tyle co ugotowane na nowo, dlatego najlepsza jest podobno dnia następnego. Można zapytać: Włoskie i bez makaronu? Otóż Toskania nie słynie ze spożycia makaronu, za to zajadają się tam fasolą. Wieść głosi, że danie to powstało w średniowieczu, kiedy to feudalni toskańscy chłopi wchodzili za pomocą różnych metod w posiadanie resztek chleba z pańskiego stołu, który następnie mieszali z innymi(...)Ród Medyceuszy miał również ogromny wkład w gastronomię. Wydał ns świat Katarzynę, która miała wpływ na to jak wygląda teraz kuchnia francuska, ale o tym pisałem już tutaj. Składniki: - fasola - kapusta - czerstwy chleb Wykonanie: Fasolę moczymy w wodzie przez kilka godzin. Kapustę szatkujemy. Gotujemy razem do miękkości w minimalnej ilości wody. Zagęszczamy czerstwym chlebem. To niby jest zupa, ale często
Kryzysowa Książka KucharskaPudding świąteczny. Danie kuchni fusion, będące wypadkową wielkiej emigracji w dwóch aktach. Połączenie koncepcji przetworzenia starego chleba w stylu angielskim z typowo słowiańskimi dodatkami. Mamy tu zboże, w postaci fasoli oraz bardzo ważny składnik - grzyby. W wielu religiach, w tym katolickiej, w wigilijny wieczór mamy do czynienia z kontaktami z gośćmi z innego świata. Czasem są to zmarli, a czasem(...)Ryszard Jakubczyk pozyskiwano takie substancje z dziko rosnących roślin, w tym grzybów. Od tamtej pory grzyby są zawsze na wigilijnym stole. Składniki: - czerstwy chleb - budyń śmietankowy - grzyby - ugotowana biała fasola - suszone śliwki Wykonanie: Budyń rozpuszczamy w wodzie. Chleb kroimy na kromki, każdą z nich moczymy w wodzie z budyniem i układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Grzyby podsmażamy razem
Kryzysowa Książka Kucharskasposób może sobie obejrzeć film pod tytułem ... An :) Na zdjęciu poniżej moje bułki anpan w towarzystwie broni, którą chłopi bronili się przed samurajami:) Składniki: - mąka - drożdże - olej - woda - czerwona fasola - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i posypujemy lekko mąką. Jak nam się to trochę "ruszy" to dodajemy więcej mąki, wody i sporo oleju. Ugniatamy ciasto, które odstawiamy(...)urośnie. Fasolę gotujemy i miksujemy z cukrem. Z ciasta urywamy małe kawałki, rozpłaszczamy i ładujemy do środka pastę z fasoli. Zamykamy ciasto, aby pasta nam nie wyleciała i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika aż sie zarumienią
Kryzysowa Książka KucharskaDziś zapraszam na jedną z mich ulubionych sałatek imprezowych z kabanosem, papryką i fasolą czerwoną. Z reguły robię ją z ryżem białym, lub brązowym, tym razem dla urozmaicenia podałam z czarnym. Składniki: 100 g czarnego ryżu 120 g kabanosów 1 puszcza czerwone fasoli 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 5-6 ogórków konserwowych 1 łyżka jogurtu greckiego(...)łyżka majonezu opcjonalnie sól, pieprz, natka pietruszki Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kabanosy kroimy w kawałki, podobnie ogórki i paprykę, dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę. Całość mieszamy z ryżem, majonezem i jogurtem. Ja zawsze odrobinę pieprzę i solę. Jeśli robię sałatkę z białym ryżem to dodatkowo posypuję ją natką pietruszki. Smacznego
Cynamonowe szczęścieodchudzić" - i dać połowę majonezu - a resztę jogurtu greckiego! SKŁADNIKI 200 g selera konserwowego - 1 słoik 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa w syropie 5 jajek 1 puszka czerwonej fasoli 1 większa marchew - ok. 150 g 1 mały por 7 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Ścieramy na tarce - białka na dużych oczkach, żółtka na drobnych.Seler, kukurydzę(...)fasolę odsączamy z zalewy. Tak samo ananasa, którego kroimy w drobną kostkę.Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pora kroimy w drobną kostkę.W przezroczystej misce układamy warstwy - seler, kukurydzę, ananasa, 3 łyżki majonezu, marchewkę, pora, czerwoną fasolę, białka, 4 łyżki majonezu. Górę posypujemy startymi żółtkami. Wstawiamy sałatkę do lodówki na 24 godziny. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjejest Google. Udało mi się znaleźć niemal identyczną recepturę. Trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich przypraw, ale oryginał możecie zobaczyć TU Moja uproszczona wersja smalcu: Składniki: 1 puszka białej fasoli 2 cebule 1 jabłko 2 liście laurowe 1 ziele angielskie 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki lubczyku tłuszcz do smażenia sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę posiekać, jabłko obrać i pokroić(...)patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę, jabłko oraz przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota a jabłka miękkie. Fasolę odcedzić, opłukać i zblendować na gładką masę razem z majerankiem, pieprzem, solą i odrobiną zimnej wody –ok ¼ szklanki. Z podsmażonej cebulki i jabłka wyłowić przyprawy i dodać do zmiksowanej fasoli. Wszystko
Mama z Motylemmarihuanie... Kofeina, morfina... Brzmi strasznie, ale bez obaw! Jeśli ta miłość jest rozsądna, przyniesie nam dużo zdrowia. W moim dzisiejszym deserze dodatkową jego porcje znajdziecie też w czerwonej fasoli i bananie. Uwaga! Sekretem tego deseru jest to, by nie wyjawiać nikomu jego składu... No, może już po zjedzeniu... Wtedy, życzę wam miłej zabawy przy podziwianiu zdziwionych min domowników! Składniki(...)jedną porcję): -połowa puszki czerwonej fasoli -łyżka ricotty (możecie użyć jogurtu greckiego lub mleka kokosowego) -łyżka kakao -jeden banan -stewia lub inny słodzik Wykonanie: Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy. Umieszczamy ją w naczyniu razem z resztą składników i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do kieliszków, bądź miseczek i dekorujemy według własnej fantazji. Smacznego! Porcja deseru zawiera
Gawron w rosoleProsta sałatka z tuńczykiem, ananasem, ryżem i fasolą z dodatkiem cebuli to potrawa która nie wymaga prawie żadnego nakładu pracy,wystarczy połączyć wszystkie składniki i gotowe. Smakuje wybornie jest tania oraz pożywna na długo daje uczucie sytości. To idealna propozycja na zbliżające się wielkimi krokami święta, lunch czy do pracy. składniki na 4 porcje woreczek ugotowanego ryżu(...)puszka czerwonej fasoli (400 g ) puszka pokrojonego w kostkę ananasa (400 g ) puszka tuńczyka w sosie własnym (180 g ) 1 cebula 4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Ugotowany i wystudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy do niego odsączoną z zalewy i opłukaną fasolkę, odsączonego z soku ananasa pokrojonego w kostkę oraz odsączonego z sosu i rozdrobnionego tuńczyka. Obraną cebulę
Smakowite DaniaMięso jest mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, nie tak jak pierś, która po dłuższej obróbce termicznej staje się twarda i wiórowata. Z dodatkiem boczku, pomidorowego sosu i białej fasoli tworzy mieszankę idealną! Polecam z całego serca. :) Kurczak po myśliwsku: 250 g boczku wędzonego parzonego lub surowego w plastrach 500 g udek z kurczaka bez skóry i kości(...)białego wytrawnego wina 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe pół łyżeczki soli himalajskiej pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 puszka białej fasoli pieprz do smaku Boczek kroimy w mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przecieramy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i następnie dodajemy boczek. Przesmażamy do momentu
Cooking MonsterLubicie fasolkę po bretońsku? "Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej?" (Wikipedia) Mi czasami brakuje chęci lub czasu na moczenie fasoli, dlatego tą potrawę często przyrządzam z warzyw konserwowych. Taka fasolka również jest pyszna - ale o wieleee szybsza w przygotowaniu! Polecam! 2 puszki fasolki 100g(...)przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Można też użyć gotowej mieszanki przypraw, np. takiej - klik . Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej
Di gotujePełne pikantnych przypraw, które oprócz tego, że nas rozgrzeją, to wspomogą układ trawienny przyspieszając przemianę materii. Dzisiaj mam dla Was dość pikantną zupę ugotowaną na żeberkach, z kukurydzą i fasolą. Zupa jest sycąca, więc nie wstaniecie od stołu głodni. Składniki na 4-5 osób: 500 g żeberek (najlepsze tzw. paski) 1 średnia cukinia (użyłam żółtej) 1 ostra papryczka 1 duża(...)cebula 4-5 dużych ząbków czosnku 1 duża puszka kukurydzy (około 440 g) 1 duża puszka czerwonej fasoli 2-3 łyżki oleju mąka do oprószenia żeberek sól, pieprz, słodka papryka 1/2 l gęstego soku pomidorowego Żeberka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na niewielkie kawałki. Każdy kawałek przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Na patelni rozgrzać
Codzienna kuchnia niecodziennadrugim planie i tylko statystuje. Tak, zdecydowanie trzeba zrobić jakieś przyjęcie, by spróbować jeszcze raz tej mieszanki śmietankowych smaków! W większej ilości :) Składniki: 1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie (200 g) kremowego serka 1 opakowanie (200 g) kwaśnej śmietany 18% nieduży pęczek szczypiorku (posiekany) 4 łyżki startego cheddara 3 łyżeczki suszonej pietruszki 2 łyżeczki suszonego(...)koperku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1/2 łyżeczki chili szczypta suszonego czosnku Wykonanie: Wymieszać dokładnie w dużej misce wszystkie składniki oprócz fasoli i kukurydzy. Fasolę i kukurydzę odsączyć i przepłukać. Dodać do masy kremowej i wymieszać dokładnie, ale delikatnie. Odstawić na 1 godzinę. Podawać do nachos, tortilli, świeżego pieczywa
zadanie-gotowanieZapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) Nadzienie 500g mielonej wołowiny 2 średnie czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chili (lub więcej, zależnie od upodobań) 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) 500ml bulionu wołowego (może być z kostki) 200g ryżu 800g krojonych pomidorów z puszki 3 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki startego kminu rzymskiego 3 czubate łyżeczki słodkiej papryki(...)potrzeby można dodać nieco gorącej wody lub więcej bulionu, ale nie powinno to być konieczne). W międzyczasie dosalamy do smaku, a kilka minut przed końcem duszenia dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Suchą dużą patelnię dość mocno rozgrzewamy. Kładziemy na niej tortille, dociskając nieco do powierzchni i podgrzewamy krótko do lekkiego zarumienia i aż staną się wiotkie. Na takie placki wykładamy liście
Kulinarna PokusaMoja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale już wprawione w jedzeniu lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący. Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest(...)danie podaje się na ciepło. Składniki: Farsz do burrito: 500 g mielonego mięsa wołowego 1 duża biała cebula 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (280 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g) 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kuminu 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka
Codziennik KuchennyPasta Składniki: biała fasola słonecznik oliwa z oliwek suszone pomidory sól Namoczoną fasolę (najlepiej przez całą noc) ugotowałam do miękkości. Słonecznik uprażyłam. Do fasoli dodałam słonecznik, suszone pomidory, oliwę i sól. Wszystko zblendowałam na gładką masę. Pasta najlepiej smakuje następnego dnia
nietadieta