kiedyś miałam słabość do tego wynalazku jakim są wypieki z fasoli :)) dziś nadszedł czas na powrót ;] Składniki (6 sztuk)/ 1 sztuka -> 129kcal/13g białka/5,5g tłuszczu/6g węgli/: 2 jajka 240g białej fasoli z puszki 30g wiórków kokosa 50g odżywki białkowej KULTURYSTA 100% Whey Protein 2 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie coś do dosłodzenia (ksylitol/erytrol) Sposób przygotowania: Fasole
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćFasolowa z jarmużem jest bardzo smaczną zupą. Patrząc na zdjęcie można spodziewać się mocnych doznań smakowych, ale nic z tego - zupa jest łagodna w smaku. Warzywa i fasola są mięciutkie, a jarmuż dodaje świeżości (aby taki był, trzeba zupę gotować bez przykrycia). Zupę gotowałam zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Każdy z produktów został oznaczony symbolem przemiany(...)interesuje gotowanie wg Pięciu Przemian, to nie zwracaj uwagi na oznaczenia (O), (Z) itp. po prostu ugotuj zupę i ciesz się jej smakiem. Składniki: 500 g ugotowanej białej fasoli (W)* 4 średnie ziemniaki (Z)* 2 marchewki (Z) 1 cebula (M)* 3 ząbki czosnku (M) 2 szkl. pokrojonego jarmużu
Codziennik Kuchennywersji gęstej, pożywnej zupy, pełnej smakowitych składników. Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska tego dania wystarczy za cały obiad. A może po prostu nazwać ją pomidorową z fasolą?;) Składniki: 200g wołowiny (karkówka, udziec) 100g chorizo 150g kiełbasy jałowcowej 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 litr przecieru pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego(...)garnka. Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele, wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (gotowałam w szybkowarze 20 minut). Do zupy dodać fasolę, gotować jeszcze ok 5 minut. Kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami, wsypać do zupy. Posolić wg gustu. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego
Obiad gotowySkładniki: -3 słoiki fasoli białej w sosie pomidorowym -6 kiełbas śląskich -100 gram boczku -3 łyżki koncentratu pomidorowego -cebula -majeranek -sól -pieprz Sposób przygotowania: Fasole wrzucamy do garnka, dolewamy odrobinę wody i podgrzewamy na najmniejszym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu by się nie przypaliło. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy się troszkę zarumieni dodajemy pokrojony(...)kostkę boczek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy i dodajemy koncentrat. Dokładnie mieszamy a następnie wrzucamy do gotującej się fasoli. Doprawiamy do smaku. Gotujemy jeszcze z 15 minut i gotowe. Smacznego
Magia jedzenia.stworzyłam mały egzemplarz testowy. Mam nadzieję, że Pani która o niego poprosiła, będzie usatysfakcjonowana. Ogólnie ciasto spełnia jej wymogi w całości i o to chodziło. Ciasto: 220 g ugotowanej fasoli Jaś ( lub puszka ) 2 jajka 100 g twarogu szklanka wiórków kokosowych łyżka mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka sody 4 łyżki ksylitolu (cukier brzozowy) kilka kropli olejku migdałowego łyżka soku(...)cytryny Polewa: 5 kostek gorzkiej czekolady łyżka mleka Oraz: łyżeczka oleju foremka keksówka łyżeczka oleju łyżka wiórków kokosowych do wysypania formy Fasolę po ugotowaniu studzimy w wodzie, której była gotowana, inaczej będzie sucha jak wiór. A po zmiksowaniu będzie przypominać trociny. Odsączamy i miksujemy razem z twarogiem i jajkami, aż powstanie gładka, jednolita masa. Następnie dodajemy połowę wiórków
Dieta moja pasjapodaję w osobnej miseczce, żeby każdy mógł sam polać swoją porcję sałatki. Składniki: 100g ryżu basmati lub parabolicznego z dzikim 300g filetu z kurczaka 300g brokułów 1 puszka fasoli (dałam mix fasoli z cieciorką) 1 czerwona cebula przyprawa do kurczaka (lub gyros) sól pieprz 3 łyżki octu jabłkowego olej do smażenia sos: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu(...)zalać octem, odstawić na 15 minut, następnie odcedzić. Ryż ugotować, ostudzić. Brokuły podzielić na różyczki, ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Od razu po ugotowaniu przelać zimną wodą. Fasolę odcedzić. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, doprawić pieprzem. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Smacznego
Obiad gotowyNaleśniki nadziewane piersią z kurczaka, czerwoną fasolą, papryką i kukurydzą zapiekane pod warstwą sosu pomidorowego i sera cheddar. W takiej odsłonie na pewno zachwycą niejedno podniebienie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki (na około 10 naleśników) : naleśniki z tego przepisu ← Farsz: 3 pojedyncze piersi z kurczaka(...)mała czerwona papryka 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki (bez zalewy) 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (bez zalewy) 1 cebula 1/3 szklanki bulionu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych
Oryginalny smakKolejny piękny dzień. Kolejny powód do radości i snucia planów. Kolejny pyszny obiad:) Dziś polecam zupę gulaszową z wołowiną i fasolą. Gdybym musiała opisać ją jednym słowem, powiedziałabym, że jest sycąca. Nie - lepiej: rozgrzewająca. Albo aromatyczna. A może gęsta. Na pewno pyszna. Chyba jednym słowem się nie da:) Składniki: 400g wołowiny (karkówka, udziec) 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew(...)garnka. Dodać pomidory, koncentrat, liść, ziele, wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (gotowałam w szybkowarze 20 minut). Do zupy dodać fasolę, ajvar, zagęścić mąką rozmieszaną z odrobiną bulionu, gotować jeszcze ok 5 minut. Kolendrę utłuc z moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami, wsypać do zupy. Posolić wg gustu. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem
Obiad gotowySałatkę przyrządziłam z karelosse i mixem różnych rodzai fasoli, wyszła bardzo smaczna i sycąca. Ostatni bardzo polubiłam karelosse, wręcz się w nim zakochałam. Taką pyszną i zdrową sałatkę przygotowałam sobie do pracy na obiad, bardzo mi smakowała. Składniki: 100 gram karelosse Pół puszki mixu fasoli z cieciorką Bonduelle 0,5 słoika suszonych pomidorów 1 mała papryka czerwona 1 mała(...)papryka zielona 3-4 łyżki oleju z dyni Sól, pieprz Sposób przygotowania: Karelosse myjemy, dzielimy na mniejsze części, suszone pomidory odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki. Fasolę odsączmy z zalewy, papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy olej i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Bajeczna Kuchniaolej 500g mięsa mielonego (najlepiej wołowe) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1,5 łyżeczki mielonej papryki wędzonej/ 1/3 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 500ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki płatków chili sól do smaku Do tego: tarty ser żółty natka kolendry(...)mielone papryki i przemieszaj, smażąc jeszcze przez ok. 30sec. 4. Do garnka dołóż mielone mięso i smaż, często mieszając, aby je porozdzielać/ rozdrobnić. 5. Całość zalej pomidorami z puszki, fasolami (wraz z ich zalewą) i dodaj odcedzoną kukurydzę. 6. Przemieszaj całość i zalej bulionem- gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 20min. 7. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCzyli co zrobić z czerwonej fasoli w puszce i ryżu część III. Tańsza wersja chili con carne. Chili con carne to po naszemu chili z mięsem. Niestety używana jest do tego wołowina, a jak wiadomo jest ona u nas bardzo droga. Do tego jeśli ktoś chciałby kupić tą przeznaczoną do jedzenia, bo jak wiadomo większość jest z odmian krów mlecznych(...)światowej. Biorąc pod uwagę, że jedzenia bywało tam mało, a klimat sprzyjał szybkiemu psuciu kuchnia meksykańska musiała być pikantna aby podrażniać żołądek oraz maskować smak ewentualnego zepsucia. Składniki: - czerwona fasola w puszce - ryż - cebula - koncentrat pomidorowy - chili Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy na małe części i podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i fasolę z zalewą. Doprawiamy
Kryzysowa Książka KucharskaZrobiony z pozostałości po czerwonej kapuście, bo i czemu nie. Uzupełniony równie czerwoną fasolą. Aby nie było zbyt nijakie smak wzbogacony jarzębiną. Najlepiej zbierać ją właśnie teraz czyli po przymrozkach. Można zbierać ją wcześniej, ale trzeba zamrozić i rozmrozić, aby pozbyć się goryczki. Składniki: - czerwona kapusta - czerwona fasola w puszce - jarzębina Wykonanie: Kapustę szatkujemy i dusimy do miękkości. Dodajemy(...)jarzębinę i dusimy jeszcze kilka minut, aby potrawa przeszła smakiem. Dodajemy fasolę i jeszcze chwilę dusimy, ale tylko po to, żeby nie była zimna
Kryzysowa Książka Kucharskatyle co ugotowane na nowo, dlatego najlepsza jest podobno dnia następnego. Można zapytać: Włoskie i bez makaronu? Otóż Toskania nie słynie ze spożycia makaronu, za to zajadają się tam fasolą. Wieść głosi, że danie to powstało w średniowieczu, kiedy to feudalni toskańscy chłopi wchodzili za pomocą różnych metod w posiadanie resztek chleba z pańskiego stołu, który następnie mieszali z innymi(...)Ród Medyceuszy miał również ogromny wkład w gastronomię. Wydał ns świat Katarzynę, która miała wpływ na to jak wygląda teraz kuchnia francuska, ale o tym pisałem już tutaj. Składniki: - fasola - kapusta - czerstwy chleb Wykonanie: Fasolę moczymy w wodzie przez kilka godzin. Kapustę szatkujemy. Gotujemy razem do miękkości w minimalnej ilości wody. Zagęszczamy czerstwym chlebem. To niby jest zupa, ale często
Kryzysowa Książka KucharskaPudding świąteczny. Danie kuchni fusion, będące wypadkową wielkiej emigracji w dwóch aktach. Połączenie koncepcji przetworzenia starego chleba w stylu angielskim z typowo słowiańskimi dodatkami. Mamy tu zboże, w postaci fasoli oraz bardzo ważny składnik - grzyby. W wielu religiach, w tym katolickiej, w wigilijny wieczór mamy do czynienia z kontaktami z gośćmi z innego świata. Czasem są to zmarli, a czasem(...)Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - czerstwy chleb - budyń śmietankowy - grzyby - ugotowana biała fasola - suszone śliwki Wykonanie: Budyń rozpuszczamy w wodzie. Chleb kroimy na kromki, każdą z nich moczymy w wodzie z budyniem i układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Grzyby podsmażamy razem
Kryzysowa Książka Kucharskasposób może sobie obejrzeć film pod tytułem ... An :) Na zdjęciu poniżej moje bułki anpan w towarzystwie broni, którą chłopi bronili się przed samurajami:) Składniki: - mąka - drożdże - olej - woda - czerwona fasola - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i posypujemy lekko mąką. Jak nam się to trochę "ruszy" to dodajemy więcej mąki, wody i sporo oleju. Ugniatamy ciasto, które odstawiamy(...)urośnie. Fasolę gotujemy i miksujemy z cukrem. Z ciasta urywamy małe kawałki, rozpłaszczamy i ładujemy do środka pastę z fasoli. Zamykamy ciasto, aby pasta nam nie wyleciała i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika aż sie zarumienią
Kryzysowa Książka Kucharska