Dziś kolejny dzień wzmacniania ciała, które ciągle zajmowałoby pozycję horyzontalną. Pomyślałam, że postawi mnie na nogi treściwa zupa fasolowa. Ale okazało się, że w mieszkaniu mam tylko fasolę borlotti z własnego ogródka. Po ugotowaniu traci ona swoje charakterystyczne "piegi" i przyjmuje kolor fioletowo-czerwony. W zupie fasolowej niezbyt ładnie by wyglądała, więc postanowiłam połączyć ją z burakiem czerwonym. Wyszło coś(...)barszcz ukraiński. Składnik i: pół szklanki wcześniej ugotowanej al dente fasoli z cząbrem burak czerwony (ok. 20 dag) 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera o. 10 cm pora (zielonej części) kawałek imbiru (2-3 cm) 2 ząbki czosnku ok. 20 cm podsuszonej kiełbasy jałowcowej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego rozmaryn (ok. łyżeczki po pokrojeniu) sól, pieprz listki pietruszki
Weekendy w domu i ogrodzienajbardziej odpowiadają mi dania kuchni meksykańskiej. Ostatnio przyszło mi przyrządzić obiad dla dziko wygłodniałej rodzinki i, na szczęście, trafiłam w gusta wszystkich. Kilka warstw, za to każda NAJLEPSZA. Kurczak, fasola, ser...tortilla! Moja rodzinka była przyjemnie zaskoczona i najedzona do syta. To danie możecie przyrządzić na sporą imprezę, kiedy nie macie czasu przygotowywać kilkunastu enchiladas. Wystarczy postawić tę zapiekankę(...)podobnego) 1,5 szklanki sosu meksykańskiego np. Łowicz 2 szklanki dowolnego sera, startego (polecam Cheddar) 1 szklanka parmezanu, startego 9 tortilli, przeciętych w pół (najlepiej kukurydziane) 2 puszki fasoli czerwonej, przepłukanej 1 puszka kukurydzy, opłukanej 5 szalotek ze szczypiorem 2 piersi kurczaka, ugotowane w rosołku warzywnym bio (świetne są w Rossmanie) i pokrojone drobno 1 awokado szczypior do posypania folia
Gotowanie to kochanieogórkiem kiszonym. Przygotowuje się ją całkiem szybko. Składniki: 2 cebule 1 jabłko kilka łyżek oleju 1 ziele angielskie 1 jałowiec 1 goździk 2 liście laurowe 1 puszka białej fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki lubczyku 1/4 szklanki zimnej wody sól i pieprz Drobno posiekaj cebule i obrane jabłko. Rozgrzej(...)olej i dodaj cebule, jabłko, ziele angielskie, jałowiec, goździka i liście laurowe. Smaż kilka minut na małym ogniu. Zmiksuj/zblenduj przepłukaną fasolę razem z sosem sojowym, majerankiem, lubczykiem i wodą. Wyłów zioła i przyprawy z cebul i jabłka. Dodaj podsmażone jabłko i cebulę do fasoli i zblenduj na małych obrotach, ale nie na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem. Przechowuj
Qlinarnie i Qlinarniezabawę sylwestrową wśród grona znajomych polecam przygotować sałatkę z kiełkami fasoli mung, ananasem, kukurydzą i piersią z kurczaka. Na pewno zasmakuje osobom, które lubią sałatki na słodko. Przepis dodaje do akcji Przekąski Sylwestrowe . Składniki: 1 słoik konserwowych kiełków fasoli mung 1 duża pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka ananasa 100 g rodzynek 1 listek laurowy sól(...)długo, aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Ugotowaną pierś wyjąć z wody, ostudzić i pokroić w małą kostkę. Ananasa pokroić w kostkę (sok należy pozostawić!). Kukurydzę i kiełki fasoli mung odsączyć z zalewy. Rodzynki zalać sokiem z puszki ananasa i odstawić na kilkadziesiąt minut (dzięki temu rodzynki napęcznieją i będą miękkie). Do miski dodać kiełki fasoli, kukurydzę, ananasa, pierś
UgotowaćOczywiście danie lekko zmodyfikowałam, np. w oryginalnym przepisie nie ma w ogóle kukurydzy, a zamiast szczypiorku dodajemy por. Chop suey to pomysł na chińskie danie - połączenie piersi kurczaka, kiełków fasoli mung, kukurydzy i lekko zagęszczonego sojowego sosu. Poniższe danie najlepiej smakuje z ryżem basmati. Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka 0,5 l wywaru warzywnego (lub rosołu(...)cebul dymka (wraz z szczypiorkiem) 1 puszka kiełków fasoli mung 1/2 puszki kukurydzy 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną) olej do smażenia sos sojowy sól, pieprz Piersi umyć, pozbawić skóry i kości. Pokroić na cienkie paseczki. Do szklanki wlać 3 łyżki sosu sojowego oraz dodać 2 łyżeczki brązowego cukru. Całość połączyć ze sobą, tj. cukier musi
UgotowaćDietetyczne muffinki z kremem czekoladowym z czerwonej fasoli Pora na deser! Muffinki musli z krem czekoladowym z czerwonej fasoli to doskonały, pełnowartościowy oraz wysokobłonnikowy smakołyk, idealny dla dzieci, jak i dorosłych. Składniki: Muffinki: (około 12 sztuk) - musli (mieszanka wykonana samodzielnie np. płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, orzechy, bakalie itp.) - 100 g - mąka orkiszowa - 100 g - mleko(...)szklanki - jogurt naturalny - 100 ml - miód - 3 łyżki lub stevia Krem czekoladowy: - czerwona fasola "Gotowane na parze" Bonduelle - 1 puszka - kakao - 4 łyżki - mleko - 1/4 szklanki - miód - 2 łyżki lub stevia - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki - orzechy laskowe - 10 sztuk Sposób przygotowania: Muffinki: Musli wymieszać z przesianą mąką oraz proszkiem
Fit-aminasycąca zupa na wędzonce z drobną fasolką i ziemniakami. Przepis prosty i sprawdzony a zupa smakowała wszystkim domownikom . składniki na 2 litry zupy 1 i 1/2 szklanki drobnej fasoli kość wędzona włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka, pól selera , cebula ) 1 ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków majeranek cząber w proszku 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz przepis(...)Fasolę opłukujemy i namaczamy na noc w zimnej wodzie. Gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem kości wędzonej, dodajemy sól, majeranek i odrobinę cząbru, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy fasola będzie już pół miękka dodajemy pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki.Całość gotujemy aż fasola będzie miękka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smakowite DaniaTortilla i kurczak to znany duet w kuchni meksykańskiej. W połączeniu z chili, czosnkiem, fasolą i papryką to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale także dla oczu. Danie jest smaczne, kolorowe, a do tego proste. Polecam je jako imprezową przystawkę. Można je jeść rękoma. Doskonale smakuje z guacamole. Przepis przygotowany w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl(...)Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 papryczka chili 1 limonka 2 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 300 g sera gouda 2 papryki (żółta i czerwona) 400 g czerwonej fasoli w puszce 3 cebule szalotki sól pieprz Guacamole: 2 awokado 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 30 ml oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią ½ pęczka kolendry sok z ½ limonki
Smakowity Blog KulinarnyChcesz upiec pyszny pasztet...zapraszamy do wypróbowania tego przepisu;) Składniki; 1/2 kg fasoli, 5 cebul, 2 marchewki, 5 jaj, bułka tarta, 2 liście laurowe, przyprawa do dań z fasoli, curry, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz, Wykonanie; Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych(...)Odcedzamy. Cebule pokroić i zeszklić na oleju. Doprawić sola, pieprzem i curry. Marchewkę ugotować i zemleć razem z fasolą i zeszkloną cebulą. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku /wcześniej do 200 stopni/ w temp. 180 st. przez ok. 30-40 minut. Pasztet
Anioły w kuchnismak i aksamitną konsystencje . Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda . Składniki: 2 szklanki fasoli Jaś 1 opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami 1 duża cebula majeranek, sól, pieprz Wykonanie: Fasolę moczymy w wodzie (najlepiej przez noc). Następnego dnia gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cierpliwym(...)zalecam obranie fasoli z łupinek. Gdy jest jeszcze ciepła wykonuję się to sprawnie i szybko, gdy ostygnie obieranie jest zbyt trudne. Pozbycie się łusek sprawi, że pasta będzie bardziej delikatna. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu z 1 łyżką Smakowitej Pajdy przez ok 30 minut, aż zrobi się złota i słodka. Gotową fasolę miksujemy na gładką masę
Jadło i czytadłofasolka. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób pracujących, ponieważ można ją przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w słoikach. Ja niestety nie zdążyłam jej schować, bo wszystko zostało wyjedzone. 500 fasoli Jaś 400 g surowego boczku 1 duże pętko wędzonej kiełbasy 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku(...)łyżeczka ostrej papryki Sól oraz pieprz do smaku 190 g koncentratu pomidorowego Fasole moczymy przez całą noc. Następnego dnia odlewamy wodę, wlewamy nową i gotujemy. Boczek kroimy w paseczki, cebulę w piórka. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy cebulę i boczek. Pod koniec smażenia przeciskamy przez praskę czosnek. Po 15 minutach przekładamy do gotującej się fasoli. Na tej samej
VioletoweKucharzenieDziś na obiad fasola czarne oczko . Mała fasolka o wspaniałym smaku i delikatnej skórce. Strączkowe poprawiają kondycję, pamięć i koncentrację, świetnie zastępują mięso i łagodzą objawy menopauzy. Składniki 250 g fasoli czarne oczko u mnie od Skworcu Karahi Chicken Masala/przyprawa bez chemii/ od Skworcu sól himalajska różowa majeranek czosnek marchewka seler- korzeń cebula sok pomidorowy- u mnie do picia(...)konserwantów, bez chemii. Zupa jest łatwa w przygotowaniu. Nie należy zapominać jednak o ważnej rzeczy- fasolę należy najpierw opłukać i zostawić na noc aby namokła. Wodę ,w której się moczyła należy wyrzucić! Usuniemy szkodliwe trójcukry. Wypłukać raz jeszcze filtrowaną wodą i zalać świeżą. Nastawić na gotowanie, posolić. Gdy fasola trochę zmieknie dodać przyprawy, jarzyny, zamknąć i gotować wolno na małym
Z Kuchni Do KuchniDlatego też, zależnie od pory roku, włączam do moich potraw, sezonowe owoce i warzywa. Nie jest dla was tajemnicą, że zimą powinniśmy korzystać z dobroci warzyw strączkowych takich jak: fasola, groch, ciecierzyca. O ile groch nie jest moim faworytem w kuchni, o tyle fasola szparagowa budzi moje uznanie. Dlatego też połączyłam ją z chrupiącą panierką, z kurczakiem i ryżem. Zapraszam(...)zieloną ucztę ! SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka szpinak pół cebuli, 2 ząbki czosnku 4 plastry szynki prosciutto 100 gram fasoli szparagowej mrożonej 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej ryż KURCZAK Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak. Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy
Mój Smak na ŻycieKotleciki ziemniaczane z czerwoną fasolą i brokułowym sosem (4 osoby) Kotlety : 8 średnich ziemniaków puszka czerwonej fasoli pęczek szczypiorku lub dymki 1 jajko otręby żytnie bułka tarta oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, liść lubczyku, tymianek, ostra papryka Sos: pół świeżego brokuła mały jogurt naturalny typu greckiego świeża mięta ząbek czosnku przyprawy: świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz Przygotowanie sosu: Brokuły(...)Brokuły wraz z jogurtem, miętą, czosnkiem i przyprawami zblendować na gładki sos. Można dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Przygotowanie kotletów : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Przepłukaną fasolę rozgnieść widelcem, wraz z pokrojonym szczypiorem dodać do ziemniaków. Dodać surowe jajko, przyprawy, dobrze wymieszać. Można dosypać trochę bułki tartej, jeśli ciasto będzie zbyt luźne. Formować średniej wielkości kotlety, panierować
vegetaniewyśmienity w smaku. Wystarczy kilka prostych składników i mamy fajny szybki obiadek. Jako wegetarianie czy weganie potrzebujemy większej ilości strączkowców, więc to idealne danie, bo oparliśmy je właśnie o fasole wszelkich rodzajów. Zobaczcie jak pięknie nam wyszło :) Gulasz fasolowy z boczniakami. Składniki: 1 opakowanie boczniaków 1 puszka cieciorki 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka mieszanki fasolowej (5 różnych fasoli(...)dodajemy paprykę, cebulę, boczniaki i całą puszkę pomidorów. Dusimy i po kilku minutach dodajemy cieciorkę. Przyprawiamy ziołami, pieprzem, cayenne. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy połowę puszki czerwonej fasoli i całą puszkę mieszanki fasolowej. Dusimy razem jeszcze chwilę i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Gulasz jest gotowy. Podajemy go z chlebem, z kaszą, ryżem lub innymi dodatkami. My podajemy jeszcze
vegetanie