Zupy fasolowej było już u mnie trochę... Zawsze ekspresowe, zawsze przy okazji gotowania fasoli na "smalec", za każdym razem jednak trochę inaczej, w zależności od "smaku" na coś w dniu, w którym się gotuje... Mieliście już więc lekką zupę fasolową pomidorową w 2 wersjach: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2013/10/pomidorowa-fasolowa-ekspresowa-zupy.html , http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2015/10/fasolowa-w-stylu-wloskim.html , kremową zupę fasolową białą: http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2016/02/ekspresowa-zupa-fasolowa-biaa.html , a dziś pokażę(...)tych dwóch czyli pomidorową kremową :) Początek zawsze taki sam, gotujemy fasolę i kiedy już jest miękka, połowę przerabiamy na obiadową zupę ekspres, a połowę na "smalec" - na kolację, śniadanie i jeśli zostanie, to jeszcze jedną kolację. Tym razem zupa powstała najpierw taka biała kremowa jak w linku powyżej, a potem dolałam do niej litr soku pomidorowego i łyżeczkę papryki słodkiej
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtakiego burrito? Burrito to danie kuchni meksykańskiej czyli ciepła tortilla wypełniona farszem składającym się z różnych składników przeważnie mięso, kukurydza, fasola, cebula. Jak widzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa. Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać(...)sobie jest ciekawe. Składniki: 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kurkumy szczypta kardamonu (opcjonalnie) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki wody sól, pieprz do smaku pieprz cayenne
Apetyt na Zielonestronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież było ich zdziwienie, gdy wciągnęli swój przydział i zostali poinformowani, że właśnie zjedli białą fasolę z daktylami (teraz powinniście oczyma wyobraźni zobaczyć mój uśmiech satysfakcji, gdy im to mówiłam, i te szczęki które im w tym momencie opadły). Składniki na 10 porcji (tortownica(...)suchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości 300 g daktyli namoczonych w 300 ml gorącej wody 300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (około 250 g) * można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki 200 g wiórków kokosowym (wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka) 100 g masła kokosowego lub innego oleju roślinnego łyżka esencji waniliowej 50 g karobu
greenscarfDziś trochę inny hummus, bo z fasoli zamiast ciecierzycy. Do tego sporo sypkich dodatków, wyszła więc wersja na bogato. To świetny dodatek do chrupkiego chleba (zawsze sprawdzajcie skład!), kanapek lub pasków z surowych warzyw. Hummus (kilka porcji): 240 g ugotowanej, białej fasoli 3 łyżki oliwy z oliwek/ulubionego oleju nierafinowanego + trochę do skropienia 1/2 małej główki pieczonego czosnku 1 łyżka sezamu(...)Dodatki: 1/2 łyżki suszonej, mielonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku 1 łyżka sezamu prażonego (użyłam białego i czarnego pół na pół) 1/2 łyżki maku 1/2 łyżeczki czarnuszki 1. Fasolę, oliwę, sezam i pieczony czosnek zmiksuj blenderem na puree. 2. Wyjmij z blendera, dodaj sól, pieprz oraz 3/4 dodatków. Następnie wymieszaj. 3. Przełóż do miseczki, skrop odrobiną oliwy z oliwek
Powiedz dietom nieNasiona wspięgi wężowatej w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1,5 szklanki nasion wspięgi wężowatej lub każdej rodzaju fasoli pół czerwonej papryki 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 1,5 szklanki wody sól Przygotowanie Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić(...)dodać cebulę, czosnek, marchewkę, ziemniak i paprykę. Podsmażyć. Umyć i obrać pomidor. Pokroić w kawałki. Dodać koncentrat i pomidor do garnka. Przykryć i smażyć przez 2 min. Dodać fasolę i wodę. Gotować ok. 15-20 min. Posolić i podawać na ciepło lub zimno. Artykuł BÖRÜLCE, czyli nasiona wspięgi wężowatej pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyrazu odpowiem na pytanie - nie, ciasto nie smakuje jak sałatka fasolowa :) fasoli w ogóle w niej nie czuć, ani w smaku ani w konsystencji. Pachnie kakaem, cynamonem i gałką muszkatową. Jest mocno wilgotne ( w stylu brownie ) i bardzo, bardzo smaczne. Ja swoje dodatkowo przełożyłam marmoladą malinowo-truskawkową. Słodyczy ciastu nadaje pasta daktylowa, która w wykonaniu jest banalnie prosta. Pasta daktylowa(...)wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu owoce miksujemy wraz z wodą, w której się moczyły. Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm - 2 puszki odsączonej czarnej fasoli w zalewie ( robiłam ciasto również z czerwonej fasoli - będzie równie smaczne ) - 6 jajek - 3/4 szklanki oleju - powyższa pasta daktylowa - 3 pełne łyżki ciemnego prawdziwego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
kawawszklanceSpaghetti z kurczakiem i czerwoną fasolą Składniki: 2 piersi z kurczaka oliwa z oliwek 1 duża cebula 1,5 puszki pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka kaparów sól pieprz bazylia oregano makaron Spaghetti z brązowego ryżu Kurczaka pokroiłam w kostkę, cebulę w plasterki i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Następnie dodałam pomidory, fasolę, kapary, przyprawy i zioła. Sos dusiłam
nietadietaPasta z białej fasoli z majerankiem jest jedną z moich ulubionych. Ostatnio nauczyłam nawet mojego Męża jak ją przygotowywać, więc mam dodatkowego pomocnika. Pasta świetnie nadaję się na śniadanie lub przekąskę. Można podawać ją z chlebem, ale również na krakersach czy np. lawaszem. Tym razem wybrałam fasolę, którą najpierw trzeba ugotować, ale jeśli nie macie czasu świetnie sprawdzi się też(...)taka z puszki. Pamiętajcie o odpowiedniej ilości oliwy, by pasta nie Czytaj dalej... Artykuł Pasta z białej fasoli z majerankiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuPasta w 100% wegetariańska, wegańska i bezglutenowa – połączenie czarnej fasoli, suszonych pomidorów, czerwonej cebuli i koperku. Pyszna, kremowa i wyrazista w smaku. Idealnie będzie smakować z chlebem razowym :) Składniki: 1 słoiczek pomidorów suszonych zalanych olejem słonecznikowym (wagowo ok. 240 g wraz z zalewą) 200 g ugotowanej czarnej fasoli 1 czerwona cebula 1/2 pęczka koperku sól, pieprz Pomidory pokroić(...)mniejsze kawałki. Cebulę obrać i grubo posiekać. Pomidory wraz z olejem, fasolę oraz cebulę przesypać do naczynia. Za pomocą blendera całość zmiksować. Na sam koniec przyprawić solą i dosyć mocno pieprzem oraz dodać świeży koperek (można go posiekać lub zmiksować). Całość wymieszać i schłodzić
UgotowaćPapryka faszerowana ryżem, mięsem mielonym, fasolą i pomidorami. U mnie w lekko pikantnej wersji. Składniki: 100 g ryżu ok 300 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów sól, pieprz, chili w proszku lub pieprz cayenne 6 dużych papryk czerwonych Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym, odsączoną fasolą
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 2 puszki białej fasoli konserwowej słoik suszonych pomidorów 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy 50 dag pół szklanki bulionu pół szklanki czarnych oliwek płaska łyżka tymianku płaska łyżka oregano tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebule kroimy w piórka. Szklimy na tłuszczu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Fasolę odcedzamy na sitku, pomidory kroimy w cienkie paseczki(...)oliwki w plasterki. Do cebuli dokładamy fasole, pomidory. Zalewamy przecierem i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Dodajemy zioła i oliwki. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Podajemy z kaszą i ulubionymi dodatkami. Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 30 minut Koszt przygotowania
Pobite gary BarbarySkładniki: fasola Jaś 500 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, smalec 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przecier pomidorowy 150 ml, cukier 2 łyżki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki,liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, ocet jabłkowy 3 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, golonki 2 sztuki/przednie, woda 5 szklanek fasolę Jaś na całą(...)garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na smalcu zrumienić kiełbaskę pokrojoną z cebulką i czosnkiem, dać przecier pomidorowy i podsmażać z 2 minuty mieszając, wsypać fasolę, pozostałe przyprawy, dać golonki i wlać wodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować 45 minut na małym ogniu tak, aby cisnienie nie opadło, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
W Mojej Kuchni Lubiębarach jako fastfood. Głównymi składnikami są: papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (najczęściej wołowina; istnieją też wersje wegetariańskie). Często dodaje się także inne składniki: fasolę i kukurydzę. Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Powinna posiadać intensywny smak. Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem. (2-3 porcje(...)250g mięsa mielonego (najlepiej wołowego) 1 cebula (średnia) 1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki) 1/2 puszki czerwonej fasoli (użyłam Bonduelle ) 1/2 puszki kukurydzy (użyłam Bonduelle ) 1 czerwona papryka (średnia) 1 papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 100 ml wody lub bulionu Przyprawy: 3/4 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego pieprz cayenne (wg smaku smaku, może być
Di gotujemamy pomysłu jak ja wykorzystać - możemy ugotować własnie fasolkę po bretońsku. Jest to bardzo smaczne i sytne danie i myślę, ze wielu osobom przypadnie do gustu Składniki: fasola kiełbasa, boczek, wędlina wędzona cebula sol pieprz koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie majeranek Sposób przygotowania: 1. Fasole zalewamy woda i moczymy min 2-3 godziny aż się pomarszczy. Gotujemy. 2. Kiełbasę(...)mamy w domu wędzonego, kroimy w kostkę i podsmażamy. 3. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki lub kostkę - szklimy 4. Gdy nasza fasole jest już prawie dobra wsypujemy do niej podsmażoną wędlinę oraz zeszklona cebulkę. 5. Gdy jest potrzeba podlewamy wody i dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. 6. Doprawiamy
Kulinarnie z Polką na Kresach