Świąteczna sałatka śledziowa z porem SKŁADNIKI : 600 g matiasów 1 nieduży por (jasna część) 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 l mleka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Matiasy płuczemy w wodzie, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na minimum 6 godzin(...)talarki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, odcedzamy. Matiasy z ogórkami kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie pokroje składniki wraz z porem, dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę (fasolę płuczemy w zimnej wodzie). Wszystko mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem lub cebulą). Składniki: Puszka pomidorów w zalewie puszka czerwonej fasoli pinto 5 ząbków czosnku 1 czerwona papryczka chilli (lub 2 łyżeczki mielonego chilli) łyżeczka słodkiej papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty(...)przekładamy do rondelka, a na patelni obsmażamy mięso doprawione słodką papryką, solą i pieprzem. Dodajemy do garnka z sosem, dusimy razem 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy odsączoną fasolę i dusimy jeszcze kilka minut. Fasola musi pozostać lekko twarda. Na tortillę nakładamy kilka łyżek sosu i 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany i zawijamy, zakładając brzegi do środka. Otrzymane ruloniki
Gotuj z Rumcajsemmocno czekoladowe - mimo, że bez czekolady. Na drugie śniadanie lub deser po obiedzie idealne. Ma niewiele kalorii, jest naturalnie słodkie dzięki stewii i bananowi. Składniki: 1 puszka fasoli (fasole należy dobrze opłukać w zimnej wodzie) 5 łyżek naturalnego kakao 20 g stewi (puder) 1 duży banan 2 jajka (białka, żółtka osobno) 60 g jogurtu naturalnego 3 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżeczki proszku do pieczenia (może być bezglutenowy) Cynamon, przyprawa do piernika Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce zblenderować żółtka, fasolę, jogurt i banana. Dodać proszek, stewię oraz kakao. Wymieszać delikatnie z białkiem. Keksówkę wysmarować odrobiną masła i obsypać mąką pełnoziarnistą. Piec ok. 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach
CzarnawisienkaWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę warstwową z selerem, jest smaczna i do tego ładnie prezentuje się na stole:). Będziemy potrzebować : 1 puszka kukurydzy 400g 1 puszka czerwonej fasoli 400g 1 puszka ananasa w plastrach(około 600ml) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 por 2 marchewki (około 200g) 1 słoik selera konserwowego (około 400ml) 8 łyżek majonezu sól, pieprz Link(...)kroję w cienkie pół plasterki, następnie por przelewam wrzącą wodą na durszlaku i odstawiam do wystudzenia i odsączenia. Kukurydzę, selera, odsączam z zalewy i wkładam do osobnych miseczek. Czerwoną fasolę również odsączam z zalewy na durszlaku i dodatkowo płuczę pod bieżącą wodą. Ananasa odsączam z zalewy i kroję w kostkę. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach
Uwaga Babcia Gotujemoich propozycji. Polecam przygotować na święta, Sylwester i Nowy Rok. Składniki : 1 słoik śledzi marynowanych w oleju 5 jajek 1 duży por 150 g żółtego sera 1 puszka czerwonej fasoli 5-6 korniszonów pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem(...)cytryny i przyprawami. Śledzie odcedzić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kwadraty. Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu obrać. Fasolę odsączyć z zalewy. Korniszony pokroić w kosteczkę. wyłożyć do salaterki. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Na spód salaterki wyłożyć korniszony, a na nich fasolę
Czerwień i błękitPyszna, treściwa zupa, która przysporzyła mi odrobinę kłopotów, ale warto było im sprostać! Smakowała mi i dzieciom :) przepis pochodzi z książki "Kipi kasza". Minestrone po polsku 1 szkl. fasoli piękny jaś 1 szkl. kaszy perłowej ugotowanej na sypko 2 duże marchewki 3 średnie ziemniaki 2 gałązki selera naciowego 1 duża cebula por 2 duże pomidory 1/2 pęczka natki pietruszki(...)koperku sól, pieprz oliwa Fasolę myjemy i zalewamy 3 litrami wody. Zostawiamy na noc a następnie gotujemy w wodze, w której się moczyła. W książce podano czas 30 minut ale wg mnie to zdecydowanie za mało. Ja moją musiałam wyławiać z teoretycznie ugotowanej zupy i podgotowywać dalsze 30 minut. Marchewkę, ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy
Dzieje kuchennej Wiewióry/gotuje moja mama. Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 3 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek(...)sól, pieprz Fasolę namoczyć (najlepiej moczyć przez całą noc). W garnku z wodą umieścić mięso na wywar. Zagotować, zszumowaną wodę zlać i nalać świeżej. Dodać fasolę i gotować na pół twardo. Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe i ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet
Di gotujePyszny, delikatny i kremowy pasztet z białej fasoli, z dodatkiem gruszki, rozmarynu i masła orzechowego. Jeden z najlepszych jakie jadłam, mój faworyt. Z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy lubią delikatne, lekko słodkie aczkolwiek wytrawne potrawy. Swoją drogą myślę, że jest to świetna propozycja na zbliżające się Święta. Składniki (na tzw. "keksówkę"): 1 i 1/2 szklanki namoczonej przez(...)ugotowanej białej fasoli "Jaś" (lub z puszki) 1 duża gruszka lub 2 małe 1 cebula 1-2 gałązki rozmarynu 2 łyżki masła orzechowego, np. domowego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka sól i pieprz posiekane migdały oraz świeży rozmaryn do dekoracji Na oliwie smażę cebulkę z dodatkiem gałązek rozmarynu. Po kilku minutach dodaję obraną i pokrojoną gruszkę. Całość smażę
Mango PapajaKilka miesięcy temu pojawił się przepis na ciasto fasolowe , ale ten jest nieco inny! Wzbogacony o banany i kakao! Moi najbliżsi nie mogli uwierzyć, że to jest ciasto z fasoli, a tym bardziej, że kompletnie w smaku nie czuć fasoli. Zachęcam do upieczenia. Składniki: puszka odsączonej i przepłukanej czerwonej fasoli 2 banany 1 jajko 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
Truskawkowa Fiestaczęściej gotuję takie rozgrzewające i sycące zupy jak min. ta fasolowa. Zwykle gotuję jej wielki garnek aby móc się nią cieszyć na drugi dzień. Wtedy smakuje jeszcze lepiej :) 200g fasoli 200g boczku parzonego 1 kiełbaska toruńska 2 łyżki oleju do smażenia marchewka korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2 łodygi naci selera 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela(...)cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz łyżka majeranku łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki zacierek natka pietruszki do posypania Dzień wcześniej fasolę wypłukać i zalać ok 1,5 litra zimnej wody. Na drugi dzień gotować ją godzinę. Połowę boczku pokroić w kostkę, przesmażyć na rumiano, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek , zeszklić. Gdy cebulka się zrumieni dodać starte
Smakołyki Asiniewielkich buraków, marynata: 3 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, farsz: 4 filety śledzia w oleju, 1/2 cebuli, 175 g fasoli białej cannellini*, 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka do kawy musztardy dijon, 3 łyżki kaszy gryczanej, olej do głębokiego smażenia. Buraki umyć, nie obierać, obciąć końcówki, ugotować al dente. Nie można(...)głębokiego smażenia rozgrzać w niewielkim garnuszku. Wsypać do niego kaszę, smażyć kilka sekund – kasza wypłynie do góry. Przelać przez sitko i wyłożyć na ręcznik papierowy. Śledzia wymieszać z cebulą, fasolą, musztardą dijon, kaszą gryczaną i olejem. (Sałatka jest bardzo śledziowa, ale pamiętajmy, że wkładamy ją do buraka, to zdecydowanie zmieni jej smak.) Marynatę wylać z buraków. Wypełnić buraki sałatką. *użyłam
królestwo garówBogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupa kalafiorowo-serowa autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA GOŁĄBKOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com JESIENNA ZUPA GRZYBOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com Zupa pieczarkowa autorka: Ugotujiprzetestuj z bloga Testowanie przez gotowanie(...)Zupa z pecłonek z zacierkami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zupa buraczkowa z tortellini autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty Zupa jarzynowa z fasolą autorka: Beata12 z bloga W królestwie smaków Beaty JESIENNA ZUPA Z CIECIORKĄ I JARMUŻEM autor: kar_nowak z bloga Mam to na widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie
Weekendy w domu i ogrodziepolskiej. Jest to pożywne danie jednogarnkowe znakomite na obiad, łatwe w przygotowaniu, które nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Podane z pieczywem smakuje wyśmienicie. składniki na 6 porcji 500 g fasoli typu Jaś 500 g kiełbasy 250 g boczku wędzonego 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki majeranku 3 liście laurowe czarny(...)pieprz sól przepis Opłukaną i namoczoną w garnku przez noc fasolkę uzupełniamy wodą, tak aby fasola była całkiem przykryta, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz kilka ziaren czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy a kiełbasę i boczek kroimy w większą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę i wszystko
Smakowite DaniaWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na sałatkę alla Maxicana Do sałatki użyłam pysznej kukurydzy złocistej z czerwoną fasolą i soczewicy, wszystkie te warzywa gotowane są na parze z firmy Bonduelle , dodałam również kurczaka oraz papryczki jalapeno . Do sałatki polecam pyszne pieczywo chrupkie kukurydziano - gryczane firmy Tovago . Pysznie i prosto , zapraszam :) Składniki : 2,5 szklanki ugotowanego makaronu kokardki 1 puszeczka(...)kukurydzy z czerwoną fasolą 170 g Bonduelle 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 310 g Bonduelle 1,2 papryczki czerwonej jalapeno 1,2 czerwonej papryki 1 łyżka suszonego szczypiorku sól , pieprz do smaku 2,3 łyżki majonezu 1 pierś ugotowanego kurczaka Wykonanie : Do miski przekładamy ugotowany makaron . Paprykę myjemy i jedną kroimy w kostkę a papryczkę
Sama słodycz i szczypta chiliSałatka - prosta, szybka i smaczna z produktów, które często mamy w domu. Wystarczy puszka czerwonej fasoli, groszku, por, jajka i majonez. Składniki: 5 jajek, 3/4 puszki fasoli czerwonej, 3/4 puszki groszku, ok. 6-7 cm kawałek pora, 2-3 łyżki majonezu, sól, pieprz, pieczywo Tovago . Przygotowanie: Odsączamy groszek i fasolę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę
Aga w kuchni