połączenie gorzkiego kakao i czerwonej fasoli jest jadalne? Oczywiście, że tak! Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania ciasta czekoladowego z czerwoną fasolą. Wbrew pozorom ciasto wyszło puszyste, miękkie i wilgotne. Jestem pewna, że nikt nie wyczuje, że w cieście znajduje się czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni. Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto(...)puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny polewa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 czubata łyżka masła migdały w płatkach do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą
Ugotowaćfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis na około 10 babeczek. Składniki: Ciasto: 1 puszka białej fasoli ( 250g) 4 jajka 20g górskiego kakao 30-35g stewii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wierzch: [ 2 wersje] 1) Tabliczkę czekolady z 70% zawartością kakao rozpuszczamy(...)Około 200g twarogu, który najpierw blendujemy, następnie dodajemy kilka łyżek mleka [ w zależności od gęstości sera], 2 płaskie łyżki stewii, ubijamy do uzyskania konsystencji kremu. Wykonanie: Fasolę wysypujemy na durszlak, płuczemy kilkakrotnie po bieżącą wodą, gdy spłynie cały płyn przekładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek, które dodajemy do fasoli, dosypujemy kakao. Wszystko blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Kolejna propozycja dla wegetarian, ale nie tylko, także dla lubiących kuchnię z warzywami. Można przygotować wcześniej. Składniki 250 g suszonej czerwonej fasoli listek laurowy sól 1 czerwona cebula ząbek czosnku 1 kg dojrzałych pomidorów puszka krojonych pomidorów po 1 dużej czerwonej i zielonej papryce 2 łyżki oliwy z oliwek zielony strąk chili łyżeczka listków tymianku pieprz 100 g czarnych oliwek(...)awokado Przygotowanie Fasolę przez noc moczyłem w wodzie. Następnego dnia podgotowałem 5 minut, zdjąłem z ognia i odstawiłem na godzinę , aby ziarno napęczniało. Fasolę wraz z listkiem laurowym gotowałem w tej samej wodzie, w której się moczyła, około 20 minut. Dodałem sól , gotowałem dalej, aż była miękka. Osączyłem z wody. W tym samym czasie drobno posiekałem cebulę i czosnek
R'n'G KitchenPrzepis na wegański smalec z fasoli podbił blogosferę, a zwłaszcza jej wegetariańską i wegańską część. W końcu i ja zdecydowałam się go wypróbować. Długo wachałam się nad tym, od której wersji zacząć i ostatecznie wybrałam tę z dodatkiem jabłka oraz majeranku. Powiem tak, już po pierwszym kęsie zrozumiałam dlaczego ta pasta jest tak popularna. Jest po prostu boska! Przepis pochodzi(...)strony . Nieznacznie go zmodyfikowałam, m. in. poprzez dodanie czosnku, który jeszcze podbił smak pasty. Polecam! SKŁADNIKI 1 puszka białej fasoli (ok. 1 szklanki ) 1 kwaśne jabłko 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sos worchestershire pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę
DefinicjaSmakuwielu ich obywateli mieszkających w naszym kraju. Osobiście nie spotkaliśmy się z restauracją kubańską, choć zapewne istnieją takowe w naszych miastach. Nasze danie to prosta wersja ryżu z czarną fasolą, trochę odświeżona przez nas. Potrawa ta, to klasyczne danie jedzone często i chętnie na Kubie. Z naszych informacji jest wiele odmian tego ryżu w zależności od tego, w jakim rejonie(...)różnych miejscach. Ale żeby Was nie zanudzać przejdźmy do przepisu. Zaczynamy od zdjęć, a poniżej jak zwykle przepis :) Arroz congri - kubańska potrawa z ryżu z dodatkiem fasoli (3-4 osoby) Składniki arroz congri: 1 puszka czarnej fasoli 2/3 szklanki ryżu basmati 1/2 papryki słodkiej np. żółtej 1 średnia cebula 250 ml passaty 2 ząbki czosnku świeża kolendra papryczka
vegetanieSmaczna, prawdziwie grzybowa zupa z dodatkiem fasoli. Idealna na rozpoczynający się sezon grzybowy. Zupa jest bardzo gęsta, można dodać do niej szklankę wody. Składniki: 30 dag fasoli 25 dag świeżych grzybów 1 cebula ½ szklanki śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę namoczyć, następnie ugotować w osolonej wodzie, w międzyczasie ugotować również pokrojone(...)grzyby w małej ilości wody z solą (nie odcedzać). Cebulę przysmażyć na maśle i połączyć z grzybami i fasolą. Śmietanę wymieszać z mąką odrobiną gorącego sosu z grzybów, dodać do potrawy, zagotować i przyprawić do smaku. Podawać z pieczywem lub ziemniakami
Tradycyjna KuchniaPomysł zrobienia tej sałatki zrodził się po tym jak zauważyłam w lodówce słoik z resztką własnoręcznie zrobionych, śledzi w oleju, które, zostały z Wigilii i puszkę fasoli, której zbliżał się termin przydatności do spożycia. Dorzuciłam do tego kiszone ogórki ze spiżarni i wyszła całkiem smaczna sałatka. Przepis dodaję do akcji Ag Pe - Tylna ścianka Sałatka(...)śledziowa z czerwoną fasolą (przepis własny) Składniki dla 4 osób: 1 puszka czerwonej fasoli „Kidney” w zalewie 3 flety śledziowe w oleju 1 cebula* 3 ogórki kiszone 1 łyżka oliwy Fasolę wyrzucić z puszki na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. Filety śledziowe, ogórki kiszone i cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć wszystkie składniki do salaterki połać
Wiem co jemcoraz więcej osób! Są zdrowe, smaczne i można z nich wyczarować na prawdę...wszystko. Nie ma też co ograniczać się jedynie do potraw wytrawnych, bo nie zaprzeczajmy ale wszelkie fasole raczej kojarzą się nam z obiadem, a nie deserem. A okazuje się, że warzywa strączkowe na słodko smakują cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy , krem(...)Nutella z ciecierzycy... Gdyby kiedyś ktoś opowiadał mi o cieście z fasoli, czy czekoladowym kremie z ciecierzycy pomyślałabym, że jest po prostu dziwny, a te potrawy muszą być niesamowicie ohydne. Wtedy zaczęłam sama eksperymentować, a w końcu skusiłam się na spróbowanie strączków w słodkiej wersji. Okazuje się, że pod wpływem dodatków tracą swój swoisty smak i stają się świetną bazą
chili & sugarWschodniej zupa. W Polsce pojawiła się już w XVI wieku. Oto moja wersja zupy z czerwonych buraków. Składniki 3 buraki 1 ziemniak 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli sól ziołowa pieprz 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 4 łyżki jogurtu naturalnego Buraki i ziemniaka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę odcedzamy na sicie z zalewy i płuczemy zimną(...)wodą. Kilka sztuk fasoli odkładamy na później do ozdobienia. Wszystkie warzywa wrzucamy do bulionu warzywnego i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ok. 30-40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Całość blendujemy i doprawiamy solą ziołową, pieprzem i octem balsamicznym. Nakładamy do miseczek i ozdabiamy kleksem z jogurty naturalnego i kilkoma fasolami
My Chcemy Jeśćktórych chcę Wam napisać. Praca z tą wyciskarką, to była prawdziwa przyjemność, nawet rozbieranie jej co chwila i mycie mnie nie zniechęcało :) Na pierwszy ogień poszła najprostsza pasta z fasoli i pieczarek. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej białej fasoli, - ok 300 g pieczarek, - 1 cebula, - olej do smażenia, - natka pietruszki, szczypiorek, - sól, pieprz, pieprz ziołowy. Wykonanie: Przecisnąć pieczarki i cebulę przez(...)wyciskarkę z założonym wkładem pełnym do mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając tego samego wkładu (bez mycia oczywiście) przecisnąć fasolę, dodać ją do smażących się pieczarek, chwilę razem podgrzewając je na patelni, przyprawić do smaku, dodać pokrojony drobno szczypior i natkę pietruszki. Dobrze wymieszać, wyjąć pastę z patelni, pozostawić do ostygnięcia. W ten sposób w kilka
Co na wege obiad?jest, przygotowany wczoraj co prawda, aczkolwiek nikt nie zgłasza sprzeciwu, bowiem jest to jedno z tych dań, które jest tym smaczniejsze im dłużej stoi bądź też im częściej podgrzewane. Fasola z kiełbasą bo o niej tu mowa jest właśnie taką propozycją, którą możecie przygotować dzień (bywa że nawet dwa dni) wcześniej, jako koło ratunkowe na zabiegany, pełen wrażeń dzień(...)którym sami nie wiecie co ze sobą zrobić. Składniki 2 szkl. fasoli Jaś 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por 30 dag kiełbasy mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1,5 łyżki mąki majeranek papryka słodka mielona pieprz, sól Sposób Warzywa pokroić w kostkę, pora w półtalarki. Namoczoną fasolę (12 godz.) gotować w osolonej
Kuchenne aromatysię, że odkąd został zmuszony przejść weganizm (zaraz tam zmuszony, miał wybór albo weganizm albo gotujesz sobie sam )jest ciągle głodny, zrobiłam mu więc typowe męskie żarcie- wegańską wersję fasoli po bretońsku. Jak typowy facet zasnął po jedzeniu- czyli nareszcie się nasycił. Składniki na 4 porcje: 400 g suchej fasoli (moczyć przez 24 h po czym ugotować) 4 białe kiełbasy(...)liście laurowe, sos sojowy Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć (w garnku) aż się zeszkli i lekko przyrumieni, dodać przyprawy, przecier pomidorowy i koncentrat, smażyć około 5 minut. Dodać fasolę i dusić pod przykryciem około 30 minut. Na oddzielnej patelni podsmażyć kiełbasę i dodać do już gotowej fasoli. Smacznego
greenscarfWasz szczególnie obciążać długim pobytem w kuchni, bo jak wiadomo piątek to weekendu początek. Dlaczego zatem tracić czas na gotowanie? Dlatego dzisiaj prosta domowa wersja barszczu po ukraińsku z fasolą. To jedna z naszych ulubionych zup, a Wy jakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :) Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie(...)ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa) 1 kostka dobrego bulionu warzywnego, bez tłuszczy utwardzonych ! oliwa z oliwek cytryna jogurt naturalny majeranek, pieprz, słodka papryka, sos sojowy W garnku wielkości ok. 3 litrów nastawiamy
vegetaniestyl meksykański. Wyszło wspaniale ! Szczególnie w połączeniu z domowym guacamole. Zobaczcie prezentację i zapoznajcie się z przepisem. Krokiety w meksykańskim stylu z guacamole. Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 4 gotowane jajka 1/3 puszki kukurydzy 1/4 opakowania kiełków lucerny. tymianek, ostra papryka, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od przepłukania czerwonej fasoli. W miseczce rozgniatamy ją widelcem(...)powstała masa. Nie rozgniatajcie jej zbyt mocno, bo ważne jest, aby pozostały kawałki fasoli. Farsz będzie lepszy teksturowo. Paprykę i jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fasoli. Na koniec dodajemy kukurydzę i kiełki. Wszystko mieszamy razem i doprawiamy przyprawami. Farsz mamy gotowy. Nadziewamy wcześniej przygotowane naleśniki. Obtaczamy w bułce i w jajku. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy
vegetanienaleśnikowe zrobione z mąki kukurydzianej jest delikatne a w połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie. Naleśniki po meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/2 szklani mąki pszennej, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, sól, pieprz, łyżeczka ostrej(...)stron na złoty kolor. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dodajemy mięso mielone, solimy oraz pieprzymy i smażymy do miękkości. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Fasolę czerwoną dodatkowo płuczemy wodą. Pomidory wraz z zalewą, kukurydzę, fasolę dodajemy do mięsa i dusimy pod przykryciem do uzyskania miękkości pomidorów. Tarkujemy na dużych oczkach tarki ogórka
paapilotkaa