kostki drobiowej na 1,5 litra wody 3 ziela angielskie liść laurowy łyżka oleju 10 dag cienkiej kiełbasy mała cebulka 5 dag kabanosów wieprzowych puszka 400 g konserwowej czerwonej fasoli 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka kawałków marynowanej papryki słodka papryka w proszku pieprz sól majeranek cząber Zupa fasolowa Wykonanie: Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę i zalałam w rondlu(...)patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam kiełbasę, obsmażyłam ją, po czym dodałam cebulę i smażyłam do momentu, aż się lekko zrumieniła. Zawartość patelni dodałam do rondla, następnie dołożyłam do niego kabanosy, fasolę z częścią zalewy, koncentrat pomidorowy i pokrojoną w kosteczkę marynowaną paprykę – ja swoją obrałam ze skórki. Doprawiłam do smaku papryką w proszku, pieprzem, majerankiem i cząbrem – sól okazała się już
Kuchenne zapiski Edytykiedy kończą się afrykańskie upały a zaczyna polskie lato - przychodzi ochota na treściwą zupę. Smaczek wędzonego kurczaka, mięciutka fasola i chrupiąca kukurydza, coś wspaniałego :) Składniki: 400 g wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek wody 5 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag ziemniaków sól puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej puszka(...)Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam do miękkości ziemniaków. Z rondla wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Mięso obrałam ze skóry i kości, rozdrobniłam i dodałam do zupy. Doprawiłam do smaku dużą ilością majeranku, pieprzem, cząbrem i koncentratem pomidorowym. Pogotowałam jeszcze troszkę na wolnym ogniu
Kuchenne zapiski Edytybrownie z fasoli z kajmakiem~ Lubicie fasolowe brownie? Jeśli tak - musicie spróbować tego ciasta w powyższej wersji! A jeśli nigdy go nie jedliście lub zraziliście się do niego - też spróbujcie! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej fasoli (biała/czerwona, aczkolwiek biała ma bardziej delikatny smak) ~jajko ~25g kakao ~łyżka soku z cytryny ~kilka łyżek mleka (ciężko powiedzieć, dolewałam na oko, mniej(...)więcej 3-4 łyżki?) ~cukier/stevia wg. gustu ~2 łyżki kajmaku/masy krówkowej Fasolę i jajko miksujemy, dodajemy pozostałe składniki (oprócz kajmaku) i mieszamy łyżką. Na wierzch delikatnie wykładamy w kilku miejscach kajmak i wykałaczką robimy wzorki. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 40-45 minut. Smacznego
breakfast of dreamskokosowe* ciasto z fasoli podane z kremem o smaku gorzkiej czekolady z kawałkami kakao~ *z mąką kokosową Wczoraj było brownie, dziś czas na...blondie(?) :) Ciasto idealne dla wszystkich miłośników kokosu ♥ Ten krem czekoladowy znalazłam jakiś czas temu w Lidlu i jest bardzo smaczny! Zwłaszcza małe kawałki kakao które fajnie chrupią podczas jedzenia! :) U Was też wczoraj była taka tragiczna pogoda(...)dnia. Deszcz, śnieg, grad, słońce... Strach było wyjść z domu, bo nie wiadomo na co trafi...Coś za bardzo ten kwiecień przeplata :P PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki) ~jajko ~30g mąki kokosowej ~łyżka soku z cytryny ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/4 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego ~cukier/stevia wg. smaku ~1/2 łyżeczki ekstraktu
breakfast of dreamspasztetowi fajnego charakteru - na prawdę polecam ten dodatek jak i ogólnie cały ten przepis! :) Jest bardzo prosty i wymaga niewielu składników, które są łatwo dostępne. MINI-PASZTETY Z BIAŁEJ FASOLI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ VEGAN&GLUTEN FREE przepis autorski // 8 pasztetów pieczonych w silikonowych foremkach na muffiny lub jeden duży w keksówce o dł. ok. 20cm ~2 puszki (500g) białej(...)fasoli, *można ugotować ją samemu jeśli wolcie* ~3 łyżki oleju rzepakowego ~50g suszonej żurawiny ~przyprawy: majeranek, pieprz czarny/ziołowy, suszony czosnek ~2 łyżki sosu sojowego Tamari ~8 listków laurowych Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sicie, następnie mielimy/blendujemy/miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Masę nakładamy do silikonowych foremek na muffiny (nie próbowałam piec tego pasztetu w papilotkach więc
chili & sugarczerwonej fasoli można robić na wiele sposobów. Podawać na zimno do zakąsek, ciepłych placków (jak u mnie), chipsów i innych, lub z dodatkiem mięs np do makaronów. Zdecydowanie idealny na przyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka ostra, chilli(...)łyżeczka oliwy Przygotowanie: Fasolę, czosnek i pokrojona cebulę umieszczamy w blenderze i miksujemy. Dodajemy oliwę, pietruszkę oraz przyprawy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i mamy gotowy sos. Pychota
ChilliJemywłożyć do wolnowaru , ustawić ...iść do pracy lub zająć się czymś innym...Fasolka po bretońsku z dodatkiem suszonych pomidorów i dla odmiany zamiast koncentratu pomidorowego -ketchup.. 30 dkg fasoli 50 dkg kiełbasy 15 dkg boczku wędzonego kilka suszonych pomidorów BIO Fresano 2-3 łyżki ketchupu śliwkowego Kielecki 4 ząbki czosnku 1 cebula(...)łyżka mąki sól, pieprz majeranek wegeta listek ,ziele Fasolę wraz z przyprawami zalać wodą i gotować w wolnowarze .Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory i ketchup. Dodać do gotującej się fasoli, pod koniec można zagęścić mąką. Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenietylko osobników na diecie roślinnej. Pomysłów i przepisów jest w necie bardzo dużo, a inspiracje jedzeniowe można czerpać również z naszej strony. 5. A nie lepiej zrobić z fasoli? Kiedy jest już źle i tragicznie zawsze można wykorzystać niezastąpioną i tanią fasolę i z niej przygotować śniadanie, obiad i deser. Oczywiście z przymrużeniem oka :) A tak na serio, fasola
Bananowe Polewiem dlaczego fasolka jest po bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej fasoli 500g cienkiej kiełbasy 1 cebula 2 marchwie bulion warzywny koncentrat pomidorowy sól pieprz Fasolę gotujemy do miękkości, dodając do niej starte na tarce o dużych oczkach marchwie i bulion warzywny. Na patelni, na oleju(...)przesmażamy pokrojoną kiełbasę i cebulę. Do miękkiej fasoli dodajemy przesmażoną kiełbasę z cebulą. Dodajemy również kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Salonik smakówKolejna potrawa wigilijna. Trochę symboliki: Według tradycji dania z fasoli miały zapewnić bogactwo oraz miłość (przypisywano jej bowiem moc płodności i urodzaju oraz moc przyciągania pieniędzy) Ryby: symbolizują mądrość, wolność, harmonię i sprawiedliwość. Dla chrześcijan ryba ma jednak szczególne znaczenie: jest znakiem odrodzenia, miłości, nieśmiertelności. Składniki: ½ kg białej fasoli 5 ząbków czosnku 10 łyżek oliwy 1 słoiczek anchois (78g) Sól(...)pieprz Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc, następnie gotować w wodzie ze zmiażdżonym czosnkiem i oliwą do miękkości. Pod koniec gotowania dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku. Podawać z drobno posiekanymi filecikami anchois
Tradycyjna Kuchniaświeżej kapusty), ale również w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej) Składniki: 1 kg kapusty białej 25 dag wędzonki 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 szklanka fasoli 25 dag ziemniaków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka Bazyli 3 ząbki czosnku 3 goździki sól, pieprz Wykonanie: Fasolę namoczyć przez kilka godzin. Kapustę drobno posiekać, marchewkę i ziemniaki(...)pokroić w kostkę i wraz z fasolą i włożyć do garnka. Cebulę obrać, naszpikować goździkami, włożyć również do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować na wolnym ogniu, w międzyczasie dorzucić wędzonki , przyprawić do smaku i dogotować do miękkości
Tradycyjna KuchniaZupa fasolowa przygotowana w nieco inny sposób- dziś ze szczawiem. Wyszła naprawdę pyszna! Składniki: 1 puszka fasoli białej, 1 pęczek szczawiu, 1 łyżka masła, ½ szklanki śmietany kwaśnej, 1 litr wody, sól do smaku, 1 łyżeczka majeranku. Wykonanie: Fasolę przetrzeć przez sito, osobno udusić na maśle pokrojony szczaw. Połączyć fasolę ze szczawiem , wlać przegotowaną wodę, doprawić solą i majerankiem. Zaprawić śmietaną
Tradycyjna KuchniaWykonanie tego typu potraw jest proste i szybkie- a smak wyborny. Dziś w roli głównej patison. Składniki: 1 patison 2 papryki 10 dag pieczarek 1 cebula 1 szklanka fasoli 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju Sól, pieprz i majeranek do smaku Sposób przygotowania: Fasolę dzień wcześniej namoczyć i ugotować. Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone warzywa, posolić(...)dusić z kilkoma łyżkami wody do miękkości. Następnie wsypać ugotowaną fasolę, dodać koncentrat i przyprawić do smaku
Tradycyjna KuchniaEkspresowy przepis na smaczną i miękką fasolkę, która tradycyjnie znajduje się u mnie na wigilijnym stole. Składniki: 1 szklanka fasoli „Jaś” 2 szklanki wody 2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła Wykonanie: Fasolę namoczyć w letniej wodzie, następnie ugotować w mleku z solą . Gotować na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Do ugotowanej ciepłej fasoli dodać masło
Tradycyjna Kuchnia