Prosta sałatka z tuńczykiem, ananasem, ryżem i fasolą z dodatkiem cebuli to potrawa która nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy,wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowe. Smakuje wybornie jest tania oraz pożywna na długo daje uczucie sytości. To idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami święta, lunch czy do pracy. składniki na 4 porcje woreczek ugotowanego ryżu(...)puszka czerwonej fasoli (400 g ) puszka pokrojonego w kostkę ananasa (400 g ) puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) 1 cebula 4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Ugotowany i wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy do niego odsączoną z zalewy i opłukaną fasolkę, odsączonego z soku ananasa pokrojonego w kostkę oraz odsączonego z sosu i rozdrobnionego tuńczyka. Obraną cebulę
Smakowite DaniaMięso jest mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, nie tak jak pierś, która po dłuższej obróbce termicznej staje się twarda i wiórowata. Z dodatkiem boczku, pomidorowego sosu i białej fasoli tworzy mieszankę idealną! Polecam z całego serca. :) Kurczak po myśliwsku: 250 g boczku wędzonego parzonego lub surowego w plastrach 500 g udek z kurczaka bez skóry i kości(...)białego wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe pół łyżeczki soli himalajskiej pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli pieprz do smaku Boczek kroimy w mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przecieramy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i następnie dodajemy boczek. Przesmażamy do momentu
Cooking MonsterLubicie fasolkę po bretońsku? "Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej?" (Wikipedia) Mi czasami brakuje chęci lub czasu na moczenie fasoli, dlatego tą potrawę często przyrządzam z warzyw konserwowych. Taka fasolka również jest pyszna - ale o wieleee szybsza w przygotowaniu! Polecam! 2 puszki fasolki 100g(...)przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Można też użyć gotowej mieszanki przypraw, np. takiej - klik . Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej
Di gotujePełne pikantnych przypraw, które oprócz tego, że nas rozgrzeją, to wspomogą układ trawienny przyspieszając przemianę materii. Dzisiaj mam dla Was dość pikantną zupę ugotowaną na żeberkach, z kukurydzą i fasolą. Zupa jest sycąca, więc nie wstaniecie od stołu głodni. Składniki na 4-5 osób: 500 g żeberek (najlepsze tzw. paski) 1 średnia cukinia (użyłam żółtej) 1 ostra papryczka 1 duża(...)cebula 4-5 dużych ząbków czosnku 1 duża puszka kukurydzy (około 440 g) 1 duża puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki oleju mąka do oprószenia żeberek sól, pieprz, słodka papryka 1/2 l gęstego soku pomidorowego Żeberka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na niewielkie kawałki. Każdy kawałek przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Na patelni rozgrzać
Codzienna kuchnia niecodziennadrugim planie i tylko statystuje. Tak, zdecydowanie trzeba zrobić jakieś przyjęcie, by spróbować jeszcze raz tej mieszanki śmietankowych smaków! W większej ilości :) Składniki: 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie (200 g) kremowego serka 1 opakowanie (200 g) kwaśnej śmietany 18% nieduży pęczek szczypiorku (posiekany) 4 łyżki startego cheddara 3 łyżeczki suszonej pietruszki 2 łyżeczki suszonego(...)koperku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1/2 łyżeczki chili szczypta suszonego czosnku Wykonanie: Wymieszać dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz fasoli i kukurydzy. Fasolę i kukurydzę odsączyć i przepłukać. Dodać do masy kremowej i wymieszać dokładnie, ale delikatnie. Odstawić na 1 godzinę. Podawać do nachos, tortilli, świeżego pieczywa
zadanie-gotowanieZapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) Nadzienie 500g mielonej wołowiny 2 średnie czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chili (lub więcej, zależnie od upodobań) 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) 500ml bulionu wołowego (może być z kostki) 200g ryżu 800g krojonych pomidorów z puszki 3 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki startego kminu rzymskiego 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki(...)potrzeby można dodać nieco gorącej wody lub więcej bulionu, ale nie powinno to być konieczne). W międzyczasie dosalamy do smaku, a kilka minut przed końcem duszenia dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Suchą dużą patelnię dość mocno rozgrzewamy. Kładziemy na niej tortille, dociskając nieco do powierzchni i podgrzewamy krótko do lekkiego zarumienia i aż staną się wiotkie. Na takie placki wykładamy liście
Kulinarna PokusaMoja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale już wprawione w jedzeniu lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący. Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest(...)danie podaje się na ciepło. Składniki: Farsz do burrito: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 duża biała cebula 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (280 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g) 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kuminu 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka
Codziennik KuchennyPasta Składniki: biała fasola słonecznik oliwa z oliwek suszone pomidory sól Namoczoną fasolę (najlepiej przez całą noc) ugotowałam do miękkości. Słonecznik uprażyłam. Do fasoli dodałam słonecznik, suszone pomidory, oliwę i sól. Wszystko zblendowałam na gładką masę. Pasta najlepiej smakuje następnego dnia
nietadietamożecie przygotować sami taki piknik. Myślę, że wybór dań pozwoliłby zaspokoić głód nawet najbardziej wybrednym mięsożercom. Zapraszam do roślinnego grillowania! ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób Fasolowe burgery: 1 puszka czerwonej fasoli 2 czerwone cebule garść rodzynek ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, pieprz Dodatki: 4 bułki garść rukoli 1 czerwona cebula Chutney morelowy: 1 czerwona(...)burgery Jedną czerwoną cebulę drobno posiekaj i przysmaż na oleju kokosowym. Następnie dodaj rodzynki i smaż jeszcze kilka minut. Wsyp przyprawy: kumin, wędzoną paprykę i cynamon. Po chwili dodaj fasolę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj posiekaną drobno pietruszkę i połącz z resztą składników. Za pomocą tłuczka do ziemniaków zmiażdż fasolę. Następnie uformuj 4 burgery jednakowej
Food SquareSałatka z pomidorkami, ciecierzycą, fasolą i awokado Witajcie po przerwie. :) Dzisiaj zapraszam Was na jedną z moich ulubionych sałatek. Składniki: 1 puszka (400g) ciecierzycy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 awokado 12 pomidorków koktajlowych (u mnie miks czerwonych i żółtych) 2-3 łyżki kukurydzy marynowane ostre papryczki , ilość według smaku 2-3 łyżki natki pietruszki , posiekanej 1 łyżka posiekanego szczypioru(...)ząbek czosnku , przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić (to istotne (; ) i wstrząsnąć do połączenia. Doprawić solą i pieprzem. Ciecierzycę i fasolę odsączyć z zalewy. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić w kostkę. Pomidorki przekroić na połówki. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, polać sosem i wymieszać. Smacznego! Przepis dodaję
Pełny talerzFasola to u nas ciągle niedoceniany skarb, który większość z nas może sobie bez problemu wyhodować w przydomowym ogródku. Te niepozorne ziarenka są przepełnione wartościowym białkiem roślinnym, dlatego tak chętnie jedzą ją weganie i wegetarianie. Bogata w błonnik i sycąca fasola potrafi być jednocześnie przysmakiem, który można podawać na wiele różnych sposobów i wcale nie […] Artykuł „Wegański smalec(...)czyli pasta z białej fasoli pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkadanie kuchni tex-mex, czyli teksańsko-meksykański mix. Jest to danie bardzo popularne w całej Ameryce, gdzie nazywane jest poprostu chili. Składa się z mielonego mięsa, cebuli, pomidorów i fasoli, ale każdy może dorzucić coś co lubi np.: paprykę, kukurydzę czy seler naciowy. Ja dodaję jeszcze dwie kostki gorzkiej czekolady dla wzbogacenia smaku. Składniki (4 osoby): 0,5 kg mięsa(...)mielonego wołowego lub wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka 1 marchewka 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka octu balsamicznego 2 kostki gorzkiej czekolady 1 świeża papryczka chilli papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, kolendra, pieprz, sól Rozgrzać dużą patelnie o wysokich brzegach i wrzucić mięso, rozdrobnić, żeby nie było grudek i smażyć
Dobra karmasmak, bo był wyborny, a że wzięło mnie na wspominki to postanowiłam odtworzyć ten smak- udało się ! Składniki na 3 słoiki o pojemności 500 ml: 400 g suchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości 400 g pieczarek 100 g boczniaków 2 średnie cebule 50 g posiekanych orzechów laskowych łyżka soli (pod warunkiem, że tak jak ja gotujesz fasolę(...)przyprawy (z wyjątkiem soli) wymieszaj dokładnie i dodawaj partiami grzyby (pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a boczniaki drobno pokrój). W międzyczasie, gdy grzyby się smażą zblenduj ugotowaną fasolę na gładką masę, do której dodaj 50 ml wody (lub dodatkowej oliwy) oraz sól. Po około 10 minutach smażenia grzyby powinny być już gotowe dodaj do masy fasolowej
greenscarfPasta fasolowo-pieczarkowa Kilka dni temu ugotowana biała fasola siedziała w lodówce i czekała na… nic. No własnie. Nie było w ogóle pomysłu na nią. Leżała biedna i porzucona na dolnej półce lodówki jak niechciany i wybrakowany produkt, a przecież tyle czasu się męczyła, 12 godzin topiąc się i 2 gotując aż nie wymiękła… Potrzeba matką wynalazków, nieprawdaż(...)Moja luba postanowiła mnie pomolestować o pastę do kanapek co by mogła do pracy zabrać. Szybki rzut oka na czeluści lodówki i tak powstała pasta fasolowo-pieczarkowa . Składniki: Biała fasola – 350g ugotowanej (lub z puszki po odsączeniu) Pieczarki – 350g Cebula biała – 1 duża Olej – 3 łyżki Rozmaryn – 3 spore łyżeczki Oregano – 2 łyżeczki Cytryna
Blendmantakiego burrito? Burrito to danie kuchni meksykańskiej czyli ciepła tortilla wypełniona farszem składającym się z różnych składników przeważnie mięso, kukurydza, fasola, cebula. Jak widzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać(...)Ilość porcji: 2 Składniki 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżka papryki słodkiej ⅓ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kurkumy szczypta kardamonu (opcjonalnie) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ⅓ szklanki wody sól, pieprz do smaku pieprz cayenne
Apetyt na Zielone