Pyszna i bardzo łatwa do zrobienia sałatka. Doskonała na co dzień jak również na wyjątkowe okazje jak na przykład jutrzejsza impreza sylwestrowa. 2 pory puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona papryka 6 jajek sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Jasną część pora pokroić na cienkie półplasterki, posolić. Po kilkunastu minutach gdy puści(...)odcisnąć. Paprykę pokroić w kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzić z zalewy (fasolę dodatkowo przelewam woda aby pozbyć się ciemnego nalotu). Wszystkie składniki doprawiam i mieszam z majonezem. Odstawić do lodówki na kilka godzin
Smakołyki Asisprawą marchewki są trochę słodkawe, ale bardzo mi się podoba smak świeżej kolendry. Składniki na 4 - 6 burgerów 2 średniej wielkości marchewki duża cebula puszka (około 350g) czerwonej fasoli 3 ząbki czosnku świeża kolendra (garstka) płatki owsiane błyskawiczne, 2 - 3 łyżki Cebulę należy drobno pokroić i zeszklić na patelni razem z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodać drobno startą na tarce marchewkę(...)bardzo drobno, łatwiej będzie to wszystko połączyć). Przyprawić pieprzem, mieloną kolendrą i kminkiem. Wszystko razem smażyć, aż marchewka będzie miękka, około 10 minut, uważać, żeby nie przypalić marchewki! Fasolę odsączyć z zalewy, wypłukać i rozdrobnić widelcem. Do tak przygotowanej fasoli dodać drobno posiekaną kolendrę, łyżkę sosu sojowego i podsmażoną cebulę z marchewką. Doprawić ostrą papryką i pieprzem cayenne. Dodać płatki
Delusional TrineSkładniki cały słoiczek suszonych pomidorów opakowanie białej fasoli 2-3 ząbki czosnku majeranek, sól, pieprz 2-3 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego lampka białego pół wytrawnego wina 2 cebule jajko 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie Fasolę namoczyć z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, szczyptą majeranku i ząbkiem czosnku. Po kilkunastu godzinach moczenia ugotować do miękkości. Na końcu posolić(...)wlać lampkę wina. Cebulę podsmażyć na oleju kokosowym, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dodać do fasoli razem z suszonymi pomidorami, wbić jajko i wsypać odrobinę bułki tartej, wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku. Włożyć do czystych słoiczków i pasteryzować ok 25-30 min. Można również upiec pasztet. Masę przełożyć do keksówki jednorazowej
Gaździnka warzyZdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami. Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 3 liście laurowe 1 ziele angielskie 4 suszone śliwki majeranek do smaku 1/4 zimnej wody 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska pieprz ziołowy Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam Olej kokosowy rozgrzałam(...)patelni i wrzuciłam cebulę ze śliwkami oraz zielem angielskim. Całość podsmażałam do czasu, aż cebula się zarumieniła Usunęłam liście laurowe i ziele angielskie Czerwoną fasolę odcedziłam i przełożyłam do miski, dodałam majeranek, pozostałe przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam
Szczęśliwa kuchniaZdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami. Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 3 liście laurowe 1 ziele angielskie 4 suszone śliwki majeranek do smaku 1/4 zimnej wody 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska pieprz ziołowy Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam Olej kokosowy rozgrzałam(...)patelni i wrzuciłam cebulę ze śliwkami oraz zielem angielskim. Całość podsmażałam do czasu, aż cebula się zarumieniła Usunęłam liście laurowe i ziele angielskie Czerwoną fasolę odcedziłam i przełożyłam do miski, dodałam majeranek, pozostałe przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comochotę! Jeżeli nie przepadacie za sklepowymi tortillami, zawsze można zrobić samemu najprostsze wegańskie naleśniki :) Przepis: meksykańskie klopsiki * Dodatki - sosy, dipy, pasty * Sos czosnkowy/majonez z białej fasoli Obok keczupu jeden z najpopularniejszych sosów. Możemy sami łatwo stworzyć go w domu z białej fasoli lub zwykłej śmietanki sojowej. Przepis: sos czosnkowy z białej fasoli Hummus Podobnie jak sałatka stanowi dodatek
Bananowe PoleSmażona pachnąca ryba w towarzystwie aromatycznej salsy pomidorowej z czerwoną fasolą i kawałkami ananasa. Idealne świąteczne śniadanie i nie tylko. Może stanowić udaną przekąskę sylwestrową. Można podawać na ciepło lub zimno. Składniki: 4 filety z dorsza lub morszczuka 3 większe cebule pokrojone w piórka 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1 mały koncentrat pomidorowy 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki kilka(...)bułce i smażymy na rozgrzanym oleju; na innej patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy cebulę, gdy będzie miękka dodajemy passatę i koncentrat, przyprawiamy, dusimy, dodajemy pokrojone w kostkę ananasa i fasolę, chwilę dusimy; na półmisku wykładamy kawałki ryby i zalewamy salsą z ananasem, lekko mieszamy, możemy układać warstwami na niewielkim półmisku, smacznego
Zasmakuj Kuchnidelikatesach. Curry ma to do siebie, że lubi się zmieniać, a dokładniej to my możemy je dowolnie zmieniać, dodając co raz to inne warzywa. Moje curry przyrządziłam z kurczakiem, fasolą Cannellini oraz z kalerosse . A czym jest kalerosse ? Otóż, kalerosse to nowe warzywo na polskim rynku, stworzone prze Fit&Easy. Jest to krzyżówka jarmużu i brukselki, wyglądem przypominająca małe(...)kalerosse , odsyłam na stronę kalerosse.pl Składniki: około 600 g filetu z kurczaka 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego mała puszka fasoli Cannellini ( około 200 ml ) 1 opakowanie kalerosse 100 ml wody olej do smażenia sól sok z limonki Wykonanie: Mięso z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości
kolorowotorcikowoKuchnia włoska Składniki pół szklanki białej fasoli 1 por gałązka selera naciowego 1 cebula ¼ główki włoskiej kapusty plaster dyni 2 ziemniaki 2 pomidory kilka gałązek natki liść laurowy 10 listków bazylii 4 łyżki oliwy 2 garście drobnego makaronu kawałek świeżego parmezanu Przygotowanie Fasolę zalałem na noc 2 litrami zimnej wody. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroiłem(...)kostkę, por, kapustę i cebulę poszatkowałem. Ugotowałem fasolę w wodzie, w której się moczyła. Po 30 minutach dodałem warzywa. Gotowałem razem 10 minut. Sparzyłem pomidory, obrałem, usunąłem pestki, pokroiłem. Wrzuciłem do garnka, dodałem zioła, gotowałem kolejne 10 minut. Dodałem ugotowany, ale jędrny makaron, posypałem startym parmezanem
R'n'G KitchenPrzedstawiam Wam bardzo szybką i smaczną przekąskę- jajka faszerowane. Faszerowane nie byle jak, bo gotowaną na parze fasolą mung i dobrej jakości tuńczykiem. To doskonała propozycja na Święta , i nie tylko! Składniki gotowane na twardo jaja, ilość zależy od Was gotowana na parze fasola mung gotowany na parze kawałek batata, słodkiego ziemniaka tuńczyk z puszki w kawałkach łyżka(...)więcej Majonezu Kieleckiego sól i pieprz do smaku bazylia świeża do dekoracji Fasolę oraz batata ugotuj na parze do miękkości. Jaja ugotowane na twardo przekrój na pół, wyciągnij żółtko. Zmiksuj razem w blenderze jaja, fasolkę, tuńczyka, batata i majonez. Dosmacz solą i ewentualnie pieprzem.Przełóż masę do dekoratora, napełnij jaja. Przed podaniem udekoruj bazylią i gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniskładników używanych w tajskiej kuchni jest nieznanych w Europie, chociaż obecnie niemal wszystkie można znaleźć na półkach supermarketów, a także w sklepach z orientalną żywnością. Pędy bambusa, tofu, kiełki fasoli, chilli, kokos, pasty curry, sos rybny i trawa cytrynowa wnoszą do tajskich posiłków tak atrakcyjny dla nas posmak egzotyki. Podczas przyrządzania potraw tajskich wok jest jedynym(...)podprażonych lub też samych nasionek – całych lub utartych. Kardamon jest bardzo popularny w kuchni indyjskiej ale często dodaje się go też do przeróżnych deserów w innych stronach świata. KIEŁKI FASOLI- Często dodawane do dań smażonych, wielu sałatek, stanowią również element dekoracyjny wielu dań kuchni azjatyckiej, nie tylko tajskich. KOLENDRA- W Azji wykorzystuje się każdą część tej rośliny: korzeni
ClauditteMissCookinglistą składników. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, nie istnieje opcja, by się nie udało. Polecam! Składniki na duża blachę 40 x 30 cm: 400 - 450 g czarnej fasoli, 1,5 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 200 g suszonych daktyli, 2,5 tabliczki czarnej czekolady 85% (bez lecytyny sojowej i białego cukru), 1/2 szklanki(...)rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego, 4 krople olejku pomarańczowego, 2 łyżki kakao, 5 łyżek karobu, 1 łyżeczka syropu daktylowego, 1, 5 łyżeczki przyprawy piernikowej, 1/2 łyżeczki cynamonu. Wykonanie: Fasolę namaczamy na całą noc. Następnie odcedzamy i gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. Przestudzoną fasolę i daktyle przepuszczamy przez wyciskarkę do soków ze "ślepą" nakładką lub blendujemy. Orzechy i migdały drobno
Jeść, by żyć w zdrowiustrączki. Kiedyś zapomniane, niedoceniane, nieumiejętnie gotowane i kojarzone z kłopotami żołądkowymi. Fasolka po bretońsku i grochówka w nowej polskiej kuchni zastępowana jest na szczęście przez hummus i sałatki z fasolą, ale tym bardziej przyda nam się książka kucharska o nich. Ucieszyłam się bardzo, kiedy wyszła ta książka, bo chciałabym jeść więcej białka, a nie zawsze mam pomysły, co pysznego można(...)cieciorki, quesadilla i tortille, sloppy joe z czarną soczewicą, orientalny groszek z marchewką, sos z groszku, estragonu i szałwii, curry z kalafiorem, frytki z fasolki, pulled pork z czerwoną fasolą, placuszki z fasoli i tuńczyka czy chłodnik z bobu. Po tej lekturze już nie trzeba mi stręczyć strączków, będę je jeść z radością. Strączki Autorka: Maria Banach Wydawnictwo: Edgard Samo
Ugotowane pozamiatanePierogi z gęsią, fasolą i śliwką wędzoną. Idealne do barszczu czerwonego. Z tej porcji otrzymamy około 40 pierogów. Ciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa z gęsi, 90 g ugotowanej fasoli (jaś), 80 g śliwek wędzonych (suska sechlońska), 80 - 100 ml bulionu, sól, pieprz, 4-5 łyżek oleju Mięso zemleć(...)Fasolę i śliwki drobno pokroić. Dodać bulion, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać koła. Na środek każdego nałożyć trochę farszu. Zlepiać
królestwo garówsłodkimi pralinami, licząc na to, że może kolejna uruchomi krytyczny poziom endorfin, który pozwoli nam wstać. Marysia przygotowała blisko 90 przepisów na dania z soczewicy, grochu, groszku, ciecierzycy, fasoli, bobu i soi. Wprawdzie z tą ostatnią faceci nie powinni przesadzać , ale zjedzenie raz czy dwa razy w tygodniu strączków na pewno wzbogaci dietę i urozmaici stół. A jest w czym(...)wybierać: sałatka z roszponki, czarnej soczewicy, batatów i buraków, kapusta z grochem i kurkami, hummus z mango i kokosem, pieczarki portobello faszerowane białą fasolą i pesto, pita z bobem i jagnięciną, pasztet sojowy z suszonymi pomidorami i bazylią, a na deser ciasteczka czekoladowe z soczewicą czy ciasto z fasoli adzuki z kremem a herbaty matcha. Pyszności! Łapcie książkę tutaj
GRUBY WAŁEK