Kasza jaglana z czarną fasolą to kolejny pomysł na szybkie danie z kaszy. Dostałam wyzwanie – przygotować kaszę jaglaną dla kogoś kto woli trzymać się od niej z daleka. Wyzwanie zostało podjęte. Z sukcesem! :) Takie połączenie składników sprawia, że smak kaszy samej w sobie jest naprawdę mało wyczuwalny. A szybkość i łatwość przygotowania sprawia, że na wakacyjny błyskawiczny obiad nadaje się(...)znakomicie. Kaszę zajadaliśmy razem z sałatką z gotowanych buraków, jabłka i cebuli. Pyszne było! Składniki (na 4 porcje): - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 cebula - 1 puszka czarnej fasoli - 1 puszka kukurydzy - 10 dag wędzonego boczku (opcjonalnie) - 3 łyżki masła klarowanego - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżka miodu - sól, pieprz do smaku Cebulę pokrojoną w kostkę
Smakuje zdrowosize:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: szklanka ugotowanej czerwonej kaszy quinoa pół puszki czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebulka 2 małe czarne pomidorki 1 łyżka oliwy z oliwek świeża ciemna bazylia ostra papryka (dowolna) kolorowy pieprz sól Wykonanie: Quinoę gotujemy na sypko według instrukcji :). Fasolę(...)dokładnie opłukujemy z zalewy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do niej fasolę, ugotowaną quinoę i obrane ze skórki pokrojone w dużą kostkę pomidory, dusimy chwilę, na niewielkim ogniu, żeby wszystko się podgrzało, ale nie za długo, żeby składniki nie rozpadły się. Doprawiamy solą, tłuczonym pieprzem, świeżą bazylią i ostrą papryką (ja dodałam amazońską papryczkę czereśniową
Quinoa Raz!naturalne mąki mam zawsze w zapasie, ale przydało by się jakieś smarowidło. Zajrzałam do szafki i do lodówki, pozornie pusto, ale nie tak całkiem ;) Znalazłam kilka skarbów - puszkę białej fasoli, pół słoiczka chrzanu, niedawno zakupiony olej konopny i niezastąpioną quinoę. Co oznaczało triumf, pasta będzie i to nie byle jaka. Kocham takie „coś z niczego” :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej(...)quinoy 1 puszka białej fasoli 3 - 4 łyżki chrzanu 1 łyżka oleju konopnego świeżo mielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Fasolę płuczemy z zalewy i odsączamy na sitku, łączymy z pozostałymi składnikami i blendujemy. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy bułeczki, placki, wafle, czy co tam mamy pod ręką i pałaszujemy
Quinoa Raz!też dla mnie świetną zabawą słowną, bo czerń i biel występuje w nazwach większości składników, a w niektórych dość przewrotnie ;) Sprawa jest oczywista w przypadku czarnej quinoy, lub białej fasoli, ale już nie tak jednoznaczna, gdy weźmiemy kwiaty czarnego bzu, które są białe. Z kolei skorzonera, zwana niekiedy czarnym korzeniem, po obraniu, nie ma z czernią nic wspólnego(...)zaopatrzyłam się w białe lilaki i bratki. Warto eksperymentować, bo efekt końcowy świetnie się prezentował i bardzo mi smakował ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 puszka białej fasoli Cannellini gotowanej na parze 4-5 korzeni skorzonery 5 kwiatów czarnej petunii garść kwiatów czarnego bzu garść kwiatów akacji garść kwiatów białego lilaka (bzu) kilka białych bratków
Quinoa Raz!Dziś znów zabawa w kolory, a inspiracją była czerwona fasola z puszki ;) Pamiętacie moją quinoę bordo? To był jeden z pierwszych przepisów na blogu ;) Tym razem lżejsza propozycja na lato w formie sałatki i z większą ilością ciemnoczerwonych składników ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 1 puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze pół główki czerwonej sałaty dębolistnej(...)różowa sól himalajska Wykonanie: Liście sałaty i cykorii rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski razem z mikro amarantusem. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki, oliwki, opłukaną z zalewy fasolę, quinoę i pociętą w piórka, lub półplasterki cebulę. Wszystko polewamy sosem wykonanym ze zmieszanych dokładnie składników - oleju lnianego, octu winnego, soli i utłuczonego w moździerzu pieprzu. Smacznego :) http://warzywneinspiracje.pl
Quinoa Raz!Miękka, delikatna wołowina otoczona aromatycznym sosem curry z dodatkiem żółtej fasolki i mnóstwa kiełków fasoli mung. Pyszny sos, odpowiedni do podpłomyków, makaronu, ryżu czy kaszy. Wołowinę podałam w pięknych, miedzianych patelniach, które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki(...)pióra, fasolkę kroimy na mniejsze części. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy wołowinę i pociętą szalotkę, podsmażamy przez 5 minut z każdej strony. Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, odcedzone kiełki fasoli mung i fasolkę i pozostałą mieszankę przypraw. Przykrywamy patelnię i na wolnym ogniu gotujemy przez 60-90 minut (aż wołowina będzie miękka a nie gumowata). Na koniec doprawiamy solą
Gotowanie i blogowanieDorzuciłam jeszcze kiszonego ogórka i marynowane pieczareczki , które otrzymałam od Dagomy. Gotową sałatkę skropiłam tylko olejem ale równie dobrze można zrobić ją z dodatkiem majonezu. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy do skropienia Czerwoną(...)białą fasolę przełożyć na sito. Przepłukać i dobrze osączyć. Marynowane pieczarki osączyć z zalewy i przekroić na pół. Kieszone ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie skłądniki przełózytc do miski. Dodać kawałki osączonego tuńczyka oraz posiekaną natkę pietruszki. Dkładnie wszystko wymieszać. Skropić delikatnie olejem
Monia miesza i gotujejest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi w skład marokańskiej mieszanki przypraw(...)zmniejszaniu objawów spowodowanych alergiami wziewnymi. Co ciekawe może być dodawany do perfum (zwłaszcza męskich) jako afrodyzjak. (Stress Free). Kolendra i imbir dobrze komponują się z daniami z fasoli, zmniejszając problemy ze wzdęciami brzucha. Ta kombinacja korzeni i nasion wprowadza do diety właściwości wzmacniające. Świeży imbir jest stosowany do rozkładania żywności w organizmie o dużej zawartości białka, takiej
Zasmakuj Kuchniniezależnie czy użyjecie formy prostokątnej czy okrągłej. Oczywiście nieco więcej pracy włożycie w przygotowanie kruchego ciasta - ciasto trzeba wcześniej schłodzić w lodówce, a przed nałożeniem nadzienia podpiec obciążone suchą fasolą. Ale tak to już jest z kruchym ciastem. Jednak efekt z pewnością wynagrodzi Wam wysiłek włożony w przygotowane tego przepisu, a dla dużych leniuszków polecam zamianę ciasta kruchego na gotowe(...)razem z ciastem jeszcze na 20 min. do schłodzenia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyjmij formę z lodówki, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp suchą fasolą lub innym strączkiem, które akurat masz. Dzięki temu ciasto nie urośnie w czasie pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 20 minut. Gdy będzie upieczone, wyjmij je z piekarnika
Chilli Czosnek i Oliwazarówno do dań głównych, jak i do deserów. Gorąco polecam! Składniki: 3/4 szklanka suchej komosy ryżowej (quinoa) 1,5 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka oleju pół puszki białej fasoli Bonduelle pół puszki kukurydzy Bonduelle garść małych pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania rukoli sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Komosę(...)ryżową dokładnie wypłukać. Zalać 1,5 szklanki wody dodając szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Gotować pod przykryciem 15-20 minut (do wchłonięcia całej wody). Kukurydzę i fasolę dokładnie odsączyć i wymieszać z wystudzoną komosą ryżową. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić każdy na pół. Rukolę rozłożyć na półmisku. Na rukoli położyć komosę ryżową z fasolą i kukurydzą. Na wierzchu poukładać pokrojone
kuchnia doskiSezon na truskawki dobiega końca, więc jak jest możliwość trzeba korzystać. W roli głównej nie są truskawki, ale fasola. Warzywo i owoc? Dlaczego nie! Takie połączenia są najlepsze! Składniki: 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli 1 jajko 1 banan 1 łyżka karobu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat śmietankowy truskawki Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy przepłukaną i odsączoną fasolę, jajko, pokrojonego
Truskawkowa Fiestaszczypiorek, nawet myślę, że będzie lepiej do niej pasował. Sałatka bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze nie raz ją zrobię. Polecam serdecznie! SAŁATKA Z AWOKADO, POMIDORKAMI, KUKURYDZĄ I CZERWONĄ FASOLĄ. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 mała czerwona papryka 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduelle (212 ml) 200 g pomidorków truskawkowych 1 ogórek sałatkowy 2 łodygi selera naciowego(...)limonki 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku Sos: 1 dojrzałe awokado 5 łyżek jogurtu greckiego 1 - 2 ząbki czosnku sok z limonki sól pieprz czarny Sposób przyrządzania: Kukurydzę z fasolą osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć, przekroić na pół, jeszcze raz na pół i pokroić. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić
Zakątek rozkoszy kulinarnychuszlachetnić moją sałatkę i podałam bób w wersji bez skórki, delikatne i pyszne zestawienie, nieco pikantne z posmakiem chili, czosnku i masła klarowanego!...mniam, a całości dopełnia biała fasola oraz świeże listki rukoli, to co może dacie się skusić?. Składniki: - 1 kg świeżego bobu - 1 puszka białej fasoli Bonduelle gotowanej na parze www.warzywneinspiracje.pl - masło klarowane - pikantna czerwona papryka(...)bardzo obeschnie twardnieje i trudniej jest ściągnąć skórkę. 2. Na patelni rozpuszczamy ok 2-3 łyżki masła klarowanego, obsmażamy drobno pokrojony czosnek i chili. Bób łączymy z białą fasolą oraz z masłem, mieszamy. Podajemy ze świeżymi listkami rukoli. Smacznego
Apetyczna babeczkawykonania risotto z kurkami, w tej patelni jest dziecinnie proste do zrealizowania. RISOTTO JEST W TYM MIEJSCU. Kremowe,po prostu pyszne! Potem sięgnęłam po typową potrawę biedoty Sycylijskiej - FASOLA MUNG Z SUSZONYMI POMIDORAMI I ŚLIWKĄ Z DODATKIEM JAJA , zamieniłam groszek na fasolę mung, gdyż po groszku cierpię, a fasola dostarcza mi mnóstwo cennych wartości odżywczych
Z Kuchni Do Kuchnidodatkami. Można dodać do niej mięso, kiełbasę, pieczarki, krojonych pomidorów. Jest syta i bardzo aromatyczna. Polecam samą lub z bułeczką, czy chrupiącym chlebkiem. Składniki: 0,5 kg fasoli białej Jaś 250 g kiełbasy dobrej jakościowo 250 g boczku wędzonego lub surowego olej rzepakowy - do smażenia 2 większe cebule 1 puszka krojonych pomidorów 0,5 szklanki passaty pomidorowej(...)liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego majeranek, czosnek, sól, pieprz i papryka słodka do smaku Wykonanie: Fasolę zalać ciepłą wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odlejcie wodę, a fasolę zalejcie świeżą wodą i gotujcie do miękkości na wolnym ogniu około 45 minut. Boczek pokrójcie w mniejsze kwadraty, kiełbasę w plasterki, a cebulę w cienkie piórka, przesmażcie
Zasmakuj Kuchni