kawałki (podobnie jak maltagliati ). W najbardziej pierwotnej wersji jedzony był okraszony lardo z dodatkiem ziół. U mnie na stole zagościła wersja nieco bogatsza, z sugo finto , kiełbaską salsiccia i fasolą. Składniki (na 2-3 porcje 👱👱👱): 1. Makaron 180g mąki (najlepiej włoskiej "00") 100g ugotowanej i wystudzonej polenty trochę letniej wody - tyle ile będzie potrzeba do zagniecenia ciasta szczypta soli(...)średniej wielkości marchewka 1 niezbyt duża cebula 1 łodyga selera naciowego 1 puszka pulpy pomidorowej 2 kiełbaski salsiccia (ok. 200g) kawałek lardo puszka fasoli białe, wytrawne wino 1-2 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Makaron polentę rozdrabniamy, dodajemy mąkę, sól i wodę i zagniatamy ścisłe, niezbyt twarde ciasto; wyrobione ciasto zawijamy w folię i odkładamy
Pasta Po PolskuNaleśniki po meksykańsku , czyli naleśniki przygotowane z dużą ilością składników charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej. Do składników tych zalicza się czerwona fasola, kukurydza, limonka, chili oraz mięso mielone. Zapewniam Was, iż te naleśniki są bardzo smaczne i nie będziecie w stanie oderwać się od nich. Porcja z przepisu poniżej wystarczyła mi na trzy obiady dla dwóch osób, z tym że mąż(...)łyżeczka soli 1 jajko “L” 1 łyżeczka cukru olej do smażenia Farsz naleśnikowy: 40 dkg mięsa mielonego wołowego 15 dkg cebuli 2 duże ząbki czosnku 24 dkg fasoli czerwonej w puszce (puszka 40 dkg) 28,5 dkg kukurydzy w puszce (puszka 34 dkg) 2 łyżki oleju 45 dkg pomidorów 5 dkg sera żółtego 1 łyżeczka słodkiej papryki
MeCooksSałatka z czerwoną fasolą to wspaniała propozycja na szybki obiad lub kolację. Przygotowując taką sałatkę nie tylko zaspokajamy głód, ale także dostarczamy cennych wartości odżywczych. Składniki puszka fasoli czerwonej puszka groszku zielonego 1 por 1 jabłko ser żółty ząbek czosnku majonez sól pieprz Przygotowanie Fasole i groszek odsączyć z zalewy, por drobno posiekać. Jabłko i ser żółty zetrzeć na tarce(...)czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko razem wymieszać, dodać majonez i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Autor przepisu: Kasia Artykuł Sałatka z czerwonej fasoli pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyKniażyc wyróżnia się tym, że zawiera dwa takie składniki i to w nietypowym zestawieniu. Zupa przyrządzana jest na kurzych skrzydełkach i warzywach, ale jej główne składniki to gotowana fasola „jaś” oraz kluski z lanego ciasta. To dość nietypowe, ale smaczne zestawienie, które nadaje zupie specyficzny smak i sprawia, że jest ona sycąca. Zachęcam do wypróbowania przepisu Pani Iwony Maciołek, który(...)pochodzi z lokalnej publikacji pt. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne LGD „Ziemia Przemyska”. Zupa fasolowa z lanym ciastem – kuchnia podkarpacka Składniki: 300 g fasoli białej ,,jaś” 4 skrzydełka drobiowe 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, kawałek pora, 1 mała cebula) sól, pieprz Lane Ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól Zasmażka
Trzeci talerznieco bardziej skomplikowana, ponieważ zupa zakwaszana jest kwasem z kapusty kiszonej lub z kiszonych ogórków, a nie kwasem buraczanym. W dodatku treść zupie nadają nie tyle buraczki, co ugotowana fasola i ziemniaki. Smaki wzbogacają suszone grzyby, włoska kapusta, świeży koperek i czosnek. Kwas antonicki podbijany jest śmietaną i przecierem pomidorowym. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Antonikach(...)wydanej przez Powiat Lubaczowski. Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 l wywaru z wędzonych kości 4 średnie buraki ćwikłowe 2-3 ziemniaki 2 marchewki 1 kawałek selera 1 garść fasoli Jaś 200 g kapusty włoskiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka suszonych grzybów 1/2 szklanki kwasy z kiszonej kapusty (lub z kiszonych ogórków) 4 łyżki śmietany 2 łyżki mąki pszennej
Trzeci talerzPrzepis na chili con carne w wersji odchudzonej z mielonym mięsem z indyka, kolorową fasolą i papryczką chili. Przepyszne danie idealne wprost po przygotowaniu, wyśmienite również odgrzane. Chili con carne to jednogarnkowe danie z kuchni meksykańsko-teksańskiej, przygotowywane na bazie czerwonego mięsa (wołowiny lub/i wieprzowiny) z dodatkiem pomidorów i obowiązkowo ostrej papryczki chili. Ja w moim przepisie zamiast wołowiny użyłam(...)mielonego mięsa z indyka, dzięki czemu moje danie jest lżejsze. Dobrze doprawiłam przyprawami i dodałam dwa rodzaje fasoli – białą i czerwoną (taki trochę polski akcent ). Świetnie to wygląda, a jeszcze lepiej smakuje! Przepis przygotowałam w ramach kampanii Dłuższe życie z cukrzycą , pozostałe filmy z tego cyklu znajdziecie na moim YT w serii Zdrowiej jesz, dłużej żyjesz . Jestem przekonana
Dietologsobą do pracy. Ma aż ponad 30g białka w porcji więc nasyci nas na długo. Bardzo polecam, to jedna z moich ulubionych Oto sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą. Jestem pewna, że jeśli spróbujecie ją choć raz, to na zawsze zagości w Waszej kuchni. Składniki (2 porcje): tuńczyk w sosie własnym (konserwowy), 180g po odsączeniu, 200g czerwonej fasoli z puszki(...)masa netto), 4 ogórki konserwowe, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 białej cebuli, 150g jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw fasolę przepłucz na sitku, a tuńczyka odsącz. Następnie cebulkę i szczypiorek posiekaj, a ogórki pokrój w kostkę. Później wszystkie składniki wrzuć do naczynia, dodaj majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wymieszaj. Smacznego! A jak jest
Natka Pietruszkiprostu ją sobie ugotować :) Ta klasyczna fasolka po bretońsku z kiełbasą jest szybka w przygotowaniu i ma najlepszy smak. W moim przepisie używam suchej fasoli, którą przed gotowaniem moczę całą noc w zimnej wodzie - opcjonalnie można użyć fasoli z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Najlepsza fasolka po bretońsku to ta ugotowana na aromatycznym rosole(...)się spodoba :) Korzystaj z przepisu i ulepszaj go koniecznie :) Fasolka po bretońsku z kiełbasą. Oto składniki i przyprawy na fasolkę po bretońsku z kiełbasą: około 1 kubek suchej fasoli, namoczyć w zimnej wodzie 1 cebula, posiekana 2 łyżki smalcu ze skwarkami 2 ząbki czosnku, posiekane 400g kiełbasy, pokrojona w kostkę 1-2 łyżki mielonej, czerwonej papryki 1 marchew, pokrojona
Moja Książka KucharskaDomowy pasztet bez mięsa, ale za to kaszą, włoszczyzną, fasolą i cebulą jest pyszny, zdrowy i wegański. Zawsze kiedy robię bulion na zupę, zostają mi warzywa, z którymi nie wiadomo co zrobić, a szkoda wyrzucać. Najczęściej powstaje wtedy jakiś pyszny pasztet albo sałatka jarzynowa. Taki pasztet świetnie smakuje na kanapkach w towarzystwie pomidora czy kiszonego ogórka. Składniki na domowy pasztet(...)może też być jęczmienna perłowa, a w wersji bezglutenowej jaglana czy gryczana) 400 g warzyw z rosołu (u mnie 4 marchewki, pietruszka i ćwiartka selera) 400 g cebuli puszka fasoli czerwonej 50 g suszonych pomidorów 60 ml oleju rzepakowego 100 g płatków owsianych sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony Przygotowanie Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można ją nawet
e-PrzepisyKulinarneBłyskawiczna sałatka ze śledzi i fasoli. W oryginale była czerwona fasola, a ja dałam czarną, bo akurat taką miałam. Ogólnie sałatka pożywna i syta. Składniki: 300 g śledzi matias 1 puszka czerwonej (lub czarnej) fasoli 1 por (tylko biała część) 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków konserwowych sól, pieprz majonez, jogurt naturalny Sposób przygotowania(...)Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 60 minut (można i dłużej w zależności od śledzi). Odsączyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę lub cienkie paski. 2. Fasolę odsączyć z zalewy, przelać przegotowaną wodą. 3. Ogórki i jajka pokroić w kostkę. Pora pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem. 4. Wszystko przełożyć do miski, dodać majonezu i jogurtu w proporcjach
Kuchnia domowa Aniczasu aby było miękkie . Ale czego się nie robi dla efektu końcowego, a proszę mi wierzyć warto czekać:) Jako dodatek wybrałam Pieczone ziemniaki i to wszystko. W potrawie jest fasola szparagowa, biała, cebula i pomidory więc dodatkowe przystawki nie muszą być podawane. Ale jeżeli chcemy na bogato, to nie widzę przeszkód. Zapraszam do przepisu:) Składniki udziec indyczy bez kości około(...)ząbki czosnku 1 duży pęczek świeżego tymianku 300g sera owczego lub sera typu feta 1 puszka białej fasoli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 500 g fasoli szparagowej, świeżej lub mrożonej 4 cebule, obrane, pokrojone na ćwiartki 4 pomidory pokrojone w kostkę kilka łyżek oleju sól, pieprz bawełniana nić do obwiązania mięsa Czosnek przecisnąć do miseczki przez praskę. Tymianek drobno posiekać
gotuj ze mnąogórek 1 cebula czerwona 1 mała czerwona papryka Pęczek natki pietruszki Dresing 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oleju Kebaby z fasoli ½ puszki czerwonej fasoli (200 ml) ½ puszki cieciorki (200 ml) 50 ml kaszy jęczmiennej łamanej (1/4 szklanki) Szczypta kuminu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli(...)wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, gotuj około 10 minut. Zdejmij z ognia, przemieszaj widelcem. Krok 2 Przełóż kaszę do misy miksera, dodaj dobrze odsączoną z płynu fasolę i cieciorkę, szczyptę kuminu i po łyżeczce wędzonej papryki, suszonego czosnku i cebuli. Zmiksuj na gładką masę. Posól i popieprz do smaku. Krok 3 Pokrusz płatki na pył. Zwilż dłonie
Niedzielny kucharz