fasola - 7342 przepisów (strona:133/490)

Chińska sałatka z bulwą Lilli i polskimi substytutami 219

były to małe suszone krewetki i świeże kalmary pokrojone w grubą kostkę) 1/2 małej puszki wędzonych rybek w oleju ( nie znalazłam anchois) 1 op orzechów nerkowca 1 puszka czerwonej fasoli olej arachidowy sos sojowy Krewetki zalać wrzątkiem. w woku lub na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego pokrojoną czerwoną cebulę i paprykę. Gdy się lekko zeszkli dodać krewetki, następnie(...)mrożoną fasolę.Wszystko ma być al dente więc należy działać dosyć szybko. Podlewać lekko sosem sojowym. Dodać płatki bulwy Lilly. Ma się zrobić prawie przeźroczysta ale musi być chrupiąca. Na sam koniec wsypać opłukaną czerwoną fasolę. Na osobnej patelni uprażyć orzechy nerkowca i dodać do reszty. Przesypać na talerz i na wierzchu ułożyć rybki :)  Polecam do tego sos teriyaki

Jemy Pijemy
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 247

SKŁADNIKI na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 ml wody Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta(...)spodu i boków formy. Zdejmujemy folię i usuwamy nadmiar ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 10 min.  Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i zasypujemy fasolą, aby ciasto nie wyrosło przy pieczeniu. Pieczemy 10-15 min w 180'C z funkcję termoobiegu, bez termoobiegu w 200'C. Następnie zdejmujemy folię aluminiową z fasolą. Dopiekamy ciasto jeszcze przez

kulinarnyJa
Chili con carne 112

pomidorów - 1 duża papryczka chili - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1/2 szklanki bulionu wołowego - 1 łyżka oliwy - 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki - 1 łyżeczka cukru - 1 puszka czerwonej fasoli Porcja dla 2 osób Najpierw w garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy i smażymy drobno posiekaną cebulę do której dodajemy również drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Gdy cebula nam się zeszkli(...)cukier. Na koniec dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut co jakiś czas mieszając aż większość soków odparuje. Gdy mięso jest już praktycznie gotowe to dodajemy fasolę (wyciągając fasolę z puszki płuczemy ją pod wodą z zalewy, w której była) i jeszcze chwilę dusimy. Chili con carne możemy podawać z opieczonymi tortillami lub z pieczywem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Fasola 143

wegetarianom i dietetykom.Po opublikowaniu przez amerykańskich naukowców badań potwierdzających jej skuteczność w odchudzaniu i profilaktyce nowotworów, robi tam prawdziwą furorę, a tamtejszy Departament Rolnictwa zalecił nawet spożywanie około szklanki fasoli tygodniowo . Ta jednoroczna roślina z rodziny motylkowych ,pochodząca z Ameryki Środkowej, przywiedziona została do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba.Jest ważnym źródłem białka roślinnego. 100g tych nasion zawiera(...)witaminy z grupy B. Chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi i korzystnie wpływa na pracę mózgu. I nie ma znaczenia czy jemy suche ziarna czy fasolkę szparagową. Suche nasiona fasoli z powodu twardej skórki i zawartości siarki są ciężkostrawne. Dlatego powinno się je wcześniej namoczyć na 12 godzin. Następnie odlać wodę i ugotować w świeżej, bez przykrycia (uzupełniając wrzątkiem

Wiem co jem
Fasolka po bretońsku 179

Kiedy na dworze chłód i niepogoda, miło jest zjeść solidny, syty i rozgrzewający posiłek. A co potem? No cóż... coś za coś :D Fasolka po bretońsku Składniki: 40 dag fasoli piękny Jaś karłowy 30 dag cienkiej kiełbasy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka smalcu wytopionego z wędzonego podgardla 10 dag koncentratu pomidorowego 30% liść laurowy 4 ziela angielskie(...)sól pieprz cukier słodka i ostra papryka w proszku mielony kminek majeranek Fasolka po bretońsku Wykonanie: Fasolę przebrałam, dokładnie wypłukałam, zalałam wodą i zostawiłam na kilkanaście godzin aby napęczniała. Po tym czasie ugotowałam ją do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odparowany płyn uzupełniałam sukcesywnie dolewając zimną wodą. Posoliłam dopiero kiedy była miękka, dodałam ziele angielskie

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa fasolowa z marynowaną papryką i kabanosem 133

kostki drobiowej na 1,5 litra wody 3 ziela angielskie liść laurowy łyżka oleju 10 dag cienkiej kiełbasy mała cebulka 5 dag kabanosów wieprzowych puszka 400 g konserwowej czerwonej fasoli 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka kawałków marynowanej papryki słodka papryka w proszku pieprz sól majeranek cząber Zupa fasolowa Wykonanie: Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę i zalałam w rondlu(...)patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam kiełbasę, obsmażyłam ją, po czym dodałam cebulę i smażyłam do momentu, aż się lekko zrumieniła. Zawartość patelni dodałam do rondla, następnie dołożyłam do niego kabanosy, fasolę z częścią zalewy, koncentrat pomidorowy i pokrojoną w kosteczkę marynowaną paprykę – ja swoją obrałam ze skórki. Doprawiłam do smaku papryką w proszku, pieprzem, majerankiem i cząbrem – sól okazała się już

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa fasolowo kukurydziana na wędzonym kurczaku 229

kiedy kończą się afrykańskie upały a zaczyna polskie lato - przychodzi ochota na treściwą zupę. Smaczek wędzonego kurczaka, mięciutka fasola i chrupiąca kukurydza, coś wspaniałego :) Składniki: 400 g wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek wody 5 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag ziemniaków sól puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej puszka(...)Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam  do miękkości ziemniaków. Z rondla wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy fasolę i kukurydzę. Mięso obrałam ze skóry i kości, rozdrobniłam i dodałam do zupy. Doprawiłam do smaku dużą ilością majeranku, pieprzem, cząbrem i koncentratem pomidorowym. Pogotowałam jeszcze troszkę na wolnym ogniu

Kuchenne zapiski Edyty
.943. czekoladowa strona fasoli 88

brownie z fasoli z kajmakiem~ Lubicie fasolowe brownie? Jeśli tak - musicie spróbować tego ciasta w powyższej wersji! A jeśli nigdy go nie jedliście lub zraziliście się do niego - też spróbujcie! :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej fasoli (biała/czerwona, aczkolwiek biała ma bardziej delikatny smak) ~jajko ~25g kakao ~łyżka soku z cytryny ~kilka łyżek mleka (ciężko powiedzieć, dolewałam na oko, mniej(...)więcej 3-4 łyżki?) ~cukier/stevia wg. gustu ~2 łyżki kajmaku/masy krówkowej Fasolę i jajko miksujemy, dodajemy pozostałe składniki (oprócz kajmaku) i mieszamy łyżką. Na wierzch delikatnie wykładamy w kilku miejscach kajmak i wykałaczką robimy wzorki. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 40-45 minut. Smacznego

breakfast of dreams
.944. a dziś...kokosowe oblicze 150

kokosowe* ciasto z fasoli podane z kremem o smaku gorzkiej czekolady z kawałkami kakao~ *z mąką kokosową Wczoraj było brownie, dziś czas na...blondie(?) :) Ciasto idealne dla wszystkich miłośników kokosu ♥ Ten krem czekoladowy znalazłam jakiś czas temu w Lidlu i jest bardzo smaczny! Zwłaszcza małe kawałki kakao które fajnie chrupią podczas jedzenia! :) U Was też wczoraj była taka tragiczna pogoda(...)dnia. Deszcz, śnieg, grad, słońce... Strach było wyjść z domu, bo nie wiadomo na co trafi...Coś za bardzo ten kwiecień przeplata :P PRZEPIS /1 porcja/ ~200g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki) ~jajko ~30g mąki kokosowej ~łyżka soku z cytryny ~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/4 szklanki mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego ~cukier/stevia wg. smaku ~1/2 łyżeczki ekstraktu

breakfast of dreams
wegańskie i bezglutenowe mini-pasztety fasolowe z żurawiną 160

pasztetowi fajnego charakteru - na prawdę polecam ten dodatek jak i ogólnie cały ten przepis! :) Jest bardzo prosty i wymaga niewielu składników, które są łatwo dostępne. MINI-PASZTETY Z BIAŁEJ FASOLI Z SUSZONĄ ŻURAWINĄ VEGAN&GLUTEN FREE przepis autorski // 8 pasztetów pieczonych w silikonowych foremkach na muffiny lub jeden duży w keksówce o dł. ok. 20cm ~2 puszki (500g) białej(...)fasoli, *można ugotować ją samemu jeśli wolcie* ~3 łyżki oleju rzepakowego ~50g suszonej żurawiny ~przyprawy: majeranek, pieprz czarny/ziołowy, suszony czosnek ~2 łyżki sosu sojowego Tamari ~8 listków laurowych Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sicie, następnie mielimy/blendujemy/miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką. Masę nakładamy do silikonowych foremek na muffiny (nie próbowałam piec tego pasztetu w papilotkach więc

chili & sugar
Dip/sos z czerwonej fasoli 184

czerwonej fasoli można robić na wiele sposobów. Podawać na zimno do zakąsek, ciepłych placków (jak u mnie), chipsów i innych, lub z dodatkiem mięs np do makaronów. Zdecydowanie idealny na przyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka ostra, chilli(...)łyżeczka oliwy   Przygotowanie: Fasolę, czosnek i pokrojona cebulę umieszczamy w blenderze i miksujemy.  Dodajemy oliwę, pietruszkę oraz przyprawy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i mamy gotowy sos. Pychota

ChilliJemy
Fasolka po bretońsku z wolnowaru 601

włożyć do wolnowaru , ustawić ...iść do pracy lub zająć się czymś innym...Fasolka po bretońsku z dodatkiem suszonych pomidorów i dla odmiany zamiast koncentratu pomidorowego -ketchup.. 30 dkg fasoli  50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  kilka suszonych pomidorów BIO Fresano 2-3 łyżki ketchupu śliwkowego Kielecki   4 ząbki czosnku  1 cebula(...)łyżka mąki  sól, pieprz  majeranek wegeta listek ,ziele Fasolę wraz z przyprawami zalać wodą i gotować w wolnowarze .Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory i ketchup. Dodać do gotującej się fasoli, pod koniec można zagęścić mąką. Doprawić w razie potrzeby

Moje domowe kucharzenie
Sposoby na TANI WEGANIZM 215

tylko osobników na diecie roślinnej. Pomysłów i przepisów jest w necie bardzo dużo, a inspiracje jedzeniowe można czerpać również z naszej strony. 5. A nie lepiej zrobić z fasoli? Kiedy jest już źle i tragicznie zawsze można wykorzystać niezastąpioną i tanią fasolę i z niej przygotować śniadanie, obiad i deser. Oczywiście z przymrużeniem oka :)  A tak na serio, fasola

Bananowe Pole
Fasolka po bretońsku 162

wiem dlaczego fasolka jest po bretońsku . Podobno w Bretanii jest w ogóle nieznana. Jednak najważniejsze, że jest bardzo smaczną jednogarnkową potrawą. Składniki: 300g drobnej fasoli 500g cienkiej kiełbasy 1 cebula 2 marchwie bulion warzywny koncentrat pomidorowy sól pieprz Fasolę gotujemy do miękkości, dodając do niej starte na tarce o dużych oczkach marchwie i bulion warzywny. Na patelni, na oleju(...)przesmażamy pokrojoną kiełbasę i cebulę. Do miękkiej fasoli dodajemy przesmażoną kiełbasę z cebulą. Dodajemy również kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego

Salonik smaków

Proponowane wyszukiwania