy dodajemy orzechy, pozostałe rodzynki oraz kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasproste i niecodzienne danie inspirowane kuchnią meksykańską, to nie mogliście lepiej trafić. ;) * SKŁADNIKI na 8 tacos (dla 4 osób) Tacos: 8 muszelek do tacos 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy (lub 1 kolba świeżej) 1 dojrzałe awokado mała natka kolendry 1 papryczka chilli 1 limonka 200 g kwaśnej śmietany Krewetki w tempurze: 16 dużych krewetek, najlepiej surowych(...)łap za ogony, zanurzaj w cieście i wrzucaj na olej. Smaż około 2-3 minuty do złotego koloru. Następnie odsącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Tacos Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy (ze świeżej obierz ziarnka i podaj ją na surowo lub zblanszuj). Kolendrę i papryczkę chili grubo posiekaj. Awokado obierz i pokrój w paski. Muszelki do tacos napełnij
Food Squarejednocześnie niezbyt zimowej. Kwestia smaku przyszła mi z pomocą. Znalazłam zupę pachnącą południem Europy, ziołami i pomidorami dojrzewającymi na słońcu. Bajka! oczywiście poniżej wersja by Wiewióra ;) Zupa toskańska, z fasolą i cukinią 2 łyżki oliwy 1 mała cebula 1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach 2 ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego 1 puszka białej fasoli, u mnie szklanka(...)ugotowanej fasoli i ciapki 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i majeranku 1 mała cukinia ew. do podania: bazylia i starty parmezan W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę. Dodjemy marchewkę i smażymy dalsze 5 minut. Dodajemy obrany i starty czosnek, mieszamy i chwilę podsmażamy a nastepnie Wlewamy gorący wywar. Zagotowujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórytakże 200 g mięsa z kurczaka lub polędwicy wieprzowej. Pokrój mięso w kostkę i dodaj na patelnię razem z posiekanymi cebulą, czosnkiem i papryką. Piątek - Turecka sałatka z fasoli Piyaz to pochodząca z kuchni tureckiej prosta sałatka z białej fasoli, z dodatkiem pomidorów, cebuli i natki pietruszki. Polecam ją do pieczywa, a żeby było jeszcze bardziej sycąco (choć(...)fasola zdecydowanie jest), możecie do niej dodać jajka ugotowane na twardo. ➤ Kliknij - Przepis na turecką sałatkę z fasoli Sobota - Pieczony pstrąg z pomidorkami koktajlowymi i cytryną W czerwcu miałam okazję przejrzeć kilka magazynów kulinarnych i ponownie zainspirowałam się jednym z nich. Tym razem w wydaniu specjalnym Kuchni - Grill i sałatki znalazłam fajny patent na rybę z pomidorkami i cytryną
Chilli Czosnek i OliwaKLIK . A dziś przedstawiam Wam jedną z moich ulubionych przekąsek imprezowych. Czasami pozwalamy sobie nawet na taki obiad. Nie można się oprzeć tym chrupiącym kukurydzianym chipsom z cheddarem, aromatyczną fasolą i pikantnymi dodatkami :) ok. 300 g chipsów tortilla (dobrej jakości bez chemii w składzie, użyłam vegańskich nachosów z chia, z fioletową kukurydzą i z jarmużem) puszka czarnej fasoli(...)chili szczypiorek, natka pietruszki lub kolendra cząstki limonki Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nachosy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem cheddar. Odsączoną i przepłukaną fasolę mieszamy z sosem barbecue oraz kuminem i kolendrą. Cześc z niej rozgniatamy widelcem. Przekładamy ją na nachosy z serem i zapiekamy aż ser się roztopi. Avocado i pomidora kroimy w kostkę
Mienta blogjesienne chłodne dni, ale mnie naszła na nią tak bardzo ochota, że nie mogłam się powstrzymać i musiałam ją ugotować. A najlepsza jest następnego dnia ;) Składniki: * 400 g fasoli Jaś (użyłam fasoli Jaś od firmy Radix-bis ) * 3 marchewki * 1 korzeń pietruszki * pół korzenia selera * 6-7 niedużych ziemniaków * 400 g kiełbasy podwędzanej * 3 łyżki oleju(...)smaku * 3 łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu ) * 3 ziela angielskie ( użyłam Skworcu ) * 2 liście laurowe (użyłam Skworcu ) * szczypta ostrej papryki (użyłam Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do fasoli (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Fasolę przepłukać wodą, włożyć do garnka, zalać około 3 litrami wody (w trakcie gotowania zupy w razie potrzeby dolać wodę), dodać ziele angielskie i liście laurowe
Zrób to smacznie