fasola - 7342 przepisów (strona:119/490)

Naczos z guacamole, salsą pomidorową i pastą fasolową 157

smaczna przekąska, szczególnie dla osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Składniki: • 2 paczki naczosów paprykowych • 150 g sera żółtego • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Pasta fasolowa • 2 puszki fasoli • 2 łyżki pikantnego keczupu • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz do smaku Guacamole • 2 miękkie awokado • 2 łyżki soku z cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 mała(...)ostra papryczka • sól, pieprz do smaku Salsa pomidorowa • 5 pomidorów • 1 mała ostra papryczka • 2 cebule czerwone • 2 łyżki posiekanej kolendry • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Fasolę zmiksować pozostawiając część fasoli całej. • Wymieszać z keczupem i sokiem z cytryny, doprawić i odstawić. • Awokado obrać, pokroić na małe kawałki i zmiksować. • Wymieszać

To co kocham
Pasta z czerwonej fasoli 77

Czasami zamiast tradycyjnej szynki i sera żółtego warto przygotować coś zupełnie innego. Moja pasta z fasoli jest sycąca, aromatyczna i szybko się ją robi. Z dodatkiem marynowanego ogórka idealnie nadaje się na śniadanie. Składniki: • 1 puszka fasoli czerwonej • sok z 1/2 cytryny • 1 ząbek czosnku • sól do smaku Wykonanie: • Fasolę odcedzić

To co kocham
Sałatka z żółtym serem i czerwoną fasolą 221

moim blogu. Kiedyś żadna impreza czy święta nie obyły się bez niej i chyba po prostu się przejadła. Zdecydowanie imprezowa, lekko pikantna, zaskakująca smakiem pora, ananasa, czerwonej fasoli i żółtego sera obtoczonego w papryce. Składniki: • 2 pory • 1 puszka czerwonej fasoli • 1 puszka ananasów • 300 g sera żółtego • po 1/2 łyżeczce papryki słodkiej(...)przelewając zimną wodą. • Ananasy pokroić na małe kawałki. • Ser żółty pokroić w kostkę 1×1 cm i wymieszać z paprykami. • Połączyć razem pora, odcedzoną fasolę, ananasy i ser żółty. • Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem

To co kocham
Chilli con carne 119

teksańskiej spotykana często jako fastfood w amerykańskich barach. Główne składniki to różnego rodzaju papryka, cebula, czosnek, pomidory i mielone wołowe mięso, najczęściej z dodatkiem czerwonej fasoli. Bardzo proste do przygotowania i dość szybkie danie. Idealny dodatek do chilli con carne to ryż, ale można też podawać zawijane w tortillach. Składniki(...)wołowiny mielonej • 1 cebula • po 1/2 papryki czerwonej i żółtej • 2 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów krojonych • 1 puszka fasoli czerwonej • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka oregano • szczypta kminu rzymskiego • 1 płaska łyżeczka chilli • sól, pieprz do smaku • ugotowany ryż • 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić

To co kocham
Tort fasolowy 121

Mama ze swoim tortem często jest zapraszana na różne pokazy i imprezy kulinarne, jak np. Fasolaki, na których prezentowane są przeróżne dania z fasoli. Tort fasolowy zawsze budzi kontrowersje, bo nikt nie spodziewa się takiego składnika ciasta, ale wszelkie obiekcje co do smaku mijają po degustacji. Mama dostała nawet propozycję uzyskania(...)certyfikatu na recepturę tortu fasolowego, ale zrezygnowała z tego przywileju, co jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe. Składniki: Ciasto fasolowe • 1 szklanka fasoli Jaś • 250 g cukru pudru • 8 jajek • 3 łyżki bułki tartej • 1 łyżka mąki pszennej • 70 g orzechów włoskich • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • kilka kropli olejku migdałowego Masa śmietanowa • 3 szklanki śmietanki

To co kocham
Ciastka kakaowe z fasolą i daktylami 124

Nigdy nie myślałam, że można upiec smaczne ciastka bez mąki pszennej, jajek i cukru. Można! Na bazie czerwonej fasoli, która doskonale zastepuje mąkę i nie wyczuwa się jej smaku, i na bazie naturalnej słodyczy z suszonych daktyli. Wyszły dość słodkie, miękkie w środku, ale nie rozpadające się i przede wszystkim(...)zdrowe, no i można je jeść bez wyrzutów sumienia. Dla mnie pycha! Składniki na 16 sztuk: • 1 puszka fasoli czerwonej • 150 g daktyli bez pestek/1 szklanka gorącej wody • 3 łyżki masła orzechowego typu crunchy • 2 łyżki kakao • 2 łyżki mąki ryżowej • 1/2 łyżeczka sody • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia • czekoladowe płatki Wykonanie: • Daktyle zalać wrzącą wodą

To co kocham
Zupa fasolowa z ziemniakami + film 232

chłodne jesienne dni. Zupa fasolowa to prosta w przygotowaniu potrawa, pełnowartościowy posiłek, który może stanowić główne danie obiadowe.     składniki około na 2 litry zupy 500 g drobnej fasoli kość wędzona włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 2 cebule 1 ząbek czosnku 5 średnich ziemniaków 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oleju(...)smażenia czarny pieprz sól przepis Do garnka wrzucamy opłukaną fasolę i namaczamy ją w zimnej wodzie kilka godzin. Po tym czasie do fasoli dolewamy około 2 litry zimnej wody, dodajemy wędzoną kość, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy około 40 minut. Obraną cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość

Smakowite Dania
Hummus z warzywami w wersji kolorowej (Hummus colorato con verdure) 150

hummus con avocado e prezzemolo, aromatizzato con succo di limone e aglio. E ultimo l'hummus di carote e curcuma.  Buon appetito! SKŁADNIKI Hummus z buraka i czerwonej fasoli 1 du ż y burak 50 g ciecierzycy 50 g czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kuminu 1 cytryna 1 ząbek  s ó l, pieprz  oliwa extravergine Hummus(...)ceci 2 carote 100 g di ceci 1/2 cucchiaino di curcuma 1 limone 1 spicchio d'aglio sale, pepe olio extravergine d'oliva PRZYGOTOWANIE Hummus z buraka i czerwonej fasoli Ugotowanego  buraka, ciecierzyc ę  i czerwon ą  fasol ę  miksujemy z dodatkiem soku z cytryny, ząbkiem  czosnku i oliw ą . Doprawiamy do smaku

La grande e la piccola cuoca
Quinoa po meksykańsku 139

Uwielbiam dania inspirowane kuchnią meksykańską, musi być aromatycznie, pikantnie i treściwie :) Dziś przedstawiam quinoę z mielonym mięsem, fasolą i kukurydzą w pikantnym sosie.  Składniki: 2 - 3 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mielonej wołowiny 1/2 puszki kukurydzy (bez GMO) puszka czerwonej fasoli 1 cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka mała koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek majeranek(...)około pół łyżeczki, majeranek, ostrą paprykę, pieprz i sól według uznania. Gdy mięso się podsmaży dolewamy trochę wody, aby potrawa nie była zbyt sucha, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, fasolę i kukurydzę. Dusimy wszystko razem przez chwilę, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy mieszamy parę minut i podajemy z ugotowaną quinoą

Quinoa Raz!
Ciasto fasolowo-kokosowe z orzechami 120

Fasola jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo często przyrządzam z niej słodkie wypieki. Postanowiłam do fasoli dodać mąkę kokosową, która świetnie nadaje aromat i słodki smak oraz orzechy - gwarantują chrupkość wypieku. Polecam! Składniki: puszka czerwonej fasoli 1 jajko 1 banan 2 łyżki karobu 2 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych  2 łyżki ksylitolu 1/2 proszku do pieczenia

Truskawkowa Fiesta
BABECZKI KAKAOWE Z FASOLI NA SŁODKO (BEZ MĄKI) 158

Składniki na 12 sztuk: 1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu) 1 duży dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki) 2 jajka rozmiar L 2 łyżki kakao (ok. 20 g) 3 łyżki ksylitolu  (lub innego słodzika w odpowiedniej proporcji) ok. 30 g 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1. Fasolę odsączyłam na sitku, przepłukałam wodą. 2. Wrzuciłam fasolę i banana

Vroblewska-fitlife
Fasolka po bretońsku. Wersja mięsna. Co z Bretania nic wspolnego nie miała. 205

tutaj w lipcu, a zdjęcia do dzisiejszego postu wykonałam...równy rok temu(!) A z racji mieszkania z P. fasolkę robiłam już kilkukrotnie. Zapraszam poniżej po przepis. :) Składniki: 300gram suchej fasoli Jaś 2puszki pomidorów w puszce 500ml passaty pomidorowej 30 dag boczku 30 dag kiełbasy polskiej 1 cebula 4 ząbki czosnku natka pietruszki Wykonanie: 1. Zamocz fasolę w wodzie(...)cebulę i obrane,zmiażdżone ząbki czosnku. 4. Dodaj dwie łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, kilka ziarenek pieprzu, pół łyżeczki cząbru. Przesmaż na złoty kolor. 5. Dorzuć ugotowaną fasolę i passatę pomidorową. 6. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. 7. Gotuj około 20-30 minut. 8. Pokrojoną w cienkie plastry kiełbasę mocno podsmaż na patelni i dodaj

Fiolka w kuchni
KIEŁKI - ICH WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE + INSTRUKTAŻ UPRAWY KIEŁKÓW 177

Kiełki są esencją żywej żywności. Są naszpikowane składnikami odżywczymi w o wiele większej ilości niż ich dojrzałe rośliny. Wartość odżywcza orzechów, nasion, ziaren i fasoli wzrasta ponad ośmiokrotnie dzięki kiełkowaniu. Kiełki zawierają 10 do 30 razy więcej witamin niż najzdrowsze warzywa. Kiełki mają bardzo korzystny wpływ na leczenie nowotworów. Dieta pacjentów kliniki Hippocratesa opiera się głównie na kiełkach(...)morela - pestki jabłka i moreli zawierają dużą ilość abscisic asid - roślinnego hormonu i substancji przeciwnowotworowej. Badania naukowe dowodzą, że skiełkowane nasiona jabłka i moreli wspomagają leczenie wszystkich form nowotworów. Fasola mung - kiełki fasoli mung uznawane są za najbardziej lekkostrawny pokarm. Spora dawka cynku, innych minerałów i lekkostrawnego białka korzystnie wpływa na leczenie chorób prostaty, raka piersi, spowalnia proces łysienia

Jeść, by żyć w zdrowiu
DANIE OBIADOWE TUDZIEŻ SAŁATKA (FASOLA SZPARAGOWA + GRILLOWANA CUKINIA + GRILLOWANA CEBULA + AWOKADO) 135

patelnia grillowa jest bardzo "zapracowana", w sensie niezwykle często przez mnie używana. W tym przepisie wykorzystana do przygotowania cukinii i cebuli, które pięknie się prezentowały i współgrały smakowo z fasolą szparagową i awokado. To ekspresowe danie może zagrać rolę głowną podczas obiadu lub posłużyć jako sałatka, przystawka. Jest to lekkie, a zarazem bardzo odżywcze danie. Jego składnik - żołta fasolka szparagowa(...)anemią i cukrzykom. Nietrudno ją teraz znaleźć na targach i w ogródkach. Skuście się na jej delikatny, kremowy smak. Polecam! Składniki na 1 porcję: 1/2 cukinii, 1 garść fasoli szparagowej, 1 cebula, 1/2 awokado, ulubione zioła (u mnie lubczyk i natka pietruszki), szczypta soli i pieprzu. Wykonanie: Cebulę i cukinię grillujemy. Fasolę szparagową gotujemy do miękkości i wykładamy na talerz

Jeść, by żyć w zdrowiu
Fasolka po bretońsku 131

Mamy chłodne już dni, nawet można  rzec że zimne wrr. Fasolka po bretońsku was nasyci i ogrzeje.   Składniki: 300 g fasoli Jaś   2 pętka kiełbasy miałam śląską więc taką dałam mięsko wieprzowe 150 g mięsko wołowe 150 g  koncentrat pomidorowy 150 g łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku(...)sól, pieprz do smaku Dodatkowo: sól pieprz jajo bułka tarta 3 łyżki olej do smażenia    Wykonanie:   Fasolę nastawiłam wieczorem.Rano odlałam wodę w której była fasola i przełożyłam do garnka.Dodałam ziele angielskie,listek laurowy sól do smaku i gotowałam prawie do miękkości( 2 godziny).Kiedy była miękka dodałam przecier pomidorowy, czosnek sprasowany oraz pieprz i paprykę mieloną

Różowa kuchnia