Barszcz ukraiński to kolejna zupa, którą znają wszyscy i na którą istnieje nieskończenie wiele sposobów przygotowania :) Ja ugotowałam barszcz z dodatkiem wołowiny, ziemniaków, fasoli i buraków oczywiście. Można dodać też kawałeczek drobno poszatkowanej białej kapusty. Aby przyspieszyć proces gotowania zupy, zamiast namaczać i osobno gotować fasolę, użyłam białej fasolki z puszki, którą dodałam pod sam koniec gotowania. Barszczyk podałam(...)drugi dzień. Doskonała zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy :) Składniki: ok. 3 l wody 4 buraki średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka białej fasoli 250 g mięsa wołowego (np. z udźca) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 jabłko (najlepiej kwaśne) sok z połowy cytryny 150-200 ml koncentratu buraczanego (dla lepszego smaku i koloru
MyCookBook.plSkładniki: brokuł puszka czerwonej fasoli opakowanie sera feta pół litra jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu prażony słonecznik czosnek Sposób przygotowania: Brokuł pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie. ( 2 - 3 minuty od zagotowania, żeby nie był za miękki ) Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą Ser feta pokroić w kostkę Słonecznik podsmażyć na suchej patelni Przygotować(...)dodać 2 - 3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu Sałatkę układamy warstwowo. Na dno naczynia kładziemy brokuł, na niego fasolę czerwoną, na koniec pokrojony ser feta. Wszystko polewamy sosem czosnkowym. i posypujemy uprażonym słonecznikiem
Darcia w kuchniSkładniki • sałata lodowa lub masłowa ( 1/2 główki ) • 1 cebula • ogórek długi • 2 pomidory • puszka czerwonej fasoli • 2 – 3 laski kiełbasy śląskiej • przyprawa do grila • sos czosnkowy ( majonez, czosnek, sól, pieprz, jogurt naturalny ) Sposób przygotowania 1. Kiełbasę kroimy w paseczki , posypujemy przyprawą do grila, i smażymy na rozgrzanej patelni by się zrumieniła. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Sałatę drzemy (szarpiemy ) na mniejsze(...)kawałki 3. Cebulę i ogórki kroimy w półksiężyce, pomidora w kostkę. Fasolę odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy. W tym celu mieszamy duży jogurt naturalny z dwiema łyżkami majonezu czosnkiem solą i pieprzem. ( czosnek wg. uznania ). 5. Do dużej miski kładziemy kolejno sałatę, cebulę, ogórka świeżego, pomidora, opłukaną fasolę czerwoną i podsmażoną kiełbaskę
Darcia w kuchniUwielbiam dania dwa w jednym! Są sycące i zazwyczaj proste w przygotowaniu. Dlatego dzisiaj proponuję Wam przepyszny bogracz - z duża ilością mięsa, ziemniaków, czerwonej fasoli, pomidorów, papryki i czosnku - w sam raz na jesienną aurę. Po prostu - zdrowy, pożywny i smakowity obiad! Przekonajcie się ;) Bogracz gulasz Nie wiem czy to danie jest typowym bograczem gulaszem, ale takie nazewnictwo(...)przepysznej zupy dwa-w-jednym. Składniki: 2 cebule ok. 10 średniej wielkości ziemniaków 3 pojedyncze piersi z kurczaka 6 pomidorów 3 papryki 5-6 ząbków czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 250 ml śmietanki do zup przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kminek mielony, natka pietruszki, papryka słodka, lubczyk Zacznijmy od przygotowania pomidorów i papryki. Warzywa obieramy - wskazówki jak to zrobić
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!rozgrzewającą i kolorystycznie piękną. Aby uzyskać głęboką czerwień, która nie będzie się zmieniała z upływem czasu, do zupy nie dodajemy pieprzu mielonego, a jedynie w ziarnach. Składniki: 150 g fasoli 1 kg buraczków porcja rosołowa 3 skrzydełka 20 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 czubate łyżeczki Vegety domowej roboty (suszone warzywa i przyprawy) sól do smaku(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Fasolkę gotujemy do miękkości (około 30 minut): do niewielkiego garnka nalewamy około 0,75 litra wody, solimy i wkładamy namoczoną dzień wcześniej fasolę. Po zmięknięciu fasolkę ściągamy z ognia i odstawiamy bez odcedzania. Do garnka, w którym będziemy przygotowywać zupę, nalewamy 1,5 litra wody, wkładamy porcję rosołową i skrzydełka, całość doprowadzamy do zagotowania
Smak mojego domuDzisiaj kuchnia meksykańska - chilli con carne . Danie szybkie, jednogarnkowe. Mielona wołowina doprawiona chilli z dodatkiem papryki, czerwonej fasoli na pewno będzie smakowała. Nie zapomnijcie o lampce dobrego czerwonego wina. Składniki: 70 dag mielonej wołowiny duża cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chilli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 kostka bulionu(...)wołowego 1 duża czerwona papryka 1 puszka czerwonej fasoli Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na nim delikatnie przesmażamy cebulę, dodając czosnek, chilli i oregano. Cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy mieloną wołowinę, aby zrumienić ją z każdej strony. Dodajemy pomidory z zalewy i pół puszki soku pomidorowego. Dodajemy bulion wołowy, paprykę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię
Salonik smakówkotletów użyłam podprażonych orzechów, które nadały bardzo fajny posmak, do tego płatki owsiane zmielone na mąkę, słodka marchewka, trochę pikantnej papryki i czosnku, a do tego kremowa czerwona fasola, smak podkręcają również suszone pomidory z zalewy, dużo przypraw i zieleniny, nic dodać nic ująć moje ulubione pulpeciki :) Składniki na 16 pulpecików : 3/4 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę(...)ewentualnie można użyć płatków błyskawicznych) 3/4 szklanki orzechów (ja użyłam włoskich) 1 szklanka startej marchewki (1 duża marchewka) 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli 1/3 szklanki posiekanej bazylii 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 1 jajko lub w wersji wegańskiej 3 łyżki nasion chia wymieszanych z 6 łyżkami gorącej wody i odstawionymi do zgęstnięcia mała papryczka chili
zdrowa vege kuchniaKolejna pyszna propozycja domowego pasztetu wegetariańskiego. Składniki: 2 szklanki fasoli JAŚ 2 cebule 30 dag pieczarek 2 czerstwe bułki 1 jajko sól do smaku pieprz do smaku majeranek do smaku olej do formy Wykonanie: Fasolę namoczyć dzień wcześniej, następnie ugotować do miękkości i zmielić. Pieczarki drobno posiekać z cebulą i udusić z odrobiną oleju. Bułki namoczyć, dobrze odcisnąć i połączyć(...)pieczarkami, zmieloną fasolą, jajkiem i przyprawami do smaku. Wymieszać dokładnie masę i przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w temperaturze 180 stopni około godzinę
Tradycyjna Kuchnialubię robić w różnych wersjach. Szybka w przygotowaniu, zajmuje około 20-25 minut i możemy się delektować ciepłym posiłkiem. Gdy się spieszę zawsze pada na coś jednogarnkowego, a kukurydzę, fasolę czy pomidory obowiązkowo w szafce mam :) Z kurczakiem zrobiłam po raz pierwszy, ale czasem robiłam z kiełbasą, parówkami, resztkami wędlin z lodówki... Wtedy świetnie smakuje nawet z chlebem i często(...)jest z premedytacją z cudzysłowiu, bo nie jest tak ostra jak większość dań tejże kuchni :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1-2 papryki czerwone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu
Kolorowy PrzepisownikBardzo lubię mięso z indyka, bo jest delikatne i soczyste. Często przygotowuje z niego gulasze, które lubi mój mąż. Ten zrobiłam z dodatkiem fasoli i dużą ilością marchewki. Składniki: 750 g mięsa gulaszowego z indyka 2 duże marchewki 1/2 puszki fasoli 1 cebula 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól szczypta kolendry 1 łyżka mąki 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)mięsa, zalać szklanką wody. Wrzucić ziele i liście laurowe i dusić około 45 minut. Przyprawić. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, zagęścić gulasz. Dodać czosnek i fasolę. Podawać z kaszą i buraczkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaburaczków i zastanawiałam się co z nich przygotować. Pomysłów jak zwykle było sporo i tradycyjnie nie mogłam sie zdecydować. Ostatecznie postanowiłam przyrządzić coś w rodzaju sałatki z dodatkiem kiełków fasoli i słodko - kwaśnym dressingiem. 2 buraki (ugotowane) 0.5 puszki kiełków fasoli kilka rzodkiewek sezam papryczka chilli Dressing: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Przygotować dressing(...)wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić, aby się nieco "przegryzły" Buraki pokroić w "zapałki" i położyć na talerzu, następnie ułożyc na nich kiełki fasoli i pokrojoną w słupki rzodkiewkę. Popruszyć sezamem i drobniutko pokrojoną papryczką chili. Polać dressingiem. Podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniearomatyczne i pikantne danie. Tłumacząc nazwę tego dania jest to po prostu chili z mięsem. Mięso to zazwyczaj wołowina, ponadto, oprócz papryczek chili, dodawane są pomidory i często czerwona fasola, inne dodatki to czosnek, cebula i kmin. Danie to wywodzi się z czasów kolonizowania kontynentu północnoamerykańskiego, kiedy to pionierzy wyruszający w daleką podróż zaopatrywali sią w suchy prowiant, przygotowywali kostki(...)papryczki chili (ilość należy uzależnić od własnych preferencji i ostrości papryczek) 500g mięsa mielonego wołowego 1 litr przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki 1 łyżeczka oregano szczypta płatków chili sól, pieprz Przygotowanie : Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej, przesmażyć
Codzienne GotowaniePolecam wegańskie kiełbaski szczególnie na grilla, choć nadają się do usmażenia patelni i upieczenia w piekarniku. Składniki: 5 niedużych pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej fasoli (może być z puszki lub moczona przez noc i gotowana wg przepisu - pamiętajcie, aby posolić fasolę na krótko przed ugotowaniem, a nie na samym początku, bo będzie twarda! ) 1 łyżka(...)słodka papryka, pieprz cayenne, oregano, natka pietruszki Przygotowanie Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojne pieczarki i poszatkowane ząbki czosnku i zrumienić. Ostudzić. Do większej miski przesypać fasolę i zmiażdżyć ją (można zrobić to za pomocą blendera lub widelca, najważniejsze, aby czuć bylo teksturę i nie zrobić puree). Dodać przecier pomidorowy i płatki drożdżowe, przyprawy oraz siemię lniane
VegUlkaCześć ! Za oknem szaro i zimno. W takie dni ratuje mnie tylko mocno rozgrzewające danie. Dziś mam dla Was kiełbasę chorizo z ciecierzycą i czerwoną fasolą w sosie pomidorowym. Danie z serii jednogarnkowych. Niepozorne a jednak pyszne. Zdecydowanie poprawiło mi dziś humor ! Składniki (2 duże porcje): 200 g kiełbasy chorizo 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 1 średnia czerwona cebula(...)ząbki czosnku 1 puszka ciecierzycy (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) +1/2 puszki wody po przepłukaniu puszki 1 mała puszka czerwonej fasoli sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, kumin, 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj kiełbasę
Moja pasja smakusię sałatka z makaronem, którą się kiedyś zajadałam z kurczakiem i majonezem. Wróciłam do niej w urozmaiconej wersji wegańskiej :) Składniki: 100 g pełnoziarnistego makaronu penne 200 g czerwonej fasoli (ok. pół puszki) 85 g kukurydzy konserwowej (ok. pół puszki) 90 g tofu naturalnego (ok. pół kostki) 4 łyżki śmietany sojowej opcjonalnie: pokruszone, niesolone pistacje anana s Przygotowanie(...)Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Fasolę i kukurydzę (jeśli używamy tych z puszki) odsączamy. Tofu (i ewentualnie ananasa) kroimy w drobną kostkę. Do odcedzonego penne dodajemy pozostałe składniki: fasolę, kukurydzę, tofu i śmietanę. Mieszamy wszystko. Przed podaniem posypujemy sałatkę pistacjami. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce
Weganizm infantylny