fasola - 7342 przepisów (strona:127/490)

Placki w sosie pomidorowo-fasolowym. 89

Składniki SOS: 400 g pomidorów krojonych z puszki 400 g białej fasoli z puszki tymianek, sól, papryka ostra mielona 2 ząbki czosnku Pomidory i fasolę przekładamy razem z zalewami do garnka - doprawiamy do smaku. Czosnek przeciskamy przez praskę i również dodajemy do garnka. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż fasola będzie miękka. Po przepis na placki zapraszam   tutaj

Moje-pitraszenie
Sałatka pokoleniowa - z selerem , szynką i serem 202

stwierdziła, że zrobimy tę sałatkę ze składników, które ja do sałatek wrzucam na szarym końcu czyli bardzo rzadko. Stwierdziłam więc, by dodać coś dla przełamania smaku, coś równoważącego np. fasolę z puszki - w tym przypadku wypadło na żółty morski ser (jest wyrazisty i słony). Postanowiłam też, że dodamy ryż, by sałatki wyszło więcej - natychmiast wywiązała się debata na temat tego(...)własny, Składniki: dwa woreczki ryżu (polecam paraboliczny ;)) dwa słoiczki selera naciowego konserwowego (łącznie około 1 l) 30 dag sera morskiego 30 dag szynki drobiowej puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli konserwowej słoiczek 0,5 l papryki konserwowej słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 5 jajek słoiczek majonezu - 0,5 l sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryg ugotować według opisu

Poezja Smaków - blog kulinarny
10 najlepszych wpisów 2015 roku 125

zestawienie 10 najlepszych wpisów 2015 roku. Dla zbudowania napięcia, miejsce pierwsze znajdziecie na samym dole posta ;) Aby przejść do wpisu, kliknijcie na tytuł, albo zdjęcie.  10. Zupa z fasolą borlotti Zestawienie otwiera sycąca i gęsta zupa z najpiękniejszej odmiany fasoli - fasoli borlotti o fakturze przypominającej marmur. Danie jest idealne na obecną, mroźną zimową pogodę, wszak opublikowałam je w styczniu

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 146

więcej uwagi ;) Na szczęście takie dania potrafią być naprawdę wspaniałe i pozwalają na kreatywność ;) Makaronowa zapiekanka z jarmużem w sosie pomidorowym   Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 250 g jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól(...)jarmużu i cebuli.  Pomidory również kroimy w drobną kostkę, gniazda nasienne usuwamy. Dodajemy do farszu i dusimy na małym ogniu.  Na koniec dodajemy przepłukaną i przecedzoną fasolę. Całość farszu gotujemy na małym ogniu do miękkości fasoli.  Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu oraz imbirem, papryką i gałką - po 2-3 łyżeczki. W międzyczasie możemy rozpocząć przygotowanie sosu pomidorowego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zabielany barszcz czerwony z fasolą 129

Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 kg buraków 1 łyżka octu spirytusowego ok. 1,5 l wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów 3-4 ząbki czosnku 1 cebula sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku ok 150-250 ml zakwasu z buraków łyżeczka kminku, łyżka majeranku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Fasolę namoczyć na 12 godzin, następnie(...)smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać majeranek. W razie potrzeby dokwasić sokiem z cytryny, octem winnym lub jabłkowym. Na końcu zabielić słodką śmietanką. Barszcz podawać z wcześniej ugotowaną fasolą

Czerwień i błękit
Świąteczna sałatka śledziowa z porem 996

Świąteczna sałatka śledziowa z porem  SKŁADNIKI :  600 g matiasów  1 nieduży por (jasna część) 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli  1 l mleka  2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE : Matiasy płuczemy w wodzie, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 6 godzin(...)talarki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Matiasy z ogórkami kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie pokroje składniki wraz z porem, dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę (fasolę płuczemy w zimnej wodzie). Wszystko mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rumcajsowe Enchiladas 184

rurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą). Składniki: Puszka pomidorów w zalewie puszka czerwonej fasoli pinto 5 ząbków czosnku 1 czerwona papryczka chilli (lub 2 łyżeczki mielonego chilli) łyżeczka słodkiej papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty(...)przekładamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso doprawione słodką papryką, solą i pieprzem. Dodajemy do garnka z sosem, dusimy razem 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy odsączoną fasolę i dusimy jeszcze kilka minut. Fasola musi pozostać lekko twarda. Na tortillę nakładamy kilka łyżek sosu i 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany i zawijamy, zakładając brzegi do środka. Otrzymane ruloniki

Gotuj z Rumcajsem
Fasolowe ciasto czekoladowe | bezglutenowe 136

mocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki:  1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek naturalnego kakao 20 g stewi (puder) 1 duży banan 2 jajka (białka, żółtka osobno) 60 g jogurtu naturalnego 3 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy) Cynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce zblenderować żółtka, fasolę, jogurt i banana. Dodać proszek, stewię oraz kakao. Wymieszać delikatnie z białkiem.  Keksówkę wysmarować odrobiną masła i obsypać mąką pełnoziarnistą.  Piec ok. 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach

Czarnawisienka
Pyszna Sałatka Warstwowa z Selerem 421

Witam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę warstwową z selerem, jest smaczna i do tego ładnie prezentuje się na stole:). Będziemy potrzebować : 1 puszka kukurydzy 400g 1 puszka czerwonej fasoli 400g 1 puszka ananasa w plastrach(około 600ml) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 por 2 marchewki (około 200g) 1 słoik selera konserwowego (około 400ml) 8 łyżek majonezu sól, pieprz Link(...)kroję w cienkie pół plasterki, następnie por przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia. Kukurydzę, selera, odsączam z zalewy i wkładam do osobnych miseczek. Czerwoną fasolę również odsączam z zalewy na durszlaku i dodatkowo płuczę pod bieżącą wodą. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach

Uwaga Babcia Gotuje
Warstwowa sałatka śledziowa z fetą 6672

moich propozycji. Polecam przygotować na święta, Sylwester i Nowy Rok. Składniki : 1 słoik śledzi marynowanych w oleju 5 jajek 1 duży por 150 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 5-6 korniszonów pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem(...)cytryny i przyprawami. Śledzie odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kwadraty. Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu obrać. Fasolę odsączyć z zalewy. Korniszony pokroić w kosteczkę. wyłożyć do salaterki. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Na spód salaterki wyłożyć korniszony, a na nich fasolę

Czerwień i błękit
Minestrone po polsku czyli Zupowy Wtorek odc.74 142

Pyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać!  Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po polsku 1 szkl. fasoli piękny jaś 1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko 2 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula por 2 duże pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki(...)koperku sól, pieprz oliwa Fasolę myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Zostawiamy na noc a następnie gotujemy w wodze, w której się moczyła. W książce podano czas 30 minut ale wg mnie to zdecydowanie za mało. Ja moją musiałam wyławiać z teoretycznie ugotowanej zupy i podgotowywać dalsze 30 minut. Marchewkę, ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz ukraiński 161

/gotuje moja mama. Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest  już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 3 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek(...)sól, pieprz Fasolę namoczyć (najlepiej moczyć przez całą noc). W garnku z wodą umieścić mięso na wywar. Zagotować, zszumowaną wodę zlać i nalać świeżej. Dodać fasolę i gotować na pół twardo. Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe i ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet

Di gotuje
Pasztet gruszkowo-orzechowy (z fasoli) 120

Pyszny, delikatny i kremowy pasztet z białej fasoli, z dodatkiem gruszki, rozmarynu i masła orzechowego. Jeden z najlepszych jakie jadłam, mój faworyt. Z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy lubią delikatne, lekko słodkie aczkolwiek wytrawne potrawy. Swoją drogą myślę, że jest to świetna propozycja na zbliżające się Święta. Składniki (na tzw. "keksówkę"): 1 i 1/2 szklanki namoczonej przez(...)ugotowanej białej fasoli "Jaś" (lub z puszki) 1 duża gruszka lub 2 małe 1 cebula 1-2 gałązki rozmarynu 2 łyżki masła orzechowego, np. domowego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka sól i pieprz posiekane migdały oraz świeży rozmaryn do dekoracji Na oliwie smażę cebulkę z dodatkiem gałązek rozmarynu. Po kilku minutach dodaję obraną i pokrojoną gruszkę. Całość smażę

Mango Papaja
Ciasto fasolowe z bananami 157

Kilka miesięcy temu pojawił się przepis na ciasto fasolowe , ale ten jest nieco inny! Wzbogacony o banany i kakao! Moi najbliżsi nie mogli uwierzyć, że to jest ciasto z fasoli, a tym bardziej, że kompletnie w smaku nie czuć fasoli. Zachęcam do upieczenia. Składniki: puszka odsączonej i przepłukanej czerwonej fasoli 2 banany 1 jajko 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

Truskawkowa Fiesta
Fasolowa z boczkiem i zacierkami 148

częściej gotuję takie rozgrzewające i sycące zupy jak min. ta fasolowa. Zwykle gotuję jej wielki garnek aby móc się nią cieszyć na drugi dzień. Wtedy smakuje jeszcze lepiej :) 200g fasoli 200g boczku parzonego 1 kiełbaska toruńska 2 łyżki oleju do smażenia marchewka korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2 łodygi naci selera 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela(...)cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz łyżka majeranku łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki zacierek natka pietruszki do posypania Dzień wcześniej fasolę wypłukać i zalać ok 1,5 litra zimnej wody. Na drugi dzień gotować ją godzinę. Połowę boczku pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek , zeszklić. Gdy cebulka się zrumieni dodać starte

Smakołyki Asi