fasola - 7342 przepisów (strona:65/490)

Fasola po żmudzku 125

fasoli 2 szklanki śmietany 2-3 marchewki 100 g masła 1 l mleka garść natki pietruszki kminek sól Fasolę namoczyć na noc. Na drugi dzień fasolę przecedzić, dolać mleko i gotować na bardzo wolnym ogniu aż będzie miękka. Marchewkę ugotować osobno. Odlać mleko, dodać masło, starte na tarce marchewki, kminek, sól do smaku i śmietanę. Dusić na wolnym ogniu przez(...)kilka minut. Taką fasolę podawać z mięsem lub kotletami

Gotowanie jest łatwe
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 240

CZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej.  To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa,  z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną.   Spożywany jest w szabat. W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez(...)wołowego mięsa (może być tłustsze) 3-4 szt. ziemniaków 2 szt. cebuli 1 szt. marchewki 250 ml. pomidorów (przecier) 2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak)  250 g. fasoli Piękny Jaś  250 g. ciecierzycy 0,5 l. bulionu wołowego (można więcej gdy gulasz będzie za gęsty) minimum 6 (lub więcej) ząbków czosnku 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela

potrawyregionalne
Fasolka po bretońsku 96

fasoli Jaś 200 g kiełbasy dobrej 200 g boczku wędzonego 1 duża cebula koncentrat pomidorowy ok 3 łyżki 3 łyżki mąki sól pieprz 1 papryczka chili kolendra oregano bazylia łyżeczka cukru natka pietruszki Fasolę namoczyć ok 10 godzin wcześniej. Przepłukać, zalać czystą wodą i ugotować do miękkości. Wody powinno na koniec zostać tyle by fasola nie pływała a byla(...)dodawać soli. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na patelni, przełożyć do garnka, na tym samym tłuszczu wytopionym z wędliny przyrumienić drobno posiekaną cebulę. Dodać do fasoli  razem z tłuszczem.  Gotować ok 15 min. Koncentrat wymieszać z odrobiną wody i z mąką .. Doprawić fasolkę. Posolić i dodać cukier do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Chili con carne 141

będzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to chili! Nie zabraknie dobrej czekolady, fasoli i kminu rzymskiego. Aromat kolendry was uzależni. Pychotki w mig, choć najlepsze na drugi dzień :) A na jesienne wieczory przy lampce wina w sam raz:) Poziom trudności(...)czerwonego półwytrawnego wina ·          półtorej linijki gorzkiej czekolady ·          puszka czerwonej fasoli (400g) ·          1 łyżka sosu Worcestershire  / ˌ wʊs.təʃə / ·          2 puszki pomidorów bez skóry (krojonych lub ewentualnie całych

Bazując na smaku
Rajma Masala 152

ramach dzisiejszego wspólnego gotowania postanowiliśmu przygotować wegetariańskie curry z czerwoną fasolą z jednego przepisu . Curry to nosi nazwę rajma masala - jego głównym składnikiem jest czerwona fasola w pysznym pomidorowym, aromatycznym sosie. Danie to jest niezwykle smaczne i bardzo sycące.  Wraz ze mną rajma masalę przygotowaly  Panna Malwinna i Maggie . Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów(...)gładką pastę. Curry W woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmżyć na nim pastę cebulową. Następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut, dodać fasolę i dusić przez kolejne kilka-kilkanaści minut. Podawać natychmiast z chlebkiem nan. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 134

brzoskwinia? Też by tutaj pasowała :) Zachęcam więc do zabawy w kuchni tym, na co akurat jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora(...)mielonego (wołowego lub wieprzowego) 1 średnia cebula 1 lub 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki (pokrojonej w talarki) 200 g miąższu dyni (pokrojonego w kostkę) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 3 średnie pomidory bez skórki 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) sól, pieprz do smaku do podania: zmiksowana ugotowana kasza jaglana lub jakakolwiek inna kasza (np. gryczana, jęczmienna) Przygotowanie

bistro mama
Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą 99

Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz świeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej(...)ędzonego boczku 1 p ę tko kiełbasy duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa mąki, soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Fasolę namaczamy w wodzie przez całą noc. Na następny dzień będzie fasola miękka. Gotujemy w wodzie, w której się moczyła. Kapust ę kroimy, zalewamy litrem wywaru i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś

Smaczne Potrawy
Sałatka z quinoa, pomidorami i kukurydzą 153

Wegetariańska, wegańska, bezglutenowa sałatka z komosą ryżową, pomidorami, białą fasolą, kukurydzą i bazylią.  Składniki: 1 szklanka suchej quinoa 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli białej 1/2 cebuli 2 pomidory lub około 8 szt pomidorków koktajlowych garść liści bazylii 1/4 szklanki oliwy 1/4 octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz do smaku 1. Ouinoa opłukać, zalać 1,5 szklanki wody(...)dodać szczyptę soli i 1 łyżeczkę oliwy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż wchłonie całą wodę.  2. W tym czasie odsączyć kukurydzę i białą fasolę. Pomidory pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Bazylię porwać.  3. Przygotować winegret. W miseczce wymieszać oliwę z octem balsamicznym, dodać musztardę. Doprawić solą i pieprzem. 4. Do miski

Moja Galeria Smaku
Fasolowe babeczki z kremem szpinakowym i owocami 144

Czytając nazwę przepisu można się pomylić i pomyśleć, że to wytrawne babeczki. Nic bardziej mylnego :) Chociaż ich głównym składnikiem jest fasola, krem zawiera szpinak a w dodatku całość jest bez cukru to jak najbardziej jest to słodki deser :) Babeczki są bardzo delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Świetnie komponują się z owocowym kremem który dzięki szpinakowi ma piękny, intensywny kolor(...)Pysznie i co najważniejsze zdrowo więc nie ma co się zastanawiać nad przygotowaniem nawet gdy jesteście na diecie. Taki deser jest bogatym źródłem błonnika i witamin. Polecam :) 150 g fasoli Piękny Jaś Karłowy Kupiec 1 dojrzały banan (najlepiej z czarną skórką, wtedy będzie słodszy) 1 łyżka miodu 2 małe jajka 50 ml maślanki 30 g mąki gryczanej łyżeczka cynamonu

Mienta blog
buraczane kotlety z fasoli (wegańskie i bezglutenowe) 180

ankiecie którą jakiś czas przeprowadzałam na blogu dużo osób wyraziło ochotę na większą liczbę przepisów obiadowych. Dzisiaj proponuję Wam kolety z białej fasoli w buraczanej wersji. Uwielbiam wszystkie wege kotlety z warzyw! Są nie zastąpione, bo można je zrobić z 80% warzyw, zawsze w innych kombinacjach smakowych itp., więc nie mają prawa się znudzić :) Poza tym są zdrowe i sycące(...)kocham tę wersję!♥). Ja zazwyczaj piekę kotlety w piekarniku, możecie upiec je tak jak ja lub jeśli wolicie - usmażyć, wybór należy do Was. WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE BURACZANE KOTLETY Z FASOLI przepis autorski // 3 średnie kotlety ~puszka - 220g białej fasoli (lub tyle samo ugotowanej "własnoręcznie") ~80g tartych buraczków BIO Primavika ~2 łyżki mąki gryczanej ~łyżka mąki ziemniaczanej ~2 łyżki posiekanej natki

chili & sugar
Muffiniki czekoladowe czyli mój pierwszy wypiek z fasoli 127

mój pierwszy wypiek z użyciem fasoli, hmmm pewnie każdy kto zabierał się za to pierwszy raz miał wątpliwości jak to wyjdzie, zostałam zainspirowana licznymi fasolowymi wypiekami znajdującymi się na blogu Dietetycznie Siostro . Muszę przyznać nie spodziewałam się, że wyjdą tak dobre! nie czuje się fasoli, nawet w surowym cieście, które oczywiście z ciekawości musiałam spróbować;) dziś mój dzień będzie oparty(...)zależało, hmmm nie ta to inna. oby... Składniki (8 miffinek): 3 jajka 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżeczka cynamonu 1 spora łyżka odtłuszczonego kakao 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu zostało około 240g) 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego ksykitol/stewia lub inna substancja słodząca np. miód wg. smaku

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Muffinki cynamonowe z fasoli 159

Teraz się dopiero zaczną moje eksperymenty z fasolą w słodkich wypiekach, po tym jak zrobiłam czekoladowe muffinki jestem tak zachwycona rezultatem, że nie będę mogła się oprzeć przed kolejnymi eksperymentami ;) Składniki (8-9 muffinek): 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec(...)łyżki płatków owsianych firmy Kupiec puszka białej fasoli (po odsączeniu około 240g) 4 łyżeczki stewii garść rodzynek Sposób przygotowania (9 babeczek): Fasolę przepłukujemy kilka razy, a następnie pozostawiamy na około 20 minut w wodzie wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy wylewamy ciasto

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Fasola z tofu plus wycieczka po Poznaniu ;) 133

jadłam PRZEPYSZNE tagliatelle salmone, BOMBA :)  Podaję kolejny przepis z wykorzystaniem cudnego tofu, tym razem wędzonego firmy Polsoja  <3 Składniki: opakowanie wędzonego tofu firmy Polsoja opakowanie mrożonej fasoli szparagowej około 2 łyżek sezamu łyżka miodu łyżka octu balsamicznego łyżeczka (+odrobina do smażenia tofu) oleju ryżowego firmy Oleofarm łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Fasolę gotujemy(...)suchej teflonowej patelni, odstawiamy na bok na (innej) rozgrzanej teflonowej patelni (lekko skropionej olejem) smażymy pokrojone w kostkę tofu, aż ładnie opiecze się z każdej ze stron dodajemy fasolę, chwilę smażymy mieszając mieszamy miód, ocet, olej, sos sojowy i dodajemy do fasoli i tofu smażymy z minutę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem przekładamy a talerz/miskę gdzie posypujemy gotowe

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wieprzowina z małżami i fasolą w cydrze 167

Kolejna pyszna propozycja z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Tym razem danie główne - duszona łopatka wieprzowa z fasolą i małżami, a wszystko to podane z aromatycznym bulionie z dodatkiem cydru. Z początku obawiałam się tak niecodziennego połączenia składników, jednak danie okazało się rewelacyjne! Jeżeli chodzi o samą czynność jedzenia, polecam łyżkę i ręce :) Ewentualne nadwyżki mięsa możemy(...)jabłko, obrane, wydrążone 2 liście laurowe 1 gałązka tymianku mały pęczek pietruszki 5 ziaren pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżki cukru brązowego 500 g małży, wyszorowanych 130 g fasoli z puszki, odcedzonej i przepłukanej CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wkładamy mięso

My Culinary Art
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 135

pomidorów cieszył się ogromnym uznaniem. Dlatego też postanowiłem przygotować podobne danie w klasycznej domowej odsłonie - z pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosem oraz różową sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. ;) Pulpety   z kaszy jaglanej (dla 4-6 osób) : 1 szklanka kaszy jaglanej 1 mała cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane(...)żądanej konsystencji. Gotowe pulpety polewaj sosem przed podaniem . (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć). * Opcjonalnie. Płatki drożdżowe nadają świetny serowy posmak. Różowa sałatka z buraczków i fasoli: 3-4 upieczone buraki 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka różowego

Food Square