fasola - 7342 przepisów (strona:117/490)

Czerwony smalec z fasoli 196

Zdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami.  Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 3 liście laurowe 1 ziele angielskie 4 suszone śliwki majeranek do smaku 1/4 zimnej wody 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska pieprz ziołowy Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam Olej kokosowy rozgrzałam(...)patelni i wrzuciłam cebulę ze śliwkami oraz zielem angielskim. Całość podsmażałam do czasu, aż cebula się zarumieniła Usunęłam liście laurowe i ziele angielskie Czerwoną fasolę odcedziłam i przełożyłam do miski, dodałam majeranek, pozostałe przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
10 pomysłów na przekąski na sylwestra 303

ochotę! Jeżeli nie przepadacie za sklepowymi tortillami, zawsze można zrobić samemu najprostsze wegańskie naleśniki :) Przepis: meksykańskie klopsiki   * Dodatki - sosy, dipy, pasty * Sos czosnkowy/majonez z białej fasoli Obok keczupu jeden z najpopularniejszych sosów. Możemy sami łatwo stworzyć go w domu z białej fasoli lub zwykłej śmietanki sojowej. Przepis: sos czosnkowy z białej fasoli   Hummus Podobnie jak sałatka stanowi dodatek

Bananowe Pole
Ryba w salsie pomidorowej z ananasem 207

Smażona pachnąca ryba w towarzystwie aromatycznej salsy pomidorowej z czerwoną fasolą i kawałkami ananasa. Idealne świąteczne śniadanie i nie tylko. Może stanowić udaną przekąskę sylwestrową. Można podawać na ciepło lub zimno. Składniki: 4 filety z dorsza lub morszczuka 3 większe cebule pokrojone w piórka 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1 mały koncentrat pomidorowy 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki kilka(...)bułce i smażymy na rozgrzanym oleju; na innej patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy cebulę, gdy będzie miękka dodajemy passatę i koncentrat, przyprawiamy, dusimy, dodajemy pokrojone w kostkę ananasa i fasolę, chwilę dusimy; na półmisku wykładamy kawałki ryby i zalewamy salsą z ananasem, lekko mieszamy, możemy układać warstwami na niewielkim półmisku, smacznego

Zasmakuj Kuchni
Curry z kurczakiem i kalerosse 138

delikatesach. Curry ma to do siebie, że lubi się zmieniać, a dokładniej to my możemy je dowolnie zmieniać, dodając co raz to inne warzywa. Moje curry przyrządziłam z kurczakiem, fasolą Cannellini oraz z kalerosse . A czym jest kalerosse ? Otóż, kalerosse to nowe warzywo na polskim rynku, stworzone prze Fit&Easy. Jest to krzyżówka jarmużu i brukselki, wyglądem przypominająca małe(...)kalerosse , odsyłam na stronę kalerosse.pl Składniki: około 600 g filetu z kurczaka 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego mała puszka fasoli Cannellini ( około 200 ml ) 1 opakowanie kalerosse 100 ml wody olej do smażenia sól sok z limonki Wykonanie: Mięso z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości

kolorowotorcikowo
Toskańska zupa jarzynowa 103

Kuchnia włoska  Składniki pół szklanki białej fasoli 1 por gałązka selera naciowego 1 cebula ¼ główki włoskiej kapusty plaster dyni 2 ziemniaki 2 pomidory kilka gałązek natki liść laurowy 10 listków bazylii 4 łyżki oliwy 2 garście drobnego makaronu kawałek świeżego parmezanu     Przygotowanie Fasolę zalałem na noc 2 litrami zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroiłem(...)kostkę, por, kapustę i cebulę poszatkowałem. Ugotowałem fasolę w wodzie, w której się moczyła. Po 30 minutach dodałem warzywa. Gotowałem razem 10 minut. Sparzyłem pomidory, obrałem, usunąłem pestki, pokroiłem. Wrzuciłem do garnka, dodałem zioła, gotowałem kolejne 10 minut. Dodałem ugotowany, ale jędrny makaron, posypałem startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Jaja faszerowane fasolą mung,batatem i tuńczykiem 126

Przedstawiam Wam bardzo szybką i smaczną przekąskę- jajka faszerowane. Faszerowane nie byle jak, bo gotowaną na parze fasolą mung i dobrej jakości tuńczykiem. To doskonała propozycja na Święta , i nie tylko! Składniki gotowane na twardo jaja, ilość zależy od Was gotowana na parze  fasola mung gotowany na parze kawałek batata, słodkiego ziemniaka tuńczyk z puszki w kawałkach łyżka(...)więcej  Majonezu Kieleckiego sól i pieprz do smaku bazylia świeża do dekoracji Fasolę oraz batata ugotuj na parze do miękkości. Jaja ugotowane na twardo przekrój na pół, wyciągnij żółtko. Zmiksuj razem w blenderze jaja, fasolkę, tuńczyka, batata i majonez. Dosmacz solą i ewentualnie pieprzem.Przełóż masę do dekoratora, napełnij jaja. Przed podaniem udekoruj bazylią i gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 223

składników używanych w tajskiej kuchni jest nieznanych w Europie, chociaż obecnie niemal wszystkie można znaleźć na półkach supermarketów, a także w sklepach z orientalną żywnością. Pędy bambusa, tofu, kiełki fasoli, chilli, kokos, pasty curry, sos rybny i trawa cytrynowa wnoszą do tajskich posiłków tak atrakcyjny dla nas posmak egzotyki.        Podczas przyrządzania potraw tajskich wok jest jedynym(...)podprażonych lub też samych nasionek – całych lub utartych. Kardamon jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej ale często dodaje się go też do przeróżnych deserów w innych stronach świata. KIEŁKI FASOLI-  Często dodawane do dań smażonych, wielu sałatek, stanowią również element dekoracyjny wielu dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA-  W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni

ClauditteMissCooking
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 119

listą składników. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, nie istnieje opcja, by się nie udało. Polecam!  Składniki na duża blachę 40 x 30 cm: 400 - 450 g czarnej fasoli, 1,5 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 200 g suszonych daktyli, 2,5 tabliczki czarnej czekolady 85% (bez lecytyny sojowej i białego cukru), 1/2 szklanki(...)rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego, 4 krople olejku pomarańczowego, 2 łyżki kakao, 5 łyżek karobu, 1 łyżeczka syropu daktylowego, 1, 5 łyżeczki przyprawy piernikowej, 1/2 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Fasolę namaczamy na całą noc. Następnie odcedzamy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. Przestudzoną fasolę i daktyle przepuszczamy przez wyciskarkę do soków ze "ślepą" nakładką lub blendujemy.  Orzechy i migdały drobno

Jeść, by żyć w zdrowiu
“Strączki” – recenzja 127

strączki. Kiedyś zapomniane, niedoceniane, nieumiejętnie gotowane i kojarzone z kłopotami żołądkowymi. Fasolka po bretońsku i grochówka w nowej polskiej kuchni zastępowana jest na szczęście przez hummus i sałatki z fasolą, ale tym bardziej przyda nam się książka kucharska o nich. Ucieszyłam się bardzo, kiedy wyszła ta książka, bo chciałabym jeść więcej białka, a nie zawsze mam pomysły, co pysznego można(...)cieciorki, quesadilla i tortille, sloppy joe z czarną soczewicą, orientalny groszek z marchewką, sos z groszku, estragonu i szałwii, curry z kalafiorem, frytki z fasolki, pulled pork z czerwoną fasolą, placuszki z fasoli i tuńczyka czy chłodnik z bobu. Po tej lekturze już nie trzeba mi stręczyć strączków, będę je jeść z radością. Strączki Autorka: Maria Banach Wydawnictwo: Edgard Samo

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną 135

Pierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju Mięso zemleć(...)Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać

królestwo garów
Strączki 198

słodkimi pralinami, licząc na to, że może kolejna uruchomi krytyczny poziom endorfin, który pozwoli nam wstać. Marysia przygotowała blisko 90 przepisów na dania z soczewicy, grochu, groszku, ciecierzycy, fasoli, bobu i soi. Wprawdzie z tą ostatnią faceci nie powinni przesadzać , ale zjedzenie raz czy dwa razy w tygodniu strączków na pewno wzbogaci dietę i urozmaici stół. A jest w czym(...)wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe z soczewicą czy ciasto z fasoli adzuki z kremem a herbaty matcha. Pyszności! Łapcie książkę tutaj

GRUBY WAŁEK
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 151

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Dziękuję Panu Krzysztofowi Zielińskiemu, jej redaktorowi, za udostępnienie tego cennego źródła wiedzy i inspiracji :) Składniki: 2 litry wody 250 g fasoli „Jaś” 5 suszonych grzybów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew 200 g czarnego razowego chleba pieprz, sól, liść laurowy Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą dzień(...)wcześniej. Suszone grzyby również. Na drugi dzień wodę w fasoli wymieniamy, gotujemy ją do miękkości (nie odcedzamy!). Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.  Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulą. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w talarki. Grzyby, boczek i jarzyny łączymy

Trzeci talerz
Pierogi wigilijne 126

wigilijnego menu. Czy do barszczu czerwonego, czy grzybowego podaje się pierogi lub uszka , które przeważnie są z grzybami lub z kapusta i grzybami. Proponuję coś na odmianę, pierożki z fasolą i śliwką wędzoną (u mnie jaś tyczny wrzawski i śliwka wędzona - suska sechlońska). Z tej porcji , otrzymamy około 30 pierożków. Ciasto na pierogi: 270 ml mąki, 150 ml ciepłej wody(...)szczypta soli farsz: 200 g ugotowanej fasoli (jaś), 100 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, olej do gotowania (20 -30 ml) Fasolę i śliwki zemleć. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 150 ml ciepłej wody. Zagnieść

królestwo garów
Święteczny pasztet orzechowy z fasoli i ciecierzycy 124

Pyszny, świąteczny pasztet orzechowy z ciecierzycy, białej fasoli, duszonego jabłka z cebulką, rozmarynem, tahini i masłem orzechowym. Nie muszę chyba dodawać, że smakuje wyśmienicie w towarzystwie konfitury cebulowej? Niebanalna, lekka potrawa, idealna na Świąteczny stół jeśli lubicie potrawy tego typu. Jest bardzo delikatny w smaku, jego struktura jest lekka. Zakochacie się w nim! Składniki (na formę "keksówkę" o wymiarach(...)szklanka ugotowanej białej fasoli 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka pasty tahini 1 jabłko 1 cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli solidna szczypta pieprzu szczypta kuminu i mielonej kolendry 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej garść orzechów włoskich Na patelni smażę cebulę oraz jabłko z gałązką rozmarynu do momentu

Mango Papaja
Zupa meksykańska z klopsikami 115

sól, pieprz 1  jajko 1 ząbek czosnku 1 cebula papryka czerwona przyprawa 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki mąki zupa: 1 puszka kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 szklanka fasoli białej ugotowanej 1 cebula duża 20 dkg pieczarek 2 liście laurowe 3 ziarna ziele angielskie 1/2 papryczki chili czerwonej i zielonej 1 papryka żółta 1 ząbek(...)Formuję w rękach małe kulki które obtaczam w mące. Na patelni głębokiej przesmażam pokrojoną cebule na oleju, dodaję umyte i pokrojone pieczarki dalej przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę żółtą., dodaję fasolę, kukurydze, papryczki chili i przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 30 minut. Dziesięć minut przed końcem gotowania dodaję czosnek sprasowany, doprawiam sola, pieprzem, ziołami prowansalskimi

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania