fasola - 7342 przepisów (strona:119/490)

Hummus z warzywami w wersji kolorowej (Hummus colorato con verdure) 160

hummus con avocado e prezzemolo, aromatizzato con succo di limone e aglio. E ultimo l'hummus di carote e curcuma.  Buon appetito! SKŁADNIKI Hummus z buraka i czerwonej fasoli 1 du ż y burak 50 g ciecierzycy 50 g czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kuminu 1 cytryna 1 ząbek  s ó l, pieprz  oliwa extravergine Hummus(...)ceci 2 carote 100 g di ceci 1/2 cucchiaino di curcuma 1 limone 1 spicchio d'aglio sale, pepe olio extravergine d'oliva PRZYGOTOWANIE Hummus z buraka i czerwonej fasoli Ugotowanego  buraka, ciecierzyc ę  i czerwon ą  fasol ę  miksujemy z dodatkiem soku z cytryny, ząbkiem  czosnku i oliw ą . Doprawiamy do smaku

La grande e la piccola cuoca
Quinoa po meksykańsku 143

Uwielbiam dania inspirowane kuchnią meksykańską, musi być aromatycznie, pikantnie i treściwie :) Dziś przedstawiam quinoę z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą w pikantnym sosie.  Składniki: 2 - 3 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mielonej wołowiny 1/2 puszki kukurydzy (bez GMO) puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka mała koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek majeranek(...)około pół łyżeczki, majeranek, ostrą paprykę, pieprz i sól według uznania. Gdy mięso się podsmaży dolewamy trochę wody, aby potrawa nie była zbyt sucha, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i kukurydzę. Dusimy wszystko razem przez chwilę, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy parę minut i podajemy z ugotowaną quinoą

Quinoa Raz!
Ciasto fasolowo-kokosowe z orzechami 124

Fasola jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo często przyrządzam z niej słodkie wypieki. Postanowiłam do fasoli dodać mąkę kokosową, która świetnie nadaje aromat i słodki smak oraz orzechy - gwarantują chrupkość wypieku. Polecam! Składniki: puszka czerwonej fasoli 1 jajko 1 banan 2 łyżki karobu 2 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych  2 łyżki ksylitolu 1/2 proszku do pieczenia

Truskawkowa Fiesta
BABECZKI KAKAOWE Z FASOLI NA SŁODKO (BEZ MĄKI) 164

Składniki na 12 sztuk: 1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu) 1 duży dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki) 2 jajka rozmiar L 2 łyżki kakao (ok. 20 g) 3 łyżki ksylitolu  (lub innego słodzika w odpowiedniej proporcji) ok. 30 g 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1. Fasolę odsączyłam na sitku, przepłukałam wodą. 2. Wrzuciłam fasolę i banana

Vroblewska-fitlife
Fasolka po bretońsku. Wersja mięsna. Co z Bretania nic wspolnego nie miała. 215

tutaj w lipcu, a zdjęcia do dzisiejszego postu wykonałam...równy rok temu(!) A z racji mieszkania z P. fasolkę robiłam już kilkukrotnie. Zapraszam poniżej po przepis. :) Składniki: 300gram suchej fasoli Jaś 2puszki pomidorów w puszce 500ml passaty pomidorowej 30 dag boczku 30 dag kiełbasy polskiej 1 cebula 4 ząbki czosnku natka pietruszki Wykonanie: 1. Zamocz fasolę w wodzie(...)cebulę i obrane,zmiażdżone ząbki czosnku. 4. Dodaj dwie łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, kilka ziarenek pieprzu, pół łyżeczki cząbru. Przesmaż na złoty kolor. 5. Dorzuć ugotowaną fasolę i passatę pomidorową. 6. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. 7. Gotuj około 20-30 minut. 8. Pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę mocno podsmaż na patelni i dodaj

Fiolka w kuchni
KIEŁKI - ICH WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE + INSTRUKTAŻ UPRAWY KIEŁKÓW 186

Kiełki są esencją żywej żywności. Są naszpikowane składnikami odżywczymi w o wiele większej ilości niż ich dojrzałe rośliny. Wartość odżywcza orzechów, nasion, ziaren i fasoli wzrasta ponad ośmiokrotnie dzięki kiełkowaniu. Kiełki zawierają 10 do 30 razy więcej witamin niż najzdrowsze warzywa. Kiełki mają bardzo korzystny wpływ na leczenie nowotworów. Dieta pacjentów kliniki Hippocratesa opiera się głównie na kiełkach(...)morela - pestki jabłka i moreli zawierają dużą ilość abscisic asid - roślinnego hormonu i substancji przeciwnowotworowej. Badania naukowe dowodzą, że skiełkowane nasiona jabłka i moreli wspomagają leczenie wszystkich form nowotworów. Fasola mung - kiełki fasoli mung uznawane są za najbardziej lekkostrawny pokarm. Spora dawka cynku, innych minerałów i lekkostrawnego białka korzystnie wpływa na leczenie chorób prostaty, raka piersi, spowalnia proces łysienia

Jeść, by żyć w zdrowiu
DANIE OBIADOWE TUDZIEŻ SAŁATKA (FASOLA SZPARAGOWA + GRILLOWANA CUKINIA + GRILLOWANA CEBULA + AWOKADO) 139

patelnia grillowa jest bardzo "zapracowana", w sensie niezwykle często przez mnie używana. W tym przepisie wykorzystana do przygotowania cukinii i cebuli, które pięknie się prezentowały i współgrały smakowo z fasolą szparagową i awokado. To ekspresowe danie może zagrać rolę głowną podczas obiadu lub posłużyć jako sałatka, przystawka. Jest to lekkie, a zarazem bardzo odżywcze danie. Jego składnik - żołta fasolka szparagowa(...)anemią i cukrzykom. Nietrudno ją teraz znaleźć na targach i w ogródkach. Skuście się na jej delikatny, kremowy smak. Polecam! Składniki na 1 porcję: 1/2 cukinii, 1 garść fasoli szparagowej, 1 cebula, 1/2 awokado, ulubione zioła (u mnie lubczyk i natka pietruszki), szczypta soli i pieprzu. Wykonanie: Cebulę i cukinię grillujemy. Fasolę szparagową gotujemy do miękkości i wykładamy na talerz

Jeść, by żyć w zdrowiu
Fasolka po bretońsku 152

Mamy chłodne już dni, nawet można  rzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje.   Składniki: 300 g fasoli Jaś   2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam mięsko wieprzowe 150 g mięsko wołowe 150 g  koncentrat pomidorowy 150 g łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz do smaku Dodatkowo: sól pieprz jajo bułka tarta 3 łyżki olej do smażenia    Wykonanie:   Fasolę nastawiłam wieczorem.Rano odlałam wodę w której była fasola i przełożyłam do garnka.Dodałam ziele angielskie,listek laurowy sól do smaku i gotowałam prawie do miękkości( 2 godziny).Kiedy była miękka dodałam przecier pomidorowy, czosnek sprasowany oraz pieprz i paprykę mieloną

Różowa kuchnia
BURRITO Z KURCZAKIEM 188

czerwone papryki 1 żółta papryka 1 duża czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przyprawy taco sól pieprz 1 słoik salsy 2 woreczki ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 szklanka startego sera cheddar 1 limonka świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania Sposób wykonania: Paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w paski. Ryż ugotować, podzielić(...)porcje. Czerwoną fasolę opłukać, osuszyć i przełożyć do miseczki. Kukurydzę odsączyć z płynu. Limonkę pokroić w kliny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć formą aluminiową. Na środku blachy położyć kurczaka, z lewej strony paprykę, z prawej cebulę i skropić olejem. Piersi kurczaka posypać przyprawą taco po obu stronach. Paprykę i cebulę posolić i popieprzyć. Na piersi

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Burgery z czerwonej fasoli 150

Kilka dni temu pokazywałem Wam przepis na burgery z ciecierzycy . Przyszedł czas na burgery z czerwonej fasoli ! Pyszne i proste w przygotowaniu (jak to roślinne burgery). Oczywiście struktury prawdziwego, krwistego burgera te roślinne nigdy nie będą miały, dlatego fani mielonego mięsa pewnie będą rozczarowani, natomiast dla pozostałych myślę, że będzie to bardzo przyjemne doznanie. Należy tutaj zaznaczyć(...)burgery z czerwonej fasoli w wersji pikantnej. Jeśli nie lubisz ostrych smaków, to nie dodawaj papryczki chilli i uważaj na sos BBQ, który dodajesz czy aby na pewno nie jest ostry. Jeśli chcesz zrobić burgery z takim sosem jak ja, zobacz koniecznie przepis na sos BBQ , który robiłem ładnych kilka tygodni temu. Co z dodatkami? Jako dodatki do burgerów polecam

Blendman
Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 158

polecam na lekki obiad lub kolację w środku tygodnia. Jeśli jesteście posiadaczami szybkowara, kolację podacie w pół godziny. Jeśli nie - dwadzieścia minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny 1 łyżeczka masła sól kilka(...)łyżek czerwonej fasoli z puszki Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie na najmniejsze kawałki, bo się najdłużej gotują. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek na 3-4 części i też dorzucić do warzyw. Wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu (soku z cytryny), przykryć pokrywką i gotować 40 minut

Posadzone i zjedzone
Pierogi z fasolą, boczkiem i koperkiem 187

Pierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż zwykłe na wodzie.  Takie jak robiła dawniej moja mama. Swobodnie można je też mrozić. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: Ciasto: 35 dag  mąki Reszelskiej typ 500 1 jajko ¾ szklanki gorącego mleka 1 łyżeczka(...)miękkiego masła Farsz: 1 szklanka fasoli Jaś 30 dag boczku wędzonego 2 cebule Pęczek świeżego koperku 3 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Jak wykonać ?  Pierogi zaczynam od zrobienia farszu: Fasolę Jaś moczę przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotuję do miękkości. Odcedzam, studzę, zimną kręcę przez maszynkę do mięsa. Boczek kroję drobniutko

Wanilia i Kardamon
Baked Beans – pieczona fasolka 265

bretońska na blogu króluje od dawna (pewnie dlatego, że nie ma po niej żadnych gastrycznych niespodzianek) a dzisiaj przepis na pieczone fasolki. Robią się prawie same! Baked beans. Niby fasola w pomidorowym sosie, z mięsem… To gdzie różnica między tą, a fasolką po bretońsku ? W doprawieniu, konsystencji i sposobie podania. Amerykanie i Anglicy często wykorzystują do tego przepisu fasolkę(...)puszki – ok, może to i szybciej, ale ze smakowego punktu widzenia kompletnie bez sensu – fasola jest wtedy elegancko rozgotowana i przypomina paćkę. Drobną fasolkę bez problemu kupicie w każdym sklepie spożywczym. Nie ma żadnego problemu z jej samodzielnym namoczeniem i podgotowaniem, prawda? Fasolkę zalewamy w garnku wodą i płuczemy – jeśli są w niej jakieś paprochy – odławiamy, wyrzucamy. Zalewamy świeżą wodą

Karo in the Kitchen
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, porami i fetą 172

rybą tworzy bardzo smaczną sałatkę. Składniki : 3 puszki tuńczyka w wodzie (w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1 puszka kukurydzy 1,5-2 pory kostka sera feta 1 puszka czerwonej fasoli pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami(...)Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Najpierw do salaterce wyłożyć fasolę, a na nią kukurydzę. Wylać połowę sosu. Tuńczyka odsączyć z wody, wyłożyć na sos. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 5 minutach przelać zimną wodą i odcedzić Wyłożyć pory, wylać drugą porcję sosu. Na sos wyłożyć pokrojoną w kostkę fetę

Czerwień i błękit
Barszcz wołyński 150

głębszego smaku i koloru. W sam raz na nadchodzące Święto Zmarłych.  Składniki: -1/2 kg mięsa wołowego z kością  -1/2 kg buraków -1/2 szklanki suchej fasoli -pęczek włoszczyzny:marchewka, pietruszka, zielona część pora, kawałek selera, cebula  -4 ziemniaki -sól, pieprz -dwa listki laurowe -dwa ziela angielskie -1/2  szklanki  śmietany 18% -zielenina(...)włoszczyzną zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła składniki, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa. Mnie to zajęło 2 godz. Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy osobno do miękkości. Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki, zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągamy go razem z warzywami

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania