Sałatka z cyklu czyszczenie szafek. W szafce od dawna stał słoik marynowanych pieczarek, znalazłam też czerwoną fasolę oraz woreczek ryżu. Dodałam fasolkę z własnych zapasów oraz trochę żółtego sera i tak powstała ta pyszna sałatka. składniki: 1 średni słoik marynowanych pieczarek (700ml) 1 słoiczek zielonej fasolki szparagowej (500 ml) 1 puszka czerwonej fasoli 1 woreczek brązowego ryżu(...)żółtego sera 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki majonezu Ryż ugotować, osączyć i wystudzić. Czerwoną fasolę przepłukać i osączyć na sicie. Zieloną fasolkę konserwową pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki drobno pokroić, moje były małe więc przekroiłam na cztery. Ser żółty pokroić w drobną kostkę. Wszystkie przygotowane składniki dokładnie wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Następnie połączyć z majonezem
Monia miesza i gotujeczosnku 2 drobno pokrojone marchewki 2-3 drobno pokrojone laski selera naciowego kawałek drobno pokrojonego w kostkę selera 100-150 g boczku pokrojonego w kostkę 1 mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka białej fasoli ok.1,5-2 litrów bulionu (u mnie warzywny) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 150 g makaronu muszelki W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulę(...)minut nie dopuszczając do przebarwienia warzyw. Dołożyć koncentrat pomidorowy i podgrzewać 3 minuty. Zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Po ok. 5 minutach dodać białą i czerwoną fasolę oraz makaron. Sprawdzić czy zupa jest dobrze doprawiona. Gdy makaron jest ugotowany wyłączyć. Podawać z chlebem. Smacznego
KUCHARNIAwyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut, aby odpoczęło - po czym zapiec w 180 stopniach przez 10 minut z obciążeniem (wykorzystuje do tego fasolę) i 5 minut bez obciążenia - aby się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem
Basia w kuchniDziś coś o pokarmie bogów... fasoli. To będzie takie słowo wstępne do kilku przepisów, które chcę tu zamieścić jutro (na słodko - słoną pastę, pasztet i kotleciki). Często kiedy kupujemy fasolę nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak czasochłonne jest jej uzyskanie w końcowej formie: trzeba ją wyhodować, zebrać, wysuszyć i wyłuskać...a łuskanie to cała zabawa. Poniżej kilka fotek(...)pasty, a reszta ląduje w zamrażarce i będzie z niej pasztet, albo kotlety. Poniżej zdjęcie pokazujące ile trzeba strąków na średniej wielkości miskę fasoli. Łuskanie trwało ponad 2 godziny... .... chociaż miałam pomocnika
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyJedno z moich podstawowych smarowideł do pieczywa . Składniki: - puszka czerwonej fasoli (szklanka ugotowanej czerwonej fasoli), - 1 łyżka oliwy, - pół ząbka czosnku, - szczypta majeranku, - szczypta tymianku, - 2 szczypty kminku, - 2 szczypty czerwonej słodkiej papryki, - 3 szczypty pieprzu. Przygotowanie : 1. Do dobrze wypłukanej gotowaną chłodną wodą czerwonej fasoli dodajemy resztę składników (czosnek przed dodaniem rozdrabniany w stosowany przez nas sposób) i blendujemy
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyczyli bez zawijania Potrzebne będą: - jarmuż - kasza gryczana (polecam niepaloną) - u mnie 2 szklanki - grzyby/pieczarki + cebulka + pieprz + sól - u mnie pieczarek kilo - kasza jaglana (szklanka) - fasola czerwona (w puszce bo miało być szybko - niezbyt to zdrowe ale nie przesadzajmy ;)) - olej do smażenia + mąka do obtaczania (też niezdrowe ale jak wyżej) ZACZYNAMY od wstawienia(...)wody. Wodę zachowujemy gdyż przyda się do zrobienia sosu na koniec. Do wielkiego garnka kroimy drobno liście jarmużu, wrzucamy odsączone pieczarki i obie kasze oraz w międzyczasie zmiksowaną czerwoną fasolę (pięknie skleja farsz, podpatrzyłam u Olgi Smile :)) i mieszamy wszystko dokładnie tak, żeby dobrze razem się trzymało. Formujemy w rękach gołąbki, takiej wielkości, jaka tylko nam się podoba
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESałatka Gyros jest znana chyba wszystkim. Ostatnią wersję zrobiłam z kiełkami fasoli mung zamiast kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej, które zawsze wieńczyły dzieło. Chrupkość kiełków dodała sałatce nieco lekkości. Polecam. Składniki: 2-3 filety z kurczaka 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 5-6 korniszonów 1 mała czerwona cebula opakowanie kiełków fasoli mung keczup, przyprawa gyros, olej do smażenia(...)zalewy. Składniki sosu dobrze ze sobą połączyć i schłodzić. Kiełki umyć i odsączyć. W salaterce ułożyć: - mięso z kurczaka z cebulą, - keczup (kleksy), - paprykę, - korniszony - kukurydzę, - sos, - kiełki fasoli. Chłodzić ok. 2 godzin przed podaniem
Czerwień i błękitDziś polecam pyszną zupkę w sam raz na mroźne dni. Pyszna i sycąca, z fasolą i kukurydzą Bonduelle oraz kiełbaskami Degustino. składniki: ok 1,5 l bulionu 4 opakowania mini kiełbasek Degustino 1 duża puszka kukurydzy 1 duża puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka białej fasoli 250 ml przecieru pomidorowego 1 duża cebula 3 listki laurowe
Monia miesza i gotujezasobów finansowych, a to, nie oszukując się, ma dla studentów bardzo duże znaczenie. WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA /własny;/ 3-4 porcje 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1/2 szklanki drobnej białej fasoli 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 duża cebula 2-3 duże ząbki czosnku 2-3 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 1 puszka(...)śmietana do podania Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. W rondlu rozgrzewam klarowane masło i na gorący tłuszcz wrzucam cebulę wraz z czosnkiem, szklę. Wrzucam obydwa rodzaje fasoli, zalewam bulionem. Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w niewielką kostkę i wrzucam do garnka. Gotuję warzywa do miękkości, najlepiej pod przykryciem, dodając liść laurowy i ziele angielskie
W kuchni Karmel-itkiwyszłam na swoje ! Składniki bukiet 9 warzyw Iglotex usunęłam brokuły warzywa na patelnie po wlosku Iglotex 2 ugotowane marchewki , pokrojone w kostkę kukurydza z puszki groszek z puszki fasola czarna Skworcu czosnek marynowany w ziołach i pomidorach cebulka marynowana pieprz ziołowy Skworcu majonez śmietana musztarda sól i pieprz mrożony seler naciowy – natka czosnek Wykonanie banalnie proste. Ugotuj warzywa Iglotex(...)parze. Wystudz. Wsyp z puszek przelane wodą tak groszek jak kukurydzę. Dodaj mrożonego selera naciowego, marchewkę w kostkę. Ugotuj czarna fasolę. Ja ją ugotowałam na parze. Trochę schodzi, ale warto zatrzymać jak najwięcej substancji odżywczych. Fasolę ostudz! Przygotowałam majonez. Kilka łyżek majonezu przełożyłam do garnuszka, dodałam łyżke śmietany i łyżkę musztardy, pieprz ziołowy. Wycisnęłam dwa ząbki czosnku, popieprzyłam, posoliłam
Z Kuchni Do KuchniSałatka, którą możemy przygotować bardzo szybko. Wystarczy otworzyć puszki, odkręcić słoiczek, dodać przyprawy i gotowe. Proponuję dodać więcej marchewki. Będzie bardziej kolorowa. Smak niesamowity. Spróbujcie! Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka białej fasoli puszka kukurydzy słoiczek selera konserwowanego z marchewką majonez (ilość według uznania) sól pieprz Białą i czerwoną fasolę odsączamy na sicie, przelewając zimną wodą. Seler i kukurydzę również odsączamy
Salonik smakówsosy więc swoje Chilli Con Carne przygotowałam w wersji rzadszej . Składniki : Około 1 kg mielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe . 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów 2 cebule 1 papryka czerwona Około 3 szklanek bulionu wołowego plus w zapasie 2 szklanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)pokrojoną w kostkę cebulkę , czosnek oraz mieszankę przypraw ( pomidory, bazylia, czosnek ) Włożyć mięso i chwilę podsmażyć , wlać 3szklanki bulionu , pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę , pokrojone pomidory , fasolę , kukurydzę. Przyprawić do smaku : chili i resztą przypraw . Dusić na małym ogniu około 30 minut. Jeśli chcecie aby wasze chilli było rzadsze dodajcie więcej bulionu , a jeśli nie dodacie więcej bulionu
Sama słodycz i szczypta chilikurzu w powietrzu. Poczułam energię tego miejsca i z ochotą zabrałam się do jedzenia. Ach, chyba zapomniałam, jak bardzo lubię tę kuchnię! I jak bardzo tęskniłam za czerwoną fasolą! Delikatnie pikantne, bardzo pomidorowe , mięciutkie wnętrze wypełnione chrupiącymi, soczystymi kawałkami kukurydzy wręcz rozpływało się w ustach. Zarówno ja, jak i Marcin byliśmy kupieni. No bo taki obiad, to zupełnie męska(...)delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron. FARSZ DO TORTILLI: Składniki (4 duże porcje, 8 małych): 400 g mięsa mielonego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórki + 1 świeży 2 cebule średnie sól, pieprz, majeranek, pieprz cayenne, papryka ostra, zioła prowansalskie 4 łyżki sera Corregio sałata olej Przygotowanie: Skrój cebulkę
Gotowanie to kochaniepiszą, że amerykańskie), a po polsku tłumacząc jest to danie z mięsa mielonego z dodatkiem chili, papryki, czosnku i cebuli w sosie pomidorowym, doprawionym kminem rzymskim. Czasami dodaje się fasolę i kukurydzę- jak w przypadku mojej, nieklasycznej wersji. A nieklasycznej dlatego, bo bez dodatku mięsa. Z resztą nie wszędzie trzeba 'pakować' mięso, bez niego też da się dobrze i smacznie(...)naszymi, tradycyjnymi kopytkami. Danie szybkie w przygotowaniu, jednogarnkowe, sycącę i naprawdę bardzo smaczne. * cebula- 1 szt. * papryka czerwona- 1 mała szt. * sok pomidorowy- 2 szklanki * chili- 4-5 'krążków' * fasola czerwona- mała puszka * kukurydza- mała puszka * czosnek- 1 ząbek * kmin rzymski, słodka papryka- po 1 łyżeczce * sól, pieprz- do smaku * olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka i zeszklić
Kraina Miodem PłynącaSałatka jest lekka i według mnie bardzo smaczna, może i Wam przypadnie do gustu... Składniki: 3 mini główki sałaty rzymskiej lub główka lodowej opakowanie mozzarelli mini ok. szklanki czerwonej fasoli odsączonej z puszki opakowanie pomidorków koktajlowych pół czerwonej cebuli mały słoik zielonych oliwek (niekoniecznie) Sos: mały kubek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok i skórka starta z połowy cytryny(...)listki, dokładnie umyć i osuszyć. Pomidorki umyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki, a następnie przekroić na pół, rozdzielając warstwy. Mozzarellę, oliwki i fasolę odsączyć z zalewy, fasolę delikatnie przepłukać na sitku. Wszystkie składniki delikatnie przemieszać i polać sosem przed podaniem. Można również rozłożyć na talerzach lub dużym półmisku liście sałaty, a na nich
Czerwień i błękit