fasola - 7342 przepisów (strona:106/490)

Zapiekane naleśniki po meksykańsku 111

jemy w Polsce to tylko namiastka prawdziwego meksykańskiego jedzenia. Więc chyba raczej można powiedzieć a' la meksykańskie:) Mam swój sposób na tego typu dania - czerwona fasola, kmin, chilli, mięso, pomidory, ser żółty - tak nadziewam tortille, naleśniki, robię zapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym, posypane(...)szklanka mleka ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia Nadzienie: 2 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula 500 g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chilli 1 szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz do smaku 100 g sera żółtego Sałatka 3 pomidory ½ czerwonej cebuli 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ limonki

Smaczny zeszyt
Barszcz po ukraińsku 84

lepszego, w taką pogodę jak dziś, niż talerz gęstej, parującej zupy. Dziś na stole barszcz po ukraińsku - z dużą ilością warzyw, fasola i pomidorami oraz obowiązkowo z keksem kwaśnej śmietany. Uwierzcie mi -marzycie o tej zupie:) Warto ugotować cały gar bo najlepsza jest dzień, dwa po ugotowaniu. Barszcz po ukraińsku Składniki: kawałek  pora 2 marchewki pietruszka kawałek  selera(...)małych buraków kawałek  kapusty 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 2 liście laurowe 4 ziemniaki puszka fasoli 3 plasterki cytryny 1 ząbek czosnku 150 ml przecieru pomidorowego z kartonu ( albo 2 łyżki ze słoika) sok z połowy cytryny sol, pieprz 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style

Smaczny zeszyt
Danie jednogarnkowe z kiszoną kapustą i grzybami 87

szafek i działam – dorzucam warzywa, które już trzeba wykorzystać bo lekko więdną, resztki sosów, przetworów, okrawki wędlin. Dzisiaj danie jednogarnkowe z kiszona kapustą i grzybami, z ziemniakami, marchewką, fasolą – bardzo smaczne – polecam szczególnie dla fanów bigosu. Porcje tego dania świetnie się mrożą. PRZEPIS NA DANIE JEDNOGARNKOWE Z KISZONĄ KAPUSTA I GRZYBAMI Składniki na danie jednogarnkowe z kiszona(...)kapustą: 1 cebula 2 marchewki 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy 300g grzybów leśnych lub pieczarek 500g kapusty kiszonej 4 ziemniaki 1 puszka fasoli czerwonej 2 łodygi selera naciowego sól pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1łyżeczka czosnku granulowanego 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 2 suszone owoce jałowca Jak zrobić danie jednogarnkowe z kiszona kapustą: W duzym garnku

Dorota Smakuje
MINESTRONE 116

jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę białą, a także seler naciowy. Jest to wersja z drobnym makaronem typu muszelki. Smakuje znakomicie... Minestrone to gęsta i pożywna zupa na bogato! Prawdziwa bomba witaminowa, pełna(...)takiej zupy doda energii i postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka makaronu drobnego muszelki

Kuchnia MagdaLeny
MINESTRONE 116

jako przecierka warzywna. Jej skład nie jest stały i zmienia się w zależności od pory roku. W mojej zupie oprócz marchewki, cukinii, fasolki szparagowej i szpinaku można znaleźć fasolę czerwoną oraz drobną fasolkę białą, a także seler naciowy. Jest to wersja z drobnym makaronem typu muszelki. Smakuje znakomicie... Minestrone to gęsta i pożywna zupa na bogato! Prawdziwa bomba witaminowa, pełna(...)takiej zupy doda energii i postawi na nogi! Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego 1 średnia cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasolki białej 200 g zielonej fasolki szparagowej ciętej (mrożonej) 2 garście szpinaku świeżego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu warzywnego 1 szklanka makaronu drobnego muszelki

Kuchnia MagdaLeny
Portugalia do zjedzenia – Bartek Kieżun – recenzja 118

tego Krakowski Makaroniarz właśnie odczarował mi kuchnie znad Tagu. “Portugalia do zjedzenia” to proste bezpretensjonalne przepisy o wiejskich i morskich korzeniach, zupy z chlebem, ryby i owoce morza, kiełbasa, fasola, przyprawy i mnóstwo słodyczy. W końcu Portugalia jako kraj kolonialny była jednym z pierwszych europejskich krajów, w których upowszechnił się cukier trzcinowy, fasola i papryczki piri piri. Marynarze przywozili złoto(...)książka na jesienne wieczory. Co bym ugotowała z ‘Portugalii do zjedzenia” Bartka Kieżuna? Dobrze wyglądają pestiscos, czyli małe dania typu tapas jak np. kaszanka z ananasem, warzywa w tempurze (fasola mamut i szparagi), dorsz pod beszamelem, sałatka z pomarańczy i kolendry, oraz bifana, czyli kanapka z wieprzowiną. A na deser? Ciasto marchewkowe lub pomarańczowe, ryż z koglem-moglem i zupa

Ugotowane pozamiatane
Gulasz dyniowy z indykiem i fasolą 114

Magda Kremowy, gęsty gulasz bez długiego duszenia mięsa i bez dodatku śmietany jest możliwy. Sięgnijcie po przepis na gulasz z mielonego mięsa indyka z fasolą, który zagęszczam purée z dyni. To on sprawia, że gulasz jest aksamitny, gęsty i sycący. Prosty patent a pyszny smak gwarantowany. Składniki (na 2-3 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka szklanka upieczonych kawałków dyni(...)marchewki 3 łodygi selera mała puszka białej, drobnej fasoli 1 duża cebula 2 ząbki czosnku płaska łyżeczka mielonej kolendry płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki płaska łyżeczka suszonego tymianku łyżka siekanej natki pietruszki 250ml bulionu warzywnego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku   Przygotowujemy warzywa – marchewki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera myjemy i kroimy w identycznej wielkości

Smaczna Strona
Jesienne minestrone z dynią i boczkiem 131

chrupiący, dodaje kolejny walor smakowy. Składniki (na 3-4 porcje): około 150g kawałek dyni 2 średnie marchewki 2 łodygi selera 1 duża cebula 250g wędzonego boczku pół puszki czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 750ml bulionu warzywnego 3 łyżki oliwy 3 łyżki drobnego makaronu – użyłam orzo 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku około łyżki miodu(...)Przygotowujemy najpierw warzywa – marchewkę obieramy i kroimy w małą kostkę. W podobnej wielkości kostkę co marchewkę kroimy selera naciowego oraz cebulę. Dynię obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Fasolę odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.   Boczek kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy, rozgrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojony boczek i smażymy chwilę, aż zacznie

Smaczna Strona
Zupa fasolowa z papryką 120

Zupa fasolowa z papryką Zupa fasolowa z dodatkiem papryki, która nadaje nam walory smakowe i sprawia, że zupa jest pyszna. Składniki: ·        50 dag fasoli ·        ½ kg ziemniaków ·        2 marchewki ·        Wywar rosołowy(...)Papryka ostra ·        Sól ·        Przecier pomidorowy 200 ml Sposób przygotowania: 1.    Fasolę opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na 3 godziny. 2.    Następnie odcedzić, zalać wywarem i gotować 40 minut. 3.    Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i dodać do fasoli. 4.    Marchew

Kulinarna Chwila
Ekspresowa fasolka po bretońsku 124

Dziś przepis na pyszną i ekspresową fasolkę po bretońsku... z pomidorami, kiełbaską, boczkiem, cebulą i czosnkiem. Jest to super proste danie ... a jakie pyszne ! Składniki: 2 puszki fasoli białej (2 x 400g) ok. 150 g boczku parzonego wędzonego ok. 350 g dobrej kiełbasy (2 szt.) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów bez skórki 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)majeranek ostra papryka dodatkowo: suszony cząber - idealny dodatek do fasolki Przygotowanie: Na patelni smażymy pokrojony boczek, kiełbasę i cebulę - pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Do garnka wrzucamy fasolę z puszki - zalewamy wrzątkiem (600-700 ml ... zależy jak gęste lubicie to danie). Do fasoli dodajemy zawartość z patelni oraz liście laurowe i ziele ang. Pomidory z puszki blendujemy razem

Alutka-Gotuje
Tortille jako omlet na ostro z fasolą i jajem sadzonym 127

Taki sobie wymyśliłam dziś obiad, szybko, smacznie i pożywnie. Fasolę uwielbiamy, jaja sadzone też wiec połączenie było tylko momentem. Zapraszam na pyszne i proste danie. Omlet z tortilli na ostro z fasolą i jajem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem małosolnym i groszkiem+ film 116

Sałatka z tuńczykiem, ogórkiem małosolnym i groszkiem z dodatkiem czerwonej fasoli i jajek to oryginalna przekąska idealna na co dzień i od święta.Taką sałatkę można zabrać do pracy, będzie stanowić smaczny posiłek na kolację. Jest banalnie prosta a jej atutem jest błyskawiczne przygotowanie.     składniki na 4 porcje 5-6 ogórków małosolnych 2 puszki tuńczyka w sosie własnym(...)puszka zielonego groszku 1 mała puszka czerwonej fasoli 4 jajka ugotowane na twardo garść posiekanego szczypiorku z dymki 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Ogórki małosolne kroimy w niewielką kostkę i przekładamy do miski, dodajemy odsączonego z sosu własnego i rozdrobnionego tuńczyka, wrzucamy odsączony z zalewy groszek oraz czerwoną fasolę. Do składników sałatki dodajemy również

Smakowite Dania
Barszcz ukraiński 149

Przepis pochodzi z książki "Zupy siostry Marii" wyd. Martel Składniki 400 g łopatki wieprzowej 100 g drobnej fasoli  4-5 czerwonych buraków 1-2 cebule 1-2 ząbki czosnku włoszczyzna 4-5 ziemniaków 4-5 świeżych pomidorów lub pomidory bez skóry z puszki 150 g kapusty (najlepiej włoskiej) kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 1 liść laurowy sól do smaku(...)Sposób Fasole opłukać i moczyć w zimnej wodzie kilka godzin. Następnie ugotować i osolić gdy będzie już miękka. Buraki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Mięso umyć, przełożyć do dużego garnka, zalać zimna wodą i gotować na średnim ogniu. Dodać cebulę, ząbki czosnku, liść laurowy, sól, pieprz. Włoszczyznę obrać, umyć i włożyć do mięsa. Gotować, aż mięso

Kuchenne aromaty
Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem 134

wiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola... Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw?  Składniki: 1,5 wody 1 opakowanie mrożonki "zupa zimowa(...)jasnozielona część pora 1 puszka małej fasoli dwie garści drobnego makaronu pół pęczka koperku 2 liście laurowe olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości.  Pod koniec dodajemy odsączoną

Kardamonovy
Sałatka z łososia wędzonego z czerwoną fasolką w tortilli 137

obiad w pracy, kiedy nie mamy możliwości podgrzania posiłku. Spróbujcie Składniki: – 7 placków tortilli (gotowych lub przyrządzonych samodzielnie) – 200g łososia wędzonego na zimno – 1 puszka czerwonej fasoli – 1/2 puszki kukurydzy – 200g ogórka zielonego – 2 garście drobno posiekanej kolendry (można zamienić na ulubioną zieleninę) – 1 łyżka sosu sriracha – 2 łyżki octu balsamicznego(...)piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10-13 minut. Po wyjęciu różków z piekarnika od razu wyjąć wykałaczki. Póki nasze różki się pieką zrobimy sałatkę Fasolę i kukurydzę odcedzić z płynów, wyłożyć do dużej miski. Ogórka pokroić w drobną kostkę, łososia pokroić w kostkę, dodać do fasoli. Dodać kolendrę, olej, ocet, sos i przyprawić wg smaku. Wszystko

Smaki Armine