chleba razowego ze smalcem i ogórkiem. Samo robienie tradycyjnego smalcu jest zbyt czasochłonne dla mnie więc gdy mam ochotę na to smarowidło do kanapek, robię na szybko smalec z fasoli. Składniki: puszka białej fasoli cebula 3 ząbki czosnku 1 kwaśne jabłko sól, pieprz, majeranek Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę przełóż je na na rozgrzaną patelnię(...)grubych oczkach dodaj na patelnię do cebuli i czosnku smaż wszystko na małym ogniu, aż cebulka ładnie się zrumieni dodaj sól, pieprz i dużo majeranku odsączoną i przepłukaną fasolę zblenduj na gładką masę dodaj masy fasolowej dodaj podsmażone składniki i wszystko razem wymieszaj smalec jest gotowy Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujedosłownie pożarliśmy ją w mgnieniu oka. Jest to drugie podejście do tego przepisu… Do przygototwania sałatki potrzebujemy: 400 g fasolki szapragowej (może być żółta lub zielona) 1 puszki fasoli czerwonej kilka suszonych pomidorów (najlepiej takich bez tłuszczu) 1 – 2 czerwone cebule odrobina suszonego lubczyku 2 małe ząbki czosnku 3- 4 łyżki oleju lnianego sól, pieprz ziołowy 1 łyżeczka(...)octu balsamicznego Fasolkę oczyśćcie i ugotujcie do miękkości (ja wody już nie soliłam). W tym czasie opłuczcie czerwoną fasolę, pokrójcie cebulę, natkę pietruszki oraz suszone pomidory. Przygotujcie sos: olej lniany, ocet balsamiczny wymieszajcie wraz przyprawami, ziołomi. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek Odstawcie na chwilę na bok do przygryzienia. Gdy będzie miękka to przelejcie ją zimną wodą i odcedzcie. Sałatkę możecie
Szybko Tanio SmaczniePotrawa z mięsa wołowego, czerwonej papryki, fasoli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie jest intensywne w smaku i niesamowicie smaczne, a odgrzane na drugi dzień jest jeszcze lepsze. Chili con carne podaje się z ryżem lub plackam i tortilli i guacamole. Pochodzenie tej potrawy jest kwestią sporną. Jedni uważają, że jest to potrawa kuchni amerykańskiej a inni, że meksykańskiej(...)przepis do obydwu Tak czy inaczej warto ją przygotować. Przygotowanie: 500 g mielonej wołowiny 500 g passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu 1 duża czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 małej papryczki chili 1/5 łyżeczki kminu rzymskiego (utartego w moździerzu) 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki około 3 łyżek oliwy z oliwek
Oryginalny smakNiejednokrotnie pisałam na blogu, że jestem zadeklarowaną fanką makaronu:) Kiedy więc w ramach współpracy z firmą JAMAR zastanawiałam się czy puszkę fasoli Piękny Jaś zużyć do zupy, do pasty na chleb, albo makaronu… decyzję podjęłam niemal błyskawicznie;) Dodałam mielone mięso drobiowe, świeży szpinak, pomidory w puszce oraz bardziej wyraziste dodatki, takie jak oliwki i suszone pomidory. Nam smakowało(...)ulubionego makaronu 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku puszka fasoli PIĘKNY JAŚ JAMAR puszka pomidorów krojonych 200 g świeżego szpinaku baby 500 g mielonego mięsa drobiowego 1/2 szkl. tartego parmezanu sól, pieprz kilka suszonych pomidorów pokrojone czarne oliwki – ilość wg uznania Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodyżki. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente
Smaki Na Talerzuskładniki: 500 g fasoli jaś 1pietruszka 2 marchewki 1 cebula 4 ziemniaki ok. 200 g kiełbasy lub boczku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego tłuszcz sól, pieprz natka pietruszki wykonanie: Fasole zalewamy wodą, odstawiamy na min. 12 godz. a następnie gotujemy do miękkości z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy(...)lekko osolonej wodzie. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę lub boczek, chwilkę podsmażamy. Do ugotowanej fasoli dodajemy ugotowane warzywa wraz z wodą w której się gotowały. Dodajemy kiełbasę z cebulą. Całość doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku. Podajemy z posiekana natką pietruszki
Domowy Smak Jedzeniachleba i mega ekspresowo. Nic dodać, nic ująć. Do przygotowania potrzebujemy: 1 puszkę fasoli (lub ok 220 g ugotowanej czerwonej fasoli) 1 dojrzałe awokado 1 garść świeżej 1/2 czerwonej cebuli olej rydzowy Semco sól, pieprz ziołowy do smaku A teraz przygotowanie w 5 minut. Awokado myjemy, przekrawamy i wyciągamy miąższ. Razem z umytą i odsączoną fasolą umieszczamy w naczyniu
Szybko Tanio Smacznietroszeczkę poszłam w kierunku jej ulepszenia i tak powstała pizza wegańska. Cały sekret tkwi w ultra cienkim cieście, które przygotowałam z mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodatki???, też niecodzienne : Bataty, biała fasola,rukola, i brokuły, chili,pomidor. Zero sera, i niezdrowych sosów. Bazowo za sos posłużył mi koncentrat pomidorowy,doprawiony czosnkiem,solą i pieprzem. Łatwy i bardzo sycący posiłek z dużą dozą(...)ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży Dodatki 250 g świeżego brokułu podzielonego na różyczki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki białej fasoli z puszki garść świeżej rukoli garść czerwonej sałaty 1 batat 1 pomidor 1/2 świeżego chili Na sos: 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego szczypta soli
vaniliowoczekoladowastaram się maksymalnie korzystać z dobrodziejstw lata i rozsmakowuję się w dostępnych świeżych warzywach i owocach. Tym razem przyrządziłam sałatkę, której bazę stanowi pieczona papryka i fasola. Jest pyszna, pełna witamin i letnich smaków i do tego te chrupiące czosnkowe grzanki, mówię Wam istna bajka. Składniki: 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) kilka pomidorów koktajlowych 3 ogórki puszka(...)fasoli konserwowej Jamar ok 1/2 szklanki oliwek 3 kromki chleba 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Paprykę kroimy w ćwiartki i pieczemy w 180 st. C ok 15-20 minut, aż skórka zrobi
Cynamonowe szczęścieDziś przepis na danie jednogarnkowe, proste i szybkie do zrobienia. Potrzebujemy tylko fasolę, paprykę i dobrej jakości kiełbasę. Całość wyszła naprawdę pyszna i wystarczyło 20 minut by obiad był gotowy, polecam. Składniki: 2 duże czerwone papryki 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 duża cebula 2 puszki białej fasoli 500 g kiełbasy 1 puszka pomidorów(...)następnie dodać paprykę, całość dusić ok 10 minut, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać pomidory z puszki oraz majeranek, dusić kolejne 10 minut. Na koniec dodajemy fasolę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
magiczna kuchnia Kasiswoje ulubione przyprawy, a stanie się ona waszym ulubionym daniem, które na pewno chętnie będziecie przygotowywać w upalne dni! Składniki: 1/2 paczki makaronu (ok. 250 g) 1 puszka czarnej fasoli 1 słoiczek selera konserwowego lub starta 1/2 główki świeżego selera 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek sól, pieprz opcjonalnie: zioła prowansalskie, ostra papryka Przygotowanie: Makron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie(...)wskazówkami na opakowaniu. Seler i fasolę odcedzamy z zalewy, przepłukujemy wodą. Ugotowany makaron łączymy z selerem i fasolą, doprawiamy oliwą, solą, pieprzem. Można dodać również ulubione przyprawy, np. zioła prowansalskie, ostrą paprykę. Sałatka makaronowa świetnie smakuje na zimno, np. jako sałatka na imprezę lub do grilla. Można podawać ją również z domowym sosem czosnkowym. Artykuł Czarno – biała sałatka makaronowa
Taste and Cookteż polecam go wypróbować! Składniki: Omasta: 1 duża cebula 1 ziele angielskie 1 owoc jałowca 1 liść laurowy 1 łyżka oleju do smażenia Pasta: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/4 szklanki wody sól i pieprz (do smaku) Wykonanie: Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Podsmażamy(...)rozgrzanym oleju razem z przyprawami aż się zarumieni. W razie potrzeby podlewamy wodą, żeby się nie przypaliła. Do blendera dodajemy ugotowaną fasolę, tamari, przyprawy i miksujemy, co jakiś czas zbierając fasolę ze ścianek blendera, aby całość równomiernie się rozdrobniła. Dolewamy wody i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Praktyczne rady: Polecam przygotowywać podwójną porcję tego smalcu i mrozić go w niewielkich
Lamarida.plBędąc ostatnio w Poznaniu w pewnej restauracji jedliśmy zupę z czerwonej fasoli. Tzn ja jadłam, ale podzieliłam się z współbiesadnikami ; ). Zupa była smaczna, na tyle dobra, że przygotowałam ją w domu oczywiście trochę zmieniając jej komponenty. Jeżeli jesteście ciekawi efektów to przygotujcie ją w domu! Do przygotowania potrzebujemy: 2 puszki czerwonej fasoli (łącznie ok 400 g po odsączeniu(...)łyzki pokrojonego w kostkę sera żółtego (może też być utarty, dałam to co miałam w lodówce) sól, pieprz do smaku coś zielonego – bazylia, pietruszka lub koperek Fasolę odcedzamy i przemywamy sporą ilością wody. Dodajemy do wrzącego się bulionu i gotujemy ok 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią (jak będzie gorąca) pokrojony w drobną kostkę
Szybko Tanio SmacznieBardzo lubię fasolkę po bretońsku, nie zawsze mam czas żeby ją przyrządzić więc postanowiłam sobie ułatwić i wykorzystałam fasolę z puszki. Fasolka wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 1 puszka fasoli piękny Jaś 150 gram kiełbasy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 300 ml. przecieru pomidorowego 1 łyżeczka smalcu Majeranek Sól, pieprz Słodka i ostra papryka 1 łyżeczka(...)czosnek obieramy i drobno siekamy, w rondlu roztapiamy smalec, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do cebuli i razem smażymy do momentu aż się zrumieni. Fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do kiełbasy, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Bajeczna KuchniaDziś sałatka, szybka, pyszna, aromatyczna, "niebo w gębie" jak mawiają niektórzy. Ja fasolę gotowałam i dlatego namoczyłam ją dzień wcześniej, jednak można użyć tutaj fasoli z puszki i będzie jeszcze szybciej, bo nie wspomniałam jeszcze że sałatkę robi się błyskawicznie. Sałatka z czerwonej fasoli, pieczarek i pora. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesałata rzymska lub lodowa 500 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka) świeża kolendra pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki ziaren gorczycy białej 5 ziaren pieprzu sól awokado czerwona fasola z puszki czerwona cebula czerwona papryka ser cheddar papryczka chilli pomidorki koktajlowe nachos serowe ewentualnie łyżka gęstej śmietany olej do smażenia Dressing łyżka soku z limonki 3 łyżki oliwy szczypta(...)soli świeżo mielony pieprz W dużej salaterce umieścić porwane liście sałaty. Nasiona gorczycy, kolendry i pieprzu zmłotkowac w moździerzu. Fasolę wyłożyć na durszlak i przepłukać pod bieżącą wodą. Do małego słoiczka wlać oliwę i sok z limonki, szczyptę pieprzu i pieprz. Słoiczek zakręcić i mocno nim potrząsać do uzyskania jednolitego dressingu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wyłożyć mięso
Weekendy w domu i ogrodzie