wywar mięsny 1,5 L · fasola perłowa 10-15 dag · ziemniaki 4 szt · pomidory 3-4 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · szynka wędzona 15 dag · groszek konserwowy 1/2 szkl · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona · przyprawa do zu Fasolę przebrać opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem(...)gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować do miękkości. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki. Pokrajać w cząstki, tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z zupą, śmietaną, wędliną pokrojoną w paseczki i groszkiem konserwowym, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką
Camilla w kuchniZupa fasolowa gotowana w multicookerze..praktycznie wszystko było od razu dodane i gotowe...samo się gotowało...ja miałam fasolę taką , której nie musiałam moczyć przed gotowaniem. 20 dkg fasoli 25 dkg kiełbasy 5 dkg boczku wędzonego kilka ziemniaków 1-2 marchewki sól, pieprz listek, ziele wegeta majeranek natka pietruszki Marchew , boczek i kiełbasę pokroić(...)chwilkę podsmażyć , następnie dodać kiełbasę i marchewkę i wszystko razem smażyć około 5-7 minut [ FRY].Następnie ustawić program BOIL na 30 minut i wlać wodę, dodać fasolę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy .Na koniec dodać natkę i w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenieliścia laurowego. Gotujemy soczewicę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 40 minut, do miękkości. Nie sólcie soczewicy, bo zostanie twarda! Jeśli nie używacie przyprawy do dań z fasoli, która ma już w składzie sól, soczewicę możecie lekko osolić dopiero na 10 minut przed końcem gotowania lub lepiej – tuż po ugotowaniu. Białko soczewicy (24g białka na 100g zielonej(...)jest mocno widoczna. Dodajemy podduszone warzywa, przesmażoną cebulkę i posiekane grzyby. Doprawiamy do smaku – spróbujcie nadzienia, ile dosolić i popieprzyć. Ja nie soliłam, używałam tylko przyprawy do dań z fasoli. Możecie dodać teraz więcej majeranku, a jeśli macie – kilka drobno usiekanych liści świeżej szałwii. Ciasto dzielimy ‘Pi razy drzwi’, bez ważenia, na 4 mniej więcej równe porcje i zaczynamy wałkowanie
Karo in the Kitchenwywar z warzyw 1,5 L · fasola perłowa 1 szkl · cebula · papryka 2 strąki · tłuszcz · ryż 3-4 łyżki · śmietana 18 proc 1/2 szkl · sól · pieprz · papryka słodka mielona · curry Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać i pokrajać w kostkę i podsmażyć, dodać do fasoli
Camilla w kuchnijeść leczo, ale trudno jadać ciągle to samo, więc korzystając z sezonu na warzywa takie jak cukinia, urozmaicam tą potrawę. Tym razem w wersji meksykańskiej z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawę można podawać z ryżem, chlebem lub jeść bez dodatków. Osobiście uwielbiam wersję z ryżem. SKŁADNIKI 1 duża cebula oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 cukinie(...)czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 sok z pomidorów (około 330 ml) 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, oregano, bazylia 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do brytfanny lub wielkiego garnka. Polać oliwą i włączyć palnik. Dodać
Passions hobbies lifewywar warzywny 1,5 L · fasola perłowa 1/2 szkl · pieczarki 8 szt · tłuszcz · cebula · mąka pszenna 1 lyżka · ser biały 10 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować
Camilla w kuchniCzarna fasola wywodzi się z Meksyku. Naukowcy odkryli , że zawiera aż do 40 razy więcej antyutleniaczy niż biała odmiana. Plus dużo żelaza i witamin z grupy B. Jedzmy na zdrowie! Składniki: 1 cebula 2-3 ząbki czosnku olej lub masło do smażenia 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli 4 większe pomidory natka pietruszki, czerwona czubryca (lub inne) sól, pieprz(...)cytryny Drobno pokrój cebulę i czosnek i podsmaż na oleju. Dodaj fasolę i jeszcze chwilę podsmaż. Następnie dodaj pomidory i gotuj około kwadransa. Zmiksuj/zblenduj. Na koniec dopraw do smaku ziołami, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można zabielić śmietaną. Przepis bierze udział w akcji: Była sobie dziewczynka (2014, Mark Monheim): polski tytuł filmu dobrze oddaje jego zawartość. Niemiecka produkcja
Qlinarnie i Qlinarnienowe potrawy, tak więc dzisiaj proponuję na śniadanie pizzę omletową z fasolką. Bardzo smaczna i sycąca śniadaniowa odmiana. Składniki: 6 jajek 50 ml mleka Sól Pieprz Mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze bonduelle Mała puszka białej fasoli gotowanej na parze bonduelle Kilka plasterków kiełbasy krakowskiej Kilka plasterków młodej cukinii 1 mały pomidor Ser tarty typu gouda Szczypiorek Łyżka masła(...)podczas smażenia podnosimy lekko brzegi aby masa jajeczna dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy ( zsuwamy ) go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Na omlecie układamy fasolę gotowaną parze , pokrojoną w słupki kiełbasę, cukinię i pomidora w plasterkach. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym serem. Zapiekamy w temperaturze ok. 180 o C przez chwilę
Smaki EwyWrzucić fasolkę na osolony wrzątek. Gotować do momentu aż będzie al dente, ale nie będzie chrzęściła między zębami. Trudno tu określić czas, bo to zależy od ilości gotowanej fasoli i źródła energii. Ugotowaną fasolę odcedzić. Przełożyć na talerze, polać oliwą, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać jako dodatek do obiadu. Takie dobre, a jakie łatwe w przygotowaniu :) ---------- Podobne: Gotowana(...)kukurydza Pieczona dynia z sosem śliwkowym I jeszcze kilka zdjęć z regionu, któremu zawdzięczam ten wspaniały smak fasoli szparagowej :D Rodan, w drodze do Awinionu W drodze do Awinionu Awinion - częściowo zachowany most z XII w. Pont Saint-Benezet na rzece Rodan Awinion - most Pont Saint-Benezet niektórzy z nas kojarzą z piosenką "Na moście w Avignon" do słów Krzysztofa
Weekendy w domu i ogrodziewarzywami i ryżem. Składniki : 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka przyprawy curry 1 duży ząbek czosnku 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2/3 szklanki zielonej fasoli (mrożona) 200ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego Sposób przyrządzenia : mięso z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy na kawałki czosnek kroimy na cienkie plasterki, cebulę w piórka(...)paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w ok. 2cm kawałki fasolę podgotowujemy ok. 5 min. w woku lub na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawę curry, czosnek i smażymy około 30 sekund dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko przez około 3 min. następnie dodajemy cebulę i paprykę i dalej podsmażamy przez 2 min., dodajemy fasolę i wszystko zalewamy mlekiem kokosowym kolejno
zobacz ich smakproste i wyjątkowe. Idealna przekąska do piwa pszenicznego, życzę więc smacznego. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich, garść fasoli mamut, suszony czosnek świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, 1 jajko, sól do smaku. Przygotowanie: Fasolę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, przelewamy(...)zimną wodą, studzimy i suszymy. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy z pomocą nożyka do pizzy na cieniutkie paseczki ok. 1 cm. Kabanosy i fasolę zwijamy pojedynczo paseczkami ciasta, układamy na blasze (zachowujemy odstępy) wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Kabanosy posypujemy chili, a fasolkę pieprzem i czosnkiem. Pieczemy porcjami ok. 10 -15 min (do zrumienienia) w piekarniku rozgrzanym
Moniki Smakołykiwywar warzywny 1,5 L · fasola perłowa 2/3 szkl · cebula · papryka 2-3 strąki · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · rodzynki 2 łyżki · sól · pieprz · kminek · papryka słodka mielona · przyprawa do zup Fasole przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, ugotować, pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, wymieszać(...)fasolą, opłukanymi rodzynkami i przyprawami, chwile pogotować, doprawić do smaku
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · fasola biała 1 szkl · brukselka 40dag · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · żółtka 1-2 szt · natka pietruszki · sól · pieprz · cukier Fasole przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osolona wodą z dodatkiem cukru, ugotować, odcedzić. Śmietanę wymieszać(...)mąką, połączyć z fasolą i brukselką, chwilę pogotować. Następnie lekko przestudzić, wymieszać z żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku
Camilla w kuchnirosół 1,5 L · fasola perłowa 3/4 szkl · mięso z kurczaka 25dag · marchewka ugotowana 20 dag · pietruszka gotowana 20 dag · seler ugotowany 15 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować, odcedzić. Mięsa i warzywa pokrajać w paseczki, dodać do rosołu razem z fasolą, chwilę
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · fasola biała 1/2 szkl · pieczarki 5-7 szt · marchew · pietruszka · tłuszcz · pomidory 2 szt · szynka wędzona 15 dag · śmietana 18 proc 1/21 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · pieprz · przyprawa do zup Fasole przebrać, opłukać, zalać częścią wywaru, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pieczarki i warzywa oczyścić(...)opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, zalać wywarem , ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki, dodać do zupy razem z fasolą, wędliną pokrajaną w paseczki i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką
Camilla w kuchni